Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

Ανακοίνωση προς κτηνοτρόφους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Τέρμα Αναγεννήσεως, Κάτω Οινόη

Ταχ. Κώδικας: 68200-Ορεστιάδα

Πληροφορίες: Δαδούσης Κ.

Τηλέφωνο: 25520-27.946

FAX: 25520-21.330

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Ορεστιάδα, 21/10/2013

Αρ. Πρωτ.: 122217/11080

 

Φίλε Κτηνοτρόφε,

Για μια ακόμη φορά, θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου και να σου επισημάνουμε ότι από τις 12 Αυγούστου υπάρχουν κρούσματα ευλογιάς στην περιοχή μας, και μάλιστα υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού από το ένα κοπάδι στο άλλο. Για να αποφύγεις, λοιπόν, τη μόλυνση του κοπαδιού σου φρόντισε να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, και ειδικότερα τα εξής:

1. Μην βόσκεις τα πρόβατά σου μαζί με άλλα κοπάδια.

2. Μην ποτίζεις τα ζώα από ποτίστρες που πίνουν άλλα ζώα.

3. Φρόντισε να περιορίσεις το χρόνο βόσκησης των ζώων σου και μην απομακρύνεσαι πολύ από την εγκατάσταση εκτροφής των ζώων.

4. Μην μπαίνεις σε άλλες εκτροφές και μην αφήνεις άλλα άτομα να επισκέπτονται τη δική σου.

5. Φρόντισε να διώχνεις τα άγρια πουλιά που επισκέπτονται το μαντρί σου, και ειδικότερα καρακάξες και κουρούνες (κάργες).

6. Ρίξε στο μαντρί φάρμακα που διώχνουν τις μύγες.

7. Ο ιός της ευλογιάς είναι ευαίσθητος στα απορρυπαντικά και μπορείς να τα χρησιμοποιείς όταν θέλεις να απολυμάνεις τους χώρους σου.

8. Μην επιτρέπεις σε αυτοκίνητα παραλαβής γάλακτος να μπαίνουν στην εκτροφή σου, εάν δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα. Εάν δε συμμορφώνονται στις υποδείξεις σας, ειδοποιήστε την Υπηρεσία μας.

9. Να τηρείς τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, όταν υπάρχουν κρούσματα στην περιοχή σου και αφορούν την απαγόρευση εξόδου των ζώων από το μαντρί για 21 ημέρες.

10. Εάν κάποιος κτηνοτρόφος δεν τηρεί τα περιοριστικά μέτρα και βγάζει τα ζώα έξω για βόσκηση, ειδοποίησε την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

11. Να ταΐζεις χόρτα που έχουν κοπεί πριν τον Αύγουστο και σε κάθε περίπτωση όχι χόρτα πρόσφατης κοπής.

12. Μην ταΐζεις χόρτα που προέρχονται από περιοχές που είχαμε κρούσματα ευλογιάς και αφορούν τις περιοχές κοντά στον ποταμό Έβρο από το Διδυμότειχο μέχρι τα Δίκαια (Διδυμότειχο, Ισαάκιο, Πραγγί, Πετράδες, Πύθιο, Ασημένιο, Σοφικό, Θούριο, Χειμώνιο, Ορεστιάδα, Σάκκος, Καβύλη, Καστανιές, Βύσσα, Καναδάς, Κριός, Δίκαια).

13. Έλεγχε την υγεία των ζώων σου κάθε μέρα. Εάν διαπιστώσεις κάποιο άρρωστο ζώο, ειδοποίησε αμέσως την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

14. Εάν δεις κάποιο άρρωστο ζώο, γύρισέ το ανάσκελα και προσπάθησε να δεις εάν υπάρχουν κοκκινάδες και σπυριά στην κοιλιά, ανάμεσα στα πόδια και προπαντός στο εσωτερικό της ουράς. Επίσης, εάν υπάρχουν σπυριά και αλλοιώσεις σαν ρεβύθι στο κεφάλι, αφτιά, βλέφαρα και ρινικό έκκριμα (μύξα) και δακρύρροια. Έχε υπόψη σου ότι τα κόκκινα σπυριά που εμφανίζονται στην αρχή της ευλογιάς, στη συνέχεια καλύπτονται με μαύρες μεμβράνες, οι οποίες όταν πέσουν αφήνουν ένα κόκκινο σημάδι.

15. Να γνωρίζεις ότι η επιζωοτία ευλογιάς θα σταματήσει σύντομα, εφόσον συνεργάζεσαι με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Στην αντίθετη περίπτωση, η ευλογιά θα επεκτείνεται και τα ζώα των συναδέλφων σου και τα δικά σου θα κινδυνεύουν να μολυνθούν.

Μπορείς να επικοινωνείς με την Κτηνιατρική Υπηρεσία στα εξής τηλέφωνα:

Κτηνιατρείο Διδυμοτείχου : 25530-22372, 24284

Κτηνιατρείο Ορεστιάδας : 25520-22451

Κτηνιατρείο Κυπρίνου : 25560-22233

Κτηνιατρείο Δικαίων : 25560-31221

Δ/νση Αγρ. Οικον. & Κτηνιατρικής: 25520-27946.

 

Ο Δ/ντης Αγρ. Οικον. & Κτηνιατρικής Ορεστιάδας

Δαδούσης Κωνσταντίνος

eulogia1eulogia2eulogia3eulogia4eulogia5

eikona1

Παραμόρφωση κεφαλής-Επιπεφυκίτιδα-Δακρύρροια-Ρινικό έκκριμα-Κατήφεια

eikona2

Φλύκταινες στο εσωτερικό της ουράς

eikona3

Οζίδια στην κεφαλή και τα αυτιά ,εφελκίδες στα χείλη ,δακρύρροια

eikona4

Φλύκταινες στην μύτη προβάτου

Διαβάστηκε 1265 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 15:45

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή