Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Πώληση άρτου / αρτοπαρασκευασμάτων

Το Tμήμα Εμπορίου-Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Έβρου ενημερώνει τους καταναλωτές και επαγγελματίες της περιοχής ότι σχετικά με την πώληση άρτου/αρτοπαρασκευασμάτων ισχύουν τα ακόλουθα:

• Τήρηση πινακίδων λιανικής πώλησης.

Σύμφωνα με την Α2-861/13 Υπουργική Απόφαση, άρθρο 2 παρ. 1, το Ν.4254/14 και το Ν.3526/07 υποχρεωτικά πρέπει να τοποθετούνται πινακίδες λιανικής πώλησης στα προϊόντα επί των οποίων να αναγράφονται :

α) ονομασία πώλησης

β) τιμή κιλού

Συμπληρωματικά για τα προϊόντα που πωλούνται συνήθως ανά τεμάχιο πρέπει να αναγράφονται:

γ) βάρος τεμαχίου (ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής)

δ) τιμή τεμαχίου

Ενδεικτικό παράδειγμα πινακίδας λιανικής πώλησης:

ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑ ………………...………..

ΤΙΜΗ ΚΙΛΟΥ : …..… €

ΒΑΡΟΣ ΤΕΜΑΧΙΟΥ : ….... ΓΡ.

ΤΙΜΗ ΤΕΜΑΧΙΟΥ : …….. €

 

• Κατάργηση προκαθορισμένων βαρών

Σύμφωνα με τον νόμο 4254/7-4-2014 υποπαράγραφος ΣΤ6΄ οι αρτοποιοί πρέπει να πωλούν άρτο / αρτοπαρασκευάσματα με το κιλό και (συμπληρωματικά στα προϊόντα που πωλούνται με το τεμάχιο) με το τεμάχιο χωρίς να τους δεσμεύουν πλέον τα προκαθορισμένα βάρη που ίσχυαν στο παρελθόν. Όταν πρόκειται για πώληση με το τεμάχιο, μπορούν να πωλούν άρτο ή αρτοσκευάσματα σε όποιο βάρος επιθυμούν, αρκεί να το αναγράφουν στις πινακίδες λιανικής πώλησης.

• Ζύγισμα του ψωμιού

Σύμφωνα με τον νόμο 4254/7-4-2014 υποπαράγραφος ΣΤ6΄ οι αρτοποιοί είναι πλέον υποχρεωμένοι να ζυγίζουν παρουσία του πελάτη τόσο τον άρτο, όσο και τα αρτοπαρασκευάσματα. Όταν πρόκειται για πώληση με το τεμάχιο αυτό γίνεται για να διαπιστώνει επί τόπου ο καταναλωτής ότι το προϊόν που του προσφέρεται δεν είναι ελιποβαρές. Όταν πρόκειται για πώληση με το κιλό, για να υπολογίζεται και το ακριβές αντίτιμο.

Επίσης, σύμφωνα με το υπ'αριθμ. Α2-582/2014 έγγραφο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δεν απαιτείται η ζύγιση του προς πώληση συσκευασμένου άρτου καθόσον επί της συσκευασίας αναγράφεται, πέραν των άλλων υποχρεωτικών ενδείξεων και αυτή του καθαρού βάρους.

Στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα 500€ για κάθε πινακίδα λιανικής πώλησης με ελλιπή στοιχεία και 1.000€ για έλλειψη πινακίδας.

Διαβάστηκε 802 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 13:38

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή