2011 Aπόφαση 26η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 5 / 2011 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 26 / 2011
-------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Γνωμοδότηση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (ανανέωση )από την ΜΠΕ, για την εκμετάλλευση λατομείου Βιομηχανικών ορυκτών ,έκτασης 118950 τμ. , στην περιοχή του Δ.Δ Λευκογείων (Θέση  «Μαγκούρκα »)του Δήμου Κ. Νευροκοπίου του Ν.Δράμας της Λευκόγεια ΑΕ .

 

     Στην Κομοτηνή σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2011 ημέρα Tετάρτη και ώρα 18.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης , παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδης , των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλο Ιωάννη Π.Ε. Δράμας , Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου , Γρανά Αρχέλαο   Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτιο Π.Ε. Ξάνθης και Δαμιανίδη Παύλο Π.Ε. Ροδόπης , που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από την 246 / 15 - 2 – 2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:                                                           

   1.Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος

2.Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

 

Τα μέλη

1.Χουσεϊν Ερτζά                              

25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά          

2.Σαλήμ Σεβγκή  
                                                                   

26.Ματζιάρης Αντώνιος                                                                  

3.Νικολαίδης Ιωάννης        
                                                           

27.Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια          
                          

4.Ούστογλου Γεώργιος

5.Μουμίν Καάν 
                                                 

28.Σερεφια Σουλτάνα

29.Παπαδόπουλος Στυλιανός          
                                                                

6.Τελλίδης Ιωάννης

7.Βαβίας Σταύρος  

8.Πουρνάρα Μαρίκα                      

30.Πατήρας Νικόλαος      

31.Παυλίδης Γεώργιος            
32. Καραβάς Κωνσταντίνος
                                                                            

9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος       
                 

33.Πέτροβιτς Δημήτριος

34.Μιχελής Κωνσταντίνος     
                                       

11.Σαλτούρος Δημήτριος                  

12.Χαϊτίδης Δημήτριος                    

35.Γαλαζούλας Χρήστος  

36.Χατζή Μεμίς Τουρκές

13.Γερομάρκος Γεώργιος      

14.Σιακήρ Αϊχάν                                

37.Καβαρατζής Σταύρος

38.Μπαράν Μπουρχάν     
                                   

15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη

16.Παπαθανάκης Σταύρος                          

39.Πατακάκης Ανάργυρος

40.Παπαδόπουλος Κίμων                                                    

17.Ουζούν Ιρφάν        

18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος.                  

41.Μωυσίδης Παναγιώτης                        

42.Ζησίμου Γεώργιος Παύλος  

19.Μαραγκού Γεωργία  

43.Αραμπατζής Αθανάσιος    

20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος            

44.Τρέλλης Χρήστος        

21.Τσολάκ Σουάτ       
                                                      22.Γκουγκουσκίδου Μαρία  

23.Κανελάκης Ιωάννης    

24.Ζιμπίδης Γεώργιος            

45.Χαρίτου Δημήτριος  

46.Μακρής Αθανάσιος  

 

ΑΠΟΝΤΕΣ:

 Μαρκόπουλος Θεόδωρος   , Αντιπρόεδρος

Μπαλίκας Ανδρέας μέλος , Ποτόλιας Χρήστος μέλος .                        

 Απουσίαζαν αν και κλήθηκαν νόμιμα .

 

 

   Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

 

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 48 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

 

Εισηγούμενoς το έκτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Ξανθόπουλος Ιωάννης , έθεσε υπόψη των μελών

 

το αριθμ. 2143/13-12-2010 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος Δράμας το οποίο

 

αναφέρει τα εξής :

 

Για την εν λόγω εκμετάλλευση, σύμφωνα με την μελέτη, έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμ Π-5/Φ.6.12-11/6/256/23-6-1982 άδεια εκμεταλλεύσεως από το ΥΠΕΚΑ (τέως ΥΠΑΝΑ). Για το λατομείο έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι με την υπ’αριθμ 15732/95 κοινή απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ-ΥΠΑΝΑ της 19-12-1996 έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Με την απόφαση 3745/482/ της 30-9-2004 της ΔΠΕΧΩ Περιφ.Ανατολ.Μακεδονίας Θράκηςέχει δοθεί παράταση ισχύος των περιβαλλοντικών όρων μέχρι την 31-12-2010. Σύμφωνα με την μελέτη που έχει κατατεθεί, σε εφαρμογή σχετικών διατάξεων της απόφασης αυτής, η εταιρεία έχει προβεί σε δεντροφυτεύσεις σε πρόσφορα σημεία του χώρου, οι οποίες τις καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό, στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα του χώρου.

 

Η παραπάνω λατομική έκταση βρίσκεται στην περιοχή του Δ.Δ.Λευκογείων του Δήμου Κ.Νευροκοπίου του νομού Δράμας, σε απόσταση 500μ ανατολικά των Λευκογείων και 150-300 μέτρων, κατά τμήματα, από την τεχνητή λίμνη των Λευκογείων.

 

Η εν λόγω έκταση βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 640 μέτρων, έχει κλίση 20% και βλάστηση που αποτελείται κυρίως από δρυ, γαύρο, ψευδακακία και κέδρο. Δυτικά του λατομείου υπάρχει τεχνητό δασύλλιο μαύρης πεύκης, μέχρι τον οικισμό των Λευκογείων. Παράλληλα συναντώνται και μαύρη πεύκη και ψευδακακία που έχουν φυτευτεί στις βαθμίδες της εκμετάλλευσης και στην υπόλοιπη έκταση, κατά τις εργασίες αποκατάστασης, που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, από την εταιρεία, που εκμεταλλεύεται τον χώρο, από την δεκαετία του 80.  

 

Η μέθοδος της εκμετάλλευσης που θα χρησιμοποιηθεί είναι αυτή των ανοικτών διαδοχικών βαθμίδων, με αποφυγή της δημιουργίας κλειστής εκσκαφής. Η εκμετάλλευση έχει αρχίσει από το υψόμετρο των 645μ και εξελίσσεται με φορά προς το επίπεδο των 670μ. Στον χώρο εξορύξεως, μέχρι σήμερα, έχει διαμορφωθεί η βασική πλατεία εργασιών στα 645μ και οι ανώτερες βαθμίδες 655,660(στον κεντρικό άξονα εκμετάλλευσης) και 665 και 668 στη νοτιοδυτική πλευρά του λατομείου (φαίνεται σε συνημμένα διαγράμματα στη μελέτη). Η απόληψη, γίνεται αποκλειστικά με υδραυλικό καδοφόρο εκσκαφέα, οπότε απαιτείται η λειτουργία βαθμίδων μικρού κατακορύφου ύψους μετώπων (μέχρι 4μ, και κλίσης πρανούς 75ο), από το υψόμετρο 670μ έως τα 645μ. Στο άμεσο μέλλον θα διανοιγεί η πλατεία στο υψόμετρο των 640μ, η οποία προοδευτικά θα αποτελέσει τη βασική πλατεία εργασιών, ενώ όσον αφορά τις βαθμίδες εκμετάλλευσης, θα ακολουθήσει προσχώρησή τους. Η προσπέλαση στον χώρο του λατομείου, γίνεται με αγροτικό δρόμο, που ξεκινά από τον οικισμό των Λευκογείων και νότια του υψώματος «Μαγκούρκα», κατευθύνεται προς το λατομείο.

 

   Τα παραγόμενα στείρα, που οι ποσότητές τους είναι αμελητέες, θα συγκεντρώνονται αναμεμειγμένες με εδαφικό υλικό. Το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για επαναδιάστρωση στο τελικό δάπεδο στα 640μ. .  

 

   Ο παραπέρα χρόνος εκμετάλλευσης του λατομείου, εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 14 χρόνια.

 

   Η αποκατάσταση θα γίνει σε 2 φάσεις (ανά επταετία). Κατά την 1η φάση(μέχρι τον 7ο χρόνο), θα γίνουν φυτεύσεις στο νότιο τμήμα εκσκαφής της εκμετάλλευσης. Κατά την 2η φάση (μέχρι τον 14ο χρόνο), θα γίνει η αποκατάσταση του αμέσως ανώτερου τμήματος της εκμετάλλευσης(υπάρχουν σχετικά διαγράμματα στη μελέτη). Κατά την αποκατάσταση θα επιστρώνονται οι βαθμίδες με εδαφικό υλικό, στο οποίο θα γίνονται οι φυτεύσεις ειδών με φυτευτικό σύνδεσμο 4 x 4. Μετά την σταθεροποίηση θα φυτευτούν φυτάρια ψευδακακίας, μαύρης Πεύκης και όπως αναφέρεται στη μελέτη.

 

Η υπηρεσία μας συμφωνεί με τη μέθοδο αποκατάστασης που προτείνει η μελέτη.

 

Οφείλουμε όμως να τονίσουμε τα παρακάτω σημεία :

 

 

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 

  • To ύψος των βαθμίδων της εκμετάλλευσης (που και στη μελέτη αναφέρεται ότι θα είναι 4 μέτρα σε ύψος), δεν πρέπει να υπερβαίνει σε καμιά περίπτωση τα 4μέτρα, ενώ το πλάτος τους κατά το στάδιο εξόρυξης πρέπει να είναι τουλάχιστον 12μέτρα, ενώ μετά την εξόρυξη να μην είναι μικρότερο απο 6 μέτρα.
  • Για την απόθεση των στείρων, πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, ούτως ώστε αυτά να συγκρατηθούν εντός του αδειοδοτημένου χώρου.
  • Η απόθεση των στείρων πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην επηρεαστεί ρέματα που υπάρχουν στην περιοχή.
  • Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει απόρριψη και διαρροή λαδιών, ορυκτελαίων, πετρελαιοειδών ή άλλων ρυπαντικών ουσιών, στο δάπεδο του λατομείου και στην υπόλοιπη έκταση του. Τα παραπάνω πρέπει να συλλέγονται από τον ενδιαφερόμενο και να δίδονται σε φορείς ή εταιρείες διαχείρισής τους, που υπάρχουν και στο νομό Δράμας.
  • Κατά την αποκατάσταση, στο δάπεδο των υπό αποκατάσταση βαθμίδων πρέπει πρώτα να αποτεθεί η απαραίτητη ποσότητα στείρων και μετά εδαφικό υλικό πάχους τουλάχιστον 0,5m, για να είναι δυνατή η φύτευση των φυταρίων της μαύρης πεύκης και της ψευδακακίας. Εδαφικό υλικό πάχους 0.5m, πρέπει να αποτεθεί και στον προσωρινό χώρο απόθεσης στείρων και προς μεταφορά εκμεταλλεύσιμων υλικών (αποθήκη), για να επακολουθήσει η φύτευσή του.
  • Όσον αφορά τον δρόμο πρόσβασης, πρέπει να αποκατασταθεί και αυτός.
  • Η αποκατάσταση του λατομείου πρέπει να γίνεται παράλληλα με την εκμετάλλευση, να ξεκινάει αμέσως σε κάθε χώρο που καθίσταται μόνιμος και με τέτοιο τρόπο που η οπτική ρύπανση που θα δημιουργηθεί από το λατομείο να είναι η μικρότερη δυνατή, τόσο κατά την διάρκεια εκμετάλλευσης όσο και μετά από το τέλος της.
  • Τέλος σημειώνεται ότι η εταιρία, πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να μην καταλήγουν ποσότητες των εξορυγμένων υλικών του λατομείου, στην λίμνη των Λευκογείων.

 

 

 

Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μακρής Αθανάσιος και υποστήριξε ότι:

 

Επειδή δεν γνωρίζει εάν οι εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν μετά το τέλος της εκμετάλλευσης από την αρμόδια εταιρεία ψηφίζει λευκό .

 

 

 

 

 

     Λευκό δήλωσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ Τρέλλης Χρήστος , Χαρίτου Δημήτριος και Μακρής Αθανάσιος.

 

 

 

     Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 26 /2011

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης 

 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ

Χουσεϊν Ερτζάν  

Σαλήμ Σεβγκή                                                  

Νικολαίδης Ιωάννης                                         

Ούστογλου Γεώργιος                                       

Μουμίν Καάν                                                   

Τελλίδης Ιωάννη                                              

Βαβίας Σταύρος                                               

Πουρνάρα Μαρίκα                                           

Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                

Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                              

Σαλτούρος Δημήτριος                                   

Χαιτίδης Δημήτριος                          

Γερομάρκος Γεώργιος                                   

Σιακήρ Αϊχάν                                                

Κεφαλίδου Ανδρονίκη                                   

Παπαθανάκης Σταύρος                        

Ουζούν Ιρφάν                                              

Παπακοσμάς Κωνσταντίνος                          

Μαραγκού Γεωργία                       

Παπαδόπουλος Χρυσόστομος                

Τσολάκ Σουάτ                                               

Γκουγκουσκίδου Μαρία                                 

Κανελάκης Ιωάννης                                      

Ζιμπίδης Γεώργιος                                         

Κουκουβέλα Ζουμπουλιά    

Ματζιάρης Αντώνιος

Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια

Σερέφια Σουλτάνα

Παπαδόπουλος Στυλιανός

Πατήρας Νικόλαος

Παυλίδης Γεώργιος

Καραβάς Κωνσταντίνος

Πέτροβιτς Δημήτριος

 Μπαλίκας Ανδρέας(απών)     

Μιχελής Κωνσταντίνος

Γαλαζούλας Χρήστος

Χατζή Μεμίς Τουρκές

Καβαρατζής Σταύρος

Μπαράν Μπουρχάν

Πατακάκης Ανάργυρος

Μαρκόπουλος Θεόδωρος(απών)

Παπαδόπουλος Κίμων

Μωυσίδης Παναγιώτης

Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος

Αραμπατζής Αθανάσιος

Τρέλλης Χρήστος

Ποτόλιας Χρήστος(απών)     

Χαρίτου Δημήτριος                                          

Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

 

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

 

Διαβάστηκε 736 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 11:18
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2011 Aπόφαση 27η 2011 Aπόφαση 25η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή