2012 Aπόφαση 91η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού  5 / 2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 91 / 2012
-------------------------------

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ:Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του αιολικού πάρκου ισχύος 210MW, της εταιρείας ADEMCO ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΕΝΟΙΚΙΟΥ ΕΠΕ που τμήμα του, προτείνεται να εγκατασταθεί στον Δήμο Προσοτσάνης (θέση Γερακοβούνι), στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Μικρόπολης, της Π.Ε.Δράμας.

 

Στην Κομοτηνή σήμερα 15 Μαρτίου 2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ιωάννη Ξανθόπουλο Π.Ε. Δράμας , Γεωργία Νικολάου - Μαυρανεζούλη Π.Ε. Έβρου, Αρχέλαο Γρανά Π.Ε. Καβάλας, Παύλο Δαμιανίδη Π.Ε. Ροδόπης , απουσία του Αντιπεριφερειάρχη Φωτίου Καραλίδη Π.Ε. Ξάνθης, που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά από την Δ.Δ ΟΙΚ. 1796 / 8 - 3 – 2012 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ

1. Χουσεϊν Ερτζά 20. Γκουγκουσκίδου Μαρία
2. Σαλήμ Σεβγκή 21. Κανελάκης Ιωάννης
3. Νικολαίδης Ιωάννης 22. Ματζιάρης Αντώνιος
4. Ούστογλου Γεώργιος 23. Σερεφια Σουλτάνα
5.Τελλίδης Ιωάννης 24. Παπαδόπουλος Στυλιανός
6. Βαβίας Σταύρος 25.Πατήρας Νικόλαος
7. Πουρνάρα Μαρίκα 26.  Καραβάς Κωνσταντίνος
8. Χριστοδουλίδης Γεώργιος

27. Πέτροβιτς Δημήτριος

9. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 28. Μπαλίκας Ανδρέας
10. Χαϊτίδης Δημήτριος
29. Μιχελής Κωνσταντίνος
11. Γερομάρκος Γεώργιος 30. Γαλαζούλας Χρήστος
12. Σιακήρ Αϊχάν 31. Καβαρατζής Σταύρος
13. Κεφαλίδου Ανδρονίκη
32. Παπαδόπουλος Κίμων
14. Παπαθανάκης Σταύρος 33. Μωυσίδης Παναγιώτης
15. Oυζούν Ιρφάν 34.  Αραμπατζής Αθανάσιος
16. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος 35. Τρέλλης Χρήστος
17. Μαραγκού Γεωργία 36. Ποτόλιας Χρήστος
18. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος 37.Χαρίτου Δημήτριος
19.Τσολάκ Σουάτ 38. Μακρής Αθανάσιος

 ΑΠΟΝΤΕΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ

1. Μουμίν Καάν 
6Παυλίδης Γεώργιος
2.Σαλτούρος Δημήτριος 7. Χατζή Μεμίς Τουρκές
3.Ζιμπίδης Γεώργιος
8. Μπαράν Μπουρχάν
4.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά 9.Πατακάκης Ανάργυρος
5.Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια 10.Ζησίμου Γεώργιος Παύλος

    

   Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 41 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

   Εισηγούμενος το δέκατο έβδομο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αντώνιος Ματζιάρης, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το αρ.πρωτ:312/23-2-2012 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΑΜΘ με το οποίο διαβιβάστηκαν οι παρακάτω παρατηρήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας του θεματος:

   Για το έργο δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης(ΠΠΕΑ) από το ΔΠΕΧΩ ΥΠΕΚΑ, γιατί σύμφωνα με το υπ’αριθμ πρωτ 128360/23-7-2010, της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ(συνημμένο), δεν απαιτείται ΠΠΕΑ για το εν λόγω έργο, λόγω ισχύος του Ν.3851/2010 (υπάρχουν όμως στο φάκελο της ΜΠΕ, οι γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών)

Το συνολικό έργο αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 210MW, της εταιρείας ADEMKO ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΕΝΟΙΚΙΟΥ ΕΠΕ. Το συνολικό έργο θα εγκατασταθεί σε περιοχή του Ν.Σερρών και του Ν.Δράμας, θα αποτελείται από 100 ανεμογεννήτριες ισχύος 2.1MW για έκαστη, από τον υποσταθμό ΜΤ/ΥΤ, που θα εγκατασταθεί στο Ν.Σερρών, στην θέση «Σπανακορυφή»,   και από την νέα γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150kv, που θα διέρχεται από το Ν.Σερρών και θα συνδέει το αιολικό πάρκο και τον υποσταθμό ΜΤ/ΥΤ, με το ΕΣΜΗΕ (υφιστάμενη ΓΜ 150kv «Άγρα-Καβάλα»).

Το τμήμα του έργου, που προτείνεται να εγκατασταθεί εντός των ορίων του Ν.Δράμας, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Μικρόπολης του Δήμου Προσοτσάνης, στον ορεινό όγκο του Μενοικίου, στην κορυφογραμμή που ορίζεται από τις κορυφές και θέσεις με την επωνυμία «Γερακοβούνι», «Άνω Δασύλιο», «Θαμνοτόπι».

Τα έργα που θα γίνουν εντός του Ν.Δράμας, θα είναι η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου «Μενοίκιο V - Γερακοβούνι”, με 11 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 23,1MW (2,1MW έκταση) η οδός πρόσβασης, μέσω του οικισμού της Μικρόπολης (βελτιώσεις κατά σημεία στο υφιστάμενο δασικό δίκτυο, την παράκαμψη του οικισμού και διάνοιξη δρόμου μήκους 3.320μ).

Οι υπόλοιπες ανεμογεννήτριες, ο υποσταθμός και ο αγωγός διασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, θα υλοποιηθούν στο Ν.Σερρών.

Η συγκεκριμένη θέση βρίσκεται εντός περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο Natura2000, και συγκεκριμένα εντός της περιοχής ΕΖΔ GR1260004 «Κορυφές όρους Μενοίκιο, Όρος Κούσκουρας, Ύψωμα» και ΖΕΠ GR1260009 «Κοιλάδα Τιμίου Προδρόμου-Μενοίκο»

Επίσης το σύνολο των έργων στο Ν.Δράμας, βρίσκονται στην περιφερειακή ζώνη Β, της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης της περιοχής Μενοίκιο Όρος-Κούσκουρας.

 

   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα αιολικά πάρκα που κατέχουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή του έργου, αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

Εταιρεία

ΙΣΧΥΣ

W)

 Δήμος/Κοιν.  Θέση
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ALPENER AE 5,95  Προσοτσάνης  Άγιος Πέτρος-Πανόραμα, σε απόσταση από
το υπό μελέτη αιολικό πάρκο 8 km BA
ΑΛΘΑΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ 36 Σερρών και Σιδηροκάστρου  Μούλα,Μάνδρα,Δεμένη,Σιδηρόπετρα,
Λυκοφωλιά,σε απόσταση 11km ΒΔ
ΔΙΕΚΑΤ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΕ 26  Προσοτσάνης  Τραπέζι,Κερασιές, σε απόσταση από το υπό μελέτη αιολικό πάρκο 13km ΒΑ

 

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Το υπό μελέτη τμήμα του έργου, που βρίσκεται εντός του Ν.Δράμας, προτείνεται να εγκατασταθεί δυτικά του οικισμού της Μικρόπολης(απόσταση 5km) στην κορυφογραμμή που ορίζεται από τις κορυφές και θέσεις με την επωνυμία «Γερακοβούνι», «Άνω Δασύλιο», «Θαμνοτόπι».

Οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου θα εγκατασταθούν σε κορυφογραμμή που χαρακτηρίζεται από χορτολιβαδική βλάστηση ή θαμνώνες (χαρακτηριζόμενη κατά corine ζώνη, ως 322-θάμνοι και χερσότοποι). Το μέσο υψόμετρο της έκτασης είναι 1750μ.

   Σύμφωνα με την μελέτη από την ευρύτερη περιοχή της Μικρόπολης δεν είναι ορατές ανεμογεννήτριες του πάρκου, από την περιοχή Γραμμένης και Αγγίτη, θα είναι ορατές 6-10 ανεμογεννήτριες, ενώ από την περιοχή Χαριτωμένης θα είναι ορατές 1-5 ανεμογεννήτριες.

   Αναφορικά με το αιολικό πάρκο Μενοίκο V-Γερακοβούνι, (το τμήμα του έργου που θα γίνει στο Ν.Δράμας) , θα περιλαμβάνει:

  • 11 ανεµογεννήτριες των 2,1 MW (µέγιστη συνολική εγκατεστηµένη ισχύς 23,1MW).

     Τα κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών είναι τα παρακάτω:

 

Ισχύς εκάστης ανεμογ.

2.1MW

Διάμετρος φτερωτής

97m

Ύψος άξονα περιστροφής

100m

Τύπος γεννήτριας

Επαγωγική διπλής τροφοδότησης

Στη βάση της κάθε ανεμογεννήτριας θα δημιουργηθεί επίπεδος χώρος διαστάσεων 60m x 60m περίπου, ενώ κάθε ανεμογεννήτρια θα εδράζεται σε θεμελίωση τετραγωνική σε κάτοψη διαστάσεων 18 m χ 18 m.

  • το υπόγειο ηλεκτρικό δίκτυο µέσης τάσης για τη σύνδεση των ανεµογεννητριών µε το κέντρο ελέγχου(υπόγειο).
  • το κτίριο ελέγχου του αιολικού πάρκου, εμβαδού 120m2.
  • δίκτυα οδοποιίας του αιολικού πάρκου.

→το εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας που θα συνδέει τις ανεµογεννήτριες µεταξύ τους και µε το κέντρο ελέγχου. Όπως αναφέρεται στη μελέτη η νέα διάνοιξη εσωτερικών δασικών δρόµων πρόσβασης στις Α/Γ, θα είναι συνολικού µήκους 6080m. Το πλάτος καταστρώματος της οδοποιίας θα είναι 5m.

→ το εξωτερικό δίκτυο οδοποιίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τον δρόμο πρόσβασης στο αιολικό πάρκο. Για το δρόμο πρόσβασης θα χρησιμοποιηθεί υφιστάμενος δρόμος, ο οποίος θα ξεκινά αφού παρακαμφθεί ο οικισμός της Μικρόπολης και έχει μήκος 11077m, o οποίος θα βελτιωθεί κατά σημεία. Στην συνέχεια θα διανοιχθεί νέος δασικός δρόμος μήκους 3.320m, για την πρόσβαση στο αιολικό πάρκο . Το πλάτος των οδών θα είναι 5m.

 

   Αναφορικά με της περιοχές προστασίας, στις οποίες βρίσκεται το έργο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το έργο βρίσκεται εντός της περιοχής ΕΖΔ GR1260004 «Κορυφές όρους Μενοίκιο, Όρος Κούσκουρας, Ύψωμα» και ΖΕΠ GR1260009 «Κοιλάδα Τιμίου Προδρόμου-Μενοίκο» και στην περιφερειακή ζώνη Β, της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης της περιοχής Μενοίκιο Όρος-Κούσκουρας.

Συγκεκριμένα αναφορικά με την ΕΖΔ GR1260004 «Κορυφές όρους Μενοίκιο, Όρος Κούσκουρας, Ύψωμα», η διάνοιξη του νέου δασικού δρόμου πρόσβασης και η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα γίνουν σε οικότοπο με κωδικό 6170-«Αλπικοί και υποαλπικοί ασβεστολιθικοί λειμώνες», που δεν αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ.

Τμήματα δε του υφισταμένου δασικού δικτύου   που θα χρησιμοποιηθεί ως οδός πρόσβασης (κατά θέσεις και σε συνολικό μήκος περίπου 2700μ) βρίσκονται σε οικότοπο με κωδικό 6210-Ημιφυσικοί ξηροί ασβεστολιθικοί λειμώνες(Festuco-Brometalia-important orchid), ο οποίος είναι οικότοπος προτεραιότητας της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ. Σε αυτά τα τμήματα , τα οποία φαίνονται και στον χάρτη-σχέδιο Μ7, του παραρτήματος της μελέτης, γνώμη της υπηρεσίας μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν επεμβάσεις.

 

   Για το αιολικό πάρκο στη συγκεκριμένη θέση έχουν εκδοθεί θετικές γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στις οποίες εκτός των άλλων είναι και οι αρμόδιες εφορίες αρχαιοτήτων, το αρμόδιο Δασαρχείο και η ΝΕΧΩΠ Δράμας (οι εν λόγω θετικές γνωμοδοτήσεις εμπεριέχονται στον φάκελο της μελέτης)

Παρακάτω αναφέρονται πίνακες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αντιμετώπισής τους , που επισημαίνονται στη μελέτη .

 

 

 

 

 

Φάση κατασκευής

Παρέμβαση

Επιπτώσεις και μέτρα αντιμετώπισης

 

 

 

Οδοποιία

Τα είδη της βλάστησης που θα εκχερσωθούν αναπτύσσονται σε όλη την περιοχή και έτσι δεν είναι καθοριστικές οι επιπτώσεις. Περιορίζονται στην κοπή μεμονωμένων θάμνων που τυχόν υπάρχουν στην ζώνη κατάληψης Τα είδη της πανίδας έχουν την δυνατότητα να διαφύγουν σε γειτονικούς βιότοπους. Στα τμήματα του υφισταμένου οδικού δικτύου που θα χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση στο αιολικό πάρκο και βρίσκονται εντός περιοχής με τύπο οικοτόπου 6210-Ημιφυσικοί ξηροί ασβεστολιθικοί λειμώνες(Festuco-Brometalia-important orchid), ο οποίος είναι οικότοπος προτεραιότητας δεν πρέπει να γίνουν επεμβάσεις

Έργα θεμελιώσεως των ανεμογεννητριών

Θα εκχερσωθεί επιφάνεια 3,6 στρεμμάτων ανά

ανεμογεννήτρια για την κίνηση των οχημάτων. Αναμένεται φυσική αποκατάσταση της μεγαλύτερης έκτασης

Κατασκευή καναλιών καλωδίων ισχύος και ελέγχου

Αναμένεται φυσική αναγέννηση της βλάστησης.

Γραμμές μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας

Η γραμμή μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας θα βρίσκεται εντός του Ν.Σερρών

Θόρυβος από την κίνηση οχημάτων και τα κατασκευαστικά έργα

Οι υπάρχοντες οικισμοί βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που δεν προκαλείται     όχληση. Ο παραγόμενος θόρυβος από τα μηχανήματα εργοταξίου θα είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία .

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Θα υπάρξει περιστασιακή μόνον αύξηση από την κίνηση των οχημάτων

( σκόνη, καυσαέρια)

Αύξηση φερτών υλικών από τις κατασκευές.

Θα υπάρχει μικρή αύξηση της σκόνης κατά την κατασκευαστική περίοδο αλλά οι επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές ούτε στην πανίδα ούτε στην χλωρίδα

Υλικά εκσκαφών

 

 

Το σύνολο του όγκου των υλικών από την εσωτερική οδοποιία θα χρησιμοποιηθεί επί της οδού νια διαμόρφωση κλίσεων, πρανών κλπ. Το σύνολο του όγκου των υλικών από εκσκαφές θεμελίων Α/Γ θα χρησιμοποιηθεί για επιχωματώσεις και επιφανειακές διαμορφώσεις του χώρου των ανεμογεννητριών. Το σύνολο του όγκου των υλικών από την διάνοιξη των καναλιών εκατέρωθεν του δρόμου θα χρησιμοποιηθεί στην επιχωμάτωση των καναλιών μετά την τοποθέτηση των καλωδίων. Τα απομένοντα υλικά θα διαμορφωθούν προσωρινά σε αποθεσιοθάλαμο, εντός του γηπέδου και σε συνέχεια θα απομακρυνθούν από εκεί και θα χρησιμοποιηθούν για διαμορφώσεις του αιολικού πάρκου και εξομαλύνσεις πρανών.

 

 

Φάση λειτουργίας

Παρέμβαση

Επιπτώσεις και μέτρα αντιμετώπισης

 

Θόρυβος λειτουργίας

Σύμφωνα με τη μελέτη θορύβου και το σχετικό διάγραμμα στην μελέτη,ο θόρυβος στην ευρύτερη περιοχή του αιολικού πάρκου θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60 dBA. Οι οικισμοί της περιοχής σύμφωνα με την μελέτη δεν θα υποστούν καμιά επίπτωση από το θόρυβο, αφού ο προβλεπόμενος θόρυβος από την λειτουργία των ανεμογεννητριών δεν θα ξεπερνά τα 30 dBA. Το ανώτερο όριο που προβλέπει η νομοθεσία σε αστικές περιοχές είναι τα 50 dBA, ενώ σε περιοχές εκτός σχεδίου είναι 65 dBA.

Αισθητική . τοπίου

Η αλλοίωση του τοπίου δεν είναι πολύ σημαντική επειδή οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ογκώδεις κατασκευές και δεν εμποδίζουν τη θέα. Στην προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με την μελέτη ,μερικές από τις ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από μεγάλη απόσταση και δεν θα επηρεάζουν ιδιαίτερα το τοπίο .

Κυκλοφορία οχημάτων

Η κυκλοφορία οχημάτων προς το πάρκο από το προσωπικό συντήρησης είναι περιορισμένη.

Χρήση νερού και ενέργειας

Το αιολικό πάρκο θα καταναλώνει μικρή ποσότητα ρεύματος.  

Στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα

Αέρια απόβλητα θα εκπέμπονται μόνο από την κίνηση των οχημάτων μεταφοράς του προσωπικού ελέγχου και συντήρησης του αιολικού πάρκου, η οποία θα είναι πολύ μικρή

Για τα υγρά απόβλητα του προσωπικού που θα παράγονται στα κτίρια ελέγχου-αστικού τύπου θα χρησιμοποιείται χημική τουαλέτα.

Τα στερεά απόβλητα οικιακής προέλευσης θα διατίθενται στους κάδους του δήμου , τα δε ανακυκλώσιμα ( άχρηστα μεταλλικά ανταλλακτικά , ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.λπ.) θα συλλέγονται και θα διατίθενται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση

Γραμμές μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας

Είναι μέσης τάσης (20 KV) και δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα για τον άνθρωπο.

Διαφυγή χημικών

Τα τυχόν χρησιμοποιούμενα ορυκτέλαια θα συλλέγονται και θα διατίθενται σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση. Τα λάδια ψύξης του μετασχηματιστή θα είναι βιοαποικοδομήσιμου τύπου και δεν θα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες ( PCB κ.λπ.) .  

Άλλοι κίνδυνοι

Για την αντιμετώπιση διαφόρων κινδύνων θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα και συστήματα ασφαλείας ( πυρκαγιά κ.λπ.)

Προστασία της ορνιθοπανίδας ( θάνατοι από τα κινούμενα πτερύγια)

  1. 1)Θα είναι νέου τύπου ανεμογεννήτριες με χαμηλότερες ταχύτητες.
  2. 2)Οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους .

 

   Η υπηρεσία μας γενικότερα συμφωνεί με τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προτείνονται στην μελέτη, επισημαίνει δε τα παρακάτω σημεία:

1.Οι επεμβάσεις στην έκταση ( δρόμοι , κανάλια καλωδίων , βάσεις ανεμογεννητριών κ.λπ. θα πρέπει είναι οι ελάχιστες δυνατές.

 

     2. Ειδικότερα στα τμήματα του υφισταμένου δασικού δικτύου   που θα χρησιμοποιηθεί ως οδός πρόσβασης (κατά θέσεις και σε συνολικό μήκος περίπου 2700μ) που βρίσκονται σε οικότοπο με κωδικό 6210-Ημιφυσικοί ξηροί ασβεστολιθικοί λειμώνες(Festuco-Brometalia-important orchid), ο οποίος είναι οικότοπος προτεραιότητας της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ., γνώμη της υπηρεσίας μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν επεμβάσεις.

 

3.Τα υλικά των εκσκαφών θα αποθηκεύονται πλησίον της εκσκαφής και θα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ορυγμάτων. Ιδιαίτερα σε θέσεις με μεγάλη κλίση (τόσο κατά την κατασκευή του αιολικού πάρκου, όσο και κατά την διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης) δεν θα απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στην πλαγιά.

 

   4.Τα υλικά που θα τοποθετηθούν στους αποθεσιοθαλάμους θα συμπυκνωθούν και θα διαστρωθούν επιφανειακά με χώμα για την ευκολότερη αποκατάσταση της βλάστησης. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που η απόθεση των υλικών εκσκαφής γίνει σε έκταση εκτός αυτής του αιολικού πάρκου, θα πρέπει να πληρούνται τα προβλεπόμενα από την ΚΥΑ 36259/10 (ΦΕΚ 1312Β/24-8-2010), μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ).

 

   5.Κατά την κατασκευή θα τηρούνται όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που προβλέπονται από τη νομοθεσία .

 

6.Δεν θα ρυπαίνεται η περιοχή με ορυκτέλαια και άλλα οργανικά ή επικίνδυνα υλικά.

 

7.Όλα τα άχρηστα αντικείμενα , εξοπλισμός και υλικά από την κατασκευή και στη συνέχεια από τη συντήρηση της εγκατάστασης θα απομακρύνονται από το χώρο και θα υφίστανται διαχείριση σύμφωνα με το νόμο 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση ( ανακύκλωση κ.λπ.) και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.

 

8.Αναφορικά με τα υγρά απόβλητα που θα παράγονται στα κτίρια ελέγχου, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και να εκδοθούν όλες οι τυχόν απαιτούμενες άδειες που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία και την ΚΥΑ 145116/2011(ΦΕΚ 354/Τβ/8-3-2011)

 

   Συμπεράσματα:

   Τα αιολικά πάρκα ανήκουν στις ΑΠΕ ( ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και παράγουν ενέργεια χωρίς καύσιμα με σημαντικές θετικές συνέπειες και στο περιβάλλον αλλά και στην εθνική οικονομία . ( Το κόστος που απαιτείται για την κατασκευή τους αποσβένεται στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του). Είναι στόχος και της χώρας μας και της Ε.Ε. η αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας.

 

 

Η σκοπιμότητα της εγκατάστασης έγκειται στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην προστασία του περιβάλλοντος λόγω της μη εκπομπής καυσαερίων.

Το έργο αυτό συμβάλλει στην καθαρότητα της ατμόσφαιρας και στην καταπολέμηση του φαινομένου του "θερμοκηπίου" για το οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα μας μέσα από το πρωτόκολλο του Κιότο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη :

®                Το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, για την Ελλάδα και την σχετική ανάλυση που γίνεται στην ΜΠΕ,

®                τα μέτρα που αναφέρεται στην μελέτη ότι θα ληφθούν για την προστασία των περιοχών ενταγμένων στο δίκτυο Natura 2000, στις οποίες βρίσκεται το εν λόγω έργο

®                το ότι το έργο βρίσκεται στην περιφερειακή ζώνη Β, της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης της περιοχής Μενοίκιο Όρος-Κούσκουρας

 

οι θετικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του πάρκου υπερτερούν των αρνητικών .

 

     Συμφωνούμε λοιπόν με τις   προτάσεις της μελέτης για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων, με την προϋπόθεση εφαρμογής των επισημάνσεων της υπηρεσίας μας και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν της τμήματα του έργου (οδικό δίκτυο πρόσβασης), που διέρχονται από περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως οικότοποι προτεραιότητας της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, που παρατέθηκαν ανωτέρω.

 

                         To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση

                                       ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

                                       ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 40 ΥΠΕΡ 1 ΚΑΤΑ

 

   Την αναβολή του θέματος , ώστε να παρευρεθεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας ADEMCO ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΕΝΟΙΚΙΟΥ ΕΠΕ .

 

     Κατά της ανωτέρω απόφασης ψήφισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μωυσίδης , διότι δεν συμφωνεί με την αναβολή του θέματος .

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 91 /2012

 
 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν   25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά(απούσα)
2.Σαλήμ Σεβγκή  
26.Ματζιάρης Αντώνιος
3.Νικολαίδης Ιωάννης      
27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια(απούσα)
4.Ούστογλου Γεώργιος 
28.Σερέφια Σουλτάνα
5.Μουμίν Καάν (απών)  29.Παπαδόπουλος Στυλιανός
6.Τελλίδης Ιωάννη 
30.Πατήρας Νικόλαος
7.Βαβίας Σταύρος  
31.Παυλίδης Γεώργιος   
8.Πουρνάρα Μαρίκα
32.Καραβάς Κωνσταντίνος
9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος 
33.Πέτροβιτς Δημήτριος
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 34.Μπαλίκας Ανδρέας
11.Σαλτούρος Δημήτριος(απών)
35.Μιχελής Κωνσταντίνος
12.Χαιτίδης Δημήτριος  
36.Γαλαζούλας Χρήστος 
13.Γερομάρκος Γεώργιος
37.Χατζή Μεμίς Τουρκές(απών)
14.Σιακήρ Αϊχάν 
38.Καβαρατζής Σταύρος
15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη 39.Μπαράν Μπουρχάν (απών)
16.Παπαθανάκης Σταύρος   
40.Πατακάκης Ανάργυρος(απών)
17.Ουζούν Ιρφάν   41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος
18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
42.Παπαδόπουλος Κίμων
19.Μαραγκού Γεωργία 43.Μωυσίδης Παναγιώτης     
20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος (απών)
44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος(απών)
21.Τσολάκ Σουάτ
45.Αραμπατζής Αθανάσιος
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία 46.Τρέλλης Χρήστος
23.Κανελάκης Ιωάννης  47.Ποτόλιας Χρήστος
24.Ζιμπίδης Γεώργιος(απών)    
48.Χαρίτου Δημήτριος
  49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 818 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 13:57
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Aπόφαση 222η 2012 Aπόφαση 90η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή