Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Ροδόπης

Αίσια έκβαση της επιχείρησης πυρόσβεσης στον οικισμό των παλιννοστούντων Ποντίων του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών

ΣΑΠΕΣ 09072020

Σε δασική έκταση, βόρεια των ορίων του οικισμού παλιννοστούντων Ποντίων στην περιοχή των Σαπών, εκδηλώθηκε το απόγευμα της  9ης Ιουλίου 2020 εκτεταμένη πυρκαγιά με εκτιμώμενη καταστροφή σημαντικής σημασίας.

Από την πρώτη στιγμή, όλα τα πυροσβεστικά οχήματα, που κατέφθαναν από όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήταν σε ετοιμότητα, καθώς στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συνέβαλαν κι οι εναέριες δυνάμεις  με Canadair CL- 215. Επιτόπια συνέδραμαν ακόμη η Ελληνική Αστυνομία, ο Ελληνικός Στρατός κι άλλοι φορείς σε συνεργασία με εθελοντές πολίτες.

ΣΑΠΕΣ 09072020 2

Εμβληματική υπήρξε η άμεση παρέμβαση και βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας και των κοινωνικών υπηρεσιών της ΠΑΜ-Θ, που έμπρακτα υποστήριξαν με απόλυτη συνεργασία στο σχέδιο δράσης, δίνοντας ένα θετικό πρόσημο στην κατάληξη των γεγονότων.

Στο σημείο της πυρκαγιάς του πληγέντος οικισμού, από την πρώτη στιγμή μετέβη  ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ροδόπης , κ. Νικόλαος  Τσαλικίδης και όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τα μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης αποδείχτηκαν σωτήριες στην αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Τα δάση είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας και πηγή ζωής, γι’ αυτό τον λόγο η προστασία και η διατήρηση τους είναι υποχρέωση όλων μας».

ΣΑΠΕΣ 090720204

Επιπροσθέτως, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης  εκ μέρους της κοινωνίας, ευχαριστεί ιδιαίτερα τους  εθελοντές για την αρωγή τους και τους πολίτες, καθώς με την άμεση εκκένωση του οικισμού, βοήθησαν στο έργο των φορέων. Επίσης, ευχαριστεί το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για τη σημαντική  παρουσία και προσφορά τους.

Τέλος, εκφράζει την αμέριστη ευγνωμοσύνη του για την καίρια συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διαθέτοντας και για τις δύο ημέρες τις παρακάτω δυνάμεις:

09/07/2020

         85 Πυροσβέστες

  o   55 από οχήματα

   o   30 από πεζοπόρα.

         22 υδροφόρα οχήματα

         9 βοηθητικά οχήματα

         1 Καναντέρ

         2 Πεζετέλ

10/07/2020

         67 Πυροσβέστες

   o   52 από οχήματα

   o   15 από πεζοπόρα

         21 υδροφόρα οχήματα

         7 βοηθητικά

         1 Καναντέρ

         2 Πεζετέλ

         1 Ελικόπτερο Erickson

ΣΑΠΕς 09072020 3

Από το γραφείο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης

Διαβάστηκε 424 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 19:08

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή