Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΕΔΙΟΥ 'ΑΝΑΣΑ Αγροτικού Χώρου'

Η διημερίδα του Σχεδίου Δράσης «Ανάσα Αγροτικού Χώρου Ξάνθης» υλοποιήθηκε στις 27-18/5/2013 στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Βασικός στόχος της παρέμβασης "ΑΝΑΣΑ" είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης ενεργειών και μέτρων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας, οι οποίες θα έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την ένταξη στην αγορά εργασίας 120 ωφελουμένων της περιοχής της Χωρικής Ενότητας Ξάνθης με παράλληλη αξιοποίηση της ενδογενούς δυναμικής του αγροτικού χώρου και της υπαίθρου, την ανάδειξη βιώσιμων αναπτυξιακών προτύπων στην ύπαιθρο με βάση την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και την τόνωση της απασχόλησης, νέες μορφές απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των δομών κοινωνικής οικονομίας.

Στη διημερίδα ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ.Φώτιος Καραλίδης ανέφερε τα παρακάτω:

Η σημερινή διημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου ΑΝΑΣΑ . Ένα έργο του οποίου τον σχεδιασμό ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο . Ένα έργο που κατάφερε να ενεργοποιήσει, να κινητοποιήσει και να συνενώσει τις δυνάμεις των τοπικών αρχών και κοινωνικών φορέων της Ξάνθης, να σχεδιάσουν παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Κατά τον σχεδιασμό του ενεπλάκησαν διαφορετικά επίπεδα διοίκησης μέσα απ΄ένα διάλογο με στόχο την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων στην εφαρμογή τοπικών πολιτικών απασχόλησης.

Βασικός στόχος του έργου είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης ενεργειών και μέτρων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας, με τελικό αποτέλεσμα την ένταξη στην αγορά εργασίας 120 ωφελουμένων της περιοχής της Χωρικής Ενότητας Ξάνθης με παράλληλη αξιοποίηση της ενδογενούς δυναμικής του αγροτικού χώρου και της υπαίθρου.

Το όραμα τόσο της Περιφέρειας ΑΜΘ όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι:

Η σταδιακή ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού προτύπου της Περιφέρειας, η διατήρηση, και κατά το δυνατόν εμβάθυνση, της κοινωνικής συνοχής σε περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού, ύφεσης και κρίσης, με την αξιοποίηση των πόρων της Περιφέρειας, την κινητοποίηση των υφισταμένων αλλά και νέων κοινωνικών συλλογικοτήτων και την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης.

Ειδικότερα η ΠΕ Ξάνθης στον πρωτογενή τομέα έχει θέσει τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

  • Προσανατολισμός της παραγωγής σε νέα δυναμικά προϊόντα,
  • Προσπάθεια προώθησης των προϊόντων στα οποία η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα,
  • Στήριξη και εκσυγχρονισμός των αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών εκμεταλλεύσεων,
  • Καθετοποίηση και βελτίωση ποιότητας προϊόντων πρωτογενούς τομέα,
  • Διαθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή.

Η αναπτυξιακή προσπάθεια της ΠΕ Ξάνθης για τον πρωτογενή τομέα στηρίζεται μέσω έργων και δράσεων που υλοποιούνται σήμερα , όπως:

Μελέτες για εκούσιους αναδασμούς. Έργα που αποτελούσαν πάγιο αίτημα των αγροτών της Ξάνθης που πάνω από δεκαετία παρέμεναν ανενεργοί και θεωρούνται σημαντικά για τη συγκέντρωση των ιδιοκτησιών και την ορθολογικότερη χρήση των αγροκτημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

 

  • «ΕΚΟΥΣΙΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ», αγρόκτημα που έχει έκταση 11201 τ.μ.
  • «ΕΚΟΥΣΙΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΕΡΑΣΜΙΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ», αγρόκτημα που έχει έκταση 29116 τ.μ.

συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Μέχρι τέλος Ιουνίου προβλέπεται η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους.

Υλοποίηση τεχνικών έργων :

  • Β΄φάση παράλληλων έργων Γενισέας
  • «Διευθέτηση βαθιάς κοίτης χείμαρρου Κοσύνθου για την αντιπλημμυρική προστασία παραποτάμιων περιοχών και οικισμών (τμήμα κατάντι γέφυρας Πηγαδίων)», προϋπολογισμού 5.850.000,00 ευρώ
  • «Διευθέτηση χείμαρρου Εχίνου», προϋπολογισμού 2.800.000,00 ευρώ
  • «Μελέτη για Διαχείριση επιφανειακών νερών της ευρύτερης περιοχής του Ανατολικού Δέλτα του Ποταμού Νέστου για τη βέλτιστη ικανοποίηση αρδευτικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων νερών» προϋπολογισμού 50.000,00 ευρώ

Παράλληλα ήμασταν η πρώτη περιοχή που ολοκληρώσαμε τη διανομή των πρώτων συμβολαίων σε πανελλαδικό επίπεδο μίσθωσης αγροτικής γης σε νέους άνεργους και κυρίως νέους επιστήμονες (Γεωτεχνικοί) που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πρωτογενή παραγωγή.  Η διανομή δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης σε νέους αγρότες και πτυχιούχους στοχεύει ν’ αποτελέσει μια ουσιαστική διέξοδο απασχόλησης σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο για νέους ανθρώπους.

Σημαντική είναι και η προσπάθεια αξιοποίησης του πλούσιου γεωθερμικού αποθέματος της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Στην προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραχώρησης του γεωθερμικού πεδίου Ερασμίου - Μαγγάνων αβαθούς γεωθερμίας και η παραχώρηση έκτασης επί της οποίας δύο εταιρείες ανέλαβαν τη δέσμευση να υλοποιήσουν επενδύσεις που των 20 εκατομ. ευρώ και αφορούν στην ανάπτυξη σε βάθος πενταετίας, 200 στρεμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών ντομάτας και οπωροκηπευτικών. Οι δύο αυτές εταιρίες έχουν υποβάλλει ήδη τα επενδυτικά τους σχέδια στην Περιφέρεια και παράλληλα έχουν αρχίσει τις απαραίτητες χωματουργικές εργασίες.

Τέλος έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για υλοποίηση έργων, όπως:

  • Παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτήματος Αυξεντίου Ν.Ξάνθης
  • Παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτήματος Αλκυώνης Ν.Ξάνθης
  • Αναδασμοί νέων αγροκτημάτων σε περιοχές του Ν.Ξάνθης
  • Ανακαίνιση-βελτίωση αρδευτικού δικτύου Θαλασσιάς- Κρεμαστής Ν.Ξάνθης
  • Αντιπλημμυρικά έργα

Κλείνοντας, πρέπει να τονίσω ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ λόγω της θέσης της διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εξωστρεφή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με μια οργανωμένη προσπάθεια σύνδεσης του πρωτογενούς με το δευτερογενή τομέα (μεταποιητικές επιχειρήσεις) και αυτό πρέπει να επιδιώξουμε.

Να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στις εργασίες της διημερίδας.

 

th ANASA-FOTIS th ANASA-2
Διαβάστηκε 1619 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Α' ποδηλατο- ΞΑΝΘΕΙΑ 2013 Κλείσιμο Επαρχιακής οδού 3 »

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή