Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Ροδόπης

Οδηγίες για τη συλλογή ελαιοκάρπου

Στην περιοχή μας έχουν φυτευτεί αρκετές χιλιάδες ελαιόδεντρα τα οποία σταδιακά μπαίνουν στην παραγωγή . Πλησιάζει όμως και ο καιρός για το μάζεμα της ελιάς και θεωρούμε χρήσιμο να επαναλάβουμε κάποιες χρήσιμες οδηγίες , που θα σας βοηθήσουν στην
παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου .
Για τις ελαιοποιήσιμες ελιές , το κατάλληλο στάδιο ωριμότητας , για να αρχίσει η συλλογή είναι στη φάση αλλαγής του χρώματος από πράσινο-κίτρινο σε πράσινο-ιώδες ( στάδιο βιομηχανικής ωρίμανσης ) και κλιμακώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών στο μαύρο-ιώδες χρώμα ( στάδιο φυσιολογικής ωρίμανσης )
Να γνωρίζουμε ότι στο στάδιο της βιομηχανικής ωρίμανσης πετυχαίνουμε τον άριστο συνδυασμό ποιότητας και ποσότητας με παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ( οξύτητα μέχρι 0,8 ) .Στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης παράγεται μεγαλύτερη
ποσότητα αλλά με οξύτητα μεγαλύτερη ( μέχρι 2 - παρθένο ελαιόλαδο )
Γενικά κατά την συγκομιδή ( με χτένια , ραβδισμό , ελαιοραβδιστικά μηχανήματα ) πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα , για να αποφύγουμε τραυματισμούς του ελαιόκαρπου , που θα έχουν άσχημες επιπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου (οξύτητα , γεύση , άρωμα) . Ελιές χτυπημένες , τραυματισμένες , πατημένες και προσβεβλημένες από μύκητες και εχθρούς , δεν πρέπει να πηγαίνουν για εξαγωγή ελαιολάδου .
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή και μεταφορά του καρπού (δίχτυα, σακιά,τελάρα) θα πρέπει να είναι καθαρά και προπαντός στεγνά.
Είναι πολύ σημαντικό ο καρπός να προσκομίζεται στο ελαιοτριβείο και να ελαιοποιείται όσο το δυνατόν νωρίτερα από την συλλογή του – αν είναι δυνατόν και την ίδια μέρα .
Εκτιμάται ότι για κάθε 24ωρο που περνάει από τη συλλογή του καρπού μέχρι την ελαιοποίησή του μπορεί η οξύτητα να αυξηθεί κατά ένα δέκατο (0,10 ) .Η συνεννόηση με το ελαιοτριβείο βοηθάει στον καλύτερο προγραμματισμό των ενεργειών
μας και στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .
Ιδανικό μέσο ( προσωρινής ) αποθήκευσης και μεταφοράς του καρπού είναι τα διάτρητα πλαστικά τελάρα , όπου ο καρπός πρέπει να διατηρείται σε λεπτά στρώματα, πάχους το πολύ 20-25cm,γιατί έτσι ο καρπός δεν τραυματίζεται , διευκολύνεται ο αερισμός του ,
αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας του , περιορίζεται στο ελάχιστο η υδρόλυση του ελαιόλαδου από την παρουσία των μικροοργανισμών και μειώνεται στο ελάχιστο η ποιοτική υποβάθμισή του .

Εάν χρησιμοποιούνται σακιά , να προτιμούνται τα πλεκτά αεροπερατά ή υφασμάτινα και όχι από πλαστικό - η χρησιμοποίηση πλαστικών σάκων συντελεί στην ανάπτυξη μυκήτων και στην αύξηση οξύτητας.
Κατά τη μεταφορά και αποθήκευση οι σάκοι θα πρέπει τοποθετούνται όρθιοι για να αερίζονται καλύτερα .
Η (προσωρινή) αποθήκευση του ελαιόκαρπου μέχρι την ελαιοποίησή του πρέπει να γίνεται σε χώρο καθαρό , χωρίς έντονες οσμές , δροσερό και καλά αεριζόμενο .
Πριν την άλεση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καθαρότητα του ελαιοκάρπου (αποφύλλωση και πλύσιμο με άφθονο καθαρό νερό).
Η μάλαξη της ελαιοζύμης είναι η φάση της απελευθέρωσης του ελαιόλαδου από τον καρπό και της συνένωσης των μικρότερων σταγόνων σε μεγαλύτερες κατά το ανακάτωμα. Η διάρκεια της μάλαξης πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά.
Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης πρέπει να διατηρείται κάτω των 32ο C . Για ελαιόλαδα εξαιρετικό παρθένο , ΠΟΠ , ΠΓΕ πρέπει να διατηρείται κάτω των 27ο C.
Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται σε καθαρό χώρο, σε κατάλληλα μέσα, σε χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο ή σε πηγή θέρμανσης και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα.
Μετά από 1-2 μήνες θα πρέπει το ελαιόλαδο να μεταγγίζεται για την αφαίρεση της «μούργας» , η παρουσία της οποίας συντελεί στην ταχύτερη οξείδωση του ελαιολάδου . Τα δοχεία συσκευασίας μεταφοράς και αποθήκευσης πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό ( ανοξείδωτα ή γυάλινα ) αδιαφανή, αεροστεγή – κλειστά και γεμάτα για να περιορισθεί η οξείδωση .
Υπενθυμίζεται ότι τα λευκοσιδηρά δοχεία ( τενεκέδες ) είναι κατάλληλα μόνο για μεταφορά και όχι για αποθήκευση ή εμπορία .

Καλή σοδειά .

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π. Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟY

Κατεβάστε το δελτίο τύπου

Διαβάστηκε 1843 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 14:29

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή