Περιφερειακό Συμβούλιο

2011 Aπόφαση 270η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 19 / 2011 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 270/ 2011
-------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ :Διασφάλιση των εργαζομένων στο πρώην Εργοστάσιο Ζάχαρης ΕΒΖ Ξάνθης.

 

      Στην Κομοτηνή σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 13.30,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης , παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλου Ιωάννη Π.Ε. Δράμας, Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου , Γρανά Αρχέλαου   Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτη Π.Ε. Ξάνθης, Δαμιανίδη Παύλου Π.Ε. Ροδόπης, που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010, συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από την 3768 / 14 -9-2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ:

1.Χουσεϊν Ερτζάν                            

24. Ματζιάρης Αντώνιος

2.Σαλήμ Σεβγκή                                  

25. Τσούλου-Τσαγκαλίδου Συρματένια

3.Νικολαίδης Ιωάννης         

26.Σερεφιά Σουλτάνα

4.Ούστογλου Γεώργιος

27.Παπαδόπουλος Στυλιανός

5.Μουμίν Καάν

28.Πατήρας Νικόλαος                                

6. Βαβίας Σταύρος                                

29.Παυλίδης Γεώργιος    

7. Πουρνάρα Μαρίκα

30. Καραβάς Κωνσταντίνος

8. Χριστοδουλίδης Γεώργιος    

31. Πέτροβιτς Δημήτριος  

9. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος

32. Μπαλίκας Ανδρέας

10. Σαλτούρος Δημήτριος                      

33.Μιχελής Κωνσταντίνος

11. Xαιτίδης Δημήτριος

34.Γαλαζούλας Χρήστος

12. Γερομάρκος Γεώργιος       

35.Χατζή Μεμίς Τουρκές

13. Σιακήρ Αϊχάν  

36.Καβαρατζής Σταύρος        

14. Κεφαλίδου Ανδρονίκη                      

37.Μπαράν Μπουρχάν                  

15. Παπαθανάκης Σταύρος 
16. Ουζούν Ιρφάν    

38.Παπαδόπουλος Κίμων
39.Μωυσίδης Παναγιώτης   

17. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος            

40.Ζησίμου Γεώργιος-Παύλος

18.Μαραγκού Γεωργία

41.Αραμπατζής Αθανάσιος

19.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος          

42.Τρέλλης Χρήστος                          

20. Τσολάκ Σουάτ  

43.Ποτόλιας Χρήστος 

21.Κανελάκης Ιωάννης    

44. Χαρίτου Δημήτριος      

22.Ζιμπίδης Γεώργιος         

45.Μακρής Αθανάσιος  

23.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά  

ΑΠΟΝΤΕΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ

1. Τελλίδης Ιωάννης

2. Γκουγκουσκίδου Μαρία                  

3. Πατακάκης Ανάργυρος      

 

 

   Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 48 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Εισηγούμενη το τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μαραγκού Γεωργία , έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τα εξής .

Πριν από τέσσερα χρόνια ο νομός και οι πολίτες του, δέχθηκαν ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εργοστασίου της ζάχαρης.

   Απολύτως αδικαιολόγητα και παράδοξα - αφού κατά την κυνική παραδοχή των τότε αρμοδίων επρόκειτο για κερδοφόρα μονάδα παραγωγής- , χωρίς να ληφθεί υπόψιν κανένα οικονομικό και κοινωνικό κριτήριο, ούτε καν η άποψη της τοπικής μας κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι οι δικοί της άνθρωποι επί τόσα χρόνια λειτούργησαν με επιτυχία το ζαχαρουργείο, κατέβασαν τα ρολά, ενώ ταυτόχρονα μας εξαπάτησαν , με τρόπο πρωτοφανή και απαράδεκτο για τα πολιτικά μας ήθη .

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι για δύο ολόκληρα χρόνια μετά την απόφαση παύσης λειτουργίας του, όποιος τολμούσε στο δημόσιο διάλογο να αναφερθεί σε «κλείσιμο» του εργοστασίου, επέσυρε την οργή των αρμοδίων αρχών, που μεγαλοφώνως διεμήνυαν προς κάθε κατεύθυνση ότι το «εργοστάσιο δεν κλείνει αλλά μετατρέπεται σε μονάδα βιοαιθανόλης», επιρρίπτοντας μάλιστα κατηγορίες για πολιτική σκοπιμότητα και μικροκομματισμό, σε όσους αμφισβητούσαν την ..επωφελή εξέλιξη.

Μέσω των εκπροσώπων της κεντρικής εξουσίας, τοπικών αρχών και παραγόντων, διαβεβαιώθηκε επανειλημμένα ότι η τότε απόφαση δεν ήταν αποτέλεσμα – όπως κραυγαλέα φαινόταν– προσωπικών πολιτικών σκοπιμοτήτων υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης, αλλά δήθεν η αρχή ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού του εργοστασίου, του είδους της παραγωγής και της διεύρυνσης του αντικειμένου του, εναρμονισμένου στις σύγχρονες ανάγκες και όρους της διεθνούς αγοράς.

Κανείς ποτέ δεν απάντησε στα εναγώνια ερωτήματα εργαζομένων και φορέων για το περιεχόμενο αλλά και το χρονοδιάγραμμα του περιβόητου αυτού σχεδίου, που αποδείχθηκε τελικά μια επικοινωνιακή «φούσκα».

Μετά από μια σειρά ενεργειών, που άλλωστε έπρεπε να γίνουν για το «θεαθήναι» και περιελάμβαναν διεθνή διαγωνισμό, προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, διαπραγματεύσεις με στρατηγικούς επενδυτές και όλα όσα ενέχει ένα αξιοπρεπές σχέδιο ομαλής μετάβασης από την …εντατική στο θάνατο, οριστικά εγκαταλείφθηκε η βιοαιθανόλη και το θέμα της επαναλειτουργίας του εργοστασίου σταδιακά εξελίχθηκε σε ουτοπία και ανέφικτο στόχο.

Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες «ήττες» που υποστήκαμε, ως τοπική κοινωνία .

Η φανερή μεθόδευση και η εξαπάτηση, αντί να μας αφυπνίσει και να ατσαλώσει τη θέλησή μας για αγώνα και ανατροπή, οδήγησε σε παραίτηση από οποιαδήποτε διεκδίκηση, σε συμβιβασμό και ένοχη σιωπή .

Ελάχιστοι μίλησαν για το εργοστάσιο και την προοπτική του, όπως ελάχιστοι αναζήτησαν απαντήσεις για όλα όσα αποκαλύφθηκαν κατά την εξέλιξη του θέματος.

Αυτά όμως η τοπική ιστορία τα έχει ήδη καταγράψει.

Τις ημέρες αυτές διεξάγονται εντατικά οι συνομιλίες σχετικά με την οριστική πώληση της έκτασης του εργοστασίου, η οποία φέρεται να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος της χρονιάς , ενώ για πρώτη φορά, με έγγραφό της η αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισημαίνει προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τους συναρμόδιους που χειρίζονται το θέμα, ότι μέχρι την 31/3/2012, όποια υποδομή έχει σχέση με την μονάδα παραγωγής του εργοστασίου πρέπει να «γκρεμιστεί…», δικαιώνοντας έτσι, με τον πιο τραγικό τρόπο, όλους όσους πριν από τέσσερα χρόνια περίπου δημόσια ερμήνευαν τις πολιτικές προθέσεις ορθά, παρά τη μεθοδευμένη συγκάλυψη των τότε κυβερνώντων με το επιχείρημα της δήθεν μετατροπής του εργοστασίου σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης.  

   Στο μεταξύ, καμία συζήτηση δεν διεξάγεται και κανείς δε δείχνει να νοιάζεται για το μέλλον της μονάδας συσκευασίας ζάχαρης που λειτουργεί κατά τρόπο αυτόνομο στο εργοστάσιο και σύμφωνα με τις οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης θα μπορούσε , υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις , να συνεχίσει τη λειτουργία του.

ΖΗΤΑΜΕ την μεταφορά ζάχαρης στο εργοστάσιο Ξάνθης:

  1. Για συνέχιση των εργασιών του συγκροτήματος συσκευασίας
  2. Για να μην διαλυθούν και αυτές οι εγκαταστάσεις
  3. Για να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας
  4. Για να εξυπηρετηθούν οι έμποροι της περιοχής και όχι μόνο
  5. Για να υπάρξει και κάποιο όφελος από την δραστηριότητα αυτή (της μεταφοράς) για την περιοχή.

   Κυρίαρχα όμως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι καμία απολύτως μέριμνα δεν έχει ληφθεί για τους εργαζόμενους του εργοστασίου και για το νέο καθεστώς στο οποίο θα κληθούν να απασχοληθούν, καθώς αφενός δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να καλύπτει πλέον τη δυνατότητα μετάταξής τους, αφετέρου κανείς δεν γνωρίζει ποιοι όροι τίθενται κατά τις διεξαγόμενες συνομιλίες στους ενδιαφερόμενους αγοραστές–αναδόχους των υποχρεώσεων έναντι των εργαζομένων, ενώ επιπλέον αδιευκρίνιστο παραμένει το θέμα της κανονικής και πρόωρης συνταξιοδότησής τους ή της εφαρμογής ειδικού κοινωνικού προγράμματος.

   Έστω στην τελευταία «πράξη του δράματος», οφείλουμε ως τοπική κοινωνία, να διεκδικήσουμε άμεσα τη διασφάλιση της εργασιακής κατάστασης των εργαζομένων και να φέρουμε το θέμα στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι έχουμε τη δυνατότητα να δράσουμε συλλογικά και να προσφέρουμε ένα στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας σε συμπολίτες που τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ζωή τους και η καθημερινότητά τους βρίσκεται υπό συνεχή «αίρεση».

   Προτείνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την εισαγωγή του θέματος ως ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να αποφασίσουμε ομόφωνα να διεκδικήσουμε, με το κύρος και την ευθύνη του ανώτατου αιρετού πολιτικού οργάνου της ΑΜ-Θ, από όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα φορείς (ΕΒΖ, Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών) την απόλυτη διασφάλιση των εργαζομένων καθώς και τη διασαφήνιση των θεμάτων που αφορούν στην εργασιακή και συνταξιοδοτική τους κατάσταση.

Να ζητήσουμε να ενισχύσουμε αυτή την απόφασή μας με την περαιτέρω συμμετοχή και συν υπογραφή όλων των τοπικών φορέων , ώστε να δημιουργήσουμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θα δράσουν καταλυτικά στην εξεύρεση άμεσης λύσης.

 

Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παυλίδης Γεώργιος και πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα και για τα δύο εργοστάσια ζάχαρης, Ξάνθης και Ορεστιάδας .

 

                      To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση  

                             ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

     Συγκροτεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή αποτελούμενη από τους Περιφερειακούς Συμβούλους : Παπαθανάκη Σταύρο , Μαραγκού Γεωργία, Αραμπατζή Αθανάσιο, Χαρίτου Δημήτριο , Μακρή Αθανάσιο και από τους δύο Προέδρους των εργαζομένων στα πρώην εργοστάσια ζάχαρης της Περιφέρειας ΑΜΘ, έργο της ανωτέρω επιτροπής η σύνταξη ψηφίσματος για την διασφάλιση των εργαζομένων στα πρώην εργοστάσια ζάχαρης της Περιφέρειας Α Μ Θ .

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 270 /2011

 


 

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης 

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν  

2.Σαλήμ Σεβγκή                                                  

3.Νικολαίδης Ιωάννης                                         

4.Ούστογλου Γεώργιος                                       

5.Μουμίν Καάν                                                   

6.Τελλίδης Ιωάννη (απών)                                                

7.Βαβίας Σταύρος                                               

8.Πουρνάρα Μαρίκα                                           

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                

10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                            

11.Σαλτούρος Δημήτριος                           

12.Χαιτίδης Δημήτριος                                  

13.Γερομάρκος Γεώργιος                                   

14.Σιακήρ Αϊχάν                                                

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη                                   

16.Παπαθανάκης Σταύρος                                        

17.Ουζούν Ιρφάν                                              

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος                          

19.Μαραγκού Γεωργία                

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος                       

21.Τσολάκ Σουάτ                                                       

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία (απούσα)                               

23.Κανελάκης Ιωάννης                                      

24.Ζιμπίδης Γεώργιος                                         

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά

26.Ματζιάρης Αντώνιος

27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια

 28.Σερέφια Σουλτάνα

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

30.Πατήρας Νικόλαος

31.Παυλίδης Γεώργιος   

32.Καραβάς Κωνσταντίνος 

33.Πέτροβιτς Δημήτριος

 34.Μπαλίκας Ανδρέας 

35.Μιχελής Κωνσταντίνος 

36.Γαλαζούλας Χρήστος 

37.Χατζή Μεμίς Τουρκές

38.Καβαρατζής Σταύρος

39.Μπαράν Μπουρχάν       

40.Πατακάκης Ανάργυρος(απών)

41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος

42.Παπαδόπουλος Κίμων  

43.Μωυσίδης Παναγιώτης        

44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος

45.Αραμπατζής Αθανάσιος   

46.Τρέλλης Χρήστος

47.Ποτόλιας Χρήστος

48.Χαρίτου Δημήτριος                                          

49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 644 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 09:27
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2011 Aπόφαση 271η 2011 Aπόφαση 269η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή