Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Καβάλας

Σύσκεψη με θέμα το συντονισμό και την άμεση δρομολόγηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην ΠΕ Θάσου

Syskepsi_antiplhmmyrika_erga_Thassos_foto1_13-1-2017Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θ. Μαρκόπουλου, με θέμα το συντονισμό και την άμεση δρομολόγηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην ΠΕ Θάσου, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Δρ. Ν. Φραγκισκάση, του Δημάρχου Θάσου κ. Κ. Χατζηεμμανουήλ, των αντιδημάρχων κ.κ. Ν. Ψαλίδα και Χ. Πεταμίδη, του Εντεταλμένου Συμβούλου σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Παπαδόπουλου, του Διευθυντή Συντονισμού της ΑΔΜ-Θ κ. Α. Αϊναλή, του Δ/ντη Δασών κ. Ι. Καπετανγιάννη, του Δασάρχη του Δασαρχείο Θάσου κ. Χ. Μαρουκλιάνη, των Διευθυντών της ΠΕ Καβάλας, κ.κ. Θ. Καραβά (ΔΤΕ), Λ. Καστανά (ΔΑΟΚ) και των κ.κ. προϊσταμένων Στ. Κιβράκη (Τμ. Πολ. Προστασίας) και Αικ. Κωνσταντινίδου (Τμ. Περιβάλλοντος) και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι βουλευτές του Ν. Καβάλας κ. κ. Δ. Εμμανουηλίδης, Κ. Μορφίδης, Γ. Παπαφιλίππου (ο βουλευτής Καβάλας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε ότι βρίσκεται εκτός Καβάλας).

Syskepsi_antiplhmmyrika_erga_Thassos_foto2_13-1-2017Στην σύσκεψη εξετάστηκε η δρομολόγηση των έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της ΠΕ Θάσου μετά τις πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου. Μετά από προσπάθειες που καταβλήθηκαν, εγκρίθηκαν από το Π.Δ.Ε. 2.950.000 € για δασοτεχνικά - αντιπλημμυρικά έργα, 1.420.000 € για αποκατάσταση υποδομών και 1.200.000 € για δασοτεχνικά - αντιδιαβρωτικά έργα από το «Πράσινο Ταμείο» με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2017 και το 2018.

Τα δασοτεχνικά έργα θα υλοποιηθούν από το Δασαρχείο Θάσου, ενώ τα έργα που αφορούν υποδομές από την ΠΕ Καβάλας (ΔΤΕ). Στην προετοιμασία των μελετών των έργων αυτών θα συμβάλλει καθοριστικά και ο Δήμος Θάσου. Από την σύσκεψη προέκυψε ότι τα έργα που αφορούν υποδομές θα ολοκληρωθούν μελετητικά ως τα τέλη του Ιανουαρίου, ταυτοχρόνως θα ζητηθεί η προσωρινή εξαίρεση από τη σύνταξη ΜΠΕ και θα δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση τους. Στα έργα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του φράγματος των Μαριών, η κατασκευή γεφυρών και τεχνικών έργων για την παροχεύτεση των όμβριων υδάτων και προστασίας από τις πλημμύρες καθώς και συγκοινωνιακά έργα (Καζαβίτια, Αλυκές, Αγ. Παντελεήμονας κλπ).

Εκτός αυτών, από πόρους της ΠΑΜΘ δρομολογείται η υλοποίηση επιπλέον σχετικών αντιπλημμυρικών έργων όπως η κατασκευή οχετού (γέφυρας) στο ρέμα του Πρίνου, οχετού στο Κλίσμα Καλλιράχης κ.α.

Από την ΑΔΜΘ εκτιμάται ότι η έναρξη της διαδικασίας επιλογής αναδόχων θα γίνει το πρώτο 10μερο του Φεβρουαρίου και η έναρξη των εργασιών κατά το β’ 15μερο του Φεβρουαρίου. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, αντιδιαβρωτικά έργα σε περιοχές του Θεολόγου, του Πρίνου και των Λιμεναρίων ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα θα λάβουν χώρα σε περιοχές του Πρίνου και του Θεολόγου. Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, η συντήρηση δασικών δρόμων, η δημιουργία υδατοδεξαμενών, μικρού μεγέθους φραγμάτων βάρους και τοπικές αναδασώσεις.

Τα δασικά έργα θα υλοποιηθούν ως «κατεπείγουσες διαδικασίες» με απόφαση του Γ.Γ. Α. Δ Μ – Θ Δρ. Ν. Φραγκισκάκη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας αφού ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην σύσκεψη δήλωσε πως «τα συγκεκριμένα έργα θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, στην προστασία των εδαφών από τη διάβρωση, καθώς και στην προστασία των ακτών και των παραλιακών περιοχών από τα φερτά υλικά. Η Περιφέρεια συνολικά και η ΠΕ Καβάλας, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού της Θάσου. Την ίδια στιγμή, εξακολουθούμε να πιέζουμε για την εξασφάλιση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της Θάσου οι οποίοι επλήγησαν, και για το 2017, για την εξασφάλιση των απαραίτητων επιλέξιμων βοσκοτόπων, για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων σε μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, των ελαιόδεντρων σε δεύτερο χρόνο καθώς και για την ίδρυση και στελέχωση ενός δεύτερου Πυροσβεστικού κλιμακίου στο νότιο μέρος του νησιού».

Διαβάστηκε 3026 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 10:50

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή