Περιφερειακό Συμβούλιο

2012 Aπόφαση 123η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 6 / 2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 123 / 2012
-------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:Εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων για την βελτίωση της αποδοτικότητας του Αγροτικού Τομέα, της Προσαρμογής Καλλιεργειών και Ζώων σε Ανώτερα Παραγωγικά Επίπεδα καθώς και την Αξιοποίηση Παραπροιόντων στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

       Στην Κομοτηνή σήμερα 29 Μαρτίου 2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ιωάννη Ξανθόπουλο Π.Ε. Δράμας , Γεωργία Νικολάου - Μαυρανεζούλη Π.Ε. Έβρου, Αρχέλαο Γρανά Π.Ε. Καβάλας, Φώτιο Καραλίδη Π.Ε. Ξάνθης, Παύλο Δαμιανίδη Π.Ε. Ροδόπης , που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά από την Δ.Δ ΟΙΚ. 2173 / 23 - 3 – 2012 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ

1. Χουσεϊν Ερτζά 23. Ματζιάρης Αντώνιος
2. Σαλήμ Σεβγκή 24. Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια
3. Νικολαίδης Ιωάννης 25. Σερεφια Σουλτάνα
4. Ούστογλου Γεώργιος 26. Παπαδόπουλος Στυλιανός
5.Μουμίν Καάν 
27. Πατήρας Νικόλαος
6. Τελλίδης Ιωάννης 28.Παυλίδης Γεώργιος
7. Βαβίας Σταύρος 29.  Καραβάς Κωνσταντίνος
8. Πουρνάρα Μαρίκα

30. Μπαλίκας Ανδρέας

9. Χριστοδουλίδης Γεώργιος 31. Μιχελής Κωνσταντίνος
10. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος
32. Γαλαζούλας Χρήστος
11. Σαλτούρος Δημήτριος 33.  Χατζή Μεμίς Τουρκές
12. Χαϊτίδης Δημήτριος 34. Καβαρατζής Σταύρος
13. Σιακήρ Αϊχάν
35. Μπαράν Μπουρχάν
14. Κεφαλίδου Ανδρονίκη 36. Πατακάκης Ανάργυρος
15. Παπαθανάκης Σταύρος 37.  Παπαδόπουλος Κίμων
16. Oυζούν Ιρφάν 38. Μωυσίδης Παναγιώτης
17. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος 39. Ζησίμου Γεώργιος Παύλος
18. Μαραγκού Γεωργία 40.Αραμπατζής Αθανάσιος
19.Τσολάκ Σουάτ 41. Τρέλλης Χρήστος
20.Γκουγκουσκίδου Μαρία
42.Ποτόλιας Χρήστος
21. Ζιμπίδης Γεώργιος
43. Χαρίτου Δημήτριος
22.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά
44.Μακρής Αθανάσιος

 ΑΠΟΝΤΕΣ:

1.Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος του Π.Σ

ΤΑ ΜΕΛΗ

1. Γερομάρκος Γεώργιος
3Κανελάκης Ιωάννης
2.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος
4.Πέτροβιτς Δημήτριος

    

Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

 

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 46 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

 

   Εισηγούμενος το εικοστό θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Αντιπεριφερειάρχης του Πρωτογενούς Τομέα κ. Γεώργιος Ούστογλου, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τα εξής :

 

   Το έργο περιλαμβάνει τα παρακάτω υποέργα:

 

  1. Υποέργο 1. Αξιοποίηση Ιλύος Βιολογικού Καθαρισμού (ΙΒΚ) ως Οργανικό Λίπασμα σε Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

    Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια αξιολόγησης και χρησιμοποίησης οργανικών λιπασμάτων στη γεωργία με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής (περιορισμό χρήσης των ακριβών ανόργανων λιπασμάτων), χωρίς όμως να μειώνεται η παραγωγή σημαντικά. Η ιλύς βιολογικών καθαρισμών (ΙΒΚ) είναι πλούσια σε μακροθρεπτικά (κυρίως Ν και Ρ) και οργανική ουσία. Για αυτό η πιθανή χρήση της σε εδάφη της Ελλάδας, που είναι συνήθως φτωχά σε οργανική ουσία και σε γονιμότητα είναι μια ελκυστική προοπτική. Μελέτες έχουν δείξει ότι 1-1,5 t ΙΒΚ ανά στρέμμα προσθέτουν 25 kg Ν ανά στρέμμα, ποσότητα ικανοποιητική για να υποστηρίξει ακόμα και απαιτητικές καλλιέργειες.

    Με την προτεινόμενη έρευνα, η οποία θα λάβει χώρα σε δύο καλλιεργητικές περιόδους, αναμένεται να προωθηθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος της περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης και διάθεσης της ΙΒΚ, το οποίο συνεχώς θα αυξάνει απειλώντας την αειφορία βασικών φυσικών πόρων, όπως είναι η ποιότητα του εδάφους και του νερού. Επίσης, αναμένεται να ενθαρρυνθούν οι αγρότες της περιφέρειας στην αξιοποίηση της ιλύος ως οργανικό λίπασμα των καλλιεργειών τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές από την άποψη της απόκτησης δεδομένων για την πρόβλεψη των ορίων αντοχής των εδαφών σε κινδύνους έκπλυσης θρεπτικών, και της αξιολόγησης της ΙΒΚ ως επαρκούς παράγοντα αύξησης της γονιμότητας των εδαφών. Επιπλέον, θα διερευνηθεί το οικονομικό όφελος για τον αγρότη από την αντικατάσταση μέρους της ανόργανης λίπανσης με ΙΒΚ.

    Προτεινόμενες καλλιέργειες: αραβόσιτος (με άρδευση), ελαιοκράμβη (χωρίς άρδευση).

  2. Υποέργο 2. Ολοκληρωμένες Πολιτικές Ανάπτυξης για την Περιφέρεια ΑΜΘ: Καταγραφή των Διασυνδέσεων μεταξύ Πρωτογενούς Τομέα και Άλλων Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας και Εκτίμηση των Επιπτώσεων Αναπτυξιακών Δράσεων.

    Βασικός στόχος της προτεινόμενης πρότασης είναι η κατασκευή ενός αναλυτικού εργαλείου το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει λεπτομερώς την εικόνα της περιφερειακής οικονομίας και ταυτόχρονα να αποτελεί ένα αναλυτικό εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω διερεύνηση συγκεκριμένων επί μέρους θεμάτων, με έμφαση στη συγκριτική αξιολόγηση των επιπτώσεων όλων των αναπτυξιακών δράσεων τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στην περιφερειακή οικονομία, στο σύνολο της. Ένα τέτοιο εργαλείο που έχει τις δυνατότητες να δώσει απαντήσεις στους παραπάνω στόχους αποτελεί η ανάλυση Εισροών-Εκροών και συγκεκριμένα η κατασκευή ενός περιφερειακού υποδείγματος.

    Με την κατασκευή ενός περιφερειακού πίνακα Εισροών-Εκροών η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα έχει στη διάθεσή της ένα αναλυτικό εργαλείο που θα της παρέχει μια λεπτομερή και αντιπροσωπευτική εικόνα της περιφερειακής οικονομίας. Επίσης θα αποτελεί ένα εργαλείο που με την εξειδίκευση συγκεκριμένων υποδειγμάτων θα παρέχεται η δυνατότητα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Ένα εργαλείο δηλαδή που στα πλαίσια των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που προωθούνται στην Περιφέρεια ΑΜΘ (μέσω για παράδειγμα των προγραμμάτων του ΚΠΣ, του ΕΣΠΑ, των ΠΕΠ, κ.ά.) θα αποτελεί ex-ante οδηγό.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη μεθοδολογία χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις περιφέρειες των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ· σε μερικές από αυτές μάλιστα οι περιφερειακοί πίνακες κατασκευάζονται από πρωτογενείς έρευνες σε περιφερειακό επίπεδο, από τις αρμόδιες αρχές, καταδεικνύοντας τη σημασία που τους αποδίδουν σαν αναλυτικό εργαλείο. Έχοντας στη διάθεση της ένα τέτοιο εργαλείο η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα έχει τη δυνατότητα να κατανείμει αποτελεσματικότερα τους πόρους της και να προωθήσει την ανάπτυξη της, προσαρμοζόμενη παράλληλα στις αλλαγές που θα επέλθουν από τη μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.

  3. Υποέργο 3. Η χρησιμοποίηση εγχώρια παραγόμενων σπερμάτων και σανού κτηνοτροφικών ψυχανθών (ρεβίθι, μπιζέλι, κουκί, κ.α.) ως εναλλακτική προέλευση πρωτεϊνών στη διατροφή των αγροτικών ζώων, με σκοπό την παραγωγή πιστοποιημένων κτηνοτροφικών προϊόντων ποιότητας.

    Κάθε χρόνο για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, εισάγονται μεγάλες ποσότητες σογιάλευρου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι γενετικά τροποποιημένο. Το προϊόν αυτό, δια μέσου της διατροφής των ζώων, εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες. Επιπλέον, το υψηλό κόστος αγοράς του, επιβαρύνει οικονομικά τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και επηρεάζει σημαντικά την ανταγωνιστική τους ικανότητα. Παράλληλα, παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της υπαίθρου μια σημαντική υποβάθμιση των γεωργικών εδαφών, η οποία ακολουθείται από εξαιρετικά χαμηλές παραγωγικές αποδόσεις, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην απαξίωση του γεωργικού επαγγέλματος και στην αύξηση του ρεύματος προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Η καλλιέργεια ελληνικών και μάλιστα πιστοποιημένων ποικιλιών κτηνοτροφικών ψυχανθών (ρεβίθι, μπιζέλι, κουκί, λούπινο, λαθούρι, βίκος, ρόβι, κ.α.), άριστα προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες  της χώρας, μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια εναλλακτική λύση και να συμβάλλει τόσο στην εξασφάλιση φθηνότερων και άριστης ποιότητας ζωοτροφών, όσο και στην εφαρμογή ιδανικών συστημάτων αμειψισποράς, στα πλαίσια της συμβατικής, της ολοκληρωμένης ή και της βιολογικής καλλιέργειας, εξασφαλίζοντας την αειφορική εκμετάλλευση των πολύτιμων φυσικών μας πόρων.

    Η παρούσα ενέργεια αποσκοπεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων μερικής ή ολικής αντικατάστασης του σογιάλευρου στο σιτηρέσιο των αγροτικών ζώων με εγχώρια παραγόμενα ψυχανθή με σκοπό την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων ποιότητας, που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή, τον περιορισμό του αρνητικού ισοζυγίου ζωοτροφών για την περιφέρεια και τη χώρα, τη μείωση του κόστους λειτουργίας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικής τους ικανότητας. Ιδιαίτερα, για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η χρήση φυσικών και παραδοσιακών διατροφικών – πρωτεϊνικών πόρων στη διατροφή των αγροτικών ζώων για πιστοποιημένες βιολογικές και όχι μόνο εκτροφές, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

    Για την παρακολούθηση υλοποίησης της σύμβασης ορίζονται ως μέλη από την Περιφέρεια ΑΜΘ οι παρακάτω:

 

  1. Ιωαννίδης Δημοσθένης του Θεοδώρου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικ. Γεωπόνων με Βαθμό Β’ ως κύριο μέλος με αναπληρωτή τον Δεσποτίδη Κωνσταντίνο του Γεωργίου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικ. Γεωπόνων με βαθμό Δ’.

 

 

 

  1. Χαριτούδη Σταύρο του Αποστόλου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικ. Γεωπόνων με Βαθμό Δ΄ ως κύριο μέλος με αναπληρωτή τον Ρήγα Νικόλαο του Βασιλείου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικ. Γωπόνων με βαθμό Δ’.

 

 

 

       Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 100 & 163 του N. 3852/2010 .    

 

                        

 

                                      ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ OMOΦΩΝΑ

 

 

 

1. Εγκρίνει το σχέδιο και την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων για την βελτίωση της αποδοτικότητας του Αγροτικού Τομέα, της Προσαρμογής Καλλιεργειών και Ζώων σε Ανώτερα Παραγωγικά Επίπεδα καθώς και την Αξιοποίηση Παραπροϊόντων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο σχέδιο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της απόφασης αυτής .

 

 

 

2. Ορίζει ως εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης του έργου τους εξής :

 

α) Ιωαννίδη Δημοσθένη του Θεοδώρου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικ. Γεωπόνων με Βαθμό Β’ τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον Δεσποτίδη Κωνσταντίνο του Γεωργίου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικ. Γεωπόνων με βαθμό Δ’.

 

β)Χαριτούδη Σταύρο του Αποστόλου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικ. Γωπόνων με Βαθμό Δ΄ τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον Ρήγα Νικόλαο του Βασιλείου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικ. Γωπόνων με βαθμό Δ’.

 

 

 

3. Εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Γιαννακίδη Αριστείδη για την υπογραφή της ανωτέρω προγραμματικής σύμβασης.

 

 

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 123 /2012

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 

ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν   25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά
2.Σαλήμ Σεβγκή  
26.Ματζιάρης Αντώνιος
3.Νικολαίδης Ιωάννης      
27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια
4.Ούστογλου Γεώργιος 
28.Σερέφια Σουλτάνα
5.Μουμίν Καάν 29.Παπαδόπουλος Στυλιανός
6.Τελλίδης Ιωάννη 
30.Πατήρας Νικόλαος
7.Βαβίας Σταύρος  
31.Παυλίδης Γεώργιος   
8.Πουρνάρα Μαρίκα
32.Καραβάς Κωνσταντίνος
9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος 
33.Πέτροβιτς Δημήτριος(απών)
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 34.Μπαλίκας Ανδρέας
11.Σαλτούρος Δημήτριος
35.Μιχελής Κωνσταντίνος
12.Χαιτίδης Δημήτριος  
36.Γαλαζούλας Χρήστος 
13.Γερομάρκος Γεώργιος(απών)
37.Χατζή Μεμίς Τουρκές
14.Σιακήρ Αϊχάν 
38.Καβαρατζής Σταύρος
15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη 39.Μπαράν Μπουρχάν 
16.Παπαθανάκης Σταύρος   
40.Πατακάκης Ανάργυρος
17.Ουζούν Ιρφάν   41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος(απών)
18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
42.Παπαδόπουλος Κίμων
19.Μαραγκού Γεωργία 43.Μωυσίδης Παναγιώτης     
20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος(απών)
44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος
21.Τσολάκ Σουάτ
45.Αραμπατζής Αθανάσιος
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία 46.Τρέλλης Χρήστος
23.Κανελάκης Ιωάννης(απών)  47.Ποτόλιας Χρήστος
24.Ζιμπίδης Γεώργιος
48.Χαρίτου Δημήτριος
  49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 8934 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 11:29
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Aπόφαση 124η 2012 Aπόφαση 122η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή