Εκδηλώσεις

Υλοποίηση ανοιχτής εκδήλωσης με θέμα: "Ευαισθητοποίηση των νέων στο επάγγελμα του οδηγού"

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 η ανοιχτή εκδήλωση "Ευαισθητοποίηση των νέων στο επάγγελμα του οδηγού” στη Νέα Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ευαισθητοποιηθούν και να ανακαλύψουν κίνητρα και προοπτικές κυρίως νέοι, για το επάγγελμα του οδηγού φορτηγών και ταυτόχρονα η μετάδοση γνώσεων οδικής ασφάλειας σε θέματα αμυντικής οδήγησης, βιώσιμης και οικολογικής μετακίνησης.

7

4Όσοι επισκέπτες βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στην Κεντρική Πλατεία της Ορεστιάδας και τη Δευτέρα στην πλατεία Διδυμοτείχου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα για το επάγγελμα του οδηγού. Σε πρώτο στάδιο μέσω ομιλιών παρουσιάστηκε το επάγγελμα του οδηγού λεωφορείου και φορτηγού, η αναγκαιότητα για νέους οδηγούς φορτηγών – λεωφορείων, αλλά και οι σύγχρονοι μέθοδοι εκμάθησης οδήγησης οχημάτων και χειρισμών μηχανημάτων έργου.

Στην συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες με την βοήθεια σύγχρονων μέσων προσομοίωσης οδήγησης,  πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα, όπως γυαλιά προσομοίωσης, ειδικά λογισμικά και spots που προσέφεραν μία μοναδική εμπειρία βιωματικής εκπαίδευσης με διαδραστικά μέσα σε επτά σταθμούς προσομοίωσης/επίδειξης να βιώσουν την εμπειρία της οδήγησης διαφόρων τύπων οχημάτων. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες «οδήγησαν» διάφορους τύπους οχημάτων (επιβατικά, φορτηγά, λεωφορεία) αλλά και μηχανημάτων έργου και υπό διάφορες συνθήκες. Για τις ανάγκες της βιωματικής εμπειρίας στον χώρο υπήρχαν διαθέσιμοι προσομοιωτές φορτηγού/λεωφορείου, περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος, επιβατικού οχήματος. Επιπρόσθετα επίσης με βιωματική μέθοδο, οι ενδιαφερόμενοι μάθαιναν σχετικά με την διαχείριση εκτάκτων συμβάντων και ατυχημάτων ενώ με την χρήση ειδικών γυαλιών πραγματοποιούνταν η προσομοίωση καταστάσεων όπως μέθη, κούραση και χρήση ουσιών. 

1

23Αξίζει να σημειωθεί ότι όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε είναι πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα τόσο σε μέγεθος και πλήθος συσκευών όσο σε είδος και τεχνικά χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Ορεστιάδας Π.Ε.  Έβρου στα πλαίσια του "Ετήσιου Προγράμματος Δράσης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έτους 2023". 

5

6Η εκδήλωση διεξήχθη με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Βιωσιμότητας και Ασφάλειας «Ζήτημα Ζωής», του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης «ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ» και του Συνδέσμου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Διαβάστηκε 191 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή