Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

Επίσκεψη στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων

290220161 290220163
290220165

 

 

Επίσκεψη στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων, πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης,  συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε Δράμας, όπου, αυτή τη στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με την άμεση στήριξη του Περιφερειάρχη μας, κ. Γεωργίου Παυλίδη, υλοποιεί έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 500.000 € και έχουν προγραμματιστεί επίσης έργα αντίστοιχου ποσού.

                Με τα έργα αυτά ολοκληρώνεται ο καθαρισμός των δύο συλλεκτήριων στραγγιστικών τάφρων της τάφρου του Νεροφράκτη,  μήκους 14.200 μέτρων και της τάφρου του Βαλτοχωρίου μήκους 17.550 μέτρων. Τα έργα αυτά δίνουν λύση σε μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, ενώ θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο πιο έφορο μάλιστα έδαφος της Ευρώπης. Έγινε επιθεώρηση των αντιπλημμυρικών έργων που γίνονται στο αρδευτικό δίκτυο της Βοϊράνης, ενώ το κλιμάκιο επισκέφθηκε το Τρικάναλο, την Κεντρική Τάφρο που βρίσκεται στο ύψος της διώρυγας Νικήσιανης καθώς και στο θυρόφραγμα της Συμβολής.

                Η επίσκεψη – επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεπιστημονικής ομάδας εργασίας που έχει συστηθεί από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, σχετικά με την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των τεναγών, αλλά και στο πλαίσιο της διαπίστωσης της πορείας των έργων.

                Αξίζει να σημειωθεί πως τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί από το ΓΕΩΤΕΕ στα τενάγη είναι η συνίζηση, η οξείδωση της τύρφης και η καθίζηση των εδαφών (που αποτελούνται κυρίως από τύρφη) που σε μεγάλο μέρος των τεναγών έχει φτάσει σε μεγάλο βάθος. Επίσης το στραγγιστικό δίκτυο είναι σε κακή κατάσταση και κακοσυντηρημένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο όγκο των απορρεόντων υδάτων με αποτέλεσμα να εντείνονται χρόνο με τον χρόνο τα πλημμυρικά φαινόμενα, τόσο ως προς το μέγεθος τους όσο και ως προς την διάρκεια τους.

                Επιπρόσθετα, το σύστημα της υπάρδευσης των καλλιεργειών που εφαρμόζονταν τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να λειτουργήσει ενιαία για όλα τα τενάγη Φιλίππων απειλώντας την παραγωγικότητα ολόκληρου του Τυρφώνα.
                Στη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο προϊστάμενος ΔΑΟΚ της Π.Ε Δράμας κ. Νικόλαος Ιώβης, η Τμηματάρχης του τμήματος Φυτοϋγειονομικού και μέλος της ομάδας εργασίας κα. Ιωάννα Σαρήγκολη και ο κ. Κοσμάς Σωφρονίδης Τμηματάρχης Αλιείας και μέλος της ομάδας εργασίας του ΓΕΩΤΕΕ.

                Τα Τενάγη Φιλίππων ανήκουν κατά μεγάλο μέρος και στην Π.Ε. Δράμας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους θα επιτευχθεί μόνο με την συνεργασία όλων των φορέων και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας, Καβάλας και Σερρών που έχουν αγροκτήματα στην περιοχή.

Διαβάστηκε 1680 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή