Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος

2012 Πρακτικό 7

Κατεβάστε το αρχείο (pdf)

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 7/19-7-2012
(επικυρώθηκε την Πέμπτη, 2-08-2012)


Στις Φέρες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σήμερα 19 Ιουλίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00πμ, συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο κτίριο του τέως Δημαρχείου Φερών νυν Δημοτικού Καταστήματος Φερών Π. Ε. Έβρου, η Περιφερειακή Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα, ύστερα από την υπ’ αριθ. οικ. Γραφείου Περιφερειάρχη 2427/11-07-2012 πρόσκληση του Προέδρου της, η οποία επιδόθηκε σε κάθε μέλος χωριστά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 177 του Ν.3852/2010.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ:
1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ, πρόεδρος
2. ΣΕΒΓΚΗ ΣΑΛΗΜ, τακτικό μέλος
3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΕΛΑΚΗΣ, τακτικό μέλος
5. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
6. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, τακτικό μέλος
7. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
8. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΤΟΛΙΑΣ, τακτικό μέλος
Καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης άσκησε η υπάλληλος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κα. Ελένη Ψαλτοπούλου, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. οικ. 4224/10-11-2011 Απόφαση Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. Σε σύνολο δέκα πέντε (15) μελών ήταν παρόντες οκτώ (8) τακτικά μέλη, ενώ απόντες εκ των τακτικών μελών χωρίς αναπλήρωση ήταν ο κ. Μπουρχάν Μπαράν, ο κ. Χρήστος Γαλαζούλας, η κα. Συρματένια Τσούλου - Τσαγκαλίδου και ο κ. Αθανάσιος Αραμπατζής, η κα. Γεωργία Μαραγκού, ο κ. Ιωάννης Τελλίδης και ο κ. Κωνσταντίνος Καραβάς. Τη συνεδρίαση επίσης παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης στο Δ. Κ. Φερών κ. Νικόλαος Γκότσης, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Τσακίρης, ο γεωπόνος από το Γραφείο Περιφερειάρχη και αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ Πρωτογενούς Τομέα κ. Γεώργιος Βούζης, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Δημήτριος Παυλίδης, ο τμηματάρχης Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής κ. Πασχάλης Παπαδάκης, η κα. Κωνσταντίνα Πασιαλή και ο κ. Αναστάσιος Γιακμογλίδης από το Συνεταιρισμό Σκορδοπαραγωγών Ν. Βύσσας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αφού διαπίστωσε αριθμητική απαρτία, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Ενημέρωση για στόχους και δράσεις του Πρωτογενή Τομέα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Εισηγητής: o Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γεώργιος Ούστογλου.
2. Συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών “SIAL”που διοργανώνεται στο Παρίσι 21-25 Οκτωβρίου 2012.
3. Συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην έκθεση “Meat Days 2012” που θα γίνει από τις 29 Σεπ. έως 1 Οκτ. στην Αθήνα.
4. Συνδρομή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην έκθεση Φωτολίβους της Π.Ε. Δράμας από 31 Αυγ. έως 2 Σεπ. 2012.
5. Ενημέρωση από φορείς, για θέματα ενδιαφέροντος του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
6. Επικύρωση των πρακτικών της 6ης συνεδρίασης 2012.
Εκτός ημερησίας διατάξεως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι την περασμένη Παρασκευή παραβρέθηκε μαζί με τον κ. Τσακίρη σε ημερίδα στην Αθήνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων & της Ειδικής Γραμματείας παρόντος του κου. Διβάρη με θέμα «το Όραμα για τη Γεωργία το 2014 και μετά» στην οποία ο Υπουργός ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέωναγροτών ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για το σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ που θα ισχύσει από το 2014 κι έπειτα, με κεντρικό ερώτημα πως θέλουμε τη γεωργία το 2020.Η ημερίδα, αφότου έγινε μια εισήγηση από την κα. Καναβού, πραγματοποιήθηκε με συζήτηση – διαβούλευση σε στρογγυλά τραπέζια τεσσάρων με πέντε ατόμων ανά τραπέζι, όπου κάθε παραβρισκόμενος κατέθετε τις απόψεις του για το πώς φαντάζεται τη γεωργία από το 2014 και μετά. Στόχος ήταν η ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε από το φθινόπωρο και μετά που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ να παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις –θέσεις για τη διαμόρφωσή της προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ρητά «προτείνω τη διεξαγωγή ημερίδας το Σεπτέμβριο στην οποία να καλέσουμε την κα. Καναβού, ως κεντρική εισηγήτρια όπως άλλωστε ήταν και στην ημερίδα αυτή της Αθήνας, ώστε να η ίδια να προβεί σε παρουσίαση των νέων δεδομένων, πάνω στα οποία θα προχωρήσουμε σε διαβούλευση με τους τοπικούς μας φορείς κι έπειτα θα θέσουμε τα θέματα – μέτρα που προτείνουμε να ενταχθούν στη νέα ΚΑΠ στο Περιφερειακό Συμβούλιο με παρατηρήσεις και προτάσεις». Ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι το θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και πρέπει να το δούμε, εφόσον είμαστε μία εκ των δεκατριών περιφερειών έχουμε το 1/13 ως μερίδιο ευθύνης να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Πρότεινε την άμεση επικοινωνία με το Υπουργείο ώστε να σταλούν τα κείμενα εργασίας τα οποία όπως ανέφερε πρέπει να τα διαβάσουμε μία εβδομάδα πριν το διάστημα από 15 Αυγούστου έως 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και να δούμε εάν έχουμεΣχέδια Βελτίωσης ή τις ποσοστώσεις ανά Περιφέρεια και ανά Περιφερειακή Ενότητα ή ακόμη και το θέμα της μεταποίησης. Μάλιστα χαρακτήρισε το θέμα χρήσιμο τόσο για την αγροτική ανάπτυξη όσο και για τους ίδιους τους αγρότες. Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα θετικά ως προς την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής. Εκτός ημερησίας διατάξεως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε τον λόγο στον κ. Γεώργιο Ζημπίδη ο οποίος μίλησε σχετικά με το θέμα που απασχολεί όλους τους αγρότες της Περιφέρειάς, όσον αφορά την εφαρμογή της ΚΥΑ 150559/2011 «διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για την χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης» μετά την εφαρμογή του Ν.4014/2011, και εν’ όψη της αναγκαιότητας για κοινή αντιμετώπιση όλων των σχετικών αιτήσεων των πολιτών από τις υπηρεσίες της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, καθώς και από την Δ/νση Υδάτων Αν. Μακεδονίας Θράκης.Ο κ. Γεώργιος Ζημπίδης ανέφερε αναλυτικά τα εξής:
Σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 150559/2011, που αφορά τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση υφιστάμενων αρδευτικών γεωτρήσεων «..με ετήσια αντλούμενη ποσότητα νερού,<=100.000m3 ανεξαρτήτως των προβλεπομένων στις ΚΥΑ 16393/2002 και 11014/2003 μέχρι την επικείμενη τροποποίησή τους στο πλαίσιο του επικείμενου νομοσχεδίου περι απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης… θα συντάσσεται μόνο περιβαλλοντική έκθεση» Ήδη το άρθρο 8 του Ν. 4014/2011 (σχετ.2) προβλέπει ότι: (Τα έργα ή δραστηριότητες κατηγορίες Β δεν ακολουθούν την διαδικασία εκπόνησης ΜΠΕ αλλά υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις» και «…αναλόγως του είδους τους υπάγονται αυτοδικαίως σε ΠΠΔ». Επίσης στην παρ. 3 ορίζεται ότι: «Με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και του κατά περίπτωση Υπουργού, που εκδίδονται εντός εννέα μηνών από την δημοσίευση του παρόντος, καθορίζονται οι προβλεπόμενες  ΠΠΔ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού».Επίσης με την αριθ. 1958/13-1-12 Υπουργική Απόφαση νέας κατάταξης των δημοσίων και ιδιωτικών έργων, οι μεν γεωτρήσεις με ετήσια παροχή <50.000 m3 απαλλάσσονται από υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, οι δε άνω των 50.000 m3 και κάτω των 100.000 m3 κατατάσσονται στην Β΄ κατηγορία (όπου και αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά με ΠΠΔ) Ωστόσο επειδή οι ΠΠΔ δεν έχουν εκδοθεί και λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 30 παρ. 3 του Ν. 4014/2011 ορίζει ότι: «μέχρι την έκδοση της απόφασης της παρ. 3 του άρθρου 8 του παρόντος, για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β ακολουθούνται οι διαδικασίες της υποκατηγορίας Β4 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/003 (Β΄332), ή άλλες διαδικασίες που τυχόν προβλέπονται σε ειδικότερες διατάξεις, όπως αυτές ισχύουν», θεωρώ ότι η επικείμενη τροποποίηση» που αναφέρει η ΚΥΑ 150559/2011 για τα υφιστάμενα δικαιώματα δεν έχει επέλθει, ώστε πρέπει επι του παρόντος να συνεχιστεί η μέχρι σήμερα ισχύουσα και τηρούμενη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων αρδευτικών γεωτρήσεων με ετήσια αντλούμενη ποσότητα νερού από 50.000 m3 έως 100.000 m3 ανεξαρτήτου βάθους βάσει περιβαλλοντικής έκθεσης μόνο.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε με έκδοση άδειας χρήσης νερού από την Δ/νση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας για άρδευση 229 στρεμμάτων στο Δήμο Νέας Ζίχνης Σερρών με ετήσια αντλούμενη ποσότητα νερού 92.000 m3. Ταυτόσημη εξάλλου είναι η άποψη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έτσι όπως αυτή έχει εκφραστεί στο 21622/5-4-12 έγγραφό της, το οποίο κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στο ΥΠΕΚΑ, όπου αναφέρει συμπερασματικά επι λέξει τα εξής: «…για υφιστάμενες αρδευτικές γεωτρήσεις με ετήσια αντλούμενη ποσότητα <100.000 m3 και μέχρι την επικείμενη τροποποίηση της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 στα πλαίσια της απλοποίησης της Περ/κής αδειοδότησης συντάσσεται μόνο τεχνική έκθεση με περιεχόμενο αυτό του πίνακα 3 του άρθρου 16 της ΚΥΑ 69269/1990.Κατόπιν αυτού και λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 30 παρ. 3 του Ν.4014/2011, θεωρώ ότι μέχρι την έκδοση των αντίστοιχων ΠΠΔ με τις οποίες θα τροποποιηθεί η ανωτέρω αναφερόμενη ΚΥΑ πρέπει να ακολουθείται η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη διαδικασία». Παρακαλώ για τις απαραίτητες ενέργειες να αντιμετωπιστούν όλες οι σχετικές αιτήσεις των πολιτών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας ενιαία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τοποθετήθηκε θετικά ως προς την εισήγηση του κου. Γεώργιου Ζημπίδη και ζήτησε το θέμα να αναλυθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής από Υπηρεσιακούς Παράγοντες.

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα θετικά ως προς την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής για διεξοδική ανάλυση του θέματος σε επόμενη Συνεδρίαση.

  Περισσότερα... Κατεβάστε το αρχείο

 

Διαβάστηκε 967 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 11:47
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Πρακτικό 8 2012 Πρακτικό 6 »

Αναζήτηση Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος

Φίλτρα Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος


Τηλ: 25213 51300
mail:proedros.epaop@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή