Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Καβάλας

Μια μεγάλη μέρα για την Καβάλα και την Περιφέρεια ΑΜΘ, η ένταξη των σχολών μας στο Δ.Π.Θ.

Την ικανοποίηση τους για την ψήφιση του νομοσχεδίου, που εντάσσει τις πανεπιστημιακές σχολές της Καβάλας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (την Παρασκευή το βράδυ) εξέφρασαν όλοι οι συμμετέχοντες, το Σαββάτο το μεσημέρι, στην σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου. Όπως τονίσθηκε η εξέλιξη αυτή αναγάγει το εν λόγω πανεπιστήμιο στο τρίτο μεγαλύτερο της χώρας και στο δεύτερο πολυθεματικότερο ενώ διαγράφεται ένα σαφέστατα περισσότερο δημιουργικό και παραγωγικό μέλλον προς όφελος τόσο της Καβάλας και της Περιφέρειας ΑΜΘ συνολικά, όσο και του ίδιου του πανεπιστημίου. Αυτά τονίστηκαν στην σύσκεψη και στην συνέχεια στην Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. καθ. κ. Φώτης Μάρης, οι βουλευτές κ.κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Ιωάννης Πασχαλίδης, ο δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης και οι καθηγητές κ.κ. Αθανάσιος Μητρόπουλος (πρώην κοσμήτορας), Μαρία Μιχαλοπούλου (μέλος της διοίκησης του Δ.Π.Θ.), Γεώργος Κύζας (πρόεδρος τμήματος Χημείας) και Νικόλαος Βορδός (πρόεδρος τμήματος Φυσικής).

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι «η ένταξη των σχολών της Καβάλας αλλά και της Δράμας στο Δ.Π.Θ. για εμάς στην διοίκηση της Περιφέρειας και για τον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος απουσιάζει για προσωπικούς λόγους αλλά χαιρετίζει την όλη εξέλιξη, είναι μια πολύ σημαντική στιγμή. Καθώς οι σχολές μας εντάσσονται σε ένα μεγάλο, καταξιωμένο και κραταιό πανεπιστήμιο, γεγονός που τις κάνει να αναδείξουν το πραγματικό τους προφίλ και να μην συσχετίζονται πια με το παρελθόν. Ταυτόχρονα, όσον αφορά την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., η εξέλιξη αυτή μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα για το σύνολο της περιφέρειάς μας. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και αποφασιστικό γεγονός καθώς ως Περιφέρεια ΑΜΘ, είμαστε ο κορυφαίος αναπτυξιακός θεσμός. Έτσι, θα ήθελα από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω τον πρύτανη καθ. κ. Φ. Μάρη, όπως και όλους τους εμπλεκόμενους για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε. Να εκφράσω, επίσης, τις ευχαριστίες μου στους δύο παρόντες βουλευτές, τον κ. Ν. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Ι. Πασχαλίδη, αλλά και στους άλλους δυο που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, τον κ. Λαζαρίδη και την κ. Δεληκάρη. Να τονισθεί ότι και ο δήμαρχος κ. Θ. Μουριάδης και ο Δήμος Καβάλας είχαν σημαντική συμβολή στην μέχρι τώρα προσπάθεια. Τέλος ελπίζω ότι το μέλλον θα μας παρέχει πολλές νέες δυνατότητες και ευκαιρίες».

Ο πρύτανης καθ. κ. Φ. Μάρης χαρακτήρισε «ως ιστορική την ημέρα ένταξης των σχολών της Καβάλας και της Δράμας στο Δ.Π.Θ.» καθώς όπως σημείωσε το Πανεπιστήμιο «αποκτάει περιφερειακή εμβέλεια. Το κοινοβούλιο, τόνισε ο ίδιος, με μια ενισχυμένη πλειοψηφία 211 ψήφων δημιούργησε ένα Πανεπιστήμιο σε πληρότητα σπουδών, το δεύτερο στην Ελλάδα μετά το Α.Π.Θ. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε από μια προσπάθεια σύνθεσης γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω τόσο την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., όσο και το Δήμο Καβάλας. Με ένα εξωστρεφές σχεδιασμό που θα εξελίσσεται συνεχώς και θα περιλαμβάνει βήματα ενίσχυσης της λειτουργίας, των υποδομών αλλά και ενίσχυσης της εμβέλεια στο διεθνές επίπεδο, στόχος είναι να αποτελέσει προορισμό τόσο για σπουδαστές από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Σήμερα είναι η αρχή μιας σύνθετης προσπάθειας που θα στεφθεί από επιτυχία, με την στήριξη όλων και κύρια της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Θ. Μουριάδης τόνισε ότι «ο Δήμος Καβάλας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και δίπλα στο Δ.Π.Θ.», τονίζοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ενίσχυσης των μεταξύ τους σχέσεων σε νέα βελτιωμένη βάση. Ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε με τη σειρά του ότι «πρέπει και εμείς, ως Καβάλα, να αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, καθώς πλέον ανήκουμε στο τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το Δ.Π.Θ., στο οποίο κομβικό ρόλο παίζει και η Καβάλα, αφού αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος λειτουργίας της Σχολής Θετικών Επιστημών και την ίδρυση Σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής, με τους άλλους βασικούς πόλους να είναι η Κομοτηνή και η Σχολή Κλασικών Σπουδών και η Αλεξανδρούπολη με την Ιατρική και Νοσηλευτική και άλλες σχολές. Επομένως, αυτή η ισχυροποίηση του Δ.Π.Θ. και αυτή η σύμπλευση με την Καβάλα είναι και κάποιας μορφής δικαίωση για μένα γιατί πάντα ισχυριζόμουν ότι εκεί βρίσκεται το στρατηγικό μέλλον του «πρώην ΤΕΙ», «πρώην ΔΙΠΑΕ», και σήμερα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Καβάλας. Το μέλλον της Καβάλας ακαδημαϊκά είναι η σύμπλευση με τη Θράκη και ασφαλώς αυτό θα δώσει επιπλέον χρηματοδοτικές δυνατότητες για την έρευνα, αφού η υπαγωγή στην οικεία Περιφέρεια Α.Μ.Θ. θα δημιουργήσει επιπλέον ευκαιρίες». Με τη σειρά του ο κ. Ι. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι «Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο λάθος να εντάξει την Καβάλα στο ΔΙΠΑΕ. Αυτό το λάθος το συζητήσαμε πολλές φορές με την κ. Κεραμέως και συμφωνούσε, οπότε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού και του νόμου του κ. Πιερρακάκη έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλοι στη Βουλή συμφώνησαν ότι τώρα το Δ.Π.Θ. θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας. Είχα τη χαρά να συμμετέχω σε όλες τις διαβουλεύσεις και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μητρόπουλο που μας παρείχε τα αναγκαία στοιχεία για να διαχειριστούμε τα προβλήματα που ανέκυπταν. Έχουμε τη χαρά που γινόμαστε, ως Καβάλα, η δεύτερη πανεπιστημιούπολη της Μακεδονίας»

Ομοίως, την ικανοποίηση τους εξέφρασαν και οι υπόλοιποι μετέχοντες στην συνέντευξη τύπου και αναφέρθηκαν στις ευοίωνες προοπτικές του πανεπιστημιακού ιδρύματος της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Διαβάστηκε 134 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή