2012 Aπόφαση 93η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού  5 / 2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 93 / 2012
-------------------------------

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ:Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του εργοταξιακού χώρου στην περιοχή Κορνοφωλέας του Δήμου Σουφλίου ως συνοδό του έργου «Κατασκευή και λειτουργία του τμήματος Αρδάνιο – Σουφλί του κάθετου οδικού άξονα 80 Αρδάνιο - Ορμένιο της Εγνατίας Οδού», της Π.Ε. Έβρου.

 

Στην Κομοτηνή σήμερα 15 Μαρτίου 2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ιωάννη Ξανθόπουλο Π.Ε. Δράμας , Γεωργία Νικολάου - Μαυρανεζούλη Π.Ε. Έβρου, Αρχέλαο Γρανά Π.Ε. Καβάλας, Παύλο Δαμιανίδη Π.Ε. Ροδόπης , απουσία του Αντιπεριφερειάρχη Φωτίου Καραλίδη Π.Ε. Ξάνθης, που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά από την Δ.Δ ΟΙΚ. 1796 / 8 - 3 – 2012 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ

1. Χουσεϊν Ερτζά 20. Γκουγκουσκίδου Μαρία
2. Σαλήμ Σεβγκή 21. Κανελάκης Ιωάννης
3. Νικολαίδης Ιωάννης 22. Ματζιάρης Αντώνιος
4. Ούστογλου Γεώργιος 23. Σερεφια Σουλτάνα
5.Τελλίδης Ιωάννης 24. Παπαδόπουλος Στυλιανός
6. Βαβίας Σταύρος 25.Πατήρας Νικόλαος
7. Πουρνάρα Μαρίκα 26.  Καραβάς Κωνσταντίνος
8. Χριστοδουλίδης Γεώργιος

27. Πέτροβιτς Δημήτριος

9. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 28. Μπαλίκας Ανδρέας
10. Χαϊτίδης Δημήτριος
29. Μιχελής Κωνσταντίνος
11. Γερομάρκος Γεώργιος 30. Γαλαζούλας Χρήστος
12. Σιακήρ Αϊχάν 31. Καβαρατζής Σταύρος
13. Κεφαλίδου Ανδρονίκη
32. Παπαδόπουλος Κίμων
14. Παπαθανάκης Σταύρος 33. Μωυσίδης Παναγιώτης
15. Oυζούν Ιρφάν 34.  Αραμπατζής Αθανάσιος
16. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος 35. Τρέλλης Χρήστος
17. Μαραγκού Γεωργία 36. Ποτόλιας Χρήστος
18. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος 37.Χαρίτου Δημήτριος
19.Τσολάκ Σουάτ 38. Μακρής Αθανάσιος

 ΑΠΟΝΤΕΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ

1. Μουμίν Καάν 
6Παυλίδης Γεώργιος
2.Σαλτούρος Δημήτριος 7. Χατζή Μεμίς Τουρκές
3.Ζιμπίδης Γεώργιος
8. Μπαράν Μπουρχάν
4.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά 9.Πατακάκης Ανάργυρος
5.Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια 10.Ζησίμου Γεώργιος Παύλος

    

  

   Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 41 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Εισηγούμενος το δέκατο ένατο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Κανελάκης, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το αρ.πρωτ:628/24-2-2012 έγγραφο της Δ/νσης Ανάπτυξης – Τμήμα Χορηγήσεων Αδειών Ανάπτυξης ,Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Π.Ε Εβρου το οποίο αναφέρει τα εξής :

   1.ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

     ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.

 

2.ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

     Ο προτεινόμενος εργοταξιακός χώρος βρίσκεται περίπου 1.100 m νότια – νοτιοανατολικά της Τοπικής Κοινότητας (Τ.Κ.) Κορνοφωλέας εκτός των βιοτόπων NATURA της ευρύτερης περιοχής, εκτός των ορίων του Εθνικού Πάρκου «Δάσος Δαδιάς – Λευκίμης - Σουφλίου» και εντός δημοτικής έκτασης 52 στρεμμάτων, η οποία ζητήθηκε να εκμισθωθεί από την εταιρεία ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. Θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του έργου «Κατασκευή και λειτουργία του τμήματος Αρδάνιο – Σουφλί του κάθετου οδικού άξονα 80 Αρδάνιο – Ορμένιο της Εγνατίας Οδού».

Στον εργοταξιακό χώρο θα εγκατασταθούν:

  • Παρασκευαστήριο ασφαλτομίγματος
  • Παρασκευαστήριο σκυροδέματος
  • Κινητός σπαστήρας
  • Δεξαμενή καυσίμων
  • Γερανογέφυρα
  • Συνεργείο, Λιπαντήριο, Πλυντήριο
  • Προκατασκευασμένοι οικίσκοι, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως αποθήκη, εργαστήριο, γραφεία αναδόχου και γραφεία επίβλεψης

Στον εξωτερικό χώρο του εργοταξίου θα δημιουργηθούν 20 θέσεις στάθμευσης.

 

3.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αέρια ρύπανση: Κατά τη λειτουργία των εργοταξιακών εγκαταστάσεων σκόνη και αέριοι ρύποι θα δημιουργούνται από τους αποθηκευμένους σωρούς των υλικών, τα παρασκευαστήρια ασφαλτομίγματος και σκυροδέματος, τη μονάδα θραύσης αδρανών υλικών, τις κινήσεις των οχημάτων στις οδούς προσπέλασης και στις εσωτερικές οδούς του εργοταξίου.

Υγρά απόβλητα: Η χρήση νερού κατά τις εργασίες διαβροχής των σωρών των αδρανών υλικών για τη μείωση της εκπομπής σκόνης ενδέχεται να δημιουργήσει απορροές επιβαρυμένες με κοκκώδη υλικά. Επιπλέον, στα υγρά απόβλητα περιλαμβάνονται πιθανές διαρροές λαδιών, καυσίμων και λιπαντικών από τα οχήματα της εταιρείας και τα αστικά λύματα του προσωπικού.

 

Στερεά απόβλητα: Κατά τη λειτουργία του εργοταξίου τα παραγόμενα στερεά απόβλητα περιλαμβάνουν μπάζα, κατεστραμμένα εξαρτήματα μηχανημάτων και σε πολύ μικρές ποσότητες απορρίμματα που παράγονται από το εργατικό προσωπικό.

 

Θόρυβος: Βάσει της Μ.Π.Ε. στη θέση του πλησιέστερου αποδέκτη (Τ.Κ. Κορνοφωλέας) η στάθμη του θορύβου εκτιμάται σε 48 dB(A), δηλ. δεν υπερβαίνει το όριο της ελληνικής νομοθεσίας (50 dB(A) σε περιοχές που επικρατεί το αστικό στοιχείο βάσει του Π.Δ. 1180/81). Επιπλέον, σε μία ζώνη περίπου 150 m από το κέντρο του εργοταξίου, όπου είναι πιθανόν να σημειωθεί υπέρβαση του ορίου των 65 dB(A) δεν εντοπίζεται κανένας ευαίσθητος αποδέκτης.

 

   Γενικότερα οι επιπτώσεις της λειτουργίας του εργοταξίου τόσο στο φυσικό, όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον κρίνονται ως αναστρέψιμες και χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερες επιβαρύνσεις, ενώ μετά το πέρας του έργου ο χώρος θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως και να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

 

4.ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Να εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα πρόληψης/μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προβλέπονται από τη Μ.Π.Ε. του εργοταξιακού χώρου και να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στους όρους που προτείνονται από την Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Έβρου.

 

  1. 5.ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Η εισήγηση της Υπηρεσίας είναι θετική υπό τους παρακάτω όρους:

  • Το έργο υποχρεούται να εφοδιασθεί με όλες τις απαιτούμενες από άλλες διατάξεις εγκρίσεις και άδειες.
  • Οι ασφαλτοστρώσεις/τσιμεντοκαλύψεις του εργοταξιακού χώρου να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες επιφάνειες για την κίνηση των οχημάτων, ώστε να μην αλλοιωθεί ο ρυθμός απορρόφησης των ομβρίων.
  • Οι διάδρομοι κίνησης των οχημάτων και οι σωροί των αδρανών υλικών να διαβρέχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να περιορίζεται η έκλυση σκόνης. Τα βαρέως τύπου οχήματα που μεταφέρουν αδρανή υλικά να καλύπτονται με κατάλληλο ύφασμα για τη συγκράτηση της σκόνης.
  • Να γίνεται σωστή λειτουργία, τακτική συντήρηση και καθαρισμός των συστημάτων αναρρόφησης και κατακράτησης της σκόνης που δημιουργείται από τα παρασκευαστήρια ασφαλτομίγματος και σκυροδέματος και τον κινητό σπαστήρα.
  • Απαγορεύεται η καύση κάθε είδους αποβλήτων/υλικών είτε υπαίθρια είτε σε στεγασμένους χώρους του εργοταξίου.
  • Απαγορεύεται το μπάζωμα οποιουδήποτε χειμάρρου, ρέματος, ποταμού ή υγροβιοτόπου.
  • Να τηρούνται τα όρια θορύβου, όπως αυτά καθορίζονται από το Π.Δ. 1180/81 και τις λοιπές διατάξεις περί θορύβου. Σε διαφορετική περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ηχοπετάσματα κατάλληλου ύψους. Επιπλέον, όλα τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν να φέρουν πιστοποιητικό έγκρισης τύπου Ε.Ο.Κ. περί θορύβου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  • Για τις εκπομπές αερίων αποβλήτων να τηρούνται τα όρια του Π.Δ. 1180/81.
  • Για τις εκπομπές των καυσαερίων που παράγονται από το καύσιμο μαζούτ (περιεκτικότητα σε θείο έως 1%) να τηρούνται τα όρια των εκπομπών που καθορίζονται στην Κ.Υ.Α. 11294/1993, καθώς και τα απαραίτητα αρχεία συντήρησης.
  • Να υπάρχει μονάδα αποκονίωσης σε όλα τα στάδια της παραγωγής κατά τα οποία δημιουργείται σκόνη.
  • Τα νερά από την πλύση των εγκαταστάσεων να οδηγούνται σε δεξαμενή καθίζησης και να επαναχρησιμοποιούνται είτε στην παραγωγική διαδικασία είτε για νέα πλύση των μηχανημάτων/βαρελών.
  • Οι ποσότητες αδρανών που συγκεντρώνονται στις δεξαμενές καθίζησης των υγρών αποβλήτων να επαναχρησιμοποιούνται σε ανάμιξη με τα υπόλοιπα αδρανή υλικά.
  • Τα αστικά στερεά απόβλητα που παράγονται να συλλέγονται καθημερινά, να απομακρύνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους κατάλληλους φορείς και να διατίθενται σε νόμιμο σύστημα διάθεσης.
  • Τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων (Α.Λ.Ε.) από τη συντήρηση και επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού και των οχημάτων της εταιρείας να αποθηκεύονται προσωρινά σε στεγανά δοχεία με καπάκι ασφαλείας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κ.Υ.Α. Η.Π. 24944/1159/06 και σε περιοδικά διαστήματα να παραδίδονται, μέσω κατάλληλα αδειοδοτημένου συλλέκτη, σε εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης προς περαιτέρω επεξεργασία.
  • Απαγορεύεται η διάθεση χρησιμοποιημένων λιπαντικών – ελαίων και γαλακτωμάτων στο έδαφος και σε επιφανειακά ύδατα.
  • Οι δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων να περιβάλλονται με λεκάνες ασφαλείας, των οποίων η σχεδίαση, η κατασκευή και ο εξοπλισμός να καλύπτει τις απαιτήσεις του Π.Δ. 44/87.
  • Το αμμοχάλικο και τα αδρανή υλικά να λαμβάνονται από αδειοδοτημένους χώρους.
  • Να λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τον Νόμο για την προστασία των εργαζομένων.
  • Με την ολοκλήρωση του έργου «Κατασκευή και λειτουργία του τμήματος Αρδάνιο – Σουφλί του κάθετου οδικού άξονα 80 Αρδάνιο – Ορμένιο της Εγνατίας Οδού» να παύσει η λειτουργία του εργοταξίου και να αποκατασταθεί πλήρως ο χώρος της εγκατάστασης.

 

To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις α ) του άρθρου 283 πρ.2 του Ν. 3852/ 2010 β) του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ.2 & 3 του N.3010/2002.

 

                                       ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

   Γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης   των Περιβαλλοντικών Όρων από την Μ.Π.Ε του εργοταξιακού χώρου στην περιοχή Κορνοφωλέας του Δήμου Σουφλίου ως συνοδό του έργου «Κατασκευή και λειτουργία του τμήματος Αρδάνιο – Σουφλί του κάθετου οδικού άξονα 80 Αρδάνιο - Ορμένιο της Εγνατίας Οδού», της Π.Ε. Έβρου, όπως ειδικότερα αναφέρεται στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας .

    

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 93 /2012

 
 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν   25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά(απούσα)
2.Σαλήμ Σεβγκή  
26.Ματζιάρης Αντώνιος
3.Νικολαίδης Ιωάννης      
27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια(απούσα)
4.Ούστογλου Γεώργιος 
28.Σερέφια Σουλτάνα
5.Μουμίν Καάν (απών)  29.Παπαδόπουλος Στυλιανός
6.Τελλίδης Ιωάννη 
30.Πατήρας Νικόλαος
7.Βαβίας Σταύρος  
31.Παυλίδης Γεώργιος   
8.Πουρνάρα Μαρίκα
32.Καραβάς Κωνσταντίνος
9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος 
33.Πέτροβιτς Δημήτριος
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 34.Μπαλίκας Ανδρέας
11.Σαλτούρος Δημήτριος(απών)
35.Μιχελής Κωνσταντίνος
12.Χαιτίδης Δημήτριος  
36.Γαλαζούλας Χρήστος 
13.Γερομάρκος Γεώργιος
37.Χατζή Μεμίς Τουρκές(απών)
14.Σιακήρ Αϊχάν 
38.Καβαρατζής Σταύρος
15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη 39.Μπαράν Μπουρχάν (απών)
16.Παπαθανάκης Σταύρος   
40.Πατακάκης Ανάργυρος(απών)
17.Ουζούν Ιρφάν   41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος
18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
42.Παπαδόπουλος Κίμων
19.Μαραγκού Γεωργία 43.Μωυσίδης Παναγιώτης     
20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος (απών)
44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος(απών)
21.Τσολάκ Σουάτ
45.Αραμπατζής Αθανάσιος
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία 46.Τρέλλης Χρήστος
23.Κανελάκης Ιωάννης  47.Ποτόλιας Χρήστος
24.Ζιμπίδης Γεώργιος(απών)    
48.Χαρίτου Δημήτριος
  49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 803 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 09:18
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Aπόφαση 252η 2012 Aπόφαση 243η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή