Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

2ο Τακτικό Δελτίο Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. & ΘΡΑΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ

ΤΜΗΜΑ : Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου

Δημητρίου & Καραολή 40

68100 Αλεξανδρούπολη

FAX : 2551350416-2555022150

ΠΛΗΡΟΦ.:Δ. Κασπαρίδης

Τηλέφωνο-fax : 2555022150

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αλεξ/πολη 12-10-2017

Αριθμ. Πρωτ. 20010

 

ΘΕΜΑ: « 2ο Τακτικό Δελτίο Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας 2017»

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, εκδίδει το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με στόχο την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την έγκαιρη φυτοπροστασία της καλλιέργειας του βαμβακιού.

Το παρόν δελτίο αφορά στο διάστημα μετά την συγκομιδή, με σκοπό την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για τους κατάλληλους χειρισμούς στα χωράφια για την αντιμετώπιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.

Συστάσεις

Ο πληθυσμός του εντόμου, και άρα οι προκαλούμενες ζημιές κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, έχουν άμεση σχέση με τον πληθυσμό των νυμφών του πράσινου σκουληκιού που θα διαχειμάσουν στο έδαφος.

Το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει στο έδαφος ως νύμφη και από αυτές θα προκύψουν νέες πεταλούδες. Όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει τόσο το καλύτερο για τις νέες βαμβακοφυτείες. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να προβούμε σε συγκεκριμένες καλλιεργητικές επεμβάσεις ώστε να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πληθυσμό των νυμφών στο έδαφος.

Τέτοιες επεμβάσεις είναι η άμεση στελεχοκοπή μετά την συγκομιδή και η ενσωμάτωση των στελεχών στο έδαφος με όργωμα. Έτσι καταστρέφουμε τις νύμφες που υπάρχουν στα υπολείμματα των φυτών και στο έδαφος.

Η κατεργασία του εδάφους με άλλα μέσα (π.χ γάντζος κ.τ.λ) δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα επειδή δεν γίνεται αναστροφή του εδάφους όπως με το όργωμα.

Η διαχείμαση του ρόδινου σκουληκιού γίνεται με άλλη μορφή όμως παρόλα αυτά ο θρυμματισμός των καρυδιών με τον καταστροφέα και η ενσωμάτωση τους στη συνέχεια με το όργωμα έχει αποτελέσματα και στο ρόδινο σκουλήκι.

Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή. Οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2555022150-2551357165-2551357167-2551357168-2551357169 καθώς και στα τοπικά γραφεία Φερών ,Τυχερού, Σουφλίου,.

ΜΕΠ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ

Π. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Διαβάστηκε 824 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 09:40

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή