2012 Aπόφαση 82η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού  5 / 2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 82 / 2012
-------------------------------

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου: «Μελέτη Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου» στην Π.Ε. Ροδόπης

 

     Στην Κομοτηνή σήμερα 15 Μαρτίου 2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ιωάννη Ξανθόπουλο Π.Ε. Δράμας , Γεωργία Νικολάου - Μαυρανεζούλη Π.Ε. Έβρου, Αρχέλαο Γρανά Π.Ε. Καβάλας, Παύλο Δαμιανίδη Π.Ε. Ροδόπης , απουσία του Αντιπεριφερειάρχη Φωτίου Καραλίδη Π.Ε. Ξάνθης, που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά από την Δ.Δ ΟΙΚ. 1796 / 8 - 3 – 2012 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ

1. Χουσεϊν Ερτζά 20. Γκουγκουσκίδου Μαρία
2. Σαλήμ Σεβγκή 21. Κανελάκης Ιωάννης
3. Νικολαίδης Ιωάννης 22. Ματζιάρης Αντώνιος
4. Ούστογλου Γεώργιος 23. Σερεφια Σουλτάνα
5.Τελλίδης Ιωάννης 24. Παπαδόπουλος Στυλιανός
6. Βαβίας Σταύρος 25.Πατήρας Νικόλαος
7. Πουρνάρα Μαρίκα 26.  Καραβάς Κωνσταντίνος
8. Χριστοδουλίδης Γεώργιος

27. Πέτροβιτς Δημήτριος

9. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 28. Μπαλίκας Ανδρέας
10. Χαϊτίδης Δημήτριος
29. Μιχελής Κωνσταντίνος
11. Γερομάρκος Γεώργιος 30. Γαλαζούλας Χρήστος
12. Σιακήρ Αϊχάν 31. Καβαρατζής Σταύρος
13. Κεφαλίδου Ανδρονίκη
32. Παπαδόπουλος Κίμων
14. Παπαθανάκης Σταύρος 33. Μωυσίδης Παναγιώτης
15. Oυζούν Ιρφάν 34.  Αραμπατζής Αθανάσιος
16. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος 35. Τρέλλης Χρήστος
17. Μαραγκού Γεωργία 36. Ποτόλιας Χρήστος
18. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος 37.Χαρίτου Δημήτριος
19.Τσολάκ Σουάτ 38. Μακρής Αθανάσιος

 ΑΠΟΝΤΕΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ

1. Μουμίν Καάν 
6Παυλίδης Γεώργιος
2.Σαλτούρος Δημήτριος 7. Χατζή Μεμίς Τουρκές
3.Ζιμπίδης Γεώργιος
8. Μπαράν Μπουρχάν
4.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά 9.Πατακάκης Ανάργυρος
5.Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια 10.Ζησίμου Γεώργιος Παύλος

    

 

Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 41 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Εισηγούμενος το όγδοο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ Ιωάννης Νικολαίδης, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το αρ.πρωτ: 353/28-2-2012 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε Ροδόπης με το οποίο διαβιβάστηκε η παρακάτω εισήγηση του θέματος :

   Αντικείμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι η κατασκευή των εγγειοβελτιωτικών έργων για την αξιοποίηση των νερών του φράγματος Ιασίου του Ν. Ροδόπης. Το νερό του φράγματος θα χρησιμοποιηθεί σε Α’ φάση για την άρδευση γεωργικής έκτασης περίπου 26.000 στρ, που αντιστοιχεί σε αρδεύσιμη έκταση 21.460 στρ σε αγροτεμάχια των αγροκτημάτων Ιασίου, Αρριανών, Εβρένου και Λυκείου των Δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών της Π.Ε. Ροδόπης. Φορέας υλοποίησης των έργων είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ροδόπης.

Συνοπτικά προτείνεται η πραγματοποίηση των παρακάτω έργου, η αναλυτική περιγραφή και χωροθέτηση των οποίων γίνεται στην ΜΠΕ και τα σχέδια που την συνοδεύουν:

  • Αγωγοί προσαγωγής συνολικού μήκους περίπου 9 χλμ
  • Δεξαμενή αναρρύθμισης ζώνης Α1 ωφέλιμου όγκου 8.410 m3
  • Δεξαμενή αναρρύθμισης ζώνης Α2 ωφέλιμου όγκου 15.250 m3
  • Δεξαμενή αναρρύθμισης ζώνης Α3 ωφέλιμου όγκου 10.930 m3
  • Δεξαμενή αναρρύθμισης ζώνης Α4 ωφέλιμου όγκου 8.630 m3
  • 4 αρδευτικά αντλιοστάσια
  • Σωληνώσεις δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου συνολικού μήκους περίπου 94,3 χλμ μετά των απαραιτήτων τεχνικών έργων και των απαιτούμενων συσκευών ελέγχου και ασφάλειας
  • Κατασκευή νέων αποχετευτικών-αποστραγγιστικών τάφρων μήκους περίπου 66,2 χλμ
  • Καθαρισμός και διάνοιξη υφιστάμενων αποχετευτικών-αποστραγγιστικών τάφρων μήκους περίπου 3,2 χλμ
  • Διευθέτηση Ξηρορέματος σε μήκος περίπου 5,7 χλμ (διατομή διευθέτισης πλάτους 15 m.
  • Κατασκευή γέφυρας ανοίγματος 35 m και πλάτους οδοστρώματος 8 m με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση
  • Κατασκευή ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου μήκους περίπου 3,3 χλμ
  • Κατασκευή αγροτικού οδικού δικτύου δρόμων Α’ κατηγορίας μήκους περίπου 11,2 χλμ
  • Κατασκευή αγροτικού δικτύου οδικού δικτύου δρόμων Β’ κατηγορίας μήκους περίπου 87,3 χλμ

     Η περιοχή των προτεινόμενων έργων βρίσκεται ανατολικά της Κομοτηνής, στο Ανατολικό τμήμα της πεδιάδας Κομοτηνής-Σαπών, βορείως της παλιάς Εθνικής Οδού Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης. Η περιοχή των έργων δεν υπάγεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

   Η προτεινόμενη προς άρδευση περιοχή ορίζεται προς βορρά από το Κακό Ρέμμα-Ασπρόρεμα και εκτείνεται προς νότο μέχρι περίπου τον υδροκρίτη των ρεμάτων Ξηρόρρεμα και Κοτσιφόρεμα. Ανατολικό όριο της περιοχής είναι βορείως του Ξηρορέματος είναι το ανατολικό όριο του αγροκτήματος Ιασίου, ενώ νότια-νοτιοανατολικά η περιοχή ορίζεται από αγροκτήματα του Εβρένου που εκτείνονται σε υψόμετρα έως το +112,00. Το Δυτικό όριο της περιοχής επέμβασης ευρίσκεται βορείως του Ξηρορέματος στο μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ των οικισμών Αρριανών και Μύστακα και νοτίως του Ξηρορέματος στο μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ των οικισμών Μικρού Πιστού και Λυκείου.

 

Ολόκληρη σχεδόν η προς άρδευση περιοχή ανήκει στην υδρολογική λεκάνη του χειμάρρου Ιασίου που είναι μέρος της μεγάλης υδρολογικής λεκάνης του π. Λίσσου.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η δεσπόζουσα επιφάνεια των προς άρδευση περιοχών φθάνει τα 25.975 στρ
  • Οικισμοί και εγκαταστάσεις 2.200 στρ
  • Καταλήψεις έργων 2.315 στρ
  • Αρδεύσιμη έκταση 21.460 στρ

 

Σκοπός του έργου είναι η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής, η εκμετάλλευση των πλημμυρικών απορροών του Ξηρορέματος και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων άρδευσης, η οποία με παράλληλη ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας των εδαφών, την αύξηση της παραγωγικότητας και κατά συνέπεια του αγροτικού εισοδήματος και την συγκράτηση του τοπικού αγροτικού πληθυσμού στον τόπο κατοικίας τους.

 

Τέλος, σημειώνεται ότι για το εν λόγω έργο έχει εκδοθεί η υπ’ αριθ. πρωτ. της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ 144842/24-09-2009 απόφαση θετικής γνωμοδότησης επί της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατόπιν διαδικασίας Προκαταρτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης.

 

Κατόπιν τούτων εισηγούμαστε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων με τους εξής όρους:

  • Κατά τις διαδικασίες δημοπράτησης, επίβλεψης, παραλαβής και λειτουργίας του έργου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την εξασφάλιση της δυνατότητας αντιμετώπισης και αποκατάστασης δυσάρεστων περιβαλλοντικών καταστάσεων οφειλόμενων σε ενέργειες ή παραλείψεις του αναδόχου κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων
  • Από τις δαπάνες για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, να εξασφαλίζονται κατά προτεραιότητα αυτές που αφορούν τα έργα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
  • Τα απαιτούμενα για την κατασκευή των έργων αδρανή υλικά να εξασφαλισθούν από τα κατάλληλα προϊόντα εκσκαφών και από υφιστάμενα νομίμως λειτουργούντα λατομεία και νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις αμμοληψίας.
  • Τα πλεονάζοντα προϊόντα εκσκαφών που δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τις κατασκευαστικές ανάγκες του έργου, να διατεθούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η τελική διάθεση μπορεί να γίνει:
  • Σε νομίμως λειτουργούντα ΧΥΤΑ στα πλαίσια εργασιών κάλυψης, σε έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ και σε τυχόν υφιστάμενους νομίμως εγκατασταθέντες αποθεσιοθαλάμους αδρανών.
  • Για την αποκατάσταση αργούντων λατομείων σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες αποκατάστασής τους.
  • Σε άλλα εκτελούντα στην περιοχή έργα, που διαθέτουν περιβαλλοντική αδειοδότηση σε περίπτωση που κρίνονται κατάλληλα.
    Σε κάθε περίπτωση πριν την διάθεση των πλεοναζόντων θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη ή φορέα διαχείρισης του χώρου διάθεσης.

  • Απαγορεύεται η προσωρινή απόθεση ή η διάθεση οποιονδήποτε υλικών του έργου (αδρανών, πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφής κλπ) σε κοίτες ρεμάτων, χειμάρρων κλπ, σε δασικές εκτάσεις και σε προστατευόμενες περιοχές.

  • Ο ανάδοχος του έργου να μεριμνά για την διατήρηση της καθαριότητας στους χώρους που διαχειρίζεται, κάθε είδους απόβλητα που προκύπτουν κατά τις εργασίες κατασκευής να διαχειρίζονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας.
  • Μετά το πέρας των εργασιών να απομακρυνθούν όλες οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις και να αποκατασταθούν όλοι οι χώροι επέμβασης.

 

      To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις α ) του άρθρου 283 πρ.2 του Ν. 3852/ 2010 β) του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ.2 & 3 του N.3010/2002.

 

                                     ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

   Γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης   των Περιβαλλοντικών Όρων από την Μ.Π.Ε του έργου: «Μελέτη Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου» στην Π.Ε. Ροδόπης, όπως ειδικότερα αναφέρεται στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας .

    

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 82 /2012

 

            

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν   25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά(απούσα)
2.Σαλήμ Σεβγκή  
26.Ματζιάρης Αντώνιος
3.Νικολαίδης Ιωάννης      
27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια(απούσα)
4.Ούστογλου Γεώργιος 
28.Σερέφια Σουλτάνα
5.Μουμίν Καάν (απών)  29.Παπαδόπουλος Στυλιανός
6.Τελλίδης Ιωάννη 
30.Πατήρας Νικόλαος
7.Βαβίας Σταύρος  
31.Παυλίδης Γεώργιος   
8.Πουρνάρα Μαρίκα
32.Καραβάς Κωνσταντίνος
9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος 
33.Πέτροβιτς Δημήτριος
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 34.Μπαλίκας Ανδρέας
11.Σαλτούρος Δημήτριος(απών)
35.Μιχελής Κωνσταντίνος
12.Χαιτίδης Δημήτριος  
36.Γαλαζούλας Χρήστος 
13.Γερομάρκος Γεώργιος
37.Χατζή Μεμίς Τουρκές(απών)
14.Σιακήρ Αϊχάν 
38.Καβαρατζής Σταύρος
15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη 39.Μπαράν Μπουρχάν (απών)
16.Παπαθανάκης Σταύρος   
40.Πατακάκης Ανάργυρος(απών)
17.Ουζούν Ιρφάν   41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος
18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
42.Παπαδόπουλος Κίμων
19.Μαραγκού Γεωργία 43.Μωυσίδης Παναγιώτης     
20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος (απών)
44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος(απών)
21.Τσολάκ Σουάτ
45.Αραμπατζής Αθανάσιος
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία 46.Τρέλλης Χρήστος
23.Κανελάκης Ιωάννης  47.Ποτόλιας Χρήστος
24.Ζιμπίδης Γεώργιος(απών)    
48.Χαρίτου Δημήτριος
  49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 769 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 12:24
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Aπόφαση 83η 2012 Aπόφαση 81η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή