Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

2o δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚ. & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ

Πληροφορίες : Γ. Τσιτλαΐδης, Κ.Μπαχαράκη

Ταχ. Διεύθυνση : Καραολή & Δημητρίου 40

Ταχ. Κώδικας : 681 00, Αλεξανδρούπολη

Τηλέφωνο : 25513 57100-57109

Fax : 2551350425

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αλεξανδρούπολη, 04 Οκτωβρίου 2018

Αριθμ. Πρωτ.: 17734


20 ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ)

1. ΣΤΟΧΟΙ

Το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας εκδίδεται από την Δ.Α.Ο.Κ. Έβρου σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας και απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς για την ενημέρωση τους.

2. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

2.1 Υπάρχουν αρκετές εκτάσεις που - εξαιτίας των χειμερινών πλημμυρών που ση-μειώθηκαν και εν αναμονή της στράγγισης των νερών - καθυστέρησε η σπορά τους.

Αυτό έφερε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη απόκλιση και ανομοιομορφία στα βλαστικά στάδια ανάπτυξης των βαμβακόφυτων με συνέπεια την πολύ έντονη προσβολή από το έντομο.

Η αύξηση του πληθυσμού του εντόμου κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο εξαρ-τάται από τον πληθυσμό της διαχειμάζουσας γενεάς, που θα επιζήσει κα ιθα εξέλθει την άνοιξη από το έδαφος των βαμβακοκαλλιεργειών της προηγούμενης περιόδου. Η επιτυχής διαχείριση καταστροφής των διαχειμαζόντων νυμφών αποτελεί ένα βασικό παράγοντα της αντιμετώπισης του εντόμου για την νέα καλλιεργητική χρονιά.

3. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ - ΧΕΙΜΩΝΑ

Σύμφωνα με τις Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη

Βαμβακοκαλλιέργεια (ΥΠ.Α.Α.Τ.), έχουν ισχύ δυνάμει του Νόμου 4036/2012 (Α' 8), οι παραπάνω μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις εντάσσονται στις υποχρεωτικές γενικές αρχές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της καλλιέργειας βαμβακιού. Οι οδηγίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (http://www.minagric.gr – Αγρότης -Επιχειρηματίας, Γεωργία, Φυτοπροστασία, Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία, οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας).

3.1 Μετά τη συγκομιδή συνιστάται να γίνει:

Στελεχοκοπή και θρυμματισμός των υπολειμμάτων της καλλιέργειάς με καταστροφέα.

Αρώσεις του εδάφους (όργωμα με αναστροφή) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται:

1. Η μεταφορά μέρους του πληθυσμού των νυμφών στην επιφάνεια και η έκθεση τους σε αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες.

2. Η μεταφορά μέρους του πληθυσμού των νυμφών σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο την μηχανική αδυναμία εξόδου των ενήλικων την άνοιξη.

3. Η καταστροφή των διόδων εξόδου των ενηλίκων που έχουν ήδη δημιουργήσει στο έ-δαφος οι προνύμφες τελευταίου σταδίου λίγο πριν νυμφωθούν.

Ιδιαίτερη επιμέλεια χρειάζεται να δείξουν οι καλλιεργητές των οποίων τα εδάφη είναι βαριά (αργιλώδη).

3.2 Οι μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις, εφόσον εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών, αποτελούν σημαντικό τρόπο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού.

 

Μ. Ε.Π.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

Α. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστηκε 585 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 14:39

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή