2012 Aπόφαση 74η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού  5 / 2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 74 / 2012
-------------------------------

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Συζήτηση για την  Βιομηχανία Ξύλου ΣΕΛΜΑΝ


 Στην Κομοτηνή  σήμερα 15 Μαρτίου  2012  ημέρα Πέμπτη και ώρα  17.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας  Ροδόπης  παρουσία του Περιφερειάρχη  Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ιωάννη Ξανθόπουλο Π.Ε. Δράμας , Γεωργία Νικολάου -  Μαυρανεζούλη Π.Ε. Έβρου, Αρχέλαο Γρανά  Π.Ε. Καβάλας, Παύλο Δαμιανίδη  Π.Ε. Ροδόπης , απουσία  του Αντιπεριφερειάρχη Φωτίου Καραλίδη  Π.Ε. Ξάνθης,   που  κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167  παρ. 4 του N. 3852/2010 ,  συνήλθε σε δημόσια τακτική  Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά  από  την  Δ.Δ ΟΙΚ. 1796  / 8 -  3 – 2012  έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου  του  που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό  Σύμβουλο , σύμφωνα  με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ

1. Χουσεϊν Ερτζά 20. Γκουγκουσκίδου Μαρία
2. Σαλήμ Σεβγκή 21. Κανελάκης Ιωάννης
3. Νικολαίδης Ιωάννης 22. Ματζιάρης Αντώνιος
4. Ούστογλου Γεώργιος 23. Σερεφια Σουλτάνα
5.Τελλίδης Ιωάννης 24. Παπαδόπουλος Στυλιανός
6. Βαβίας Σταύρος 25.Πατήρας Νικόλαος
7. Πουρνάρα Μαρίκα 26.  Καραβάς Κωνσταντίνος
8. Χριστοδουλίδης Γεώργιος

27. Πέτροβιτς Δημήτριος

9. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 28. Μπαλίκας Ανδρέας
10. Χαϊτίδης Δημήτριος
29. Μιχελής Κωνσταντίνος
11. Γερομάρκος Γεώργιος 30. Γαλαζούλας Χρήστος
12. Σιακήρ Αϊχάν 31. Καβαρατζής Σταύρος
13. Κεφαλίδου Ανδρονίκη
32. Παπαδόπουλος Κίμων
14. Παπαθανάκης Σταύρος 33. Μωυσίδης Παναγιώτης
15. Oυζούν Ιρφάν 34.  Αραμπατζής Αθανάσιος
16. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος 35. Τρέλλης Χρήστος
17. Μαραγκού Γεωργία 36. Ποτόλιας Χρήστος
18. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος 37.Χαρίτου Δημήτριος
19.Τσολάκ Σουάτ 38. Μακρής Αθανάσιος

 ΑΠΟΝΤΕΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ

1. Μουμίν Καάν 
6Παυλίδης Γεώργιος
2.Σαλτούρος Δημήτριος 7. Χατζή Μεμίς Τουρκές
3.Ζιμπίδης Γεώργιος
8. Μπαράν Μπουρχάν
4.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά 9.Πατακάκης Ανάργυρος
5.Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια 10.Ζησίμου Γεώργιος Παύλος

    

   Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 41 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

   Εισηγούμενος το τέταρτο θέμα εκτος ημερήσιας διάταξης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος   κ. Δημήτριος Χαρίτου, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τα εξής :

   Οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας Ξύλου ΣΕΛΜΑΝ στην Κομοτηνή βρίσκονται σε κινητοποίηση, γιατί βρέθηκαν μπροστά στον κίνδυνο ή να αποδεχθούν να απολυθούν οι μισοί περίπου από τους 114 εργαζόμενους ή να οδηγηθεί το εργοστάσιο σε κλείσιμο, όπως διεμήνυε σε αυτούς η Διοίκηση της Εταιρείας.

Όπως είναι γνωστό η ΣΕΛΜΑΝ ήταν μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ξύλου στην Ευρώπη, κυρίως για τα ποιοτικά προϊόντα που παρήγαγε και παράγει με εξαγωγικό προσανατολισμό. Δυστυχώς από ότι φαίνεται οδηγείται στο τελικό στάδιο της καταστροφής, με συνέπειες να βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι, και με επιπτώσεις τόσο στην τοπική όσο και στην ευρύτερη οικονομία της χώρας.

Η δημιουργία της εταιρείας την περασμένη δεκαετία προβλήθηκε ως η «ναυαρχίδα» της τοπικής ανάπτυξης. Εντάχθηκε στις διατάξεις του επενδυτικού Ν. 1892/90 και αξιοποιεί ακόμα και σήμερα την επιδότηση του επιτοκίου από το πρώτο της δάνειο. Για την κατασκευή τμημάτων του εργοστασίου αξιοποιήθηκαν κοινοτικοί πόροι από το «Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000-2006-Επιχ/κό Πρόγραμμα Αντ/τας», καθώς και πόροι του ελληνικού Δημοσίου.

Από τον Ιανουάριο του 2010 η πλειοψηφία των μετοχών της ΣΕΛΜΑΝ πουλήθηκαν στην εταιρεία ΑLFA WOOD, με την προσδοκία ότι θα δημιουργούνταν ένας ισχυρός όμιλος με κυρίαρχη θέση στο είδος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι το έτος 2010, η παραγωγή του εργοστασίου της Κομοτηνής ήταν σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το 2009. Οι εξαγωγές των προϊόντων είχαν μεγάλη αύξηση που προσέγγιζε το 45%. Ενώ η μείωση της παραγωγής του 2011 και των ελλείψεων σε πρώτες ύλες ειδικά για το εργοστάσιο της Κομοτηνής, υποστηρίζουν ότι ήταν μεθοδευμένη. Έχει σχέση με την αθρόα μεταφορά πελατών, κεφαλαίων και παραγωγής από τη ΣΕΛΜΑΝ στην μητρική εταιρεία ΑLFA WOOD, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς ότι άλλες ήταν οι πραγματικές προθέσεις της εξαγοράς. Σχετίζεται επίσης με προθέσεις στροφής σε άλλες επενδυτικές δραστηριότητες και όχι στη στήριξη και ανάπτυξη της εταιρείας.

Μολονότι η εταιρεία από τις αρχές του 2010 και του 2011 διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο εργοστάσιο της Κομοτηνής, αφού δεν υπήρχε κανένας λόγος, σταδιακά μέσα στο 2011 προχώρησε σε απολύσεις 50 περίπου εργαζομένων, δηλαδή σε μείωση περίπου του 35% του προσωπικού. Έφτασε στο τελευταίο στάδιο να ζητά πριν λίγες ημέρες, να παραμείνουν οι μισοί περίπου εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΣΕΛΜΑΝ στην Κομοτηνή, όσο και στο εργοστάσιο Χατζηλουκά που ανήκει στον ίδιο όμιλο. Διαφορετικά θα οδηγούσε το εργοστάσιο σε κλείσιμο.

Σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα, αλλά και ιδιαίτερα η περιοχή μας δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτοί τέτοιου είδους εκβιασμοί, που δεν στρέφονται μόνο απέναντι στους εργαζόμενους της βιομηχανίας, αλλά συνολικά και στην τοπική οικονομία. Όσοι σήμερα μιλούν για ανάπτυξη, δεν μπορούν να αποδέχονται να οδηγείται σε απαξίωση μια βιομηχανία, που μπορεί να αποτελέσει πυλώνα για τον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας.

Ως Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες μεταξύ άλλων:

1.   Με τον πολιτικό και τον θεσμικό του ρόλο να ζητήσει από το Υπ. Ανάπτυξης να προχωρήσει σε όλες τις δεσμευτικές ενέργειες, ώστε να μην οδηγηθεί σε αργό θάνατο μια τέτοια βιομηχανία

2.     Να προκαλέσει συνάντηση εδώ στην Περιφέρεια με εκπροσώπους της Διοίκησης της εταιρείας, των εργαζομένων, των εμπλεκόμενων τραπεζών και του αρμόδιου Υπουργείου.

3.     Να απαιτήσει την ταχύτατη ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα σε όλες τις πράξεις της εταιρείας, σχετικά με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ώστε να επιδοτηθεί.

4.     Να εκφράσει την υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΛΜΑΝ, η απεργία των οποίων δυστυχώς κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική και με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, να εκδηλωθεί η στήριξη των τοπικών φορέων.

 

 

                Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

                                   μετά από διαλογική συζήτηση    

                                   ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

     Nα αναλάβει τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

1. Με τον πολιτικό και θεσμικό του ρόλο να ζητήσει από το Υπ. Ανάπτυξης να προχωρήσει σε όλες τις δεσμευτικές ενέργειες, ώστε να μην οδηγηθεί σε αργό θάνατο μια τέτοια βιομηχανία

2. Να προκαλέσει συνάντηση εδώ στην Περιφέρεια με εκπροσώπους της Διοίκησης της εταιρείας, των εργαζομένων, των εμπλεκόμενων τραπεζών και του αρμόδιου Υπουργείου.

3.Να απαιτήσει την ταχύτατη ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα σε όλες τις πράξεις της εταιρείας, σχετικά με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ώστε να επιδοτηθεί.

4. Να εκφράσει την υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΛΜΑΝ, η απεργία των οποίων δυστυχώς κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική και με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, να εκδηλωθεί η στήριξη των τοπικών φορέων.

 

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 74 /2012

 

   

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν   25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά(απούσα)
2.Σαλήμ Σεβγκή  
26.Ματζιάρης Αντώνιος
3.Νικολαίδης Ιωάννης      
27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια(απούσα)
4.Ούστογλου Γεώργιος 
28.Σερέφια Σουλτάνα
5.Μουμίν Καάν (απών)  29.Παπαδόπουλος Στυλιανός
6.Τελλίδης Ιωάννη 
30.Πατήρας Νικόλαος
7.Βαβίας Σταύρος  
31.Παυλίδης Γεώργιος   
8.Πουρνάρα Μαρίκα
32.Καραβάς Κωνσταντίνος
9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος 
33.Πέτροβιτς Δημήτριος
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 34.Μπαλίκας Ανδρέας
11.Σαλτούρος Δημήτριος(απών)
35.Μιχελής Κωνσταντίνος
12.Χαιτίδης Δημήτριος  
36.Γαλαζούλας Χρήστος 
13.Γερομάρκος Γεώργιος
37.Χατζή Μεμίς Τουρκές(απών)
14.Σιακήρ Αϊχάν 
38.Καβαρατζής Σταύρος
15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη 39.Μπαράν Μπουρχάν (απών)
16.Παπαθανάκης Σταύρος   
40.Πατακάκης Ανάργυρος(απών)
17.Ουζούν Ιρφάν   41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος
18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
42.Παπαδόπουλος Κίμων
19.Μαραγκού Γεωργία 43.Μωυσίδης Παναγιώτης     
20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος (απών)
44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος(απών)
21.Τσολάκ Σουάτ
45.Αραμπατζής Αθανάσιος
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία 46.Τρέλλης Χρήστος
23.Κανελάκης Ιωάννης  47.Ποτόλιας Χρήστος
24.Ζιμπίδης Γεώργιος(απών)    
48.Χαρίτου Δημήτριος
  49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 701 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 11:54
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Aπόφαση 75η 2012 Aπόφαση 73η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή