Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

Εγκαίνια μνημείου του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Τσάλκα"

IMG 5191r  IMG 5209r

 

 

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 18 Αυγούστου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιάννη Ξανθόπουλου, τα εγκαίνια και ο αγιασμός του μνημείου του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση «Η Τσάλκα».

Πρόκειται για μια απλή και απέριττη μαρμάρινη στήλη που έχει τοποθετηθεί στο πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών και απεικονίζει τον χάρτη της περιοχής της Τσάλκας στη Γεωργία, η οποία αποτελεί τον τόπο καταγωγής 600 περίπου οικογενειών παλιννοστούντων ομογενών που εγκαταστάθηκαν στη Δράμα.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε: «Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Τσάλκα", κ. Κεσίδη Λεόντιου, κατασκευάσαμε και τοποθετήσαμε το μνημείο αυτό, όχι τόσο για να θυμούνται οι παλιννοστούντες ομογενείς Έλληνες καταγόμενοι από την περιοχή αυτή την πατρίδα τους, αυτοί εξάλλου την έχουν στην ψυχή και τη σκέψη τους καθημερινά, αλλά κυρίως για να μαθαίνουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, οι απόγονοι τους δηλαδή, τον τόπο προέλευσης και γέννησης των προγόνων τους».

Αναφορικά με το θέμα της περικοπής του βοηθήματος που δινόταν στους ηλικιωμένους παλιννοστούντες ομογενείς, ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε: «Πρόκειται για μια άδικη και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης, διότι διαχωρίζει τους Έλληνες σε δύο κατηγορίες. Ήρθε ο καιρός να αντιμετωπιστούν οι γέροντες παλιννοστούντες όπως οι υπόλοιποι Έλληνες και η Κυβέρνηση, η οποία στα λόγια θεωρεί τους ομογενείς Ποντίους "δυο φορές Έλληνες", να τους συμπεριφερθεί όπως όλους τους υπόλοιπους Έλληνες».

.

 

                                                                          Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας

Διαβάστηκε 3400 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή