Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος

2012 Πρακτικό 8

Κατεβάστε το αρχείο (pdf)

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 8/2-8-2012
(επικυρώθηκε την Πέμπτη, 30-08-2012)


Στην Κομοτηνή, σήμερα 2 Αυγούστου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00μμ, συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση στην Αίθουσα Συσκέψεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο κτίριο επί της οδού Γ. Κακουλίδου 1, η Περιφερειακή Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα, ύστερα από την υπ’ αριθ. οικ.Γραφείου Περιφερειάρχη 2675/30-07-2012 πρόσκληση του Προέδρου της, η οποία επιδόθηκε σε κάθε μέλος χωριστά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 177 του Ν.3852/2010.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ:
1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ, πρόεδρος
2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ, τακτικό μέλος & αντιπρόεδρος
3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΕΛΑΚΗΣ, τακτικό μέλος
5. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
6. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, τακτικό μέλος
7. ΣΕΒΓΚΗ ΣΑΛΗΜ, τακτικό μέλος
8. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΤΟΛΙΑΣ, τακτικό μέλος
9. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ, τακτικό μέλος
10. ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ, τακτικό μέλος
11. ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ, τακτικό μέλος
12. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΛΛΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
13. ΣΥΡΜΑΤΕΝΙΑ ΤΣΟΥΛΟΥ – ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΟΥ, τακτικό μέλος
14. ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΕΡΕΦΙΑ, αναπληρωματικό μέλος
15. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΤΖΙΑΡΗΣ, αναπληρωματικό μέλος
16. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, αναπληρωματικό μέλος
Καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης άσκησε η υπάλληλος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κα. Ελένη Ψαλτοπούλου,ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. οικ. 4224/10-11-2011 Απόφαση Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ.Σε σύνολο δέκα πέντε (15) μελών ήταν παρόντες δέκα τρία (13) τακτικά μέλη και τρία (3) αναπληρωματικά μέλη, ενώ απόντες εκ των τακτικών μελών ήταν ο κ. Αναστάσιος Τσαλδαρίδης και η κα. Γεωργία Μαραγκού. Τη συνεδρίαση επίσης παρακολούθησαν ο γεωπόνος από το Γραφείο Περιφερειάρχη και αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ Πρωτογενούς Τομέα κ. Γεώργιος Βούζης, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Δημήτριος Παυλίδης, ο Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτικής Γης κ. Ευάγγελος Σταμπόλογλου, ο τέως Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δαμιανός Σταθάκης και ο Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημήτριος Ράπτης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αφού διαπίστωσε αριθμητική απαρτία, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
Εκτός ημερησίας διατάξεως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής εισηγήθηκε, αφού ανέγνωσε Θράκης το υπ’ αριθ. 798/27-07-2012 αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας το οποίο αναφέρει ρητά τα εξής:
«Η περιοχή των Τεναγών Φιλίππων είναι μια πεδινή καλλιεργούμενη έκταση των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Δράμας, με υψηλό παραγωγικό δυναμικό που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιομορφία της. Πρόκειται συγκεκριμένα για τον μεγαλύτερο τυρφώνα των Βαλκανίων και τον 5ο μεγαλύτερο του πλανήτη καταλαμβάνοντας μια έκταση άνω των 100.000 στρεμμάτων. Η ιδιομορφία των εδαφών αυτών οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητα των εδαφών σε τύρφη (οργανική ουσία). Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με την ελαφριά αλκαλικότητα αυτής, καθιστά τα εδάφη αυτά ιδιαιτέρως παραγωγικά.Κάθε χρόνο όμως μετά την συγκομιδή της παραγωγής (κυρίως αραβόσιτου)παρατηρείται το δυσάρεστο φαινόμενο της καύσης των καλαμιών. Φαινόμενο καταστροφικό τόσο για τα ίδια τα εδάφη που καίγονται αυξάνοντας τον κίνδυνο των πλημμυρών, οψιμίζοντας την επόμενη σπορά, αυξάνοντας την χρήση των λιπασμάτων, αλλά όσο και για την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο. Έτσι για μια ακόμα χρονιά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, μαζί με το Δήμο Καβάλας θέλουν να υλοποιήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών για την αποτροπής αυτού του δυσάρεστου φαινομένου. Την φετινή όμως χρονιά με την βοήθεια του προσωπικού της κοινωφελούς εργασίας αυτή η προσπάθεια μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη και εντονότερη. Συγκεκριμένα σκοπεύουμε στην ενημέρωση όλων των παραγωγών μέσω των κατάλληλων εντύπων και στην διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης ενώ παράλληλα σκοπεύουμε να βοηθήσουμε και στην αποτροπή κάθε προσπάθειας επανάληψης τέτοιων φαινομένων μέσω της καταγραφής και της κοινοποίησης του προβλήματος για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Η περιοχή δράσης μας περιλαμβάνει τα Τενάγη των Φιλίππων και ειδικότερα τους Δήμους Παγγαίου, Δοξάτου και Καβάλας. Πολύτιμη βοήθεια σε αυτή την εκστρατεία, προσφέρουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας και Ελευθερούπολης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι τοπικοί δήμοι Παγγαίου και Δοξάτου και Καβάλας.
Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το ποσό των 3,000€ ως οικονομική ενίσχυση για την εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων, την υλοποίηση ενημερωτικών ημερίδων, τη
1. Συζήτηση για τις εξελίξεις στην ΑΤΕ.
2. Διάφορα θέματα – Ανακοινώσεις.
3. Επικύρωση των πρακτικών της 7ης συνεδρίασης 2012.δημιουργία ενημερωτικής αφίσας και διαφημιστικών σπότ για προβολή από τα ΜΜΕ (τηλεόραση – ραδιόφωνο) καθώς και για οποιαδήποτε άλλη καταχώρηση στον έντυπο τύπο. Ενδεικτικά δε σας παραθέτουμε σχέδιο του ενημερωτικού φυλλαδίου που σκοπεύουμε να εκδώσουμε.»η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας να στηρίξει την προσπάθεια του ΓΕΩΤΕΕ, ώστε να πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης με έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων και ενημερώσεις στους καλλιεργητές για την καλύτερη δυνατή πληροφόρησή τους.
Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα θετικά ως προς την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής.

  Περισσότερα... Κατεβάστε το αρχείο

 

Διαβάστηκε 1034 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 11:53
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Πρακτικό 9 2012 Πρακτικό 7 »

Αναζήτηση Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος

Φίλτρα Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος


Τηλ: 25213 51300
mail:proedros.epaop@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή