Περιφερειακό Συμβούλιο

2011 Aπόφαση 261η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).


ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 18 / 2011 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 261/ 2011
-------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ :Γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ του Έργου «Επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Π.Ε. Ξάνθης., στο αγρόκτημα Πρασινάδας του Δήμου Τοπείρου Π.Ε. Ξάνθης.

 

     Στην Κομοτηνή σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 2011 ημέρα Tετάρτη και ώρα 17.00,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης , παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλου Ιωάννη Π.Ε. Δράμας, Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου , Γρανά Αρχέλαου   Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτη Π.Ε. Ξάνθης,απόντα του Δαμιανίδη Παύλου Π.Ε. Ροδόπης, που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010, συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από την 3627/ 6-9-2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ:

1.Χουσεϊν Ερτζάν                            

25. Κουκουβέλα Ζουμπουλιά

2.Σαλήμ Σεβγκή                                  

26. Ματζιάρης Αντώνιος

3.Νικολαίδης Ιωάννης        

27.Τσούλου-Τσαγκαλίδου Συρματένια

4.Ούστογλου Γεώργιος

28.Σερέφια Σουλτάνα

5.Μουμίν Καάν

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

6.Τελλίδης Ιωάννη

30.Πατήρας Νικόλαος                                

7.Βαβίας Σταύρος                                

31.Παυλίδης Γεώργιος    

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος              

32. Πέτροβιτς Δημήτριος                    

10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος

33. Μπαλίκας Ανδρέας

11.Σαλτούρος Δημήτριος                      

34.Μιχελής Κωνσταντίνος                    

12.Xαιτίδης Δημήτριος

35.Γαλαζούλας Χρήστος

13.Γερομάρκος Γεώργιος                      

36.Χατζή Μεμίς Τουρκές

14.Σιακήρ Αϊχάν

37.Καβαρατζής Σταύρος

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη                      

38.Μπαράν Μπουρχάν                  

17.Ουζούν Ιρφάν                                      

39.Παπαδόπουλος Κίμων                

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος

40.Μωυσίδης Παναγιώτης   

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος          

41.Αραμπατζής Αθανάσιος

21.Τσολάκ Σουάτ                                  

42.Τρέλλης Χρήστος                          

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία                  

43.Ποτόλιας Χρήστος

23.Κανελάκης Ιωάννης

44. Χαρίτου Δημήτριος                  

24.Ζιμπίδης Γεώργιος             

45.Μακρής Αθανάσιος  

ΑΠΟΝΤΕΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Καραβάς Κωνσταντίνος

 2.Πατακάκης Ανάργυρος

 3.Ζησίμου Γεώργιος-Παύλος              

 

Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 48 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Εισηγούμενος το εικοστό θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χαιτίδης Δημήτριος, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το αρθμ. Πρωτ: 39223/851 /30-8-2011 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε Ξάνθης , το οποίο αναφέρει τα εξής :

  1. Η ΜΠΕ αναφέρεται στην κατασκευή νέου κυττάρου απόθεσης απορριμμάτων (Λεκάνη 4) στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, επειδή το εν λειτουργία κύτταρο (Λεκάνη 3) βρίσκεται κοντά στο σημείο κορεσμού του. Το κύτταρο αυτό θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της ΠΕ Ξάνθης και θα δέχεται μη επικίνδυνα οικιακά ή προσομοιούμενα προς αυτά στερεά απόβλητα, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Η έκτασης του νέου κυττάρου θα είναι περίπου 30 στρέμματα και ο όγκος των απορριμμάτων που θα δεχθεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας του υπολογίζεται ότι θα είναι 500.000 μ3. Ο ΧΥΤΑ Ξάνθης θα λειτουργήσει για μια πενταετία, όπως προβλέπεται από ΠΕΣΔΑ (Αρ. Πρωτ. 9424/9-3-2009), μέχρι την κατασκευή και λειτουργία της ΟΕΔΑ του Δυτικού Τομέα (Περ. Ενότητες Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης).
  2. Για την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω κυττάρου και συνολικά του ΧΥΤΑ εφαρμόζονται οι όροι των ΚΥΑ 114218/1997 (ΦΕΚ 1016/Β/1997) «Κατάρτιση Πλαισίου Προδιαγραφών και γενικών προγραμμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων» και 29407/3508/2002 (ΦΕΚ 1572/Β/2002) «Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων». Επίσης ισχύουν οι όροι που τίθενται με την υπ’ αρθμ. 2782/22-7-2011 (ΑΔΑ 4ΑΣΦΟΡ1Υ-13Λ) απόφαση της Δ/νσης ΠΕΧΩΣ ΑΜΘ που αφορά στους περιβαλλοντικούς όρους των έργων διευθέτησης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
  3. Παράλληλα με την κατασκευή της νέας Λεκάνης πρέπει να προχωρήσει η πλήρης αποκατάσταση της 1ης και 2ης Λεκάνης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προαναφερθείσας νομοθεσίας. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με την 3η Λεκάνη μετά το πέρας λειτουργίας της. Η αποκατάσταση της Λεκάνης αυτής θα συνδυαστεί με τις εργασίες μεταφοράς των επιπλέον απορριμμάτων της στο νέο κύτταρο και με την ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης του βιοαερίου.
  4. Στο νότιο όριο του ΧΥΤΑ να κατασκευαστούν γεωτρήσεις βάθους 25-30 μέτρων, οι οποίες, μαζί με τις υπάρχουσες, θα λειτουργήσουν σαν υδραυλικό φραγμός της όποιας πιθανής διαρροής στραγγισμάτων.
  5. Τα παραπάνω έργα (3-4) θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο ρύπανσης των υπόγειων υδάτων λόγω πιθανών αστοχιών στο σύστημα συλλογής στραγγισμάτων και στη μόνωση των πυθμένων των λεκανών απόθεσης απορριμμάτων.
  6. Επειδή η Λεκάνη 3 βρίσκεται κοντά στο σημείο κορεσμού της και μέχρι την κατασκευή του νέου κυττάρου, απαιτείται η όσο γίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των κανόνων υγειονομικής ταφής και η καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου. Η όποια αναγκαία μικρή υπέρβαση των επιτρεπόμενων κλίσεων των πρανών (1:3) πρέπει να είναι προσωρινή και να αρθεί με τη μεταφορά του τμήματος των απορριμμάτων αυτών στη νέα Λεκάνη και τις εργασίες τελικής επικάλυψης. Επίσης δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της αποτελεσματικής συμπίεσης και καθημερινής επικάλυψης των απορριμμάτων, εργασίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων αυτανάφλεξης και εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθιζήσεων, διαρροής στραγγισμάτων, ανάπτυξης οσμών, διασποράς ελαφριών απορριμμάτων στην περιοχή κλπ.
  7. Για την επικάλυψη των ημερήσιων κυττάρων και των άνω επιφανειών των ταμπανιών πρέπει να μη χρησιμοποιούνται χώματα αργιλικής σύστασης, διότι δυσχεραίνεται η διαχείριση των παραγόμενων στραγγισμάτων, καθώς και η ομαλή-ομοιόμορφη και συνεχής βιοαποδόμηση των αποθέσεων. Επειδή παρόμοια υλικά θα προκύψουν από τις εκσκαφές της νέας Λεκάνης και στο βαθμό που δεν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα καταλληλότερα, θα πρέπει, αναλόγως της διαπερατότητας και των κλίσεων της άνω επιφάνειας του κάθε ταμπανιού, να ανοίγονται «παράθυρα» κατείσδυσης των στραγγισμάτων από τα υπερκείμενα στα υποκείμενα ταμπάνια.
  8. Συνιστάται η ανακυκλοφορία μέρους των επεξεργασμένων στραγγισμάτων στο σώμα του ΧΥΤΑ για τη διατήρηση της αναγκαίας υγρασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και την απρόσκοπτη εξέλιξη της βιοαποδόμησης των απορριμμάτων. Η ανακυκλοφορία αυτή πρέπει να γίνεται με βάση το υδρολογικό ισοζύγιο στον ΧΥΤΑ.
  9. Οι αγωγοί συλλογής των στραγγισμάτων θα έχουν απολήξεις που βρίσκονται εκτός του απορριμματικού ανάγλυφου για είναι δυνατός ο περιοδικός καθαρισμός τους.
  10. Κατά τη φάση εκπόνησης των τεχνικών μελετών κατασκευής της νέας Λεκάνης πρέπει να τεκμηριωθεί το πάχος του τεχνητού γεωλογικού φραγμού με βάση τη διαπερατότητα και το πάχος του φυσικού φραγμού μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΚΥΑ 29407/3508/2002 (ΦΕΚ 1572/Β/2002).
  11. Στις μελέτες που θα εκπονηθούν κατά τη διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών διαχείρισης των υγρών αποβλήτων του ΧΥΤΑ πρέπει, εκτός των άλλων, να τεκμηριωθεί με αναλυτικούς και ανά περίοδο υπολογισμούς η ποσότητα και η ποιοτική σύνθεση των στραγγισμάτων χωριστά για τις 4 Λεκάνες, με βάση το χρόνο ζωής τους και το επίπεδο αποκατάστασης-επικάλυψής τους, τη φάση εξέλιξης της απόθεσης των απορριμμάτων στο ενεργό κύτταρο (π.χ φάση κατά την οποία το επίπεδο απόθεσης βρίσκεται κάτω του φυσικού εδάφους), τον όγκο και την επιφάνεια των αποθέσεων, τα αναλυτικά (και όχι τα συγκεντρωτικά) μετεωρολογικά στοιχεία της τελευταίας 20ετίας από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό, αλλά και τα πραγματικά στοιχεία από μετρήσεις και την εμπειρία που αφορούν στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ. Σημαντικό στοιχείο στον όλο σχεδιασμό είναι η ευελιξία που πρέπει να παρουσιάζει η Μονάδα Επεξεργασίας των Υγρών Αποβλήτων, με δεδομένη την χρονική διακύμανση της ποσότητας και της ποιότητας των στραγγισμάτων.
  12. Στη μελέτη Οργάνωσης και Λειτουργίας που θα εκπονηθεί πριν την έναρξη λειτουργίας της νέας Λεκάνης, πρέπει να περιέχονται εκτός των άλλων και τα εξής:
    • Αναλυτικά στοιχεία και σχέδια για τη διαδικασία και το πρόγραμμα υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων (μέγεθος ημερήσιου κυττάρου, μήκος μετώπου ταφής, εξέλιξη εσωτερικής οδοποιίας, αποθήκη χωμάτων επικάλυψης κλπ) και τη διαχείριση-αντιμετώπιση των παραγόμενων εκπομπών (υγρών, αερίων, οσμών κλπ).
    • Έργα και μέτρα για την αποφυγή εισροής ομβρίων στο σώμα των απορριμμάτων και στο σύστημα συλλογής στραγγισμάτων.
    • Πρόγραμμα ασφαλούς λειτουργίας του ΧΥΤΑ (επικαιροποίηση του υπάρχοντος) και αντιμετώπισης έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων (πυρκαγιών, έντονων καιρικών φαινομένων, αστοχία μηχανημάτων, εντοπισμός διαρροών στραγγισμάτων ή/και βιοαερίου κλπ).
    • Περεταίρω συγκεκριμενοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών και λειτουργικών παραμέτρων (π.χ. κάναβος ανάπτυξης των μαρτύρων παρακολούθησης καθιζήσεων κλπ).
  13. Κατά τα λοιπά η υπηρεσία μας συμφωνεί με τους περιβαλλοντικούς όρους που περιγράφονται στην υποβληθείσα ΜΠΕ.

 

To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις α ) του άρθρου 283 πρ.2 του Ν. 3852/ 2010 Β) του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ.2 & 3 του N.3010/2002.

                            

                   ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

             ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 39 ΥΠΕΡ 4 ΚΑΤΑ 3 ΛΕΥΚΑ

 

     Γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την ΜΠΕ του Έργου «Επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Π.Ε. Ξάνθης., στο αγρόκτημα Πρασινάδας του Δήμου Τοπείρου της Π.Ε. Ξάνθης », όπως ειδικότερα αναφέρεται στην ανωτέρω εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας.  

 

   Κατά της απόφασης ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ Τρέλλης Χρήστος, Ποτόλιας Χρήστος , Χαρίτου Δημήτριος, Μακρής Αθανάσιος .

 

Λευκό δήλωσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ Mιχελής Κωνσταντίνος , Παπαδόπουλος Κίμων και ο Αντιπρόεδρος του Π.Σ κ. Μαρκόπουλος Θεόδωρος .

           

   Αποχώρησαν από την συνεδρίαση οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ Παυλίδης Γεώργιος , Μωυσίδης Παναγιώτης για την Δράμα, όπου ήταν σ΄ εξέλιξη   φωτιά στο σύμπλεγμα του Δήμου Δράμας.

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α  261 /2011


 

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης 

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν  

2.Σαλήμ Σεβγκή                                                  

3.Νικολαίδης Ιωάννης                                         

4.Ούστογλου Γεώργιος                                       

5.Μουμίν Καάν                                                   

6.Τελλίδης Ιωάννη                                              

7.Βαβίας Σταύρος                                               

8.Πουρνάρα Μαρίκα                                           

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                

10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                            

11.Σαλτούρος Δημήτριος                           

12.Χαιτίδης Δημήτριος                                  

13.Γερομάρκος Γεώργιος                                   

14.Σιακήρ Αϊχάν                                                

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη                                   

16.Παπαθανάκης Σταύρος                                        

17.Ουζούν Ιρφάν                                              

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος                          

19.Μαραγκού Γεωργία                

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος                       

21.Τσολάκ Σουάτ                                                       

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία                                 

23.Κανελάκης Ιωάννης                                      

24.Ζιμπίδης Γεώργιος                                         

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά

26.Ματζιάρης Αντώνιος

27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια

 28.Σερέφια Σουλτάνα

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

30.Πατήρας Νικόλαος

31.Παυλίδης Γεώργιος(απών)       

32.Καραβάς Κωνσταντίνος (απών)

33.Πέτροβιτς Δημήτριος

 34.Μπαλίκας Ανδρέας 

35.Μιχελής Κωνσταντίνος 

36.Γαλαζούλας Χρήστος 

37.Χατζή Μεμίς Τουρκές

38.Καβαρατζής Σταύρος

39.Μπαράν Μπουρχάν       

40.Πατακάκης Ανάργυρος(απών)

41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος

42.Παπαδόπουλος Κίμων  

43.Μωυσίδης Παναγιώτης  (απών)       

44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος(απών)

45.Αραμπατζής Αθανάσιος   

46.Τρέλλης Χρήστος

47.Ποτόλιας Χρήστος

48.Χαρίτου Δημήτριος                                          

49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 700 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 13:52
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2011 Aπόφαση 262η 2011 Aπόφαση 260η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή