Περιφερειακό Συμβούλιο

2011 Aπόφαση 281η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 20 / 2011 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 281/ 2011
-------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ :«Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε), για το έργο «ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ», που βρίσκεται στον Δήμο Προσοτσάνης (Βόρεια-Βορειοανατολικά του οικισμού Καλλιθέας), της Π.Ε. Δράμας».

 

     Στην Κομοτηνή σήμερα 06 Οκτωβρίου 2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.30,  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, απουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη για υπηρεσιακούς λόγους, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών: Ξανθόπουλου Ιωάννη Π.Ε. Δράμας, Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου, Γρανά Αρχέλαου Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτη Π.Ε. Ξάνθης, απόντα του Δαμιανίδη Παύλου Π.Ε. Ροδόπης που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010, συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από την Δ.Δ.οικ.4020/ 27-9-2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του, που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο, σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ:

 1.Χουσεϊν Ερτζάν   

 22.Ματζιάρης Αντώνιος  

2.Σαλήμ Σεβγκή                                  

23. Τσούλου-Τσαγκαλίδου Συρματένια

3.Νικολαϊδης Ιωάννης

24. Σερεφιά Σουλτάνα

4.Ούστογλου Γεώργιος

25. Παπαδόπουλος Στυλιανός

5.Μουμίν Καάν
6.Τελλίδης Ιωάννης

26. Πατήρας Νικόλαος
27. Παυλίδης Γεώργιος    

7. Βαβίας Σταύρος                                

28. Καραβάς Κωνσταντίνος

8. Πουρνάρα Μαρίκα

29.. Πέτροβιτς Δημήτριος  

9. Χριστοδουλίδης Γεώργιος 

30. Μπαλίκας Ανδρέας

10. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος

31. Μιχελής Κωνσταντίνος                    

11. Xαϊτίδης Δημήτριος                  

32. Γαλαζούλας Χρήστος

12. Γερομάρκος Γεώργιος

33. Χατζή Μεμίς Τουρκές

13. Κεφαλίδου Ανδρονίκη

34.Καβαρατζής Σταύρος

14.Ουζούν Ιρφάν

35. Μπαράν Μπουρχάν          

15. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
16. Μαραγκού Γεωργία          

36. Πατακάκης Ανάργυρος
37. Μωϋσίδης Παναγιώτης            

17. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος
18. Τσολάκ Σουάτ

38. Ζησίμου Γεώργιος-Παύλος
39. Αραμπατζής Αθανάσιος

19. Γκουγκουσκίδου Μαρία 

40. Τρέλλης Χρήστος                            

20. Κανελάκης Ιωάννης
21. Κουκουβέλα Ζουμπουλιά

41.Ποτόλιας Χρήστος
42. Χαρίτου Δημήτριος
43. Μακρής Αθανάσιος                

ΑΠΟΝΤΕΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ

1. Σαλτούρος Δημήτριος

2. Σιακήρ Αϊχάν

3. Παπαθανάκης Σταύρος

4. Ζιμπίδης Γεώργιος

5. Παπαδόπουλος Κίμων

 

  

Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Καμπάνταη Δουκένη.

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 46 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

        Εισηγούμενος το πέμπτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε.Δράμας κ.Ιωάννης Ξανθόπουλος, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το αρθμ. Πρωτ: 1351/21-09-2011 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε Δράμας, το οποίο αναφέρει τα εξής :

            Οι παρατηρήσεις αφορούν την Μελέτη Περιβαλλοντικών του έργου «Έργα ύδρευσης Δήμου Προσοτσάνης» που βρίσκεται στον Δήμο Προσοτσάνης (Βόρεια-Βορειοανατολικά του οικισμού Καλλιθέα), της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

            Για το έργο έχει εκδοθεί Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση(ΠΠΕΑ) από την ΔΠΕΧΩ Μακεδονίας Θράκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με αρ.πρ 1902/30-6-2011 (ΑΔΑ 4ΑΣΒΟΠ1Υ-ΤΗ6).

            Για την ΜΠΕ κατατέθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία στην υπηρεσία μας, με το υπ’αριθμ πρ 19234/20-9-2011 έγγραφο του Δήμου Προσοτσάνης (υπ’αριθμ. Πρωτ 1425/21-9-2011 της υπηρεσίας μας ), που αφορούν τα μέτρα αντιρύπανσης που θα ληφθούν κυρίως κατά την φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου και την ΠΠΕΑ του έργου.

Πρόκειται για εργασίες κατασκευής αγωγού μεταφοράς νερού από υφιστάμενη γεώτρηση και πομώνα στην υφιστάμενη ανατολικά δεξαμενή του Δημοτικού Διαμερίσματος Καλλιθέας του Δήμου Προσοτσάνης, της ΠΕ Δράμας

Σύμφωνα με την μελέτη, το έργο θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να τροφοδοτηθεί με νερό η υφιστάμενη Ανατολική δεξαμενή της ΤΚ της Καλλιθέας, του Δ.Προσοτσάνης, από υφιστάμενη πομώνα μέσω νέας εγκατάστασης Δεξαμενής-Αντλιοστασίου-Καταθλιπτικού αγωγού, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ύδρευσης του ανατολικού τμήματος του οικισμού της Καλλιθέας.

 

Αναλυτικότερα όπως προκύπτει από την μελέτη, προτείνεται να κατασκευαστούν:

  • Καταθλιπτικός αγωγός μήκους 1300μ, από πολυαιθυλένιο φ160, με τα απαραίτητα φρεάτια, όπου θα εγκατασταθούν βαλβίδες εξαερισμού και δικλείδες για την εκκένωση(καθαρισμός).Η εκσκαφή θα είναι μέσου βάθους 1,5μ, ο αγωγός θα εγκιβωτισθεί με άμμο, ενώ ο υπόλοιπος όγκος της εκσκαφής θα πληρωθεί με αμμοχάλικο
  • Μικρή δεξαμενή από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 5χ5χ3μ και ωφέλιμου όγκου 62,5m3.Η εν λόγω δεξαμενή θα τροφοδοτείται από την υφιστάμενη πομώνα και θα υδροδοτεί μέσω αντλίας και του υπό κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού το δίκτυο ύδρευσης της Καλλιθέας. Τους δε καλοκαιρινούς μήνες, μέσω δικλείδας θα τροφοδοτείται και το υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης της Καλλιθέας
  • Θάλαμος αντλίας δικλείδων από οπλισμένο σκυρόδεμα, που θα κατασκευαστεί σε επαφή με την δεξαμενή
  • Εγκατάσταση αντλίας και αυτοματισμού για την μεταφορά του νερού στην ανατολική δεξαμενή ύδρευσης της Καλλιθέας.

 

Το έργο δεν βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταθλιπτικού αγωγού, θα βρίσκεται κατά μήκος του υφιστάμενου οδικού δικτύου.

 

Επιπτώσεις στο περιβάλλον και αντιμετώπιση

 

α)Κατασκευή του έργου

Οι επιπτώσεις κατά την κατασκευή του έργου θα είναι προσωρινές και θα αφορούν κυρίως

  • Εκσκαφές και παραγωγή προϊόντων εκσκαφής
  • Πιθανή Ρύπανση από ορυκτέλαια και πετρέλαια των μηχανημάτων του εργοταξίου.
  • Αύξηση της κυκλοφορίας των μηχανημάτων , ρύπανση με καυσαέρια , σκόνη.
  • Ρύπανση με στερεά απόβλητα εργοταξίου.
  • Ηχορύπανση από τα μηχανήματα του εργοταξίου.
  • Προσωρινή όχληση της πανίδας της περιοχής

 

Αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατασκευή του έργου

 

Τα προϊόντα εκσκαφής θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν καταρχάς για την επανεπίχωση των εκσκαφών Τα υλικά που θα περισσέψουν θα πρέπει να τοποθετηθούν σε κατάλληλες θέσεις που δεν θα βλάπτουν το περιβάλλον . Δεν θα τοποθετηθούν σε ρέματα και κανάλια. Σε κάθε περίπτωση τυχόν περίσσεια υλικών , θα πρέπει να διατίθενται σε αδειοδοτημένους χώρους διάθεσης ή προσωρινής αποθήκευσης, για τους οποίους έχουν εγκριθεί μελέτες αποκατάστασης. Θα ακολουθούνται τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 36259/1757/Ε103/2010 «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)» (ΦΕΚ 1312/Β/24-8-2010).

Οι ποσότητες αδράνων που τυχόν χρειαστούν για το έργο θα πρέπει να προέλθουν από αδειοδοτημένο λατομείο ή αδειοδοτημένο χώρο αμμοχαλικοληψίας , που θα καθορίζονται κατά τη σύμβαση ανάθεσης του έργου.

Θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί η ρύπανση από ορυκτέλαια και πετρέλαια . Η αλλαγή ορυκτελαίων των μηχανημάτων εργοταξίου να γίνεται σε ειδικά συνεργεία.

Μετά το τέλος της κατασκευής θα απομακρυνθούν όλα τα άχρηστα αντικείμενα και εργαλεία καθώς και κάθε είδους στερεά απόβλητα.

Θα γίνει αποκατάσταση των εργοταξιακών χώρων με την παράδοση του έργου .

Θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα σύμφωνα με τη νομοθεσία για την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης κατά την κατασκευή ( θόρυβος , σκόνη , καυσαέρια κ.λπ.) . Ιδιαίτερα στα σημεία που το έργο βρίσκεται κοντά στις κατοικίες του οικισμού της Καλλιθέας, θα πρέπει να γίνεται πολύ συχνή διαβροχή των εκσκαφών και των οδών προσπέλασης για την μείωση της εκπεμπόμενης σκόνης καθώς και χρήση κινητών πετασμάτων με σκοπό την μείωση της παραγόμενης ηχητικής ρύπανσης.

            Αρνητική επίπτωση στην πανίδα προκαλεί ο θόρυβος των μηχανημάτων εργοταξίου και οι εργασίες κατασκευής του έργου. Τα μικρά ζώα απομακρύνονται, εγκαθίστανται σε μικρή απόσταση και θα επιστρέψουν στο οικοσύστημα μετά το πέρας των εργασιών.

 

β)Λειτουργία του έργου

Κατά τη λειτουργία του έργου δεν θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις αλλά θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υδροδότησης του οικισμού της Καλλιθέας

 

Συμπεράσματα

 

     Συνολικά η υπηρεσία μας συμφωνεί με την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω έργου, με την προϋπόθεση να εφαρμοστούν να παραπάνω αναφερόμενα, καθώς και τα μέτρα αντιρύπανσης που κατατέθηκαν συμπληρωματικά από τον Δήμο Προσοτσάνης, τα οποία αποστέλλονται συνημμένα.  

 

To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις α ) του άρθρου 283 πρ.2 του Ν. 3852/ 2010 Β) του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ.2 & 3 του N.3010/2002.

                      

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

 

    Γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την ΜΠΕ του έργου «ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ», που βρίσκεται στον Δήμο Προσοτσάνης (Βόρεια-Βορειοανατολικά του οικισμού Καλλιθέας), της Π.Ε. Δράμας», όπως ειδικότερα αναφέρεται στην ανωτέρω εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας.  

  

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 281 /2011

 

 

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης 

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν  

2.Σαλήμ Σεβγκή                                                  

3.Νικολαίδης Ιωάννης                                         

4.Ούστογλου Γεώργιος                                       

5.Μουμίν Καάν                                                   

6.Τελλίδης Ιωάννη                                               

7.Βαβίας Σταύρος                                               

8.Πουρνάρα Μαρίκα                                           

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                

10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                            

11.Σαλτούρος Δημήτριος (απών)

12.Χαιτίδης Δημήτριος                                  

13.Γερομάρκος Γεώργιος                                   

14.Σιακήρ Αϊχάν (απών)                                               

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη                                   

16.Παπαθανάκης Σταύρος (απών)                                       

17.Ουζούν Ιρφάν                                              

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος                          

19.Μαραγκού Γεωργία                

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος                       

21.Τσολάκ Σουάτ                                                       

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία                               

23.Κανελάκης Ιωάννης                                      

24.Ζιμπίδης Γεώργιος  (απών)                                       

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά

26.Ματζιάρης Αντώνιος

27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια

 28.Σερέφια Σουλτάνα

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

30.Πατήρας Νικόλαος

31.Παυλίδης Γεώργιος   

32.Καραβάς Κωνσταντίνος 

33.Πέτροβιτς Δημήτριος

 34.Μπαλίκας Ανδρέας 

35.Μιχελής Κωνσταντίνος 

36.Γαλαζούλας Χρήστος 

37.Χατζή Μεμίς Τουρκές

38.Καβαρατζής Σταύρος

39.Μπαράν Μπουρχάν       

40.Πατακάκης Ανάργυρος

41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος

42.Παπαδόπουλος Κίμων (απών) 

43.Μωυσίδης Παναγιώτης        

44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος

45.Αραμπατζής Αθανάσιος   

46.Τρέλλης Χρήστος

47.Ποτόλιας Χρήστος

48.Χαρίτου Δημήτριος                                          

49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
κ.α.α.

ΔΟΥΚΕΝΗ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗ

Διαβάστηκε 608 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 10:31
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2011 Aπόφαση 282η 2011 Aπόφαση 280η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή