2012 Aπόφαση 69η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού  4 / 2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 69 / 2012
-------------------------------

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ:Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του Σεραφείμ Αστυάναξ του Αθανασίου για την εκμετάλλευση ιδιωτικού χώρου (αρ. αγροτ. 8.883 ιδιοκτησίας του Μιχαήλ Γάντσιου του Κων/νου) για απόληψη αμμοχαλίκων έκτασης 5.625 τμ, στην περιοχή του αγροκτήματος του Δ. Δ. Πετρούσας του Δήμου Προσοτσάνης, της Π.Ε. Δράμας.

 

Στην Κομοτηνή σήμερα 29 Φεβρουαρίου 2012 ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.00 ,     στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, απουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη (για υπηρεσιακούς λόγους), παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλο Ιωάννη Π.Ε. Δράμας , Νικολάου - Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου, Γρανά Αρχέλαο Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτιο Π.Ε. Ξάνθης, Δαμιανίδη Παύλο Π.Ε. Ροδόπης , που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά από την Δ.Δ ΟΙΚ. 1478 / 22 - 2 – 2012 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ

1. Χουσεϊν Ερτζά 22. Ζιμπίδης Γεώργιος
2. Σαλήμ Σεβγκή 23. Ματζιάρης Αντώνιος
3. Νικολαίδης Ιωάννης 24. Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια
4. Ούστογλου Γεώργιος 25. Σερεφια Σουλτάνα
5.Τελλίδης Ιωάννης 26. Παπαδόπουλος Στυλιανός
6. Βαβίας Σταύρος 27.Πατήρας Νικόλαος
7. Πουρνάρα Μαρίκα 28.  Παυλίδης Γεώργιος
8. Χριστοδουλίδης Γεώργιος

29. Καραβάς Κωνσταντίνος

9. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 30. Μπαλίκας Ανδρέας
10. Σαλτούρος Δημήτριος
31. Μιχελής Κωνσταντίνος
11. Χαϊτίδης Δημήτριος 32. Γαλαζούλας Χρήστος
12. Γερομάρκος Γεώργιος 33. Χατζή Μεμίς Τουρκές
13. Σιακήρ Αϊχάν
34. Καβαρατζής Σταύρος
14. Κεφαλίδου Ανδρονίκη 35. Μπαράν Μπουρχάν
15. Παπαθανάκης Σταύρος 36. Πατακάκης Ανάργυρος
16. Oυζούν Ιρφάν 37. Παπαδόπουλος Κίμων
17. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος 38. Μωυσίδης Παναγιώτης
18. Τσολάκ Σουάτ 39. Αραμπατζής Αθανάσιος
19.Μαραγκού Γεωργία 40. Τρέλλης Χρήστος
20.  Γκουγκουσκίδου Μαρία 41. Χαρίτου Δημήτριος
21. Κανελάκης Ιωάννης
42. Μακρής Αθανάσιος

 ΑΠΟΝΤΕΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ

1. Μουμίν Καάν 
4Πέτροβιτς Δημήτριος
2.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος 5. Ζησίμου Γεώργιος Παύλος
3. Κουκουβέλα Ζουμπουλιά
6.Ποτόλιας Χρήστος

  

    Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 45 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Εισηγούμενος το εικοστό πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αντώνιος Ματζιάρης, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το αρ.πρωτ: 162/26-1-2012 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΑΜΘ με το οποίο διαβιβάσθηκαν από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε Δράμας επι της ΜΠΕ του

Θέματος οι παρακάτω παρατηρήσεις:

   Η παραπάνω έκταση βρίσκεται στην περιοχή του Δ. Δ. Πετρούσας , του Δήμου Προσοτσάνης της Π.Ε. Δράμας, σε απόσταση 3.000μ νοτιοδυτικά της Πετρούσας.

   Η εν λόγω έκταση αποτελεί τμήμα χορτολιβαδικής έκτασης,, βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 150 μέτρων, έχει ήπιες κλίσεις, η βλάστηση στην περιοχή είναι φτωχή και κυρίως θαμνώδης με το πουρνάρι να αποτελεί τον κυριότερο θάμνο.

   Όσο αφορά την μέθοδο της εκμετάλλευσης που θα χρησιμοποιηθεί είναι αυτή των ανοικτών διαδοχικών βαθμίδων χαμηλού ύψους. Για την εκμετάλλευση θα δημιουργηθεί μία βαθμίδα απόληψης αμμοχάλικων με μέγιστο ύψος 4 μέτρα.

Βαθμίδα

Υψόμετρο (μ)

Ύψος βαθμίδας

Βαθμίδα 1

                 148 – 144 μ.

4 μ.

 

     Για την εκμετάλλευση θα γίνεται εκσκαφή και θα χρησιμοποιούνται φορτωτής και εκσκαφέας. Δεν θα χρησιμοποιούνται εκρηκτικά.

   Η διαμόρφωση του χώρου απόληψης θα γίνει έτσι ώστε να είναι κατά το δυνατό εύκολη η αποκατάσταση του χώρου. Ολοσχερής εξάλειψη της βλάστησης θα υπάρχει μόνο στο χώρο που θα γίνει η αμμοληψία. Ο χώρος απόληψης θα πληρωθεί εν μέρει, αρχικά με στείρα υλικά και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Στη θέση απόληψης θα υπάρχει όρυγμα μέγιστου βάθους 4 μέτρων, στο οποίο θα γίνει πλήρωση με στείρα υλικά τα οποία θα προέρχονται από τα στείρα γειτονικών εργοστασίων που επεξεργάζονται μάρμαρα.

   Περιμετρικά του χώρου θα εγκαταλειφθεί περιμετρική ζώνη πλάτους 8 μέτρων, όπου δεν θα γίνει ούτε εκσκαφή, ούτε απόθεση στείρων.

   Περιμετρικά η έκταση θα περιφραχθεί με συρματόπλεγμα.

   Η προσπέλαση από το κύριο δίκτυο στον χώρο, θα γίνεται μέσω ενός ήδη υπάρχοντος αγροτικού δρόμου με καλή βατότητα, που διέρχεται βόρεια του χώρου.

   Ο χρόνος εκμετάλλευσης του λατομείου, εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 15 χρόνια,

12 χρόνια θα διαρκέσει η απόληψη και 3 χρόνια θα διαρκέσει η αποκατάσταση.

   Η αποκατάσταση θα γίνει σε 2 φάσεις, όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη που υπάρχει στη μελέτη. Οι φάσεις αυτές περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα.

Φάση

Χρονικό διάστημα

Τμήμα που θα αποκατασταθεί

1η φάση

θα αρχίσει μετά το τέλος του 12 έτους*και θα έχει χρονική διάρκεια 1,5 ετών.

Θα γίνει η πλήρωση με τα στείρα υλικά και διάστρωση του χώρου με φυτική γή.

2η φάση

θα αρχίσει μετά το τέλος της 1ης φάσης και θα έχει χρονική διάρκεια 1,5 ετών.

Θα γίνουν οι προτεινόμενες φυτεύσεις.

 

 *από την έκδοση της άδειας εκμετάλλευσης

 

Κατά την αποκατάσταση θα επιστρώνονται οι βαθμίδες με στείρα υλικά και στη συνέχεια με εδαφικό υλικό πάχους 0,5μ, στο οποίο θα γίνονται οι φυτεύσεις ειδών με φυτευτικό σύνδεσμο 3 x 3. Μετά την σταθεροποίηση θα φυτευτούν φυτάρια μαύρης Πεύκης και ψευδακακίας και σε όλη την έκταση του χώρου θα γίνουν φυτεύσεις τριφυλλιού.

Για την συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει εκδοθεί θετική γνωμοδότηση επί της Προκαταρκτικής της Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και αξιολόγησης, από την αρμόδια Δ/νση ΠΕΧΩ της περιφέρειας Αν.Μακεδονίας και Θράκης με αρ.πρ. 34347/3199/ 01- 07- 2010.

Η υπηρεσία μας συμφωνεί γενικά με τη μέθοδο αποκατάστασης που προτείνει η μελέτη, όμως προτείνουμε κάποιες τροποποιήσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις παρακάτω επισημάνσεις-παρατηρήσεις

      

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  • Άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί πράσινη ζώνη προστασίας, περιμετρικά του χώρου.
  • Σε περίπτωση εύρεσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η εκσκαφή , να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να ακολουθήσει άμεση αποκατάσταση.
  • Για την απόθεση των στείρων, πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ούτως ώστε αυτά να συγκρατηθούν εντός του αδειοδοτημένου χώρου. Παράλληλα κατά την διάρκεια της εκμετάλλευσης τα στείρα αυτά θα πρέπει να επιστρώνονται στα σημεία της εκμετάλλευσης που εξοφλούνται.
  • Η κλίση του τελικού πρανούς, που θα δημιουργηθεί μετά την επίστρωση με στείρα υλικά και με χώμα δεν πρέπει να είναι διαφορετική από την κλίση που ήδη υπάρχει.
  • Η υπηρεσία μας επίσης έχει τη γνώμη, ότι το στρώμα επίστρωσης αδρανών υλικών στην εκσκαφή, θα πρέπει να έχει τέτοιο πάχος που να πλησιάζει την πλήρωση του χώρου προκειμένου οι υψομετρικές διαφορές που θα δημιουργηθούν από την εκσκαφή να εξαλειφθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
  • Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει απόρριψη και διαρροή λαδιών, ορυκτελαίων, πετρελαιοειδών ή άλλων ρυπαντικών ουσιών, στο δάπεδο του λατομείου και στην υπόλοιπη έκταση του. Τα παραπάνω πρέπει να συλλέγονται από τον ενδιαφερόμενο και να δίδονται σε φορείς ή εταιρείες διαχείρισής τους.
  • Κατά την αποκατάσταση, στο δάπεδο των υπό αποκατάσταση βαθμίδων πρέπει να αποτεθεί η απαραίτητη ποσότητα εδαφικού υλικού πάχους τουλάχιστον 0,5m, για να είναι δυνατή η φύτευση των φυταρίων.
  • Η αποκατάσταση του λατομείου πρέπει να γίνεται παράλληλα με την εκμετάλλευση, να ξεκινάει αμέσως σε κάθε χώρο που καθίσταται μόνιμος και με τέτοιο τρόπο που η οπτική ρύπανση που θα δημιουργηθεί από το λατομείο να είναι η μικρότερη δυνατή, τόσο κατά την διάρκεια εκμετάλλευσης όσο και μετά από το τέλος της. Το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης πρέπει να ακολουθηθεί πιστά. Δεν πρέπει όλες οι εργασίες αποκατάστασης να γίνουν μετά το τέλος της εκμετάλλευσης.

              

   To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις α ) του άρθρου 283 πρ.2 του Ν. 3852/ 2010 β) του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ.2 & 3 του N.3010/2002.

 

                                       ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

     Γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από την Μ.Π.Ε για την εκμετάλλευση ιδιωτικού χώρου (αρ. αγροτ. 8.883 ιδιοκτησίας του Μιχαήλ Γάντσιου του Κων/νου) για την απόληψη αμμοχαλίκων έκτασης 5.625 τμ, στην περιοχή του αγροκτήματος του Δ. Δ. Πετρούσας του Δήμου Προσοτσάνης, της Π.Ε. Δράμας , από τον Σεραφείμ Αστυάναξ του Αθανασίου, όπως ειδικότερα αναφέρεται στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας .

  

       Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 69 /2012

  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν   25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά(απούσα)
2.Σαλήμ Σεβγκή  
26.Ματζιάρης Αντώνιος
3.Νικολαίδης Ιωάννης      
27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια
4.Ούστογλου Γεώργιος 
28.Σερέφια Σουλτάνα
5.Μουμίν Καάν (απών)  29.Παπαδόπουλος Στυλιανός
6.Τελλίδης Ιωάννη 
30.Πατήρας Νικόλαος
7.Βαβίας Σταύρος  
31.Παυλίδης Γεώργιος   
8.Πουρνάρα Μαρίκα
32.Καραβάς Κωνσταντίνος
9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος 
33.Πέτροβιτς Δημήτριος(απών)
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 34.Μπαλίκας Ανδρέας
11.Σαλτούρος Δημήτριος 35.Μιχελής Κωνσταντίνος
12.Χαιτίδης Δημήτριος  
36.Γαλαζούλας Χρήστος 
13.Γερομάρκος Γεώργιος
37.Χατζή Μεμίς Τουρκές
14.Σιακήρ Αϊχάν 
38.Καβαρατζής Σταύρος
15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη 39.Μπαράν Μπουρχάν 
16.Παπαθανάκης Σταύρος   
40.Πατακάκης Ανάργυρος
17.Ουζούν Ιρφάν   41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος
18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
42.Παπαδόπουλος Κίμων
19.Μαραγκού Γεωργία 43.Μωυσίδης Παναγιώτης     
20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος (απών)
44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος(απών)  
21.Τσολάκ Σουάτ
45.Αραμπατζής Αθανάσιος
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία 46.Τρέλλης Χρήστος
23.Κανελάκης Ιωάννης  47.Ποτόλιας Χρήστος(απών)
24.Ζιμπίδης Γεώργιος   
48.Χαρίτου Δημήτριος
  49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 744 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 10:56
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Aπόφαση 70η 2012 Aπόφαση 68η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή