2012 Aπόφαση 67η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού  4 / 2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 67 / 2012
-------------------------------

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ:Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) της «ΛΑΤΟΜΕΙΑ Ν. ΚΟΡΑΚΑ ΑΕ» για την ανανέωση έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών του έργου «εκμετάλλευση λατομικού χώρου αδρανών υλικών έκτασης 299.470 τ.μ.» στη θέση «Λυγαριές» της περιοχής Νέας Κώμης Δ.Δ. Ποντολίβαδου Δήμου Νέστου, Π.Ε. Καβάλας.

 

Στην Κομοτηνή σήμερα 29 Φεβρουαρίου 2012 ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.00 ,     στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, απουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη (για υπηρεσιακούς λόγους), παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλο Ιωάννη Π.Ε. Δράμας , Νικολάου - Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου, Γρανά Αρχέλαο Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτιο Π.Ε. Ξάνθης, Δαμιανίδη Παύλο Π.Ε. Ροδόπης , που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά από την Δ.Δ ΟΙΚ. 1478 / 22 - 2 – 2012 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ

1. Χουσεϊν Ερτζά 22. Ζιμπίδης Γεώργιος
2. Σαλήμ Σεβγκή 23. Ματζιάρης Αντώνιος
3. Νικολαίδης Ιωάννης 24. Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια
4. Ούστογλου Γεώργιος 25. Σερεφια Σουλτάνα
5.Τελλίδης Ιωάννης 26. Παπαδόπουλος Στυλιανός
6. Βαβίας Σταύρος 27.Πατήρας Νικόλαος
7. Πουρνάρα Μαρίκα 28.  Παυλίδης Γεώργιος
8. Χριστοδουλίδης Γεώργιος

29. Καραβάς Κωνσταντίνος

9. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 30. Μπαλίκας Ανδρέας
10. Σαλτούρος Δημήτριος
31. Μιχελής Κωνσταντίνος
11. Χαϊτίδης Δημήτριος 32. Γαλαζούλας Χρήστος
12. Γερομάρκος Γεώργιος 33. Χατζή Μεμίς Τουρκές
13. Σιακήρ Αϊχάν
34. Καβαρατζής Σταύρος
14. Κεφαλίδου Ανδρονίκη 35. Μπαράν Μπουρχάν
15. Παπαθανάκης Σταύρος 36. Πατακάκης Ανάργυρος
16. Oυζούν Ιρφάν 37. Παπαδόπουλος Κίμων
17. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος 38. Μωυσίδης Παναγιώτης
18. Τσολάκ Σουάτ 39. Αραμπατζής Αθανάσιος
19.Μαραγκού Γεωργία 40. Τρέλλης Χρήστος
20.  Γκουγκουσκίδου Μαρία 41. Χαρίτου Δημήτριος
21. Κανελάκης Ιωάννης
42. Μακρής Αθανάσιος

 ΑΠΟΝΤΕΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ

1. Μουμίν Καάν 
4Πέτροβιτς Δημήτριος
2.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος 5. Ζησίμου Γεώργιος Παύλος
3. Κουκουβέλα Ζουμπουλιά
6.Ποτόλιας Χρήστος

  

 

Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

 

 Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 45 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

 

 Εισηγούμενος το δέκατο ένατο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τσαλδαρίδης, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το αρ.πρωτ: 1569/6-2-2012 έγγραφο τουΤμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε Καβάλας το οποίο αναφέρει τα εξής :

 

   Ο παραπάνω λατομικός χώρος βρίσκεται στη θέση «Λυγαριές» σε απόσταση περίπου 1500 μέτρων Δ-ΒΔ από το πλησιέστερο σημείο του οικισμού Νέας Κώμης, 1670 μέτρα από την Εγνατία Οδό και 2000 μέτρα από την παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας-Ξάνθης.

 

Πρόκειται για καθορισμένη λατομική περιοχή αδρανών υλικών σύμφωνα με τη αρ. Φ.26.1/98/08/252 απόφαση του Ν. Καβάλας (ΦΕΚ 434/3.3.2004).

 

   Το υπό μελέτη λατομείο μαζί με την εγκατεστημένη μονάδα σπαστηροτριβείου εντάσσεται στην λατομική ζώνη της Νέας Κώμης.

 

   Η ευρύτερη περιοχή του χώρου χαρακτηρίζεται από έντονη λατομική δραστηριότητα αδρανών υλικών.

 

   Για το λατομικό χώρο υπάρχει η αρ. 4600/23/26-10-2005 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, όπως τροποποιήθηκε με την αρ.1356/920/05-03-08 απόφαση από την πρώην Δ/νση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας ΑΜΘ που είχε ισχύ μέχρι 31-12-2011.

 

Παράλληλα με την διαδικασία ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων του λατομείου, η εταιρία προωθεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση της δημιουργίας του νέου δρόμου πρόσβασης σε αυτό, ως συνοδού έργου.

 

   Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο πρόσβασης δεν επαρκεί για τις ανάγκες κάλυψης των αναγκών του λατομείου και ούτε πληροί τις προδιαγραφές αυτού, όπως επιβεβαιώνει και η έκθεση της επιτροπής χωροταξικής κατανομής λατομικών περιοχών Ν. Καβάλας με ημερομηνία 26-01-2009. Για το λόγο αυτό έγιναν μελέτες και βρίσκεται σε εξέλιξη η αδειοδότηση της νέας χάραξης του οδικού δικτύου.

 

   Στο λατομείο έγινε εκμετάλλευση σε μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων.

 

Προβλέπεται να συνεχιστεί η εκμετάλλευση και να διανοιχτούν νέες βαθμίδες, ώστε να αναπτυχθούν δεκαέξι βαθμίδες εκμετάλλευσης στο Δυτικό τμήμα. Στο υψόμετρο +155, όπως φαίνεται και στον χάρτη της νέας εκμετάλλευσης της μελέτης (Χάρτης Νο.5), θα διαμορφωθεί η τελική πλατεία.

 

   Η παραγωγή απολήψιμου πετρώματος θα ανέρχεται σε 250.000 κυβικά μέτρα/έτος.

 

   Η απαιτούμενη ποσότητα νερού για τη λειτουργία του λατομείου εκτιμάται σε 35 m3/ημέρα. Για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας σε νερό προτείνεται η κατασκευή υπαίθριας δεξαμενής νερού χωρητικότητας 18.000 m3 δίπλα στο κανάλι του Νέστου, μία δεξαμενή στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ανεξάρτητης από τη συνολική λειτουργία του λατομείου και δίκτυο μεταφοράς νερού μήκους περίπου 4.000 μέτρων.

 

   Η συνολική ισχύς του συγκροτήματος (θραύσης-κοσκίνισης- παραγωγής αδρανών υλικών θα είναι της τάξης των 1050 kW, ενώ η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνεται ανέρχεται σε περίπου 2.100.000 kWh. Το συγκρότημα θα διαθέτει μεταφορικές ταινίες για την απόθεση των τελικών προϊόντων σε υπαίθριους σωρούς.

 

   Προτείνεται επίσης να δημιουργηθούν πράσινες ζώνες συνολικού εμβαδού 5.000 m2 προκειμένου να επιτευχθεί μερική οπτική κάλυψη του λατομικού χώρου.

 

   Η Υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση να γίνει θεώρηση της παραπάνω μελέτης με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

 

  1. Να τηρούνται επακριβώς οι όροι και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του χώρου επέμβασης που περιγράφονται στη μελέτη.
  2. Να διευκρινιστεί το καθεστώς του γηπέδου, όπου θα κατασκευαστεί η δεξαμενή νερού των 18.000 m3 (ιδιοκτησία , παραχώρηση κτλ.),
  3. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να λάβει άδεια για την κατασκευή έργου υδροληψίας και άδεια χρήσης νερού από τη Δ/νση Υδάτων της αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  4. Να λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της σκόνης από την κίνηση των οχημάτων με διαβροχή των διαδρομών.
  5. Να προγραμματιστούν τα δρομολόγια των οχημάτων του εργοταξίου προκειμένου να επιτευχθούν :
    • Η ελάχιστη δυνατή όχληση των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής του έργου.
    • Η ελάχιστη δυνατή όχληση στους οικισμούς που γειτνιάζουν στο έργο.
  6. Ο αρμόδιος του έργου πρέπει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει δέσμη μέτρων με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών σκόνης ή αιωρούμενων σωματιδίων.
    Αυτή η δέσμη μέτρων επικεντρώνεται στους εξής όρους και περιορισμούς:
    • Να γίνεται συστηματική διαβροχή, των εργοταξιακών διαδρομών και υλικών, προκειμένου να περιορισθεί η εκπομπή σκόνης κατά την εκτέλεση των εργασιών μεταφοράς και επεξεργασίας των πετρωμάτων. Επιπλέον, να γίνεται διαβροχή κατά τη φόρτωση και εκφόρτωση των αδρανών υλικών.
    • Ο χειρισμός μηχανημάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ο οποίος ελαχιστοποιεί τις εκπομπές σκόνης ενώ για τον ίδιο λόγο, η ταχύτητα κίνησης οχημάτων στη ζώνη εκτέλεσης των έργων πρέπει να είναι χαμηλή.
    • Σε κάθε περίπτωση μεταφοράς χαλαρών υλικών απαγορεύεται η υπερπλήρωση των οχημάτων και επιβάλλεται η κάλυψη των μεταφερόμενων υλικών με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρεμποδίζεται η διασπορά σκόνης ή σωματιδίων κατά την μεταφορά των υλικών.
  7. Να γίνεται πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την διαχείριση των ορυκτελαίων και   καυσίμων των μηχανημάτων εξόρυξης και μεταφοράς (φορτωτές, ντάμπερ, εκσκαφείς κτλ.)
  8. Απαγορεύεται η ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων από κάθε είδους απορροές από τα εργοτάξια.
  9. Σε κάθε εργοτάξιο όπου εκτελούνται εργασίες πλύσης μηχανημάτων και οχημάτων, να κατασκευαστεί φρεάτιο συλλογής και καθίζησης των νερών έκπλυσης και να γίνεται τακτικός καθαρισμός του φρεατίου από την ιλύ, με διάθεσή της σε Χ.Δ.Α.
  10. Κάθε είδους σκουπίδια, άχρηστα υλικά, παλιά ανταλλακτικά, λάδια κ.α. θα συλλέγονται και θα απόμακρύνονται από τον χώρο των έργων. Η διάθεσή τους θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  11. Φυτική γη που υπάρχει στην περιοχή εκτέλεσης του έργου θα συλλέγεται και θα φυλάσσεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά τις εργασίες αποκατάστασης.
  12. Οι φυτεύσεις θα πρέπει να συντηρηθούν τουλάχιστον για τα τρία (3) πρώτα χρόνια.

 

 

 

      

 

   To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις α ) του άρθρου 283 πρ.2 του Ν. 3852/ 2010 β) του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ.2 & 3 του N.3010/2002.

 

 

 

                                      

 

                                     ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ KATA ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

 

                                       ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 43 ΥΠΕΡ 2 ΚΑΤΑ

 

 

 

     Γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από την Μ.Π.Ε. για την ανανέωση των Περιβαλλοντικών Ορών του έργου «εκμετάλλευση λατομικού χώρου αδρανών υλικών έκτασης 299.470 τ.μ.» στη θέση «Λυγαριές» της περιοχής Νέας Κώμης Δ.Δ. Ποντολίβαδου Δήμου Νέστου, Π.Ε. Καβάλας, της «ΛΑΤΟΜΕΙΑ Ν. ΚΟΡΑΚΑ ΑΕ», όπως ειδικότερα αναφέρεται στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας .

 

  

 

         

 

   Κατά της ανωτέρω απόφασης ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ Xρήστος Τρέλλης, Αθανάσιος Μακρής , για τους λόγους που ανέφεραν και καταχωρήθηκαν στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά .

 

 

 

    Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 67 /2012

  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν   25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά(απούσα)
2.Σαλήμ Σεβγκή  
26.Ματζιάρης Αντώνιος
3.Νικολαίδης Ιωάννης      
27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια
4.Ούστογλου Γεώργιος 
28.Σερέφια Σουλτάνα
5.Μουμίν Καάν (απών)  29.Παπαδόπουλος Στυλιανός
6.Τελλίδης Ιωάννη 
30.Πατήρας Νικόλαος
7.Βαβίας Σταύρος  
31.Παυλίδης Γεώργιος   
8.Πουρνάρα Μαρίκα
32.Καραβάς Κωνσταντίνος
9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος 
33.Πέτροβιτς Δημήτριος(απών)
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 34.Μπαλίκας Ανδρέας
11.Σαλτούρος Δημήτριος 35.Μιχελής Κωνσταντίνος
12.Χαιτίδης Δημήτριος  
36.Γαλαζούλας Χρήστος 
13.Γερομάρκος Γεώργιος
37.Χατζή Μεμίς Τουρκές
14.Σιακήρ Αϊχάν 
38.Καβαρατζής Σταύρος
15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη 39.Μπαράν Μπουρχάν 
16.Παπαθανάκης Σταύρος   
40.Πατακάκης Ανάργυρος
17.Ουζούν Ιρφάν   41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος
18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
42.Παπαδόπουλος Κίμων
19.Μαραγκού Γεωργία 43.Μωυσίδης Παναγιώτης     
20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος (απών)
44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος(απών)  
21.Τσολάκ Σουάτ
45.Αραμπατζής Αθανάσιος
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία 46.Τρέλλης Χρήστος
23.Κανελάκης Ιωάννης  47.Ποτόλιας Χρήστος(απών)
24.Ζιμπίδης Γεώργιος   
48.Χαρίτου Δημήτριος
  49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 692 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 10:49
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Aπόφαση 68η 2012 Aπόφαση 66η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή