Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Δράμας

Δελτίο Εβδομαδιαίας Δραστηριότητας Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ (από 26 Σεπτεμβρίου έως και 2 Οκτωβρίου)

foto051020221 foto051020222 foto051020223
foto051020224 foto051020225 foto051020226
foto051020227 foto051020228 foto051020229

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου έως και Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, είχε την ακόλουθη δραστηριότητα:

  • Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου: Επισκέφτηκε, μαζί με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Αθανάσιο Διαλεκτόπουλο, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, στο πλαίσιο σχολικών δράσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.
  • Συμμετείχε ως μέλος στην 38η τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης
  • Συμμετείχε στην 12η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Κομοτηνή.
  • Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου : Επισκέφτηκε την περιοχή της Κοινότητας Σιδηρονέρου Δήμου Δράμας, όπου είχε σειρά συναντήσεων με τοπικούς παράγοντες, υλοτόμους, κτηνοτρόφους και κυνηγούς. Κατά την επίσκεψη του, δρομολογήθηκε η μετά από 15 χρόνια άρση των καταπτώσεων στο δρόμο που ενώνει το Σιδηρόνερο με το Παρανέστι, κοντά στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς του Ορόβου, των Συκιδίων και του Μαγνησίου, καθώς και η αύξηση του επιπέδου της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Με τις παρεμβάσεις αυτές, διευκολύνεται το έργο των υλοτόμων και των κτηνοτρόφων μας σε μια δύσβατη περιοχή και δημιουργούνται μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού. Δρομολογήθηκε, επίσης, η μεγαλύτερη προβολή των τοπικών προϊόντων όπως είναι τα μανιτάρια Σιδηρονέρου της οικογένειας του Παναγιώτη Γρηγοριάδη.
  • Συμμετείχε ως μέλος στην 39η τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης
  • Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου : Επισκέφτηκε, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες, το Άλσος «Άγνωστου Στρατιώτη» στην περιοχή της Νέας Κρώμνης Δήμου Δράμας, όπου διερευνήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και αξιοποίησής του.
  • Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου : Απηύθυνε χαιρετισμό στην ιστορική Τελετή Επαναπατρισμού του χειρόγραφου Ευαγγελιστάριου 220, χρονολογούμενο επί τα τέλη 10ου αρχές 11ου αιώνα, το οποίο κλάπηκε τον Μάρτιο του 1917 κατά την Α΄ Βουλγαρική Κατοχή την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο βρισκόταν στο Μουσείο Βίβλου της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Στην Τελετή παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Βίβλου των ΗΠΑ κ. Steve Green, καθώς και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.

Στην ομιλία του, ο κ. Παπαεμμνουήλ τόνισε : «Από σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, η ημέρα αυτή θα είναι και ημέρα χαράς, μιας και επαναπατρίζεται μετά από περιπλάνηση 105 ετών από την κλοπή του τη Μεγάλη Δευτέρα του Μαρτίου του 1917, ένα από τα 900 κλαπέντα κειμήλια, από τα Βουλγαρικά Στρατεύματα  Κατοχής  κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, αλλά και για όλη την Περιφέρειά μας. Τολμώ να πω και για την πατρίδα μας την Ελλάδα. Το επαναπατρισθέν «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΑΡΙΟ» του 10ου αιώνος είναι ένα ζωντανό δείγμα της πίστεώς μας, ένα ζωντανό παράδειγμα της μεγάλης δύναμης που έχει η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας. Ας ευχηθούμε όλοι όσοι σήμερα συναχθήκαμε εδώ υπό την σκέπη της Παναγίας, το παράδειγμα των ανθρώπων του Μουσείου της Βίβλου της Ουάσινγκτον, που δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, να το ακολουθήσουν και άλλοι άνθρωποι και φορείς σε όλο τον κόσμο και κυρίως να το ακολουθήσουν οι γείτονές μας οι Βούλγαροι».

  • Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου : Επισκέφτηκε την Έκθεση Φωτογραφίας Δημήτρης Μεσσήνης : «ΣΕΡΑΓΕΒΟ – 4/04/1992-29/02/1996- Η μεγαλύτερη και μακροχρόνια πολιορκία στη σύγχρονη ιστορία», όπου συναντήθηκε με την μικρή τότε προσφυγοπούλα Masa Gavran , που αποθανατίστηκε στην συγκλονιστική εκείνη, βραβευμένη φωτογραφία με τα δακρυσμένα μάτια. Η Έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης «Ελευθερία» και συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δήμου Δράμας και τους Φίλους Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας.
  • Σάββατο 1 Οκτωβρίου : Απηύθυνε χαιρετισμό στη συναυλία, στο Αμφιθέατρο Διοικητηρίου Δράμας, που συνδιοργάνωσαν η Αντιπεριφέρεια Δράμας, το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Ανοιχτές Πύλες Δράμας 2022. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στην προσφυγική μνήμη, ενόψει και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.
  • Κυριακή 2 Οκτωβρίου : Επισκέφτηκε τα εμβληματικά  μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης της Δράμας, που ήταν ανοιχτά και δέχθηκαν πλήθος κόσμου, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Ανοιχτές Πύλες Δράμας 2022, που συνδιοργάνωσαν η Αντιπεριφέρεια Δράμας, το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η Ιερά Μητρόπολη Δράμας. Τα μνημεία που δέχτηκαν επισκέψεις από το κοινό ήταν ο Παλαιός Μητροπολιτικός Ναός, ο Ελληνιστικός Τάφος της Οδού Τροίας, το Συντριβάν Τζαμί, ο Πολιτιστικός Χώρος ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Κατά την εβδομάδα αυτή, ο Αντιπεριφερειάρχης, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, κατέθεσε στεφάνι, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, στην πόλη της Δράμας, στην προτομή του Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθνασιάδη στην ομώνυμη οδό και στο Μνημείο Σφαγιασθέντων έναντι Ξενοδοχείου «Ξενία», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 81 χρόνων από τη Βουλγαρική Θηριωδία στην μνήμη των θυμάτων συμπατριωτών μας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, καθώς και στο Μνημείο Σφαγιασθέντων, στο μαρτυρικό Δοξάτο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της 81ης Επετείου του 2ου Ολοκαυτώματος των κατοίκων του Δοξάτου της 29ης Σεπτεμβρίου 1941, κατά τη διάρκεια της 3ης κατοχής των βουλγαρικών στρατευμάτων στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στεφάνι, τέλος, κατέθεσε, ο κ. Παπαεμμανουήλ, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στο Μνημείο Σφαγιασθέντων στην Κοινότητα Αδριανής Δήμου Παρανεστίου, στην μνήμη των σφαγιαθέντων κατοίκων το 1941 από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

 

 

 

Διαβάστηκε 239 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή