Περιφερειακό Συμβούλιο

2011 Aπόφαση 136η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 12 / 2011 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 136 / 2011
-------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Eγκριση σύναψης και σχεδίου Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Κομοτηνής για την παραχώρηση ενός προωθητή γαιών και ενός διαγραμμιστικού μηχανήματος .

 

     Στην Κομοτηνή σήμερα 30 Μαΐου 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης , παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη, των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλου Ιωάννη Π.Ε. Δράμας, Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου , Γρανά Αρχέλαου   Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτη Π.Ε. Ξάνθης και Δαμιανίδη Παύλου Π.Ε. Ροδόπης, που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010, συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από την 1556/ 19-5-2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ:

1. Χουσεϊν Ερτζάν
2. Σαλήμ Σεβγκή
3. Νικολαίδης Ιωάννης
4. Ούστογλου Γεώργιος
5. Μουμίν Καάν
6. Τελλίδης Ιωάννης
7. Βαβίας Σταύρος
8. Πουρνάρα Μαρίκα
9. Χριστοδουλίδης Γεώργιος
10. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος
11. Σαλτούρος Δημήτριος
12. Χαϊτίδης Δημήτριος
13. Γερομάρκος Γεώργιος
14. Σιακήρ Αϊχάν
15. Κεφαλίδου Ανδρονίκη
16. Παπαθανάκης Σταύρος
17. Ουζούν Ιρφάν
18. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
19.Μαραγκού Γεωργία
20. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος
21. Τσολάκ Σουάτ
22.  Γκουγκουσκίδου Μαρία
23. Κανελάκης Ιωάννης
24. Ζιμπίδης Γεώργιος
25. Κουκουβέλα Ζουμπουλιά
26. Ματζιάρης Αντώνιος
27. Τσούλου Συρματένια
28. Σερεφια Σουλτάνα
29. Παπαδόπουλος Στυλιανός
30. Πατήρας Νικόλαος
31. Παυλίδης Γεώργιος
32. Καραβάς Κωνσταντίνος
33. Πέτροβιτς Δημήτριος
34. Μπαλίκας Ανδρέας
35. Μιχελής Κωνσταντίνος
36. Γαλαζούλας Χρήστος
37. Χατζή Μεμίς Τουρκές
38. Καβαρατζής Σταύρος
39. Πατακάκης Ανάργυρος
40. Παπαδόπουλος Κίμων
41. Μωυσίδης Παναγιώτης
42. Ζησίμου Γεώργιος Παύλος
43. Αραμπατζής Αθανάσιος
44. Τρέλλης Χρήστος
45. Ποτόλιας Χρήστος
46. Μακρής Αθανάσιος

ΑΠΟΝΤΕΣ:
Μπαράν Μπουρχάν, μέλος και Χαρίτου Δημήτριος

 

 

Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 49 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Εισηγούμενος το εικοστό τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, o Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ροδόπης κ Δαμιανίδης Παύλος, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το αριμ.Πρωτ: 600/12-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε Ροδόπης το οποίο αναφέρει τα εξής :

  1. Με την από 04-05-2011 αίτησή του ο Δήμος Κομοτηνής, ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ένα προωθητή γαιών τύπου KOMATSU, και ένα διαγραμμιστικό μηχάνημα τύπου NISSAN, για χρονικό διάστημα έως και τον μήνα Δεκέμβριο 2011, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για διαγραμμίσεις οδών, συντηρήσεις έργων αναδασμού, αγροτικών δρόμων, διάνοιξη δασικών οδών, καθαρισμό ρεμάτων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ, που ανήκουν στην εδαφική του περιφέρεια, αίτηση η οποία επισυνάπτεται στην παρούσα.
  2. Ήδη, η Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Ροδόπης, είχε απευθύνει αρμοδίως, ερώτημα για την χρήση και διάθεση των μηχανημάτων έργου, και στις 23/03/2011 έλαβε το 7418/14-03-2011έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με το οποίο διευκρινίζεται η διαδικασία χρήσης και διάθεσης μηχανημάτων έργου, μετά την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 «πρόγραμμα Καλλικράτης», η οποία απάντηση επισυνάπτεται στην παρούσα
  3. Με βάση τα προαναφερθέντα, το αίτημα πρέπει να εξετασθεί κατά τα διαλαμβανόμενα

    α. στο άρθρο 4 της αριθμ. 119144/13-12-1968 (ΦΕΚ 679 Β΄) απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών«Περί του τρόπου λειτουργίας, συντηρήσεως, επισκευών, διαθέσεως, των καταβλητέων μισθωμάτων των μηχ/των των Νομαρχιακών Ταμείων και του τρόπου διενέργειας των δαπανών του μηχανικού εξοπλισμού αυτών», όπως αντικαταστάθηκε με την 98205/16-11-1972 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και συμπληρώθηκε με την 44806/8-6-1983 απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο ορίζει, ότι, τα μηχανήματα μπορούν να διατίθενται για έργα των οποίων η δαπάνη εκτέλεσης βαρύνει τους Ο.Τ.Α. και ότι το προσωπικό οδήγησης δύναται να εξευρίσκεται από τον μισθωτή, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχος χειριστής στην Υπηρεσία και επιπλέον καθίσταται αδύνατη η πρόσληψή του
    β. στο άρθρο 12 της ιδίας απόφασης, σύμφωνα με το οποίο, για την διάθεση μηχανημάτων προς τους Ο.Τ.Α., μπορεί να ορισθεί με την απόφαση διάθεσης και σύνταξη σχετικής σύμβασης, και ορίζει επίσης τον τρόπο υπολογισμού των μισθωμάτων που οφείλουν να καταβάλλουν οι Ο.Τ.Α. για την χρήση των μηχανημάτων

    γ. στο άρθρο 13 της ιδίας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την αριθμ 33375/3-5-1971 απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η μίσθωση μηχανημάτων κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομαρχιακού Ταμείου ( τώρα Περιφερειακό Συμβούλιο ) κατά παρέκκλιση των εν τη παρούση διαλαμβανομένων σχετικών όρων ή των ισχυόντων αντίστοιχων μισθωμάτων ή και αμφοτέρων, προς εκτέλεση έργων προέχοντος δημοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα, της εκτάσεως των παρεκκλίσεων τούτων εξαρτωμένης πάντοτε αφ ενός εκ των οικονομικών δυνατοτήτων του παρ εκάστου Νομαρχιακού Ταμείου τηρουμένου λογαριασμού μηχανημάτων και αφ ετέρου εκ του βαθμού αναγκαιότητας και σπουδαιότητας του έργου. Ειδικότερα, προκειμένου περί εκμισθώσεως μηχανημάτων εις απόρους κοινότητας, οι παρεκκλίσεις αυτές, δύνανται να φθάνουν και μέχρι την δωρεάν διάθεση.

     

  4. Η αρμοδιότητα λήψης της απόφασης διάθεσης, περιήλθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σύμφωνα με τις διατάξεις

    Α. των άρθρων 36 του Ν. 2218/1994 ( ΦΕΚ 90 Α΄) και 6 παρ. 18 του Ν. 2240/1994 ( ΦΕΚ 153 Α΄), κατ εφαρμογή των οποίων τα Νομαρχιακά Ταμεία καταργήθηκαν αυτοδικαίως, το σύνολο δε των πόρων τους, των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων τους, περιήλθαν, σε επίπεδο οιονεί καθολικής διαδοχής, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

    Β. του άρθρου 5 παρ. 4 του Ν. 2307/1995 ( ΦΕΚ 113 Α΄), σύμφωνα με τις οποίες « Υφιστάμενες διατάξεις που αφορούν τα Νομαρχιακά Ταμεία και ρυθμίζουν ιδιαίτερα τον τρόπο λειτουργίας, συντήρησης και διάθεσης των μηχανημάτων και οχημάτων, καθώς και τα καταβλητέα μισθώματα, τη βεβαίωση και την είσπραξη των τελών χρήσης ή μισθωμάτων και την διαχείριση γενικά του τεχνικού εξοπλισμού, εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται αναλογικά και για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις…..»

    Γ. του άρθρου 273 του Ν. 3852/2010 ( ΦΕΚ 87 Α΄), σύμφωνα με τις οποίες « Εφαρμοστέες διατάξεις για τα θέματα απόκτησης, διαχείρισης και διάθεσης της ακίνητης και κινητής περιουσίας των Περιφερειών, είναι οι αντίστοιχες διατάξεις του Π.Δ. 30/1996 και του Π.Δ. 242/1996, όπως αυτές ισχύουν και εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά με τον παρόντα νόμο….»

    Δ. του άρθρου 283 του Ν. 3852/2010 ( ΦΕΚ 87 Α΄), κατ εφαρμογή των οποίων οι Περιφέρειες από την έναρξη λειτουργίας και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, υπεισέρχονται, αυτοδικαίως, σε όλα τα δικαιώματα, περιλαμβανομένων και των εμπραγμάτων και στις υποχρεώσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, καθώς και στις λοιπές αρμοδιότητες αυτών, όπως είχαν ορισθεί και ασκούνταν με διατάξεις τυπικών νόμων και κανονιστικών πράξεων και δεν έχουν απονεμηθεί στις Περιφέρειες με το άρθρο 186 του ανωτέρω νόμου, ούτε μεταβιβασθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στους Δήμους

    Ε. του άρθρου 7 παρ. 3 του Π.Δ. 144/2010 ( ΦΕΚ 237 Α΄) « Οργανισμός της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.», σύμφωνα με το οποίο « οι αρμοδιότητες Δ/νσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων » κατανέμονται στα υπαγόμενα σαυτές τμήματα ως εξής « στο Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων υπάγονται ιδίως οι αρμοδιότητες που ανάγονται στη μελέτη και την εκτέλεση έργων οδοποιίας και των λιμενικών έργων, καθώς και στη διαχείριση και συντήρηση οχημάτων και μηχανημάτων έργων που κατ αρμοδιότητα ανήκουν στην Περιφέρεια και ασκούνται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας….»

  5. Τα μηχανήματα που αιτείται ο Δήμος Κομοτηνής, για το χρονικό διάστημα αυτό αλλά και για το άμεσο μέλλον, δεν προβλέπεται να απασχοληθούν σε έργα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες αγροτικής οδοποιίας έχουν περιέλθει στους Δήμους και επιπλέον η Υπηρεσία για το μεν διαγραμμιστικό δεν διαθέτει προσωπικό ( απαιτείται συνεργείο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων ) και με το υφιστάμενο Νομικό πλαίσιο απαγορεύεται η προκήρυξη οποιασδήποτε πρόσληψης, ο δε προωθητής γαιών, είναι ακινητοποιημένος στην Υπηρεσία μας σαν υπεράριθμος, επειδή χρησιμοποιούμε άλλον νεώτερου τύπου.


                                                         ΕΙΣΗΓΗΣΗ

 

Μετά τα προαναφερθέντα, εισηγούμαστε την παραχώρηση των αιτουμένων μηχανημάτων ( διαγραμμιστικό NISSAN με αριθμό κυκλοφορίας ΜΕ 91008 και προωθητή γαιών KΟMATSU με αριθμό κυκλοφορίας ΚΥ 3058), προς τον Δήμο Κομοτηνής, κατόπιν υπογραφής Σύμβασης, στην οποία θα αναφέρονται τυχόν μισθώματα καθώς και οι όροι παραχώρησης μαζί με τις υποχρεώσεις του μισθωτή (απαγόρευση υπεκμίσθωσης, να χρησιμοποιεί χειριστές έχοντες τα απαραίτητα προσόντα , να χρησιμοποιεί τα μηχανήματα για νόμιμες εργασίες και να είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την έκδοση όλων των απαιτουμένων αδειών και εγκρίσεων (περιβαλλοντικές, κτηματικής υπηρεσίας, αιγιαλού και παραλίας, οικοδομικές κ.λ.π.). Επίσης σε περίπτωση που απαιτείται εκπόνηση μελέτης καθώς και η εκτέλεση των εργασιών που περιγράφονται σαυτή και θα εκτελεσθούν με τα μηχανήματα που παραχωρούνται στο Δήμο, την αποκλειστική ευθύνη ( μελέτη, επίβλεψη κλπ ) θα έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.  

Σας γνωρίζουμε ότι αν ζητηθεί μίσθωμα αυτό ανέρχεται στο ποσό των 5,50 ευρώ ανά ώρα , ή 38,50 ευρώ ανά ημέρα για το διαγραμμιστικό και 21,00 ευρώ ανά ώρα, ή 159,00 ευρώ ανά ημέρα για τον προωθητή γαιών (κατάλογος τελών χρήσης μηχανημάτων οχημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών), το οποίο όμως δύνασθε, σύμφωνα με την παράγραφο 3γ της παρούσης, κατά παρέκκλιση να μειώσετε, εάν το έργο θεωρηθεί προέχοντος δημοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και ανάλογα με το βαθμό αναγκαιότητας και σπουδαιότητας αυτού και των οικονομικών δυνατοτήτων της Περιφέρειας. Η μείωση αυτή όταν πρόκειται για άπορο Ο.Τ.Α., μπορεί να φθάσει μέχρι και την δωρεάν παραχώρηση.

 

   Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 163 του N. 3852/2010 .

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

         Eγκρίνει:

  1.Την δωρεάν παραχώρηση μέχρι 31-12-2011 από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στον Δήμο Κομοτηνής των παρακάτω Μηχανημάτων  :

          α) ενός διαγραμμιστικού NISSAN με αριθμό κυκλοφορίας ΜΕ 91008 και

            β) ενός προωθητή γαιών KΟMATSU με αριθμό κυκλοφορίας ΚΥ 3058 .

2.Την σύναψη και το σχέδιο σύμβασης για τη χρήση και την διάθεση των ανωτέρω μηχανημάτων στην οποία αναφέρονται οι όροι παραχώρησης. Επισυνάπτεται το σχέδιο της σύμβασης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της απόφασης αυτής .

        3. Εξουσιοδοτεί τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ροδόπης κ. Δαμιανίδη Παύλο για την

           υπογραφή των ανωτέρω συμβάσεων .

 

           Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 136 /2011



 


 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης 

 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν  

2.Σαλήμ Σεβγκή                                                  

3.Νικολαίδης Ιωάννης                                         

4.Ούστογλου Γεώργιος                                       

5.Μουμίν Καάν                                                   

6.Τελλίδης Ιωάννη                                              

7.Βαβίας Σταύρος                                               

8.Πουρνάρα Μαρίκα                                           

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                

10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                              

11.Σαλτούρος Δημήτριος                                   

12.Χαιτίδης Δημήτριος(απών)                            

13.Γερομάρκος Γεώργιος                                   

14.Σιακήρ Αϊχάν                                                

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη                                   

16.Παπαθανάκης Σταύρος                                 

17.Ουζούν Ιρφάν                                              

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος                          

19.Μαραγκού Γεωργία (απουσα)                       

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος                       

21.Τσολάκ Σουάτ                                               

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία                                 

23.Κανελάκης Ιωάννης                                      

24.Ζιμπίδης Γεώργιος                                         

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά    

26.Ματζιάρης Αντώνιος

27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια

 28.Σερέφια Σουλτάνα

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

30.Πατήρας Νικόλαος

31.Παυλίδης Γεώργιος

32.Καραβάς Κωνσταντίνος

33.Πέτροβιτς Δημήτριος

 34.Μπαλίκας Ανδρέας

35.Μιχελής Κωνσταντίνος

36.Γαλαζούλας Χρήστος

37.Χατζή Μεμίς Τουρκές

38.Καβαρατζής Σταύρος

39.Μπαράν Μπουρχάν

40.Πατακάκης Ανάργυρος

41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος

42.Παπαδόπουλος Κίμων

43.Μωυσίδης Παναγιώτης

44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος

45.Αραμπατζής Αθανάσιος

46.Τρέλλης Χρήστος

47.Ποτόλιας Χρήστος

48.Χαρίτου Δημήτριος                                          

49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 673 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 11:07
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2011 Aπόφαση 138η 2011 Aπόφαση 135η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή