Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

Έναρξη του project «Γίνομαι Πολίτης»

 

Την Τετάρτη 26/10 ξεκινά τη λειτουργία του το «Γίνομαι Πολίτης» (www.gpolitis.gr), μια καινοτόμος και φιλόδοξη πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και της Περιφέρειας ΑΜΘ-ΠΕ Δράμας, η οποία υλοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 

Πρόκειται για ένα project που έχει ως στόχο να δώσει στους μαθητές/τριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη δυνατότητα να εκφραστούν για όσα επιθυμούν ή τους προβληματίζουν και ταυτόχρονα να τους παρακινήσει σε οργανωμένες δράσεις προκειμένου να βελτιώσουν το σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η διαμεσολάβηση των εκπαιδευτικών, οι συνέργειες με τοπικούς φορείς και η διαμόρφωση σύνθετων δράσεων που εμπλέκουν μεγάλο αριθμό φορέων και σχολικών μονάδων.

 

Κεντρικός πυλώνας του «Γίνομαι πολίτης» είναι η ιστοσελίδα www.gpolitis.gr, στην οποία οι μαθητές/τριες αναρτούν πολυμεσικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά αποσπάσματα). Το υλικό αυτό διαρθρώνεται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το περιεχόμενό του: Μου αρέσει, Δε μου αρέσει, Θέλω, Δε θέλω. Με τον τρόπο αυτόν οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται να εντοπίζουν και να εκφράζουν όσα τους ικανοποιούν ή επιθυμούν, αλλά και όσα απεχθάνονται ή φοβούνται. Όλες οι καταχωρίσεις πραγματοποιούνται μέσα από ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό που εξασφαλίζει ότι συνοδεύονται, μεταξύ άλλων, από γεωγραφικές συντεταγμένες και μπορούν να αναρτηθούν στην εφαρμογή cloud GIS (Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών) της ιστοσελίδας. Κάθε καταχώριση αποκτά με τον τρόπο αυτό μια συσχέτιση στον χώρο και μια οπτική ταυτότητα (σχήμα, χρώμα, μέγεθος, μοτίβο) ανάλογα με το περιεχόμενό της.

 

Οι επισημάνσεις των μαθητών/τριων αξιοποιούνται προκειμένου να σχεδιαστούν δράσεις που ανταποκρίνονται σε όσα τους ενδιαφέρουν ή τους προβληματίζουν περισσότερο. Κάθε στάδιο των δράσεων αυτών παρουσιάζεται στον σχετικό χώρο της ιστοσελίδας συνοδευόμενο από φωτογραφίες και βίντεο. Σε άλλα σημεία παρουσιάζονται συγκεντρωμένες οι προτάσεις των μαθητών/τριων, οι προσκλήσεις για μελλοντικές δράσεις κλπ.

 

Η ιστοσελίδα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα προκειμένου να προσαρμόζει την εμφάνιση και τις λειτουργίες της ανάλογα με τη συσκευή του χρήστη (pc, tablet, mobile). Επιπλέον, η εφαρμογή GIS είναι διαθέσιμη σε μορφή android app, προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτήν απευθείας από τα android smartphones και τα tablets των μαθητών. Επισημαίνεται πως για κάθε μελλοντική δράση η ομάδα υποστήριξης θα δημιουργεί ειδική εφαρμογή GIS, που θα ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, καθώς και αντίστοιχο android app. Στη συνέχεια οι διάφορες ομάδες μαθητών/τριων, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους και με καθοδήγηση της ομάδας υποστήριξης, θα δημιουργούν καινοτόμες, εύχρηστες και διαδραστικές εφαρμογές webGIS, με τις οποίες θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους, το υλικό τεκμηρίωσης, τις ιδέες και τις προτάσεις τους.

 

Η ομάδα εργασίας του project έχει πραγματοποιήσει από την έναρξη του σχολικού έτους σειρά ενημερωτικών συναντήσεων, αρχικά με τους διευθυντές/διευθύντριες των σχολικών μονάδων της ΔΔΕ Δράμας και στη συνέχεια με τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχει διαμορφωθεί ο απαιτούμενος πυρήνας συνεργατών, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η συζήτηση για τις δράσεις που πρόκειται να δρομολογηθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 

Από σήμερα οι μαθητές/τριες των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας μπορούν να καταχωρούν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Απώτερος στόχος μας είναι μέσα από διαδικασίες ανοιχτής πρόσβασης και υποβολής που ενισχύουν τη δημοκρατία των δεδομένων να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές/τριες με τους φορείς και τους μηχανισμούς που καθορίζουν την καθημερινότητά τους και να καταδείξουμε πως η πρωτοβουλία και η συμμετοχή μπορούν να οδηγήσουν σε δράσεις με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

 

 


O Δ/ντής

Δ/μιας Εκ/σης Περιφ/κης Εν/τας Δράμας

 

 

 

Δρ. Κιουλάνης Σπυρίδων

Διαβάστηκε 1921 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή