Περιφερειακό Συμβούλιο

2012 Aπόφαση 100η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 6 / 2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 100 / 2012
-------------------------------

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ:Δημιουργία Νέων Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας μεταναστών στην Περιφέρεια ΑΜΘ        

 

      Στην Κομοτηνή σήμερα 29 Μαρτίου 2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ιωάννη Ξανθόπουλο Π.Ε. Δράμας , Γεωργία Νικολάου - Μαυρανεζούλη Π.Ε. Έβρου, Αρχέλαο Γρανά Π.Ε. Καβάλας, Φώτιο Καραλίδη Π.Ε. Ξάνθης, Παύλο Δαμιανίδη Π.Ε. Ροδόπης , που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά από την Δ.Δ ΟΙΚ. 2173 / 23 - 3 – 2012 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ

1. Χουσεϊν Ερτζά 23. Ματζιάρης Αντώνιος
2. Σαλήμ Σεβγκή 24. Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια
3. Νικολαίδης Ιωάννης 25. Σερεφια Σουλτάνα
4. Ούστογλου Γεώργιος 26. Παπαδόπουλος Στυλιανός
5.Μουμίν Καάν 
27. Πατήρας Νικόλαος
6. Τελλίδης Ιωάννης 28.Παυλίδης Γεώργιος
7. Βαβίας Σταύρος 29.  Καραβάς Κωνσταντίνος
8. Πουρνάρα Μαρίκα

30. Μπαλίκας Ανδρέας

9. Χριστοδουλίδης Γεώργιος 31. Μιχελής Κωνσταντίνος
10. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος
32. Γαλαζούλας Χρήστος
11. Σαλτούρος Δημήτριος 33.  Χατζή Μεμίς Τουρκές
12. Χαϊτίδης Δημήτριος 34. Καβαρατζής Σταύρος
13. Σιακήρ Αϊχάν
35. Μπαράν Μπουρχάν
14. Κεφαλίδου Ανδρονίκη 36. Πατακάκης Ανάργυρος
15. Παπαθανάκης Σταύρος 37.  Παπαδόπουλος Κίμων
16. Oυζούν Ιρφάν 38. Μωυσίδης Παναγιώτης
17. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος 39. Ζησίμου Γεώργιος Παύλος
18. Μαραγκού Γεωργία 40.Αραμπατζής Αθανάσιος
19.Τσολάκ Σουάτ 41. Τρέλλης Χρήστος
20.Γκουγκουσκίδου Μαρία
42.Ποτόλιας Χρήστος
21. Ζιμπίδης Γεώργιος
43. Χαρίτου Δημήτριος
22.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά
44.Μακρής Αθανάσιος

 ΑΠΟΝΤΕΣ:

1.Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος του Π.Σ

ΤΑ ΜΕΛΗ

1. Γερομάρκος Γεώργιος
3Κανελάκης Ιωάννης
2.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος
4.Πέτροβιτς Δημήτριος

 

   Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 46 μέλη , ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έθεσε στην κρίση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για συζήτηση ή μη εκτός ημερήσιας διάταξης λόγω του κατεπείγοντος τέσσερα θέματα .

   Αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία  η συζήτηση του εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα.  

   Εισηγούμενος το πρώτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τα εξής :

   Ύστερα από εντολή του Κου Περιφερειάρχη την 26η Μαρτίου 2012 μετέβην στην Αθήνα και συμμετείχα σε σύσκεψη εννέα Περιφερειαρχών και αντίστοιχων προέδρων Π.Ε.Δ., υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

   Στην σύσκεψη συμμετείχαν:

-               Ο Κος Υπουργός

-               Οι Υφυπουργοί Προστασίας του Πόλίτη κ.κ. Μανώλης Όθωνας και Ελευθέριος Οικονόμου

-               Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κος Κώστας Σπηλιωτόπουλος

-               Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κος Πάρις Κουκουλόπουλος

-               Η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας

-               Ο Πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. κος Γιάννης Σγουρός

-               Ο Σύμβουλος του κου Υπουργού, Πρέσβης κος Αμοιρίδης

-               Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Κώστας Ασκούνης

 

   Στην σύσκεψη δεν εκλήθησαν Περιφερειάρχες και Πρόεδροι Π.Ε.Δ. των τεσσάρων νησιωτικών Περιφερειών (Κρήτης-Βορείου Αιγαίου-Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων).

            Θέμα της σύσκεψης ήταν η πρόταση της Κυβέρνησης για την δημιουργία 27 χώρων κράτησης Αλλοδαπών στην Ηπειρωτική χώρα (3 ανά Περιφέρεια).

            Η πρόταση της Κυβέρνησης παρουσιάστηκε με το συνημμένο έντυπο που διανεμήθηκε.

            Ο κος Υπουργός μετά το πέρας της σύσκεψης, έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης:

   Παρουσίασα σήμερα στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους Περιφερειάρχες της χώρας, ειδικότερα της Ηπειρωτικής Ελλάδας – πλην της Νησιωτικής – και τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων των Περιφερειών, τον ολοκληρωμένο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα.

   Πρόκειται για μια πολιτική, που ξεκίνησε να σχεδιάζεται επί των ημερών μου, από το 2009, όταν ήμουν ξανά εδώ σε αυτό το υπουργείο και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε από τον διάδοχό μου, τον κ. Παπουτσή, τον παρόντα –εδώ στη συνέντευξη σήμερα- κ. Οικονόμου ως Αρχηγό –τότε- της ΕΛ.ΑΣ και στη συνέχεια ως Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

   Μία συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2011, 2012 και 2013. Μα πάνω από όλα, αυτό που έχουμε στόχο με βάση αυτό το σχέδιο, είναι να ελαφρύνουμε τη χώρα και τους πολίτες από τα μεγάλα βάρη που δημιουργεί στην καθημερινότητά τους, το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

   Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε όλοι μας ότι η κατάσταση δεν σηκώνει άλλες αναβολές.

 

   Για χρόνια, προτιμούσαμε τις «εύκολες» λύσεις. Για να μπορούμε να μη τα λύνουμε τα προβλήματα. Στην κυριολεξία, «κρύβαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί» και φορτώναμε τη διαχείρισή τους στους επόμενους. Για αυτό φτάσαμε ως εδώ, στο σημείο, που πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις μεν αλλά λυτρωτικές.

Από την πλευρά μου, λοιπόν, ανακοίνωσα στους κ. Περιφερειάρχες, όλο αυτό το σχέδιο. Το οποίο περιλαμβάνει δράσεις επιχειρησιακές, δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Το σχέδιο, περιλαμβάνει δράσεις σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές προκειμένου να μπορέσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ορίσουμε και να αποφασίσουμε τους χώρους τους οποίους θα γίνουν τα πρώτα κλειστά κέντρα φιλοξενίας. Αποτελεί απόφασή μας, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, να δημιουργηθούν από τρία αντίστοιχα κέντρα. Κέντρα κλειστής φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών, όπου θα είναι ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου στη συνέχεια, οι άνθρωποι αυτοί, που γυρνούν δυστυχισμένοι στους δρόμους και τους εκμεταλλεύονται τα δίκτυα του εγκλήματος, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αξιοπρεπείς και μάλιστα και με ένα μικρό χρηματικό ποσό, που είναι όμως πολύ σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους εκεί.

Παρουσίασα επίσης, στους κ. Περιφερειάρχες και στους Δημάρχους, τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα φιλοξενίας. Καθώς και ότι αυτή τη στιγμή, η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας. Υπάρχει μία «βόμβα» δημόσιας υγείας. Χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται παρανόμως σε επιχειρήσεις εστίασης, παραγωγής τροφίμων και αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να προστατεύσουμε μεταξύ των άλλων και τη δημόσια υγεία. Εκεί, λοιπόν, στους χώρους αυτούς που θα δημιουργηθούν θα υπάρχουν υποδομές υγείας προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα με τρόπο αποτελεσματικό έτσι ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους υγιείς και να μη μεταδίδουν και εκεί τα νοσήματα τα οποία έχουν εδώ για λόγους που έχουν να κάνουν με τον τρόπο διαβίωσής τους.

Παρουσίασα επίσης, στους Δημάρχους και στους κ. Περιφερειάρχες, για το πώς ακριβώς θα λειτουργούν αυτοί οι χώροι σε σχέση με την ασφάλεια. Σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται αστυνομικό τμήμα, της τάξης των 150 αστυνομικών, οι οποίοι θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα, προκειμένου να ενισχύσουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν, επίσης, 250 άτομα, 70 άτομα εσωτερικής φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης έτσι ώστε η μεν ασφάλεια να είναι δεδομένη μαζί με τις υποδομές των κέντρων φιλοξενίας αυτών, αλλά συγχρόνως και να απασχολούνται και πάρα πολλοί ντόπιοι, νέοι κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες. Υπολογίζουμε ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1000 άτομα την ημέρα, σε 24ωρη βάση, σε εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια και έτσι θα δημιουργήσουμε ένα νέο κύκλο εργασιών, απασχόλησης και ευημερίας σε κάθε περιοχή. Πιστεύω, ότι, όλα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο κίνητρο κατ’ αρχάς για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το εθνικό πρόβλημα. Το εθνικό και κοινωνικό πρόβλημα. Είναι κρίμα, όμως, διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως είδαμε και σήμερα το “ Spiegel ” να γράφει για το κέντρο της Αθήνας λέγοντας ότι συμβολίζει τη χρεοκοπία της χώρας. Μας αδικεί αυτό. Και αδικεί όλους μας η κατάσταση αυτή, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Καλώ όλους. Κάνω έκκληση στις τοπικές κοινωνίες, στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, στους κ. Περιφερειάρχες. Τους καλώ όλους να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε μαζί για να δώσουμε απάντηση στην αγωνία των πολιτών για ασφάλεια, για δημόσια υγεία, για κοινωνική ειρήνη και κοινωνική συνοχή. Δεν μπορούμε να το υποστούμε αυτό άλλο. Δεν μας αξίζει ως κοινωνία. Και δεν αξίζει και σε χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους. Νέα κορίτσια να γυρνούν στο δρόμο και να τα εκμεταλλεύονται διάφοροι αλλοδαποί, σωματέμποροι, κακοποιοί, εγκληματίες. Δεν είναι δυνατόν το 80% περίπου των διακινητών να είναι αλλοδαποί, οι οποίοι μοιράζουν στα παιδιά μας δηλητήριο και θάνατο, και να το ανεχόμαστε αυτό. Δεν είναι δυνατόν, η Ελλάδα να θεωρείται ως ένας προορισμός ανομίας και αυθαιρεσίας.

Αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με αυτή την πρωτοβουλία.

Θέλω να σας δηλώσω ότι θα φέρω πρόταση νομοθετικού περιεχομένου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπου μετά την απάντηση των κυρίων Περιφερειαρχών εντός εβδομάδας για το πώς και που αντιλαμβάνονται στην Περιφέρειά τους, αυτούς τους χώρους κράτησης, θα συνεργαστώ με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα φέρω πρόταση νομοθετικού περιεχομένου για την ίδρυση νομοθετικά –πριν τις εκλογές- τριών Κέντρων Φιλοξενίας, σε κάθε μια από τις δέκα Περιφέρειες της χώρας.

Αυτή είναι η απόφασή μας. Παρακαλώ όλους, να στέρξουν, να συνδράμουν χωρίς αντιπαλότητες χωρίς να ρίχνει ο ένας το πρόβλημα στην αυλή του άλλου. Να λειτουργήσουμε ως Έλληνες και Ελληνίδες που ομονοούμε στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Να προσθέσω μόνο ότι αναλαμβάνουμε πλήρως και με αίσθημα ευθύνης -αυτήν την περίοδο που θα γίνουν εκλογές- να αποδείξουμε ότι η Πολιτική κι εμείς οι Πολιτικοί, όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, συνεχίζει να λειτουργεί και δεν κατεβάζει τα μολύβια. Να αποδείξουμε ότι δεν πάμε να δώσουμε ψεύτικες υποσχέσεις στις τοπικές κοινωνίες και ότι θα λύσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι η ώρα της αλήθειας για τη χώρα και είναι η ώρα της αληθείας και για εμάς τους πολιτικούς.

Θέλω να τονίσω επίσης, με αφορμή αυτό που είπε ο κ. Σγουρός, ότι το ζήτημα αφορά την Αττική ακόμα περισσότερο, λόγω της προσέλευσης πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες. Και οφείλω να σας πω ότι πολλοί από αυτούς που εργάζονται παράνομα, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς βιβλιάριο υγείας, σε υπηρεσίες εστίασης, σίτισης, τροφίμων, αποτελώντας ενδεχομένως υγειονομικό κίνδυνο, για την υγεία όλων μας και των παιδιών μας. Πολλές φορές «διώχνουν» νομίμους μετανάστες, που είναι ήδη, προσαρμοσμένοι και ενσωματωμένοι στην Ελληνική κοινωνία, που τα παιδιά τους πάνε σε ελληνικό σχολείο, μαθαίνουν ελληνικά, εισέρχονται και ενσωματώνονται στον ελληνικό πολιτισμό. Άρα, όσοι συνεχίζουν παράνομα να διαμένουν στη χώρα διώχνουν τους νόμιμους διαμένοντες. Αυτό, δεν μπορούμε να το ανεχθούμε άλλο.

Ούτε βεβαίως μπορούμε να ανεχθούμε την εγκληματικότητα, η οποία αποτελεί για εμάς, πρώτο στόχο στην επιχειρησιακή μας δράση.

Υπάρχει λοιπόν η ευθύνη μας, απέναντι στον λαό και απέναντι στην πατρίδα.

Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου.

Άρα στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Σγουρός, η απάντηση είναι ναι. Είμαστε υπεύθυνοι και θέλουμε μαζί με όλους να επιλύσουμε το πρόβλημα. Σας ευχαριστώ.»

   Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου Βαθμού.

   Ο κος Υπουργός ζήτησε από τους Κυρίους Περιφερειάρχες να υποδείξουν κατάλληλους χώρους για την δημιουργία των κέντρων κράτησης.

   Οι χώροι μπορεί να είναι στρατόπεδα σε αχρησία, άλλοι κατάλληλοι κατασκευασμένοι χώροι που να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο, η ακόμη και αδόμητοι κατάλληλοι δημόσιοι χώροι όπου μπορούν να κατασκευαστούν με βαρειές προκατασκευές, κτίρια και υποδομές.

   Για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος ο κος Υπουργός, δήλωσε ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι, αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων), περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ.

     Ο κος Υπουργός ζήτησε την συναίνεση των Περιφερειών και την Υπόδειξη χώρων, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ίδρυση – πριν τις εκλογές – τριών κέντρων φιλοξενίας σε κάθε Περιφέρεια της Ηπειρωτικής Χώρας.

     Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Τρέλλης και είπε τα εξής :

 Ακάθεκτα στη συγκρότηση στρατοπέδων συγκέντρωσης των μεταναστών, προχωρά η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που έγινε προχτες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τους περιφερειάρχες και τους προέδρους των 10 περιφερειακών συμβουλίων της χώρας, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως θα ιδρυθούν 30 στρατόπεδα με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει με κονδύλια της ΕΕ, αφού υπάρχει και συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα με τους «Ευρωπαίους εταίρους», όπως τόνισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Τα στρατόπεδα αυτά θα λειτουργούν, με στόχο τις απελάσεις των εξαθλιωμένων της παγκοσμιοποίησης.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ στις προδιαγραφές των λεγόμενων κέντρων κλειστής φιλοξενίας εντάσσεται η εγκατάσταση τριπλής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ και θα είναι ύψους τριών μέτρων. Η εξωτερική φύλαξη θα γίνεται από οπλισμένο αστυνομικό προσωπικό και η εσωτερική από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας. Θα υπάρχει υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα με κάμερες CCTV). Η εγκατάσταση θα είναι χωρισμένη σε 4 τομείς, χωρητικότητας 250 ατόμων. Ο κάθε τομέας θα χωρίζεται σε πέντε πτέρυγες, όπου θα κρατούνται από 50 άτομα.

Επίσης, θα ιδρυθούν αστυνομικές υπηρεσίες (η κάθε μία θα διαθέτει 150 αστυνομικούς), ενώ κάθε στρατόπεδο θα φυλάσσεται από 300 φύλακες εταιρειών σεκιούριτι.

Σκοπεύουν να φυλακίσουν μαζικά ανθρώπους, κάτω από απαράδεκτες και αφόρητες συνθήκες διαβίωσης, για διάστημα μέχρι 18 μήνες, παρόλο που οι περισσότεροι θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ και είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, λόγω της Σένγκεν και του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ. Σκοπεύουν να φυλακίσουν ακόμη και πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο για να τους επαναπροωθήσουν σε χώρες όπου κινδυνεύει η ζωή τους, παραβιάζοντας ωμά τα δικαιώματα των προσφύγων και τη Συνθήκη της Γενεύης.

Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια από τα κόμματα του κεφαλαίου που κυβερνούν τη χώρα μας. Υπάρχουν ήδη σε μια σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ και σε τρίτες "πρόθυμες" χώρες που χρηματοδοτήθηκαν για αυτά από την ΕΕ. Τα δημιουργούν οι ίδιοι που ευθύνονται για τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά στην Ελλάδα και την ΕΕ, που ματοκύλισαν λαούς και τους οδήγησαν στη λιμοκτονία και τη μετανάστευση. Οι ίδιοι που εξαθλιώνουν και στέλνουν ξανά στην ξενιτιά και τη μετανάστευση τμήματα του ελληνικού λαού. Θέλουν τους μετανάστες ως πάμφθηνο και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό για να αυξάνουν τα παρασιτικά κέρδη του κεφαλαίου. Αυτός είναι ο "πολιτισμός" και οι "αξίες" του καπιταλισμού. Τα λαϊκά στρώματα των τοπικών κοινωνιών δεν ξεγελιούνται από υποσχέσεις περί δήθεν αντισταθμιστικών ωφελειών από τη λειτουργία των στρατοπέδων.

Είναι γνωστές οι μαζικές αντιδράσεις πέρυσι στην περιοχή μας όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία τέτοιων στρατοπέδων συγκέντρωσης με αποκορύφωμα τη μαζική συγκέντρωση του λαού και των εργαζομένων στο Διδυμότειχο.

Η πρόθεση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη ή ανοχή και άλλων κομμάτων και περιφερειαρχών, να δημιουργήσει 30 στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε 10 περιφέρειες της χώρας, αρχίζοντας από τη Νεάπολη Κοζάνης, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του λαού. Αποτελεί πλευρά της γενικότερης ανελέητης επίθεσης στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων και δεν στοχεύει στην ανακούφιση από τα εκρηκτικά προβλήματά τους. Οσοι προσκυνούν το θεό του καπιταλιστικού κέρδους, δεν θέλουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, την πορνεία, τα ναρκωτικά και το κλείσιμο των μικρομάγαζων. Τις περιοχές που θα "καθαρίσουν" από τους μετανάστες θα τις παραδώσουν για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο. Θέλουν να απαλλαγούν από τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος. Οι επιχειρήσεις - σκούπα, οι μαζικές συλλήψεις και απελάσεις των μεταναστών θα συνοδευτούν με ένταση της τρομοκρατίας και της καταστολής, με χτύπημα των δικαιωμάτων τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων εργαζομένων.

Τα εκρηκτικά προβλήματα της μαζικής μετανάστευσης και της αύξησης της εγκληματικότητας δεν λύνονται με μέτρα καταστολής, με στρατόπεδα και φράκτες, από τους υποστηρικτές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της ελεύθερης αγοράς.

Προτείνουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μ-Θ να πάρει απόφαση

με την οποία να απαιτεί από την κυβέρνηση:

1. Να ματαιώσει η κυβέρνηση τα σχέδια για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.

2. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων, όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

3. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.

4. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Ανυπακοή στη Συνθήκη Σένγκεν και στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ.

5. Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).

6. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.

7. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

 

     Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις όλων των ομιλητών και τις τοποθετήσεις των Δημάρχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης .  

 

                                      ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ OMOΦΩΝΑ

 

Να μην δεχθεί την ίδρυση Νέων Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας μεταναστών στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Διατρανώθηκε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα σοβαρό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών και πολιτικών που θα βασίζονται στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της χώρας .

 

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 100 /2012

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν   25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά
2.Σαλήμ Σεβγκή  
26.Ματζιάρης Αντώνιος
3.Νικολαίδης Ιωάννης      
27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια
4.Ούστογλου Γεώργιος 
28.Σερέφια Σουλτάνα
5.Μουμίν Καάν 29.Παπαδόπουλος Στυλιανός
6.Τελλίδης Ιωάννη 
30.Πατήρας Νικόλαος
7.Βαβίας Σταύρος  
31.Παυλίδης Γεώργιος   
8.Πουρνάρα Μαρίκα
32.Καραβάς Κωνσταντίνος
9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος 
33.Πέτροβιτς Δημήτριος(απών)
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 34.Μπαλίκας Ανδρέας
11.Σαλτούρος Δημήτριος
35.Μιχελής Κωνσταντίνος
12.Χαιτίδης Δημήτριος  
36.Γαλαζούλας Χρήστος 
13.Γερομάρκος Γεώργιος(απών)
37.Χατζή Μεμίς Τουρκές
14.Σιακήρ Αϊχάν 
38.Καβαρατζής Σταύρος
15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη 39.Μπαράν Μπουρχάν 
16.Παπαθανάκης Σταύρος   
40.Πατακάκης Ανάργυρος
17.Ουζούν Ιρφάν   41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος(απών)
18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
42.Παπαδόπουλος Κίμων
19.Μαραγκού Γεωργία 43.Μωυσίδης Παναγιώτης     
20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος(απών)
44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος
21.Τσολάκ Σουάτ
45.Αραμπατζής Αθανάσιος
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία 46.Τρέλλης Χρήστος
23.Κανελάκης Ιωάννης(απών)  47.Ποτόλιας Χρήστος
24.Ζιμπίδης Γεώργιος
48.Χαρίτου Δημήτριος
  49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 803 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 09:46
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Aπόφαση 101η 2012 Aπόφαση 99η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή