2011 Aπόφαση 71η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 9 / 2011 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 71 / 2011
-------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Σύσταση Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου σε θέματα Πρωτογενή Τομέα και καθορισμός αρμοδιοτήτων

 

     Στην Κομοτηνή σήμερα 30 Μαρτίου 2011 ημέρα Tετάρτη και ώρα 19.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης , παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη, των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλου Ιωάννη Π.Ε. Δράμας , Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου , Γρανά Αρχέλαου Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτη Π.Ε. Ξάνθης και Δαμιανίδη Παύλου Π.Ε. Ροδόπης , που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από την 758 / 24 - 3 – 2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ:

1.Χουσεϊν Ερτζάν    

24.Ζιμπίδης Γεώργιος       

2.Σαλήμ Σεβγκή                                  

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά

3.Νικολαίδης Ιωάννης        

26.Ματζιάρης Αντώνιος      

4.Ούστογλου Γεώργιος

27.Τσούλου-Τσαγκαλίδου Συρματένια

5.Μουμίν Καάν

28.Σερέφια Σουλτάνα

6.Τελλίδης Ιωάννης

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

7.Βαβίας Σταύρος                                

30.Πατήρας Νικόλαος                                

8.Πουρνάρα Μαρίκα              

31.Παυλίδης Γεώργιος    

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος              

32. Πέτροβιτς Δημήτριος                    

10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος

33. Μπαλίκας Ανδρέας

11.Σαλτούρος Δημήτριος                      

34.Μιχελής Κωνσταντίνος                    

12.Χαιτίδης Δημήτριος                        

35.Γαλαζούλας Χρήστος

13.Γερομάρκος Γεώργιος                      

36.Χατζή Μεμίς Τουρκές

14.Σιακήρ Αϊχάν                                    

37.Καβαρατζής Σταύρος                

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη                      

38.Μπαράν Μπουρχάν                  

16.Παπαθανάκης Σταύρος      

39.Πατακάκης Ανάργυρος                    

17.Ουζούν Ιρφάν                                    

40.Παπαδόπουλος Κίμων                

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος            

41.Μωυσίδης Παναγιώτης         

19.Μαραγκού Γεωργία                          

42.Τρέλλης Χρήστος                          

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος          

43.Ποτόλιας Χρήστος  

21.Τσολάκ Σουάτ                                  

44. Χαρίτου Δημήτριος                  

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία                  

45.Μακρής Αθανάσιος  

23.Κανελάκης Ιωάννης

 

ΑΠΟΝΤΕΣ:

Καραβάς Κωνσταντίνος μέλος , Ζησίμου Γεώργιος-Παύλος μέλος,        

Αραμπατζής Αθανάσιος μέλος .                  

 

 

Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

 

       Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 48 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

 

     Εισηγούμενoς το έκτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ούστογλου Γεώργιος έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τις διατάξεις των άρθρων. 163 παρ.ιβ και 164 του Ν.3852/10 καθώς και τον Οδικό Χάρτη Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης β βαθμού σελ. 6 .Ι.2.5 και

 

 

 

                                           ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ

 

 

 

   1.Την σύσταση Επιτροπής Πρωτογενή Τομέα , φυσικών πόρων και περιβάλλοντος όπως προτείνεται στην εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδρίασε γι’ αυτόν τον σκοπό.

 

    Η Επιτροπή θα αποτελείται από 14 μέλη τακτικά και αντίστοιχα αναπληρωματικά, εκ των οποίων προτείνονται από την πλειοψηφία 8 μέλη και από την μειοψηφία 6 μέλη.

 

   Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο αρμόδιος σχετικά με το αντικείμενο της επιτροπής Αντιπεριφερειάρχης .

 

  

 

2. Τις αρμοδιότητες της ανωτέρω επιτροπής κατά τομείς :

 

Πρωτογενή τομέα:

 

Γεωργία- Φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, σηροτροφία, ιχθυοκαλλιέργεια, αλιεία, μελισσοκομία, δασοκομία

 

Φυσικοί πόροι:

 

Ατμοσφαιρικό περιβάλλον, Υδάτινο περιβάλλον και Πόροι , Δάση, ορυκτά και μεταλλεύματα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και   γεωθερμία

 

Προστασία του περιβάλλοντος:

 

Προστασία φυσικών οικοσυστημάτων, βιοποικιλότητας, τοπίου, μνημεία της φύσης, αστικών και αγροτικών οικοσυστημάτων, της ζωής, των φυσικών πόρων, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, της φύσης.

 

Οι αρμοδιότητες αναλύονται ως εξής :

 

1. Στις αρμοδιότητες που ο νομοθέτης παρέχει στην Περιφέρεια και στα όργανά της σύμφωνα με το άρθρο 186 (Κεφάλαιο Ε’) του Ν. 3852 / 2010 , ήτοι :

 

α) Όλες του τομέα Β’ (Γεωργία – Κτηνοτροφία – Αλιεία),

 

β)Από τον τομέα Γ’ (Φυσικών Πόρων – Ενέργειας – Βιομηχανίας), οι περιλαμβανόμενες στον υποτομέα -α- (Διαχείρισης Υδάτων), στον υποτομέα –β- (Ορυκτού Πλούτου), οι περιπτώσεις 13 , 14 & 17 του υποτομέα –γ- (Ενέργειας), οι περιπτώσεις 23 & 24 από τον υποτομέα –δ- (Βιομηχανίας & Βιοτεχνίας) στον βαθμό που αφορούν Μεταποιητικές Επιχειρήσεις, ομοίως οι περιπτώσεις 40 & 43 καθώς και οι περιπτώσεις 46, 47 & 48 στον βαθμό που αφορούν μονάδες παραγωγής ή μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα.

 

γ)Από τον τομέα Δ’ (Απασχόλησης – Εμπορίου – Τουρισμού), τα θέματα Αγροτουρισμού που όμως δεν καταγράφονται σε συγκεκριμένο σημείο.

 

δ)Από τον τομέα ΣΤ (Έργων – Χωροταξίας – Περιβάλλοντος), το σημείο 3 στον βαθμό που αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, τα σημεία 25,26, 27 και 29 στον βαθμό που αφορούν ή επηρεάζουν την γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία και ευρύτερα τον πρωτογενή τομέα. Το σημείο 19,28 και 33 για τις προστατευόμενες περιοχές και για τους βιότοπους, στους οποίους αναφέρονται και το σημείο 37.

 

ε)Από τον τομέα Θ (Πολιτικής Προστασίας και Διοικητικής Μέριμνας), τα σημεία 9, 10, 11 που αναφέρονται στην δασοπροστασία.

 

ζ)Από τον τομέα Α (Προγραμματισμού – Ανάπτυξης), οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν την γεωργία, και ευρύτερα τον πρωτογενή τομέα είτε σε επίπεδο συνολικό – περιφέρειας, είτε σε επίπεδο εξατομικευμένο – δικαιούχων από το ΕΣΠΑ, ΠΕΠ και κάθε άλλο χρηματοδοτικό ή αναπτυξιακό πλαίσιο και παρατηρούμε ότι δεν αναφέρονται στον υποτομέα –α- (Προγραμματισμού) του τομέα Β. Εδώ αναφερόμαστε τόσο στην ανάπτυξη των στενά «γεωργικών θεμάτων», όσο και στα ευρύτερα θέματα «αγροτικής ανάπτυξης» (Πυλώνας 2 κ.λπ.) καθώς και «περιφερειακής ανάπτυξης».

 

  1. Στις αρμοδιότητες που αφορούν τον πρωτογενή τομέα αλλά δεν περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες της περιφέρειας όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 186(Κεφάλαιο Ε’) του Ν. 3852 / 2010, αλλά κρίνεται απαραίτητη η ανάθεσή τους στην επιτροπή:

 

α)Η διατύπωση άποψης για τις εξελίξεις που σημειώνονται στην ΚΑΠ και στις επιμέρους πολιτικές ΚΟΑ, γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα αλλά και στην Κ.Αλ.Π. και τα σχετικά χρηματοδοτικά πλαίσια καθώς

 

β)Όποια περίπτωση αφορά τον πρωτογενή τομέα και εμπίπτει στις διατάξεις του Άρθρου 188 («Προκειμένου η κεντρική διοίκηση να εκδώσει οποιαδήποτε κανονιστική πράξη που αφορά την αειφόρο ανάπτυξη, ρυθμιστικά ή χωροταξικά … χωροθέτησης εγκαταστάσεων και λοιπών δραστηριοτήτων …»)

 

γ)Η διατύπωση άποψης για την πορεία υλοποίησης του Αλ. Μπαλτατζής και άλλων τομεακών προγραμμάτων της γεωργίας

 

δ)Η διατύπωση άποψης για την πορεία των χρηματοδοτικών μέτρων που αφορούν γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους κ.λπ.

 

ε)Η διατύπωση άποψης για τα μέτρα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και προωθεί το Υπουργείο Α.Α.Τ. και το ΥΠΕΚΑ στην περιφέρεια ,όπως και οι οργανισμοί τους (όπως πχ ΕΛΓΑ) καθώς και τα Ινστιτούτα τους στην περιφέρεια μας.

 

στ)Η προώθηση και ανάδειξη των προϊόντων της περιφέρειας αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ιδιαίτερα αυτών που σημαίνονται με σήματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ολοκληρωμένης διαχείρισης, πιστοποιημένης ποιότητας, ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΓΠΠΕ. (Τονίζουμε στο σημείο αυτό ότι η πλέον αποδεκτή έννοια - ορισμός των προϊόντων του αγροτικού τομέα είναι αυτή που περιλαμβάνεται στην Συνθήκη της Ρώμης.)

 

ζ)Η προώθηση ενιαίου σήματος ποιότητας και προέλευσης για τα προϊόντα της περιφέρειας.

 

             η)Η ανάδειξη του αγροτουρισμού και του οικοτουρισμού.

 

θ)Η αξιοποίηση του λεγόμενου «εδαφολογικού χάρτη» που καταρτίσθηκε από την Περιφέρεια στην προηγούμενη μορφή της και αποτελεί μοναδικό εγχείρημα τέτοιας σπουδαιότητας και έκτασης που υλοποιήθηκε σε όλη την χώρα.

 

ι)Οι λοιπές αρμοδιότητες των ΔΕΒ (επί ημερών ΝΑ), από τις οποίες πολλές έχουν παραληφθεί και δεν καταγράφονται στην σημερινή νομοθεσία που περιγράφει τις αρμοδιότητες.

 

κ)Οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητα μεταφερθεί στις περιφέρειες στα πλαίσια του άρθρου 187 και σχετίζεται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την ιχθυοπονία γλυκών και εσωτερικών υδάτων, τους φυσικούς πόρους, τους ορυκτούς πόρους, τους υδάτινους χώρους, τις προστατευόμενες περιοχές, τα δάση και την δασοπονία (χωρίς να παραβλέπεται η δέσμευση του Συντάγματος), τις προστατευόμενες περιοχές και περιβαλλοντικά ζητήματα, την αγροτική πολική, (1ος & 2ος Πυλώνας), την περιφερειακή ανάπτυξη σε σχέση με τα παραπάνω θέματα, τα σχετικά χρηματοδοτικά πλαίσια και ότι άλλο σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα.

 

λ)Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα πρέπει να επεξεργάζονται αρχικώς στην επιτροπή και κατόπιν να προωθούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

μ)Ενημέρωση για τις πράξεις των υπηρεσιών της περιφέρειας που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες τις επιτροπής(θέμα-τίτλος)

 

 

 

 

 

     To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 164   του Ν. 3852 / 2010 .

 

 

 

                                   ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

 

Tην σύσταση Επιτροπής του «Πρωτογενή Τομέα , φυσικών πόρων και περιβάλλοντος » και τις θεματικές αρμοδιότητες αυτής , oπως ειδικότερα αναφέρεται στην εισήγηση.

 

 

 

     Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 71 /2011

 

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης 

 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν  

2.Σαλήμ Σεβγκή                                                  

3.Νικολαίδης Ιωάννης                                         

4.Ούστογλου Γεώργιος                                       

5.Μουμίν Καάν                                                   

6.Τελλίδης Ιωάννη                                              

7.Βαβίας Σταύρος                                               

8.Πουρνάρα Μαρίκα                                           

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                

10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                              

11.Σαλτούρος Δημήτριος                                   

12.Χαιτίδης Δημήτριος                          

13.Γερομάρκος Γεώργιος                                   

14.Σιακήρ Αϊχάν                                                

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη                                   

16.Παπαθανάκης Σταύρος                                 

17.Ουζούν Ιρφάν                                              

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος                          

19.Μαραγκού Γεωργία                      

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος                       

21.Τσολάκ Σουάτ                                               

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία                                 

23.Κανελάκης Ιωάννης                                      

24.Ζιμπίδης Γεώργιος                                         

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά    

26.Ματζιάρης Αντώνιος

27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια

 28.Σερέφια Σουλτάνα

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

30.Πατήρας Νικόλαος

31.Παυλίδης Γεώργιος

32.Καραβάς Κωνσταντίνος(απών)

33.Πέτροβιτς Δημήτριος

 34.Μπαλίκας Ανδρέας

35.Μιχελής Κωνσταντίνος

36.Γαλαζούλας Χρήστος

37.Χατζή Μεμίς Τουρκές

38.Καβαρατζής Σταύρος

39.Μπαράν Μπουρχάν

40.Πατακάκης Ανάργυρος

41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος

42.Παπαδόπουλος Κίμων

43.Μωυσίδης Παναγιώτης

44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος(απών)

45.Αραμπατζής Αθανάσιος(απών)

46.Τρέλλης Χρήστος

47.Ποτόλιας Χρήστος

48.Χαρίτου Δημήτριος                                          

49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

 

Διαβάστηκε 623 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 12:45
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2011 Aπόφαση 72η 2011 Aπόφαση 70η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή