Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Καβάλας

Επίσκεψη στο Φράγμα Μαρμαρά και στο Αλιευτικό καταφύγιο Ορφανού

1

Το Φράγμα του Μαρμαρά επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος το μεσημέρι της Πέμπτης 01 Μαρτίου 2012, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και περιφερειακούς συμβούλους. Όπως διαπιστώθηκε οι εργασίες προχωρούν με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς καθώς έχουν πλέον ξεπεραστεί όποια ζητήματα παρουσιάστηκαν στο παρελθόν.

Αυτή τη στιγμή έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή της σήραγγας εκτροπής του φράγματος και έχει γίνει η εκτροπή του ποταμού, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του κυρίως σώματος του φράγματος, ενός έργου που είχε οραματιστεί ο τότε Νομάρχης Γιάννης Καρατζιώτης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο φράγμα Μαρμαρά ευχαρίστησε τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήλο και την αποτελεσματικότητα που έχουν επιδείξει για την ολοκλήρωση του έργου. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην κατασκευή του αρδευτικού δικτύου που είναι απαραίτητο, για την πλήρη αξιοποίηση του έργου, ενώ αναφερόμενος στο φράγμα υπογράμμισε : «το έργο αυτό θα δώσει μία ακόμη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή. Η άρδευση σε περίπου 13.000 στρέμματα θα βελτιωθεί και προσδοθούν σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή της Πιέρειας Κοιλάδας συνολικής έκτασης 30.000 στρεμμάτων. Με το φράγμα του Μαρμαρά  λύνονται τα προβλήματα της ανεπάρκειας νερού κατά την αρδευτική περίοδο, αλλά και το πρόβλημα της υφαλμύρωσης που παρατηρείται έντονο τα τελευταία χρόνια λόγω της εντατικής καλλιέργειας και άρδευσης με γεωτρήσεις. Η εξοικονόμηση νερού από την κατασκευή του Φράγματος του Μαρμαρά, θα βελτιώσει την αρδευτική ικανότητα με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών καθώς και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Άμεσο αποτέλεσμα αυτών είναι η παραγωγή περισσότερο ανταγωνιστικών προϊόντων και η αύξηση του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής. Στόχος μας τώρα είναι να προχωρήσουμε τη μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο και τη χρηματοδότηση της κατασκευής του, θέματα τα οποία έθεσα στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Καβάλα, για μπορέσει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής να απολαύσει τα οφέλη από την κατασκευή του φράγματος»

 Στη συνέχεια ο κ. Γρανάς συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και περιφερειακούς συμβούλους επισκέφτηκε το Αλιευτικό Καταφύγιο του Ορφανού του οποίου η Β’ Φάση κατασκευής του έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γρανάς «η Β’ Φάση προβλέπει την κατασκευή εσωτερικής κρηπίδωσης του προσήνεμου και του υπήνεμου μώλου, την εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού καθώς και την εγκατάσταση δικτύου πυρόσβεσης και υδροδότησης, με προϋπολογισμό 1.240.000 €. Η ολοκλήρωση του Αλιευτικού Καταφυγίου Ορφανού, προσθέτει ένα ακόμη επιπλέον πόλο έλξης τουριστών στα δυτικά παράλια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και σε πλήρη ανάπτυξή υπολογίζεται ότι θα μπορεί να εξυπηρετήσει περί τα 150 σκάφη παράκτιας αλιείας και ψυχαγωγίας.

Διαβάστηκε 2386 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 14:34

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή