Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Ροδόπης

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης στις χαλαζόπληκτες περιοχές του Δήμου Ιάσμου μαζί με τον ΕΛΓΑ Θράκης

08052024

08052024b08052024c08052024d08052024e

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς επισκέφθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί περιοχές του Δήμου Ιάσμου, που επλήγησαν από την έντονη χαλαζόπτωση της 3ης Μαΐου με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες. Το χαλάζι κατέστρεψε ολοκληρωτικά καλλιέργειες με σιτηρά, καλαμπόκια, ηλιόσπορο, βαμβάκια, πατάτα, ακτινίδια και άλλα δενδρώδη σε Διαλαμπή, Γαλήνη, Μωσαϊκό, Πολύανθο, Αμβροσία, ενώ έπληξε και την περιοχή Αιγείρου στον Δήμο Κομοτηνής και τις περιοχές Σαπών και Πρωτάτου στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης την ημέρα της χαλαζόπτωσης στις πληγείσες περιοχές, όπου διαπίστωσε την τεράστια καταστροφή, συνομίλησε με τους αγρότες και επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρη Πανταζή ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών.

Στη σημερινή τους επίσκεψη στις χαλαζόπληκτες περιοχές ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπη, μαζί με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ υπό τον προϊστάμενο Θράκης Δημήτρη Πανταζή, τον δήμαρχο Ιάσμου Ιμάμ Τζανέρ και τον περιφερειακό σύμβουλο Αχμέτ Οσμάν Πεχλιβάν, είδαν από κοντά το μέγεθος των ζημιών μαζί με τους αγρότες και δήλωσαν την συνδρομή τους ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποζημίωση. Εκ μέρους του ΕΛΓΑ έγινε γνωστό ότι η αναγγελία ζημιών άνοιξε ήδη από την Τετάρτη 8 Μαΐου, ώστε οι πληγέντες αγρότες εντός 15 ημερών να δηλώσουν τις ζημιές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς δήλωσε: «Ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είμαστε πάντα έμπρακτα δίπλα στους αγρότες μας και με την παρουσία μας σήμερα στις χαλαζόπληκτες περιοχές μαζί τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη διασφαλίζουμε ότι θα τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποζημίωση τους.

Προτεραιότητα μας ως διοίκηση της Περιφέρειας είναι να στηρίξουμε με έργα υποδομών τον πρωτογενή τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Ήδη στην Π.Ε. Ροδόπης αναδείξαμε ανάδοχο για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων και λεηλατημένων αντλιοστασίων, που με τη λειτουργία τους θα συμβάλλουν στη συγκράτηση των υδάτων και την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ σε συνδυασμό με τον καθαρισμό των ρεμάτων που εκτελούμε θα αποτρέψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων προχωράει τις διαδικασίες για την υλοποίηση  μικροφραγμάτων σε όλη την επικράτεια της Π.Ε. Ροδόπης, με πρώτα αυτά του Αγιοχωρίου και Κοσμίου, για την συγκράτηση και αξιοποίηση των υδάτων. Τέλος είναι γνωστό ότι η Π.Ε. Ροδόπης εκτελεί έργο 120.000 ευρώ για την αποκατάσταση του ταμιευτήρα του ποταμού Κομψάτου, για την προστασία της κοίτης και των τριών γεφυρών που βρίσκονται στα κατάντη από πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και την τροφοδοσία με νερό του τσιμεντένιου αύλακα, που διοχετεύει νερό άρδευσης σε 3.500 στρέμματα με καλλιέργειες στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Ιάσμου».

                                                                                 Από το γραφείο

Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης

Διαβάστηκε 116 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 14:26

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή