Περιφερειακό Συμβούλιο

2011 Aπόφαση 337η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 22 / 2011 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 337/ 2011
-------------------------------

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ:Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων επί της Μ.Π.Ε. του έργου: «Μονάδα   οστρακοκαλλιέργειας (στρειδιών-χτενιών) δυναμικότητας 50 τόνων ανά έτος», στη θαλάσσια περιοχή του Βιστωνικού όρμου (Λάγος) πλησίον του Φαναρίου εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Ροδόπης, των κ. Παπτσίκη Φρέντζελ Μάρκου-Παρασκευαΐδη Λάζαρου.

 

     Στην Κομοτηνή σήμερα 10 Νοεμβρίου 2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.30 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλο Ιωάννη Π.Ε. Δράμας , Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου , Γρανά Αρχέλαο   Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτιο Π.Ε. Ξάνθης, Δαμιανίδη Παύλο Π.Ε. Ροδόπης , που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά από την Δ.Δ ΟΙΚ. 4703 / 3 - 11 – 2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ:

  1. Χουσεϊν Ερτζά  

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά

  1. Σαλήμ Σεβγκή  

26.Ματζιάρης Αντώνιος  

  1. Νικολαίδης Ιωάννης

27.Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια

  1. Ούστογλου Γεώργιος

28.Σερεφια Σουλτάνα

  1. Μουμίν Καάν  

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

  1. Τελλίδης Ιωάννης

30.Πατήρας Νικόλαος  

  1. Βαβίας Σταύρος

31.Παυλίδης Γεώργιος 

  1. Πουρνάρα Μαρίκα

32.Καραβάς Κωνσταντίνος

  1. Χριστοδουλίδης Γεώργιος

33.Πέτροβιτς Δημήτριος

  1. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος

34.Μπαλίκας Ανδρέας

  1. Σαλτούρος Δημήτριος 

35.Μιχελής Κωνσταντίνος 

  1. Χαϊτίδης Δημήτριος

36.Γαλαζούλας Χρήστος

  1. Γερομάρκος Γεώργιος

37.Χατζή Μεμίς Τουρκές

  1. Σιακήρ Αϊχάν 

38.Καβαρατζής Σταύρος

  1. Κεφαλίδου Ανδρονίκη

39.Μπαράν Μπουρχάν

  1. Παπαθανάκης Σταύρος

40.Πατακάκης Ανάργυρος

  1. Ουζούν Ιρφάν

41.Παπαδόπουλος Κίμων 

  1. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος

42.Μωυσίδης Παναγιώτης   

19.Μαραγκού Γεωργία

43.Ζησίμου Γεώργιος Παύλος  

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος 

44.Τρέλλης Χρήστος      

21.Τσολάκ Σουάτ   

45.Ποτόλιας Χρήστος

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία

46.Χαρίτου Δημήτριος

23.Κανελάκης Ιωάννης

47.Μακρής Αθανάσιος    

     24.Ζιμπίδης Γεώργιος   

  

ΑΠΟΝΤΕΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ

Αραμπατζής Αθανάσιος    

   

 

   Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 50 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Εισηγούμενoς το εικοστό τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε Ροδόπης κ. Λαζαρίδης Νικόλαος έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τα εξής :

   Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) αφορά την κατασκευή και λειτουργία μονάδας οστρακοκαλλιέργειας (στρειδιών και χτενιών) εντατικού τύπου των κ. Παπτσίκη Φρέντζελ Μάρκου και Παρασκευαΐδη Λάζαρου, ετήσιας δυναμικότητας 50 τόνων, που προτείνεται να κατασκευαστεί στην θαλάσσια περιοχή του Βιστωνικού όρμου (Λάγος) εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Ροδόπης. Κυρίαρχα είδη παραγωγής θα είναι το κοινό εδώδιμο στρείδι Ostrea edulis και το τοπικό χτένι Pecten jacobaeus.

Η μονάδα προτείνεται να εγκατασταθεί σε έκταση 15,5 στρεμμάτων εντός της οριοθετημένης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού περιοχής με στοιχεία ΔΕΖ στην ανατολική πλευρά του Βιστωνικού όρμου, όπου επιτρέπεται η παραχώρηση θαλασσίων εκτάσεων. Πλησιέστεροι οικισμοί είναι το Πόρτο Λάγος (που βρίσκεται βόρεια) και το Φανάρι (Νότια-Νοτιοανατολικά της μονάδας). Το βάθος της θάλασσας της περιοχή εγκατάστασης είναι περίπου 6 μέτρα και η απόσταση της μονάδας από την ακτή περίπου 1400 μέτρα. Βόρεια και ανατολικά της μονάδας και σε απόσταση 100,31 μέτρα και 100,5 μέτρα βρίσκονται αντίστοιχα δύο άλλες μονάδες οστρακοκαλλιέργειας.

Η ακριβής θέση αποτυπώνεται στα δυο (2) τοπογραφικά διαγράμματα κλίμακας 1:5000 που επισυνάπτονται στη Μ.Π.Ε.

Το σύστημα καλλιέργειας θα είναι το “Long Line”, αποτελούμενο από παράλληλες σειρές σχοινιών οι οποίες συγκρατούνται στην επιφάνεια της θάλασσας με πλωτήρες (πλαστικά βαρέλια), ώστε να δημιουργείται ένα πλωτό σύστημα από το οποίο μπορούν να κρεμαστούν διχτυωτοί υποδοχείς (αρμάθες), μέσα στους οποίους τοποθετούνται και αναπτύσσονται τα όστρακα. Κάθε σειρά “Long Line” συγκρατείται με μπλοκ από μπετόν ικανά να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες έντονης θαλασσοταραχής. Στα 15,5 στρέμματα της έκτασης της μονάδας θα εγκατασταθούν 16 σειρές Long Line, με μήκος της κάθε σειράς περίπου 100 μέτρα και απόσταση μεταξύ των σειρών 10 μέτρα. Σε κάθε σειρά “Long Line” θα αναπτυχθούν 100 αρμαθιές, με απόσταση μεταξύ δύο αρμαθιών 1 μέτρο και συνολικό μήκος κάθε αρμαθιάς 2 μέτρα. Η φόρτωση των αρμαθιών με όστρακα θα αρχίζει μετά το μισό μέτρο βάθος από την επιφάνεια της θάλασσας και η απόσταση των αρμαθιών από τον βυθό θα είναι 4 μέτρα. Το ωφέλιμο μήκος κάθε αρμαθιάς θα είναι 1,8 μέτρα και το βάρος ανά αρμαθιά δεν θα υπερβαίνει τα 20 κιλά ανά μέτρο. Για την λειτουργία της μονάδας θα χρησιμοποιείται σκάφος της επιχείρησης, ειδικά εξοπλισμένο με σύστημα ανάρτησης σειρών, μεταφορικές ταινίες κλπ. Όλες οι εργασίες που απαιτούνται θα γίνονται επί του σκάφους και δεν θα υπάρχουν χερσαίες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών της μονάδας.

   Για το έργο έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1933/3-6-2011 θετική γνωμοδότηση επί της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Α.Μ.Θ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ.Θ.

 

Μετά από τα παραπάνω, εισηγούμαστε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων με τους εξής όρους:

  • Με ευθύνη του φορέα λειτουργίας της μονάδας, να παρακολουθείται συστηματικά η ποιότητα του νερού στο πάρκο εκτροφής για τις παραμέτρους που καθορίζονται στην ΚΥΑ 46399/1352/1986 (ΦΕΚ Β’ 438/3-7-1986) και γενικά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

 

  • Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης οποιουδήποτε περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης.
  • Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων) λειτουργίας της μονάδας, όπως φθαρμένα σχοινιά, πλαστικά βαρέλια, αρμαθιές κλπ., να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ Β’ 1909/22-12-2003) «Μέτρα και όροι για τη Διαχείριση Στερεών αποβλήτων-Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης».
  • Η διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων της μονάδας (νεκρά και ακατάλληλα όστρακα) να γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός (ΕΚ) 1069/2009 «περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 (κανονισμός για τα ζωικά υποπροϊόντα)», Κανονισμός (ΕΕ) 142/2011). Δεν επιτρέπεται η διάθεσή τους στη θάλασσα.
  • Η οριοθέτηση και σήμανση του πάρκου εκτροφής να γίνει σύμφωνα με τους όρους και τις υποδείξεις του ΓΕΝ και της Υπηρεσίας Φάρων, καθώς και σύμφωνα με τους κανόνες για την ασφάλεια των ναυτιλομένων της περιοχής.
  • Να τηρηθούν οι όροι και οι παράμετροι της εγκυκλίου οικ. 121570/1866/12-06-2009 της Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ (Παράρτημα Β αναφορικά με την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων οστρακοκαλλιέργειας).

 

To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις α ) του άρθρου 283 πρ.2 του Ν. 3852/ 2010 β) του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ.2 & 3 του N.3010/2002.

 

                                       ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

 Γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από την Μ.Π.Ε. του έργου: «Μονάδα οστρακοκαλλιέργειας (στρειδιών-χτενιών) δυναμικότητας 50 τόνων ανά έτος», στη θαλάσσια περιοχή του Βιστωνικού όρμου (Λάγος) πλησίον του Φαναρίου εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Ροδόπης, των κ. Παπτσίκη Φρέντζελ Μάρκου-Παρασκευαΐδη Λάζαρου, όπως ειδικότερα αναφέρεται στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας .

 

     Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 337 /2011


 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης 

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν  

2.Σαλήμ Σεβγκή                                                  

3.Νικολαίδης Ιωάννης                                         

4.Ούστογλου Γεώργιος                                       

5.Μουμίν Καάν                                                   

6.Τελλίδης Ιωάννη                                               

7.Βαβίας Σταύρος                                               

8.Πουρνάρα Μαρίκα                                           

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                

10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                            

11.Σαλτούρος Δημήτριος 

12.Χαιτίδης Δημήτριος                                  

13.Γερομάρκος Γεώργιος                                   

14.Σιακήρ Αϊχάν                                              

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη                                   

16.Παπαθανάκης Σταύρος                                       

17.Ουζούν Ιρφάν                                              

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος                          

19.Μαραγκού Γεωργία             

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος                       

21.Τσολάκ Σουάτ                                                       

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία                               

23.Κανελάκης Ιωάννης                                      

24.Ζιμπίδης Γεώργιος                                        

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά

26.Ματζιάρης Αντώνιος

27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια

 28.Σερέφια Σουλτάνα

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

30.Πατήρας Νικόλαος

31.Παυλίδης Γεώργιος     

32.Καραβάς Κωνσταντίνος 

33.Πέτροβιτς Δημήτριος

 34.Μπαλίκας Ανδρέας 

35.Μιχελής Κωνσταντίνος 

36.Γαλαζούλας Χρήστος 

37.Χατζή Μεμίς Τουρκές

38.Καβαρατζής Σταύρος 

39.Μπαράν Μπουρχάν         

40.Πατακάκης Ανάργυρος 

41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος

42.Παπαδόπουλος Κίμων

43.Μωυσίδης Παναγιώτης        

44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος 

45.Αραμπατζής Αθανάσιος  (απών)   

46.Τρέλλης Χρήστος

47.Ποτόλιας Χρήστος

48.Χαρίτου Δημήτριος                                          

49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

 

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 820 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 11:45
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2011 Aπόφαση 339η 2011 Aπόφαση 336η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή