2011 Aπόφαση 72η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 9 / 2011 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 72 / 2011
-------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Σύσταση Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου σε θέματα του Τομέα Πολιτισμού –Τουρισμού και καθορισμός αρμοδιοτήτων.

 

     Στην Κομοτηνή σήμερα 30 Μαρτίου 2011 ημέρα Tετάρτη και ώρα 19.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης , παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλου Ιωάννη Π.Ε. Δράμας , Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου , Γρανά Αρχέλαου   Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτη Π.Ε. Ξάνθης και Δαμιανίδη Παύλου Π.Ε. Ροδόπης , που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από την 758 / 24 - 3 – 2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ:

1.Χουσεϊν Ερτζάν    

24.Ζιμπίδης Γεώργιος       

2.Σαλήμ Σεβγκή                                  

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά

3.Νικολαίδης Ιωάννης        

26.Ματζιάρης Αντώνιος      

4.Ούστογλου Γεώργιος

27.Τσούλου-Τσαγκαλίδου Συρματένια

5.Μουμίν Καάν

28.Σερέφια Σουλτάνα

6.Τελλίδης Ιωάννης

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

7.Βαβίας Σταύρος                                

30.Πατήρας Νικόλαος                                

8.Πουρνάρα Μαρίκα              

31.Παυλίδης Γεώργιος    

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος              

32. Πέτροβιτς Δημήτριος                    

10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος

33. Μπαλίκας Ανδρέας

11.Σαλτούρος Δημήτριος                      

34.Μιχελής Κωνσταντίνος                    

12.Χαιτίδης Δημήτριος                        

35.Γαλαζούλας Χρήστος

13.Γερομάρκος Γεώργιος                      

36.Χατζή Μεμίς Τουρκές

14.Σιακήρ Αϊχάν                                    

37.Καβαρατζής Σταύρος                

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη                      

38.Μπαράν Μπουρχάν                  

16.Παπαθανάκης Σταύρος      

39.Πατακάκης Ανάργυρος                    

17.Ουζούν Ιρφάν                                    

40.Παπαδόπουλος Κίμων                

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος            

41.Μωυσίδης Παναγιώτης         

19.Μαραγκού Γεωργία                          

42.Τρέλλης Χρήστος                          

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος          

43.Ποτόλιας Χρήστος  

21.Τσολάκ Σουάτ                                  

44. Χαρίτου Δημήτριος                  

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία                  

45.Μακρής Αθανάσιος  

23.Κανελάκης Ιωάννης

 

ΑΠΟΝΤΕΣ:

Καραβάς Κωνσταντίνος μέλος , Ζησίμου Γεώργιος-Παύλος μέλος,        

Αραμπατζής Αθανάσιος μέλος .                  

 

 

Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

 

       Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 48 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

 

     Εισηγούμενoς το έβδομο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος , έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τις διατάξεις των άρθρων. 163 παρ.ιβ και 164 του Ν.3852/10 καθώς και τον Οδικό Χάρτη Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης β βαθμού σελ. 6 .Ι.2.5 και

 

 

 

                                          ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ

 

 

 

1. Την σύσταση Επιτροπής Πολιτισμού - Τουρισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία μεταβιβάζονται αρμοδιότητες σε θέματα όπως προτείνονται στην εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδρίασε γι’ αυτόν τον σκοπό.

 

   Η Επιτροπή θα αποτελείται από 14 μέλη τακτικά και αντίστοιχα αναπληρωματικά, εκ των οποίων προτείνονται από την πλειοψηφία 8 μέλη και από την μειοψηφία 6 μέλη.

 

   Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο αρμόδιος σχετικά με το αντικείμενο της επιτροπής Αντιπεριφερειάρχης .

 

 

 

2.Tiς αρμοδιότητες της ανωτέρω επιτροπής όπως αναλύονται παρακάτω :

 

 

 

Ο προγραμματισμός και η χάραξη της τουριστικής πολιτικής, ο σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της γενικότερης κρατικής  πολιτικής και η διαμόρφωση και προώθηση των αναγκαίων θεσμικών και λοιπών ρυθμίσεων, καθώς και ο σχεδιασμός των απαιτούμενων μέτρων εφαρμογής.

 

. Η εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο  των αναγκαίων μέτρων για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του τουριστικού τομέα και η παρακολούθηση της απόδοσής τους, σύμφωνα με τις μεθόδους και τις απαιτήσεις της διεθνούς  και Ελληνικής τουριστικής αγοράς.

 

. Η έρευνα και μελέτη των επιπτώσεων του τουρισμού στην Περιφερειακή  οικονομία, στην κοινωνική ζωή , καθώς και των όρων του ανταγωνισμού στην Ελληνική και διεθνή τουριστική αγορά, με σκοπό τη δημιουργία τουριστικών δεικτών και δεικτών αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και της απαραίτητης τεκμηρίωσης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών.

 

. Οι κατευθύνσεις για τη μελέτη και κατάρτιση προγραμμάτων πολιτιστικής και  τουριστικής υποδομής και ανάπτυξης.

 

. Η από κοινού με τα άλλα θεσμικά όργανα της Περιφέρειας  προώθηση και λήψη μέτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στον τομέα του τουρισμού και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών  προγραμμάτων στον τομέα του Πολιτισμό.

 

. Η συνεργασία με το Περιφερειακό Συμβούλιο  για την εναρμόνιση των πολιτικών που επηρεάζουν τον τουρισμό και το συντονισμό των δράσεων, με σκοπό την υποβοήθηση της τουριστικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού  στην Περιφέρεια.  

 

. Ο σχεδιασμός του προγράμματος τουριστικής προβολής  της Περιφέρεια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

 

Διαφημιστικά προγράμματα και γενικά ενέργειες, που αφορούν την τουριστική προβολή και διαφήμιση της Περιφέρειας στο εσωτερικό και εξωτερικό, ιδίως με συμμετοχή σε διαδυκτιακούς τόπους, εκθέσεις, ή διαφημίσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ή καταχωρήσεις σε έντυπα ή εκδό­σεις τους ως και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο και τα οποία καταρτίζονται ή υλοποιούνται από οποιονδήποτε φορέα  της Περιφέρειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως κάθε φορά αυτός προσδιορίζεται, ανεξάρτητα αν εκτελούνται με χρηματοδότηση από πόρους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς ή ίδιους πόρους του φορέα υλοποίησής τους, πρέπει να τελούν σε πλήρη εναρμόνιση προς το γενικό σχεδιασμό και την εξυπηρέτηση των στόχων του προγράμματος τουριστικής προβολής της χώρας ή των περιοχών αυτής, που καταρτίζει το  αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

 

Ο σχεδιασμός της πολιτικής για την υποβοήθηση της ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών της Περιφέρειας  και ιδίως, η αξιολόγηση των προτεινόμενων προγραμμάτων τουριστικής εκπαίδευσης, η εξασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών, ιδίως από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Κοινωνικό Ταμείο της Ε. Ε.

 

Η συνεργασία με τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους κρατικούς και άλλους φορείς με σκοπό:

 

α) την τήρηση της καθαριότητας, ευταξίας και ευπρεπούς εμφάνισης όλων των σημείων της Περιφέρειας  που έχουν σχέση με τον τουρισμό και την εισήγηση στα αρμόδια  Περιφερειακά και αυτοδιοικητικά  όργανα για τη λήψη μέτρων πραγματοποίησης των σκοπών αυτών,

 

β) την υποβολή προτάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο με σκοπό το συντονισμό των δράσεων και την εναρμόνιση των πολιτικών που επηρεάζουν τον πολιτισμό και τον  τουρισμό.

 

 δ),Με σκοπό το συντονισμό των δράσεων και την εναρμόνιση των πολιτικών, που επηρεάζουν τον πολιτισμό και τον  τουρισμό με πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής, μπορεί να καλούνται στην Επιτροπή και εκπρόσωποι άλλων φορέων για συνεργασία σε θέματα αρμοδιότητάς τους, που αφορούν γενικά την ανάπτυξη, την προβολή και την εικόνα του πολιτισμό και του  τουρισμού .

 

1. Η Επιτροπή έχει ως αρμοδιότητα την προώθηση της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας . Για  το σκοπό αυτό:

 

α) Υποβάλλει προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη χάραξη τουριστικής πολιτικής στα θέματα αρμοδιότητάς του και την εφαρμόζει μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της .

 

Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή  ερευνά την τουριστική αγορά, μελετά την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, συντάσσει μελέτες για θέματα της αρμοδιότητάς της και καταρτίζει τα προγράμματα διαφήμισης, δημοσί­ων σχέσεων και τουριστικών εκδηλώσεων, καθώς και προγράμματα συμπαραγωγής και συνδιαφήμισης, δι­αφήμισης στην αλλοδαπή και ημεδαπή από κοινού με οργανισμούς Ο.Τ.Α. , επιμελητήρια και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

 

β) Εκτελεί τα προγράμματα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας  στο εσωτερικό και το εξωτερικό και μεριμνά για την προώθηση του  τουριστικού προϊόντος, μέσω συμμετοχής σε Ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια και λοιπές εκδηλώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

 

δ) Αναλαμβάνει κάθε άλλη δραστηριότητα ή ενέργεια που αποβλέπει στην οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του Τουρισμού και ιδίως:

 

i) Συνεργάζεται με τις συλλογικές οργανώσεις των Τουριστικών Επιχειρήσεων, πανελλήνιας και τοπικής κλίμακας, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους οργανισμούς του Δημοσίου, για την επεξεργασία, σχεδίαση και εφαρμογή κοινών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων διαφημιστικής προβολής των  τουριστικών περιοχών της Περιφέρειας, σύγχρονων μορφών τουρισμού, όπως: οικολογικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός κ.α., και κλάδων Τουριστικών Επιχειρήσεων και

 

ii) προτείνει έργα τουριστικής υποδομής και ανάπτυξης, που χρηματοδοτούνται από Περιφερειακούς, εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

 

Σκοπός της Επιτροπής   είναι η κατάθεση προτάσεων για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας μας με αντικείμενο τον Πολιτισμό και τον  Τουρισμό με μακροχρόνιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού (Ιαματικός, Συνεδριακός, Αγροτουρισμός, κ.λπ.) και η προώθηση έργων ειδικής τουριστικής υποδομής (μαρίνες, γήπεδα γκολφ κ.λπ.), σύμφωνα με τους στόχους του γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας.

 

 Η συστηματική πληροφόρηση των κατοίκων για την αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων και ότι ο τομέας αυτός αποτελεί  μοχλό ανάπτυξης της Περιφέρειας.

 

Στην αρμοδιότητα της επιτροπής μπορεί να ανήκουν ακόμα :

 

Η καταγραφή των στοιχείων που συγκροτούν την πολιτιστική πραγματικότητα στη Περιφέρεια , με τη δημιουργία ανάλογου ηλεκτρονικού χώρου  πληροφοριών.

 

Η στήριξη των Προγραμμάτων των πολιτιστικών φορέων .  Ο συντονισμός δράσεων των πολιτιστικών φορέων . Η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών με χώρες του εξωτερικού.

 

Η εκπόνηση πολιτιστικών προγραμμάτων στις χώρες που δρα ο Ελληνισμός.

 

Η εποπτεία εκδόσεων (βιβλίων και άλλων ηλεκτρονικών και ψηφιακών  ντοκουμέντων).

 

Η δυνατότητα χορήγησης δωρεάν βιβλίων σε βιβλιοθήκες και η στήριξη πολιτιστικών φορέων.  

 

Η ίδρυση κέντρων παροχής πολιτιστικών και κοινωνικών υπηρεσιών.

 

Eπισημαίνουμε ότι επειδή οι αρμοδιότητες της συγκεκριμένης επιτροπής αποτελούν ένα ιδιαίτερα ευρύ πλαίσιο, για τον λόγο αυτό η εν λόγω επιτροπή πρέπει να αξιοποιηθεί πρώτιστα γνωμοδοτικά και για την προετοιμασία των θεμάτων ενόψει του Π.Σ. (όπου υφίσταται η εκπροσώπηση όλων των γεωγραφικών, πολιτικών και όποιων άλλων χώρων και όπου μπορεί, μετά από επεξεργασία και προετοιμασία των θεμάτων στην επιτροπή, να συζητούνται και να λαμβάνονται αποφάσεις στο Π.Σ.) ενώ ο αποφασιστικός της ρόλος θα πρέπει να περιοριστεί σε θέματα «ρουτίνας», τα οποία δεν θα πρέπει να απασχολούν το ΠΣ. Η πρότασή μας αυτή σχετίζεται και με την μείζονα σπουδαιότητα των θεμάτων που εξελίσσονται στον πολιτισμό και τον τουρισμό.

 

 

 

     To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 164   του Ν. 3852/ 2010 .

 

 

 

                              ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ  

 

 

Tην σύσταση Επιτροπής «Πολιτισμού – Τουρισμού » και τις θεματικές αρμοδιότητες αυτής , oπως ειδικότερα αναφέρεται στην εισήγηση.

 

 

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 72 /2011

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης 

 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν  

2.Σαλήμ Σεβγκή                                                  

3.Νικολαίδης Ιωάννης                                         

4.Ούστογλου Γεώργιος                                       

5.Μουμίν Καάν                                                   

6.Τελλίδης Ιωάννη                                              

7.Βαβίας Σταύρος                                               

8.Πουρνάρα Μαρίκα                                           

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                

10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                              

11.Σαλτούρος Δημήτριος                                   

12.Χαιτίδης Δημήτριος                          

13.Γερομάρκος Γεώργιος                                   

14.Σιακήρ Αϊχάν                                                

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη                                   

16.Παπαθανάκης Σταύρος                                 

17.Ουζούν Ιρφάν                                              

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος                          

19.Μαραγκού Γεωργία                      

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος                       

21.Τσολάκ Σουάτ                                               

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία                                 

23.Κανελάκης Ιωάννης                                      

24.Ζιμπίδης Γεώργιος                                         

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά    

26.Ματζιάρης Αντώνιος

27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια

 28.Σερέφια Σουλτάνα

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

30.Πατήρας Νικόλαος

31.Παυλίδης Γεώργιος

32.Καραβάς Κωνσταντίνος(απών)

33.Πέτροβιτς Δημήτριος

 34.Μπαλίκας Ανδρέας

35.Μιχελής Κωνσταντίνος

36.Γαλαζούλας Χρήστος

37.Χατζή Μεμίς Τουρκές

38.Καβαρατζής Σταύρος

39.Μπαράν Μπουρχάν

40.Πατακάκης Ανάργυρος

41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος

42.Παπαδόπουλος Κίμων

43.Μωυσίδης Παναγιώτης

44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος(απών)

45.Αραμπατζής Αθανάσιος(απών)

46.Τρέλλης Χρήστος

47.Ποτόλιας Χρήστος

48.Χαρίτου Δημήτριος                                          

49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

 

Διαβάστηκε 638 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 12:47
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2011 Aπόφαση 73η 2011 Aπόφαση 71η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή