2011 Aπόφαση 96η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 11 / 2011 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 96 / 2011
-------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Γνωμοδότηση για την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων από την ΜΠΕ ,του έργου : ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «Υψωμα Τριγωνικόν – Υψωμα Πετροκόρφι » του ΔΔ Αχλαδοχωρίου , Ν.Σερρών και Δ.Δ Καταφύτου Ν.Δράμας ΙΣΧΥΟΣ 18 ΜW της εταιρείας ΕΝΕΡΠΡΟ ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΕ .

 

     Στην Κομοτηνή σήμερα 4 Μαίου 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης , παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη, των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλου Ιωάννη Π.Ε. Δράμας, Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου , Γρανά Αρχέλαου   Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτη Π.Ε. Ξάνθης και Δαμιανίδη Παύλου Π.Ε. Ροδόπης, που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010, συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από την 1218 / 26-4-2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ:

1. Χουσεϊν Ερτζάν
2. Σαλήμ Σεβγκή
3. Νικολαίδης Ιωάννης
4. Ούστογλου Γεώργιος
5. Μουμίν Καάν
6. Τελλίδης Ιωάννης
7. Βαβίας Σταύρος
8. Πουρνάρα Μαρίκα
9. Χριστοδουλίδης Γεώργιος
10. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος
11. Σαλτούρος Δημήτριος
12. Χαϊτίδης Δημήτριος
13. Γερομάρκος Γεώργιος
14. Σιακήρ Αϊχάν
15. Κεφαλίδου Ανδρονίκη
16. Παπαθανάκης Σταύρος
17. Ουζούν Ιρφάν
18. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
19. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος
20. Τσολάκ Σουάτ
21.  Γκουγκουσκίδου Μαρία
22. Κανελάκης Ιωάννης
23. Ζιμπίδης Γεώργιος
24. Κουκουβέλα Ζουμπουλιά
25. Ματζιάρης Αντώνιος
26. Τσούλου Συρματένια
27. Σερεφια Σουλτάνα
28. Παπαδόπουλος Στυλιανός
29. Πατήρας Νικόλαος
30. Παυλίδης Γεώργιος
31. Καραβάς Κωνσταντίνος
32. Πέτροβιτς Δημήτριος
33. Μπαλίκας Ανδρέας
34. Μιχελής Κωνσταντίνος
35. Γαλαζούλας Χρήστος
36. Χατζή Μεμίς Τουρκές
37. Καβαρατζής Σταύρος
38. Μπαράν Μπουρχάν
39. Πατακάκης Ανάργυρος
40. Παπαδόπουλος Κίμων
41. Μωυσίδης Παναγιώτης
42. Ζησίμου Γεώργιος Παύλος
43. Αραμπατζής Αθανάσιος
44. Τρέλλης Χρήστος
45. Ποτόλιας Χρήστος
46. Χαρίτου Δημήτριος
47. Μακρής Αθανάσιος

ΑΠΟΝΤΕΣ:
Μαραγκού Γεωργία, μέλος

 

Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 50 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

   Εισηγούμενος το έβδομο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Δράμας κ. Ξανθόπουλος Ιωάννης , έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το αριθμ. 5991/31-12-2010 έγγραφο της Δ/νσης Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος του Ν.Δ Δράμας το οποίο αναφέρει τα εξής :

   Το υπό μελέτη έργο θα εγκατασταθεί στην περιοχή του ορεινού όγκου δυτικά του οικισμού Καταφύτου του Δ.Κ.Νευροκοπίου του νομού Δράμας και βορειοανατολικά του οικισμού του Αχλαδοχωρίου του Ν.Σερρών, στην κορυφογραμμή που ορίζεται από τις κορυφές με την επωνυμία «Τριγωνικόν» και «Πετροκόρφι». Το έργο αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην παραπάνω θέση, την διάνοιξη οδού πρόσβασης από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο (περιοχή φράγματος και λιμνοδεξαμενής Καταφύτου) προς αυτό και την εγκατάσταση δικτύου μεταφοράς της παραγώμενης ηλ.ενέργειας προς τον υποσταθμό του Κ.Νευροκοπίου.

Τα παραπάνω εμπίπτουν τόσο στο Ν.Δράμας, όσο και στο Ν.Σερρών. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασης του αιολικού πάρκου και όλες οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται εντός του Ν.Σερρών, ενώ στο Ν.Δράμας, βρίσκεται ένα πολύ μικρό τμήμα της έκτασης του πάρκου και το σύνολο σχεδόν της προς διάνοιξη οδόύ πρόσβασης και του δικτύου μεταφοράς της παραγώμενης ηλεκτρικής ενέργειας.  

Η συγκεκριμένη θέση δεν βρίσκεται εντός περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο Natura2000. Το βόρειο όριο του αιολικού πάρκου εφάπτεται στα νότια όρια της περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο Natura2000 GR1260007, «Όροι Βροντούς-Λαϊλιάς», στο τμήμα που βρίσκεται στο Ν.Σερρών.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα αιολικά πάρκα που κατέχουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή του έργου. (από τη ΡΑΕ) αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

 

Εταιρεία

Ημ.

Εκδοσης

ΙΣΧΥΣ

W)

Δήμος/Κοιν.

Θέση

EURUSΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ

14/12/2005

20,4

ΚΟΙΝ.

ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ

ΔΡΕΠΑΝΟΕΙΔΕΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ALPENER AE

31/12/2007

5.95

ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥ

ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ

 

Το υπό μελέτη αιολικό πάρκο θα αποτελείται από επτά (9) ανεμογεννήτριες τύπου ENERCON E-82 ισχύος 2MW έκαστη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 18MW.

 

Ο αριθμός των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας είναι 3 , τα οποία θα είναι κατασκευασμένα από πολυεστερικό και εποξειδικό υλικό ενισχυμένο με υαλόνημα ,η διάμετρος της πτερωτής 82 μέτρα , και το ύψος του πύργου πάνω στον οποίο θα τοποθετηθεί η ανεμογεννήτρια   78 μέτρα.

Οι ανεμογεννήτριες διαθέτουν σύστημα ρύθμισης της λειτουργίας ώστε να επιτυγχάνονται βέλτιστες αποδόσεις με έλεγχο του παραγόμενου θορύβου ( εξαρτάται από την ταχύτητα της πτερωτής).

Το υπό μελέτη έργο θα συνδεθεί με τον υποσταθμό Κ.Νευροκοπίου(που βρίσκεται στο νομό Δράμας και απέχει σε ευθεία γραμμή 21χλμ από το αιολικό πάρκο, 1,5χλμ βορειοανατολικά του οικισμού Οχυρού και 2χλμ νότια του Κ.Νευροκοπίου) μέσω εναέριας γραμμής μέσης τάσης. H όδευση του δικτύου μεταφοράς ηλ.ενέργειας, θα ακολουθεί την οδό πρόσβασης που θα διανοιχθεί, καθώς και το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που θα χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο αιολικό πάρκο. Η γραμμή δε μεταφοράς θα είναι αποκλειστική για το αιολικό πάρκου (δεν θα διασυνδέεται με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς ηλ.ρευματος στους καταναλωτές).

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Το έργο θα εγκατασταθεί σε θέση δυτικά του Κ.Νευροκοπίου(Ν.Δράμας) και βορειοανατολικά του Αχλαδοχωρίου (Ν.Σερρών). Συγκεκριμένα βρίσκεται σε απόσταση 4,3χλμ βορειοανατολικά του Καρυδοχωρίου (Ν.Σερρών), 5,3χλμ δυτικά του Καταφύτου (Ν.Δράμας), 6χλμ βορειοανατολικά του οικισμού Αχλαδοχωρίου(Ν.Σερρών) και 7,6χλμ βορειοδυτικά του οικισμού της Άνω Βροντού, στην κορυφογραμμή που ορίζεται από τις κορυφές με την επωνυμία «Τριγωνικό» και «Πετροκόρφι». Επίσης σε απόσταση 14χλμ περίπου ανατολικά-νοτιοανατολικά του αιολικού πάρκου και χωρίς οπτική επαφή με αυτό, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Περιθωρίου.

 

Το πάρκο θα κατασκευασθεί σε κορυφογραμμή που έχει τα χαρακτηριστικά υπαλπικού λιβαδιού, με θαμνώδη βλάστηση. Το υψόμετρο της έκτασης κυμαίνεται από 1000μέτρα έως 1900 μέτρα. Οι ανεμογεννήτριες αναφορικά με το νομό Δράμας, θα είναι ορατές ανατολικά από τμήμα της περιοχής Καταφύτου και Βαθυτόπου και από το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου Κ.Νευροκοπίου.

Η προσπέλαση στο υπό μελέτη αιολικό πάρκο θα γίνεται μέσω υφιστάμενου οδικού δικτύου που φθάνει μέχρι το φράγμα και την λιμνοδεξαμενή Καταφύτου (Ν.Δράμας) και μέσου οδού που θα διανοιχθεί από το παραπάνω σημείο για την πρόσβαση στο αιολικό πάρκο. Η πρόσβαση θα ακολουθεί αρχικά τον εθνικό δρόμο Δράμας - Κάτω Νευροκοπίου, στην συνέχεια το υφιστάμενο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο Κ.Νευροκοπίου-Βαθυτόπου-Καταφύτου-Λίμνη Καταφύτου και στο τέλος νέα χωμάτινη οδό(που θα διανοιχθεί), συνολικού μήκους 9,45χλμ και πλάτους 5 m.

 

Τα βασικά έργα υποδομής που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου αναφέρονται στη συνέχεια:

-       θεμελιώσεις των ανεμογεννητριών, σε χώρο όπου αρχικά θα διαμορφωθεί πλατεία, διαμέτρου 40 μέτρων. Θα γίνει εκσκαφή (ακτίνας 6,25μ, βάθους 3μ) για την θεμελίωση κάθε ανεμογεννήτριας. Θα ακολουθήσει η σκυροδέτηση της βάσης της κάθε ανεμογεννήτριας και η επίχωση του υπολοίπου με τα υλικά εκσκαφής, προκειμένου ο χώρος να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

-       εγκατάσταση προκατασκευασμένου οικίσκου-κέντρου ελέγχου αιολικού πάρκου 150 τ.μ.

-       διάνοιξη οδοποιίας εντός του αιολικού πάρκου, για την προσπέλαση και την επικοινωνία των ανεμογεννητριών (συνολικού μήκους 5χλμ) και διάνοιξη οδοποιίας εκτός του αιολικού πάρκου για πρόσβαση σ’αυτό ( μήκος 9450μ μέτρα και πλάτος 5 μέτρα).

-       Εναέριος αγωγός μέσης τάσης μεταφοράς ηλ.ρεύματος από το αιολικό πάρκο, προς τον υποσταθμό Κ.Νευροκοπίου, μήκους 30χλμ περίπου, του οποίου η όδευση θα ακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος της το υφιστάμενο και το υπό διάνοιξη οδικό δίκτυο.

-       Διάνοιξη τάφρων καλωδίων, εντός του αιολικού πάρκου, από τις οποίες θα διέρχονται τα καλώδια ισχύος και ασθενών ρευμάτων, οι οποίες στην συνέχεια θα επιχωθούν με τα υλικά εκσκαφής.

 

Σύμφωνα με την μελέτη δεν θα δημιουργηθούν αποθεσιοθάλαμοι για το εν λόγω έργο, δεδομένου ότι τα αδρανή υλικά που θα προκύψουν από τις εργασίες, θα επαναεπιχωθούν στις θέσεις εκσκαφών.

Επίσης αναφέρεται ότι τα υλικά που τυχόν χρειαστούν για τις εργασίες του έργου, θα προκύψουν από αδειοδοτημένα λατομεία της περιοχής.

Αναφέρεται επιπρόσθετα ότι από το σύνολο της έκτασης των 1065,4στρ του αιολικού πάρκου θα καταληφθούν μόνο τα 30στρ περίπου, από την πλήρη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.

 

Για το έργο δεν έχει εκδοθεί Προκαταρκτική Εκτίμηση και Αξιολόγηση(ΠΠΕΑ), διότι σύμφωνα με το Ν3851/2010 τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) απαλλάσσονται από ΠΠΕΑ. Έχει χορηγηθεί δε η υπ’αριθμ 1591/2010 άδεια παραγωγής ηλεκτρ.ενέργειας από την ΡΑΕ.

 

Παρακάτω αναφέρονται πίνακες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αντιμετώπισής τους , που επισημαίνονται στη μελέτη .

 

Φάση κατασκευής

Παρέμβαση

Επιπτώσεις και μέτρα αντιμετώπισης

 

 

 

Οδοποιία

Τα είδη της βλάστησης που θα εκχερσωθούν αναπτύσσονται σε όλη την περιοχή και έτσι δεν είναι καθοριστικές οι επιπτώσεις. Περιορίζονται στην κοπή μεμονωμένων θάμνων που τυχόν υπάρχουν στην ζώνη κατάληψης Τα είδη της πανίδας έχουν την δυνατότητα να διαφύγουν σε γειτονικούς βιότοπους.

Έργα θεμελιώσεως των ανεμογεννητριών

Θα εκχερσωθεί επιφάνεια 1,2 στρέμματα ανά

ανεμογεννήτρια για την κίνηση των οχημάτων. Αναμένεται φυσική αποκατάσταση της μεγαλύτερης έκτασης

Κατασκευή καναλιών καλωδίων ισχύος και ελέγχου

Αναμένεται φυσική αναγέννηση της βλάστησης.

Γραμμές μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας

Η γραμμή διασύνδεσης του Αιολικού Πάρκου για την απορρόφηση της ενέργειας, θα είναι εναέρια και θα οδεύει στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο και στο οδικό δίκτυο που θα διανοιχθεί για την πρόσβαση στο πάρκο.

Θόρυβος από την κίνηση οχημάτων και τα κατασκευαστικά έργα

Οι υπάρχοντες οικισμοί βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που δεν προκαλείται   όχληση. Ο παραγόμενος θόρυβος από τα μηχανήματα εργοταξίου θα είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία .

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Θα υπάρξει περιστασιακή μόνον αύξηση από την κίνηση των οχημάτων ( καυσαέρια)

Αύξηση φερτών υλικών από τις κατασκευές.

Θα υπάρχει μικρή αύξηση της σκόνης κατά την κατασκευαστική περίοδο αλλά οι επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές ούτε στην πανίδα ούτε στην χλωρίδα

Υλικά εκσκαφών

 

 

Το σύνολο του όγκου των υλικών από την εσωτερική οδοποιία θα χρησιμοποιηθεί επί της οδού νια διαμόρφωση κλίσεων, πρανών κλπ. Το σύνολο του όγκου των υλικών από εκσκαφές θεμελίων Α/Γ θα χρησιμοποιηθεί για επιχωματώσεις και επιφανειακές διαμορφώσεις του χώρου των ανεμογεννητριών. Το σύνολο του όγκου των υλικών από την διάνοιξη των καναλιών εκατέρωθεν του δρόμου θα χρησιμοποιηθεί στην επιχωμάτωση των καναλιών μετά την τοποθέτηση των καλωδίων. Δεν θα χρησιμοποιηθούν αποθεσιοθάλαμοι.

 

Φάση λειτουργίας

Παρέμβαση

Επιπτώσεις και μέτρα αντιμετώπισης

 

Θόρυβος λειτουργίας

Σύμφωνα με τη μελέτη θορύβου ο θόρυβος στην περιοχή του Καρυδοχωρίου(πλησιέστερος οικισμός) και στην περιοχή Καταφύτου, λόγω της λειτουργίας του αιολικού πάρκου θα είναι 22,5dBA και 21 dBA αντίστοιχα . Το ανώτερο όριο που προβλέπει η νομοθεσία σε αστικές περιοχές είναι τα 50 dBA, ο δε ψίθυρος βρίσκεται στα επίπεδα των 30 dBA

Αισθητική . τοπίου

Η αλλοίωση του τοπίου δεν είναι πολύ σημαντική επειδή οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ογκώδεις κατασκευές και δεν εμποδίζουν τη θέα. Στην προκειμένη περίπτωση μερικές από τις ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από μεγάλη απόσταση και δεν θα επηρεάζουν το τοπίο .

Κυκλοφορία οχημάτων

Η κυκλοφορία οχημάτων προς το πάρκο από το προσωπικό συντήρησης είναι περιορισμένη.

Χρήση νερού και ενέργειας

Το αιολικό πάρκο θα καταναλώνει μικρή ποσότητα ρεύματος.

Στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα

Δεν υπάρχουν υγρά και αέρια απόβλητα. Τα στερεά απόβλητα οικιακής προέλευσης θα διατίθενται στους κάδους του δήμου , τα δε ανακυκλώσιμα ( άχρηστα μεταλλικά ανταλλακτικά , ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.λπ.) θα συλλέγονται και θα διατίθενται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση.

Γραμμές μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας

Είναι μέσης τάσης (20 KV) και δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα για τον άνθρωπο.

Διαφυγή χημικών

Τα τυχόν χρησιμοποιούμενα ορυκτέλαια θα συλλέγονται και θα διατίθενται σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση. Τα λάδια ψύξης του μετασχηματιστή θα είναι βιοαποικοδομήσιμου τύπου και δεν θα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες ( PCB κ.λπ.) .  

Άλλοι κίνδυνοι

Για την αντιμετώπιση διαφόρων κινδύνων θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα και συστήματα ασφαλείας ( πυρκαγιά κ.λπ.)

Προστασία της ορνιθοπανίδας ( θάνατοι από τα κινούμενα πτερύγια)

  1. 1)Θα είναι νέου τύπου ανεμογεννήτριες με χαμηλότερες ταχύτητες.
  2. 2)Οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους .

 

    Επισημάνσεις της υπηρεσίας.

 

 1)Οι επεμβάσεις στην έκταση ( δρόμοι , κανάλια καλωδίων , βάσεις ανεμογεννητριών κ.λπ. ) θα πρέπει είναι οι ελάχιστες δυνατές.

2)Τα υλικά που τυχόν χρειαστούν για την κατασκευή των έργων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προκύψουν από αδειοδοτημένα λατομεία της περιοχής.

 3)Τα υλικά των εκσκαφών θα αποθηκεύονται πλησίον της εκσκαφής και θα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ορυγμάτων. Ιδιαίτερα σε θέσεις με μεγάλη κλίση (τόσο κατά την κατασκευή του αιολικού πάρκου, όσο και κατά την διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης) δεν θα απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στην πλαγιά.

4)Στην περίπτωση που η απόθεση των υλικών εκσκαφής γίνει σε έκταση εκτός αυτής του αιολικού πάρκου, θα πρέπει να πληρούνται τα προβλεπόμενα από την ΚΥΑ 36259/10 (ΦΕΚ 1312Β/24-8-2010), μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)

5)Κατά την κατασκευή θα τηρούνται όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που προβλέπονται από τη νομοθεσία .

6)Δεν θα ρυπαίνεται η περιοχή με ορυκτέλαια και άλλα οργανικά ή επικίνδυνα υλικά.

 7)Όλα τα άχρηστα αντικείμενα , εξοπλισμός και υλικά από την κατασκευή και στη συνέχεια από τη συντήρηση της εγκατάστασης θα απομακρύνονται από το χώρο και θα υφίστανται διαχείριση σύμφωνα με το νόμο 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση ( ανακύκλωση κ.λπ.) και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.

8)Κατά την κατασκευή του έργου θα πρέπει να γίνεται διαβροχή των υλικών, προκειμένου η εκπομπές σκόνης να είναι οι μικρότερες δυνατές.

 

Συμπεράσματα:

 

Τα αιολικά πάρκα ανήκουν στις ΑΠΕ ( ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και παράγουν ενέργεια χωρίς καύσιμα με σημαντικές θετικές συνέπειες και στο περιβάλλον αλλά και στην εθνική οικονομία . ( Το κόστος που απαιτείται για την κατασκευή τους αποσβένεται στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του). Είναι στόχος και της χώρας μας και της Ε.Ε. η αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας.

Η σκοπιμότητα της εγκατάστασης   έγκειται στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην προστασία του περιβάλλοντος λόγω της μη εκπομπής καυσαερίων.

Το έργο αυτό συμβάλλει στην καθαρότητα της ατμόσφαιρας και στην καταπολέμηση του φαινομένου του "θερμοκηπίου" για το οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα μας μέσα από το πρωτόκολλο του Κιότο.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι θετικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του πάρκου υπερτερούν των αρνητικών .

 

Συμφωνούμε με τις   προτάσεις της μελέτης για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων, με τις επισημάνσεις που παρατέθηκαν ανωτέρω.

 

   To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις α ) του άρθρου 283 πρ.2 του Ν. 3852/ 2010 Β) του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ.2 & 3 του N.3010/2002.

 

                                 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

                            ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 47 ΥΠΕΡ 2 ΚΑΤΑ 1 AΠΟΧΗ

 

Γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την ΜΠΕ, του έργου : «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «Υψωμα Τριγωνικόν – Υψωμα Πετροκόρφι » του ΔΔ Αχλαδοχωρίου ,Ν.Σερρών και Δ.Δ Καταφύτου Ν.Δράμας ΙΣΧΥΟΣ 18 ΜW, της εταιρείας ΕΝΕΡΠΡΟ ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΕ, όπως ειδικότερα αναφέρεται στην εισήγηση της υπηρεσίας .

  

     Κατά της ανωτέρω απόφασης ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ Τρέλλης Χρήστος και Ποτόλιας Χρήστος .

    

   Απείχε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χαρίτου Δημήτριος .

 

   Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 96 /2011

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης 

 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν  

2.Σαλήμ Σεβγκή                                                  

3.Νικολαίδης Ιωάννης                                         

4.Ούστογλου Γεώργιος                                       

5.Μουμίν Καάν                                                   

6.Τελλίδης Ιωάννη                                              

7.Βαβίας Σταύρος                                               

8.Πουρνάρα Μαρίκα                                           

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                

10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                              

11.Σαλτούρος Δημήτριος                                   

12.Χαιτίδης Δημήτριος(απών)                            

13.Γερομάρκος Γεώργιος                                   

14.Σιακήρ Αϊχάν                                                

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη                                   

16.Παπαθανάκης Σταύρος                                 

17.Ουζούν Ιρφάν                                              

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος                          

19.Μαραγκού Γεωργία (απουσα)                       

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος                       

21.Τσολάκ Σουάτ                                               

22.Γκουγκουσκίδου Μαρία                                 

23.Κανελάκης Ιωάννης                                      

24.Ζιμπίδης Γεώργιος                                         

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά    

26.Ματζιάρης Αντώνιος

27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια

 28.Σερέφια Σουλτάνα

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός

30.Πατήρας Νικόλαος

31.Παυλίδης Γεώργιος

32.Καραβάς Κωνσταντίνος

33.Πέτροβιτς Δημήτριος

 34.Μπαλίκας Ανδρέας

35.Μιχελής Κωνσταντίνος

36.Γαλαζούλας Χρήστος

37.Χατζή Μεμίς Τουρκές

38.Καβαρατζής Σταύρος

39.Μπαράν Μπουρχάν

40.Πατακάκης Ανάργυρος

41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος

42.Παπαδόπουλος Κίμων

43.Μωυσίδης Παναγιώτης

44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος

45.Αραμπατζής Αθανάσιος

46.Τρέλλης Χρήστος

47.Ποτόλιας Χρήστος

48.Χαρίτου Δημήτριος                                          

49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Διαβάστηκε 785 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 13:17
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2011 Aπόφαση 97η 2011 Aπόφαση 95η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή