Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

Απολογιστικό Δελτίο 2ου Εργαστηρίου Διάχυσης του Έργου ESPY "Πειραματική Κοινωνική Πολιτική για τους Νέους"

 

Στo πλαίσιο του Έργου ‘Experimentation on Social Policy for Youth / Πειραματική Κοινωνική Πολιτική για τους Νέους’, με ακρωνύμιο ESPY, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (ΠΤΑ), διοργανώθηκε τη Τρίτη, 31 Μαΐου 2016, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, το 2ο Εργαστήριο Διάχυσης, με θέμα τη "Σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης/ Κατάρτισης με την Τοπική Αγορά Εργασίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης".

Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Επαγγελματικά Λύκεια, Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης), εκπρόσωποι των τοπικών κέντρων συμβουλευτικής και προσανατολισμού, καθώς και της τοπικής Αγοράς Εργασίας (Εκπρόσωπος ΟΕΒΕΣΕ/ΓΣΕΒΕΕ, Εκπρόσωπος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ειδικός σύμβουλος εταιρείας μελετών).

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου διατυπώθηκαν σημαντικές και ουσιαστικές προτάσεις σχετικά με την αποτελεσματική σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης/ Κατάρτισης με την Τοπική Αγορά Εργασίας σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αλλά και ανά Περιφερειακή Ενότητα της ΠΑΜΘ. Στο πλαίσιο των συζητήσεων, αποτυπώθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και τα προβλήματα σύνδεσης της τοπικής αγοράς εργασίας με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, παρουσιάστηκαν προτάσεις καθιέρωσης ειδικού μηχανισμού σύνδεσης των τοπικών αναγκών της αγοράς εργασίας με την επαγγελματική εκπαίδευση/κατάρτιση, καταλήγοντας στα προσδοκώμενα αποτελέσματα, οφέλη και ευκαιρίες που θα προκύψουν από την λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού.

Το σύνολο των συμμετεχόντων συμφώνησε, στο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία ενός ειδικού μηχανισμού που θα επιτρέψει την σύζευξη εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις τοπικές εργασιακές ανάγκες, είναι η ένταξη και εναρμόνιση του με το στρατηγικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας εν συνόλω.

Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις προτάσεις τους και κατόπιν διαβούλευσης, κατέληξαν σε σημαντικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τους αρμόδιους φορείς. Χαρακτηριστικές συστάσεις αποτελούν, η δημιουργία διευρυμένων δικτύων επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων (Επαγγελματικές Οργανώσεις, Τοπικά Επαγγελματικά Επιμελητήρια, κ.τ.λ.) αποτελώντας τις πηγές τροφοδότησης του μηχανισμού με στατιστικά δεδομένα και πληροφορίες, η καθιέρωση επαγγελματικών περιγραμμάτων και διαδικασιών πιστοποίησης προσόντων, η αναδιάρθρωση του τοπικού παραγωγικού ιστού που θα αξιοποιεί επαρκώς τα εγγενή περιφερειακά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, καθώς και η δημιουργία ευρύτερων συστημάτων υπό τη μορφή ‘θύλακα’, μέσα από τον οποίο θα καθοδηγούνται, θα προστατεύονται και θα αναπτύσσονται νεοφυείς ιδέες.

Η συνέχεια θα δοθεί μέσω του τελευταίου Εργαστηρίου Διάχυσης, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και στοχεύει στην διατύπωση προτάσεων σχετικά με την εξομάλυνση του φαινομένου της σχολικής διαρροής. Για την περαιτέρω ενημέρωσή σας, μπορείτε να επισκεφθείτε:

Το επίσημο site του έργου: http://www.espyproject.eu

Το Facebook group του έργου: http://www.facebook.com/groups/135602086798825/

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Α.Μ.Θ. (Χρήστος Πάρτσιας - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">c.partsias@pta-emth.gr) ή με τον εξωτερικό συνεργάτη που διεξάγει την έρευνα PALMOS ANALYSIS (Στεργίου Ευαγγελία- Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">estergiou@palmosanalysis.gr)

Διαβάστηκε 1775 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή