Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Δράμας

Αποτίμηση του Φεστιβάλ «VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι» 2023

viaegnatia04092023

Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ «VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι» 2023, το οποίο φέτος είχε επετειακό χαρακτήρα, προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της (η οποία εντάχθηκε στον επετειακό κατάλογο UNESCO) και τιμώντας την οικουμενική συνεισφορά της στον κόσμο της παγκόσμιας τέχνης.

Ειδικότερα, η πρώτη προγραμματισμένη εκδήλωση “Μουσικό Ταξίδι” αναβλήθηκε, στον απόηχο της απώλειας του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Βασίλειου Λούρμπα, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και τιμής, στη μνήμη του καταξιωμένου επιστήμονα και άξιου αυτοδιοικητικού.

Ακολούθως τη δεύτερη μέρα στο Πάρκο των Γλυπτών, το ντουέτο Πέννυ Σωφρονιάδου (σοπράνο) και Κατερίνα Σακέτα (πιανίστα), με ήχο και αφηγηματικό λόγο μας ταξίδεψαν και μας πρόσφεραν ένα μοναδικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στη μεγάλη Ελληνίδα υψίφωνο Μαρία Κάλλας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την τρίτη ημέρα με τον Λαϊκό αγώνα δρόμου VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι, στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού, με τη συμβολή εθελοντών πολιτών και σωματείων του τόπου, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στο θεσμό. Ο αγώνας φέτος περιλάμβανε 2 διαδρομές επί ασφάλτου, σε δημόσια οδό: των 10.000 μέτρων για άνδρες & γυναίκες και των 800 μέτρων για οικογένειες και παιδιά. Η όλα δράση εμπλουτίστηκε με παράλληλες μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Νικητές του αγώνα 10.000 μ. στην Κατηγορία Ανδρών, αναδείχθηκαν οι:

1ος Στέφανος Τζιερτζίδης

2ος Σταύρος Καλαμπάκας

3ος Παναγιώτης Γκρόζος

Νικήτριες του αγώνα 10.000 μ. στην Κατηγορία Γυναικών, αναδείχθηκαν οι:

1η Μαρία Τζιερτζίδου

2η Μαρία Μάρτζιου

3η Ελένη Καραγιαννίδου

Καθ’όλη τη διάρκεια του τριήμερου Φεστιβάλ, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το Πρόγραμμα «ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ μνήμη και ιστορία», όπου μέσα από μία συντονισμένη προσπάθεια, 15 πολιτιστικοί χώροι (μουσειακοί και εκθεσιακοί) άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό, αποκαλύπτοντας μαρτυρίες της ύπαρξης και της ατομικής και συλλογικής δραστηριότητας του ανθρώπου. Απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας αποτέλεσε η ανάδειξη των πολιτιστικών χώρων ως “φύλακες” της ιστορίας, της γνώσης και των πολιτισμών, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Παράλληλα, σημαντική υπήρξε η συμβολή των αρμοδίων για τη διεξαγωγή με ασφάλεια του αγώνα, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης σχεδίασαν και μερίμνησαν για τον αγώνα, όπως η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, το Τμήμα Τροχαίας, το Αστυνομικό Τμήμα Δοξάτου, το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το ΕΚΑΒ, η Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ο Δήμος Δοξάτου, ο Δήμος Προσοτσάνης, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, το Τμήμα Πληροφορικής και η Δ/νση Τεχνικών Έργων, της Π.Ε. Δράμας.

Συνοδοιπόροι στο όλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και κύριοι υποστηρικτές στην κοινή προσπάθεια ήταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, ο Δήμος Δοξάτου, ο Δήμος Προσοτσάνης, ο Δήμος Παρανεστίου, ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος Καλαμπακίου, η Εταιρεία Raycap, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ, το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας, ο Γυμναστικός Σύλλογος ΔΟΞΑ Δράμας, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτελέας “Ο Άγιος Δημήτριος”, ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Ο ΠΗΓΑΣΟΣ”, η Επιτροπή Νέων Μικρόπολης, ο Αθλητικός Σύλλογος Δοξάτου “Το Ηρωϊκό Δοξάτο”, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Δράμας και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης.

Ευελπιστώντας στην ανάπτυξη του τοπικού πολιτιστικού και ιστορικού μας κεφαλαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας ενθαρρύνει δράσεις και σχέδια προς την κατεύθυνση αυτή, με κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας, μέσω πράξεων και προγραμμάτων υπερτοπικής σημασίας.

Διαβάστηκε 304 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή