2011 Aπόφαση 17η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού 3 / 2011 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 17 / 2011
-------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Εγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Ε.Ο.Τ. - ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΤΡΙΤΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ για την κατασκευή του έργου: «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΘΑΣΟΥ»

 

     Στην Κομοτηνή σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 ,   στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης , παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλο Ιωάννη Π.Ε. Δράμας , Νικολάου-Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου, Γρανά Αρχέλαο Π.Ε. Καβάλας , Καραλίδη Φώτιο   Π.Ε. Ξάνθης και Δαμιανίδη Παύλο Π.Ε. Ροδόπης , που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010, συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από την 161 / 7 - 2 – 2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852/2010 .                               

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:                                                           

   Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος

Μαρκόπουλος Θεόδωρος   , Αντιπρόεδρος

Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

 

Τα μέλη

Χουσεϊν Ερτζάν                                          

ΝικολαίδηςΙωάννης                                    

Μουμίν Καάν                                        

Βαβίας Σταύρος      

Σαλήμ Σεβγκή              

Ούστογλου Γεώργιος  

Τελλίδης Ιωάννης    

Πουρνάρα Μαρίκα      
                                                  

Χριστοδουλίδης Γεώργιος

Χαϊτίδης Δημήτριος

Σιακήρ Αιχάν

Παπαθανάκης Σταύρος

Παπακοσμάς Κωνσταντίνος

Τσουλάκ Σουάτ                  

Κανελάκης Ιωάννης    

Κουκουβέλα Ζουμπουλιά

Σερέφια Σουλτάνα

Πατήρας Νικόλαος  

Σαλτούρος Δημήτριος

Γερομάρκος Γεώργιος

Κεφαλίδου Ανδρονίκη

Ουζούν Ιρφάν

Μαραγκού Γεωργία

Γκουγκουσκίδου Μαρία

Ζιμπίδης Γεώργιος

Ματζιάρης Αντώνιος

Παπαδόπουλος Στυλιανός

Παυλίδης Γεώργιος

Καραβάς Κωνσταντίνος  

Μπαλίκας Ανδρέας    

Γαλαζούλας Χρήστος

Καβαρατζής   Σταύρος

Παπαδόπουλος Κίμων

Ζησίμου Γεώργιος Παύλος

Τρέλλης Χρήστος  

Χαρίτου Δημήτριος

Πέτροβιτς Δημήτριος

Μιχελής Κωνσταντίνος

Χατζή Μεμίς Τουρκές  

Πατακάκης Ανάργυρος

Μωυσίδης Παναγιώτης

Αραμπατζής Αθανάσιος

Ποτόλιας Χρήστος

Μακρής Αθανάσιος              

 

ΑΠΟΝΤΕΣ:

Τσαλδαρίδης Αναστάσιος μέλος , Τσούλου Συρματένια μέλος ,

Παπαδόπουλος Χρυσόστομος μέλος , Μπαράν Μπουρχάν μέλος.

 Απουσίαζαν αν και κλήθηκαν νόμιμα .

 

 

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 47 μέλη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έθεσε στην κρίση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για συζήτηση ή μη εκτός ημερήσιας διάταξης λόγω του κατεπείγοντος τέσσερα θέματα .

 

   Ομοφωνούντων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφασίσθηκε η συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα μετά τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης .

 

   Εισηγούμενος το πρώτο θέμα της εκτός ημερήσιας διάταξης ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τα εξής :

 

Σας καταθέτουμε σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης που προτείνεται να συναφθεί μεταξύ Ε.Ο.Τ. - ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ και εκ τρίτου συμβαλλόμενης της περιφέρειας ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, προκειμένου να είναι δυνατή η υποβολή πρότασης για την ένταξη του έργου του θέματος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙ-ΚΟΤΗΤΑ» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΕΣΠΑ 2007-2013).

 

Η Προγραμματική Σύμβαση συνάπτεται ακόμη προκειμένου να δηλωθεί μέσω αυτής, μεταξύ άλλων, η βούληση των συμβαλλομένων, για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε αυτήν.

 

Σκοπιμότητα του έργου

 

Οι δραστηριότητες που απαιτούν τη δημιουργία-επέκταση του λιμανιού των Λιμεναρίων Θάσου, είναι κύρια δύο: Η ερασιτεχνική - επαγγελματική αλιεία (μικρή~μέση) αλλά και η τουριστική εξυπηρέτηση.

 

Η αλιεία εξυπηρετείται σήμερα από το υφιστάμενες λιμενικές υποδομές στο μυχό του όρμου των Λιμεναρίων. Οι προβλεπόμενες νέες εγκαταστάσεις θα εξυπηρετήσουν κυρίως την τουριστική δραστηριότητα και θα αποτελέσουν πρώτο σταθμό ελλιμενισμού των επισκεπτών δια θαλάσσης της περιοχής της Αν. Μακεδονίας & Θράκης.

 

Η αλίμενη περιοχή του νότιου ημικύκλιου των ακτών του νησιού της Θάσου αποτελεί ένα πρόσθετο λόγο σκοπιμότητας στη δημιουργία του λιμανιού, την δημιουργία δυνατότητας καταφυγής και προστασίας για τα πλωτά μέσα της περιοχής αυτής, λόγος που επιτείνεται αν ληφθεί υπόψη ότι οι ακτές αυτές είναι το πλησιέστερο προς το Βορρά σημείο για όλη τη λεκάνη του βόρειου Αιγαίου.

 

 

 

Αιτιολόγηση σύναψης της Προγραμματικής Σύμβασης με συμμετοχή της εκ τρίτου συμβαλλόμενης της περιφέρειας ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

 

Σας κάνουμε γνωστά τα κάτωθι:

 

Με την απόφαση 893/19-1-2009 του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης (ΦΕΚ 32/ΑΑΠ/29.12.09) έγινε η χωροθέτηση του καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στο λιμένα Λιμεναρίων Θάσου βασισμένη στον φάκελο της μελέτης που υποβλήθηκε από την Δ.Τ.Υ. του Ν.Δ.Καβάλας. Η παρέμβαση περιλαμβάνει αφ’ ενός την δημιουργία ολοκληρωμένων λιμενικών και χερσαίων εγκαταστάσεων του Τουριστικού Καταφύγιου και αφ’ ετέρου την προστασία της ακτής δυτικά του Καταφυγίου με την κατασκευή δύο προσαμμωτικών βραχιόνων-κυματοθραυστών που θα προστατεύσουν την παραλία και από τις επιπτώσεις από την κατασκευή του λιμενικού έργου.

 

Το Τουριστικό Καταφύγιο δυναμικότητος 70 σκαφών που προβλέπεται να κατασκευασθεί σε επέκταση του υφιστάμενου λιμένα Λιμεναρίων Θάσου, με προϋπολογισμό μελέτης 7,500,000.00€, περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

 

  1. Δημιουργία δύο κρηπιδωμάτων συνολικού μήκους 280μ, για την πρόσδεση των ελλιμενιζομένων τουριστικών σκαφών.
  2. Επέκταση με Φυσικούς Ογκολίθους του υφιστάμενου προσηνέμου μώλου κατά 240μ. και επέκταση του υφιστάμενου υπηνέμου μώλου με Φ.Ο. κατά 150μ. με στόχο την ασφάλεια και την ηρεμία της νεοδημιουργούμενης λιμενολεκάνης.
  3. Δημιουργία χερσαίου χώρου συνολικής επιφανείας 5.700 Μ2 και κατασκευή κτηρίου Διοίκησης και Υγιεινής για την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταφυγίου.
  4. Κατασκευή Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πλήρους εξυπηρετήσεως των ελλιμενιζομένων τουριστικών σκαφών.

 

 

 

Κατά την χωροθέτηση όμως της παρέμβασης δεν συμπεριλήφθη η δημιουργία των δύο παράλληλων στην ακτή βραχιόνων–κυματοθραυστών για την προστασία από την διάβρωση της παραλίας δυτικά του υπήνεμου μώλου του Τουριστικού Καταφυγίου που προβλέπονται από την ακτομηχανική μελέτη και τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

 

Επειδή

 

  • η αναγκαιότητα κατασκευής των κυματοθραυστών ταυτόχρονα με την κατασκευή του κυρίως έργου του Τουριστικών σκαφών κρίνεται απαραίτητη και από την Τεχνική Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. που ανέλαβε την υλοποίηση της πράξης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως δηλαδή υπαγορεύουν οι σχετικές μελέτες.
  • η κατασκευή τους δεν μπορεί να περιληφθεί στο φυσικό αντικείμενο της πρότασης για ένταξη του κυρίως έργου του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα λόγω της παράληψης της απόφασης χωροθέτησης.
  • ο φορέας που μπορεί να αναλάβει την δέσμευση για την κατασκευή τους είναι η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Μ.Π.Ε. και της ακτομηχανικής προστασίας και να είναι δυνατή η υποβολή της πρότασης από τον Ε.Ο.Τ. για την υλοποίηση του κυρίως έργου.

 

 

 

Ε ι σ η γ ο ύ μ α σ τ ε

 

 

 

   α) Την σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Ε.Ο.Τ. - ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ και ως εκ τρίτου συμβαλλόμενης της περιφέρειας ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ για την κατασκευή του έργου: «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΘΑΣΟΥ» με τους όρους και τις δεσμεύσεις που αναφέρονται σε αυτή.

 

β) την εξουσιοδότηση προς τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης για την υπογραφή της μετά την ένταξη του πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

 

Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μακρής Αθανάσιος και υποστήριξε, ότι δεν είναι έτοιμος για την συζήτηση του θέματος και ψηφίζει λευκό .

 

 

 

 

 

     Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 163 του N. 3852/2010 .      

 

                           ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

 

                        ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 46 ΥΠΕΡ KAI 1 ΛΕΥΚΟ

 

    

 

      Α . Εγκρίνει τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Ε.Ο.Τ. - Δήμου Θάσου και εκ τρίτου συμβαλλόμενης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης για την κατασκευή του έργου: «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΘΑΣΟΥ» , με τους όρους και τις δεσμεύσεις που αναφέρονται στο επισυναπτόμενο σχέδιο της προγραμματικής και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της απόφασης αυτής .

 

     Β.Εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ.Αριστείδη Γιαννακίδη για την υπογραφή της ανωτέρω σύμβασης .

 

     Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α   17   /2011

 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης 

 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ

Χουσεϊν Ερτζάν  

Σαλήμ Σεβγκή                                                  

Νικολαίδης Ιωάννης                                         

Ούστογλου Γεώργιος                                       

Μουμίν Καάν                                                   

Τελλίδης Ιωάννη                                              

Βαβίας Σταύρος                                               

Πουρνάρα Μαρίκα                                           

Χριστοδουλίδης Γεώργιος                                

Τσαλδαρίδης Αναστάσιος                              

Σαλτούρος Δημήτριος                                   

Χαιτίδης Δημήτριος                          

Γερομάρκος Γεώργιος                                   

Σιακήρ Αϊχάν                                                

Κεφαλίδου Ανδρονίκη                                   

Παπαθανάκης Σταύρος (απών)                             

Ουζούν Ιρφάν                                              

Παπακοσμάς Κωνσταντίνος                          

Μαραγκού Γεωργία                       

Παπαδόπουλος Χρυσόστομος (απών)                 

Τσολάκ Σουάτ                                               

Γκουγκουσκίδου Μαρία                                 

Κανελάκης Ιωάννης                                      

Ζιμπίδης Γεώργιος                                         

Κουκουβέλα Ζουμπουλιά    

Ματζιάρης Αντώνιος

Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια (απούσα)

Σερέφια Σουλτάνα

Παπαδόπουλος Στυλιανός

Πατήρας Νικόλαος

Παυλίδης Γεώργιος

Καραβάς Κωνσταντίνος

Πέτροβιτς Δημήτριος

 Μπαλίκας Ανδρέας

Μιχελής Κωνσταντίνος

Γαλαζούλας Χρήστος

Χατζή Μεμίς Τουρκές

Καβαρατζής Σταύρος

Μπαράν Μπουρχάν(απών)

Πατακάκης Ανάργυρος

Μαρκόπουλος Θεόδωρος

Παπαδόπουλος Κίμων

Μωυσίδης Παναγιώτης

Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος

Αραμπατζής Αθανάσιος

Τρέλλης Χρήστος

Ποτόλιας Χρήστος

Χαρίτου Δημήτριος                                          

Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

 

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

 

Διαβάστηκε 603 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 08:32
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2011 Aπόφαση 18η 2011 Aπόφαση 16η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή