Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

 

 

                        Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην εξάπλωση τόσο του καταρροϊκού πυρετού όσο και της ευλογιάς ενημερώνει τα ακόλουθα:

 

ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Α.  Υποβολή αιτήσεων προς αποζημίωση

                  Καλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι εκτροφές έχουν προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης για την αγορά εντομοαπωθητικών. Η αίτησή αυτή πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. 1.Συνταγή κτηνιάτρου
  2. 2.Τιμολόγιο αγοράς
  3. 3.Τις συσκευασίες των σκευασμάτων ή τις αυτοκόλλητες ετικέτες από την συσκευασία.

Β. Διαχείριση νεκρών ζώων

Ενημερώνονται οι κτηνοτρόφοι που έχουν απώλειες ζώων λόγω καταρροϊκού πυρετού

  1. 1.Να καταγράφουν σε μια κατάσταση τους αριθμούς των ενωτίων των νεκρών ζώων.
  2. 2.Να ειδοποιούν την εταιρία KAFSIS στο τηλέφωνο 2108960100 για να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα.
  3. 3.Να αναφέρουν στο τηλέφωνο 2531350461 κάθε περίπτωση που η εταιρεία δεν ανταποκρίνεται, για την λήψη μέτρων από την Υπηρεσία μας ( ποινικές ρήτρες).

Γ. Μετακινήσεις ζώων

        Με δεδομένο ότι ολόκληρη σχεδόν η χώρα, (πλην Ζακύνθου , Κεφαλονιάς, Κυκλάδων, Χίου και Κρήτης) είναι πλέον μια ενιαία ζώνη, το ΥΠ.Α.Α.Τ. εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται στο εξής οι μετακινήσεις ζώντων ζώων υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

        Ως εκ τούτου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, πριν από κάθε αγοραπωλησία ζώντων ζώων να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, προκειμένου να πληροφορηθούν για τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την δική τους περίπτωση.

 

 

ΕΥΛΟΓΙΑ

        Το μέγεθος της πρόσφατης έξαρσης ευλογιάς στον Έβρο (μέχρι σήμερα υπάρχουν 107 εστίες και 19.000 θανατώσεις αιγοπροβάτων), σε συνδυασμό με την επικείμενη θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων (κουρμπάν μπαϊράμ) στις αρχές Οκτωβρίου, κατά την οποία θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση και διακίνηση ζώντων ζώων στην περιφέρεια, επιβάλλουν την λήψη αυστηρών μέτρων με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας στην υπόλοιπη Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και στην λοιπή χώρα.

        Με σκοπό την διαφύλαξη της κτηνοτροφίας συστήνονται τα ακόλουθα :

Προς εμπόρους ζώντων ζώων

  1. 1.Να μην μπουν στον Έβρο προς αναζήτηση ζώντων ζώων ( ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αγορά και μετακίνηση ζώντων ζώων από την Π.Ε. Έβρου).
  2. 2.Όταν μπαίνουν σε εκτροφές ζώων να απολυμαίνουν τουλάχιστον τα παπούτσια τους στην είσοδο ή να φορούν πλαστικά καλύμματα παπουτσιών μιας χρήσης.
  3. 3.Να αποφεύγουν όσο γίνεται να έρχονται σε άμεση επαφή με τα ζώα όταν βρίσκονται στην Θράκη.
  4. 4.Αν παραβρεθούν σε χώρους συγκέντρωσης ζώων, όταν φύγουν να πλύνουν και να απολυμάνουν ρούχα και παπούτσια πριν πάνε σε άλλες εκτροφές .
  5. 5.Τα αυτοκίνητά τους κατά τις επισκέψεις τους σε εκτροφές να τα αφήνουν μακριά από τις σταβλικές εγκαταστάσεις

Προς κτηνοτρόφους

  1. 1.Να μην επιτρέπουν να εισέρχονται στις εκτροφές τους ξένα άτομα και οχήματα, χωρίς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα απολύμανσης.
  2. 2.Όταν μπαίνουν στις εκτροφές να απολυμαίνουν τουλάχιστον τα παπούτσια τους σε βρεγμένο με απολυμαντικό χαλάκι στην είσοδο.
  3. 3.Ζώα που έχουν βγει από την εκτροφή με σκοπό την πώληση να μην επιστρέφουν, ειδικά αν ο προορισμός τους ήταν η Θράκη.
  4. 4.Να αποφύγουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να παραβρεθούν σε χώρους που συγκεντρώνονται ζώα και άλλοι κτηνοτρόφοι.

Προς μεταφορείς

  1. 1.Θα εγκρίνονται, για το προσεχές χρονικό διάστημα, μεταφορές προς Θράκη μόνο με οχήματα που προέρχονται από περιοχές εκτός ζωνών και μέτρων κατά της ευλογιάς
  2. 2.Συστήνεται στους μεταφορείς να μην μαζεύουν ζώα από διάφορες εκτροφές και αν το κάνουν να έχουν ψεκαστήρα και να απολυμαίνουν το όχημα πριν μπουν σε κάθε εκτροφή
  3. 3.Όταν επιστρέφουν τα οχήματα από Θράκη πριν μπουν στην Π.Ε. Δράμας να απολυμαίνονται σχολαστικά.

 

 

        Σε κάθε περίπτωση παρακαλούνται τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι (έμποροι ζώντων ζώων, μεταφορείς κ.λ.π.) να συνεργαστούν με τις συστάσεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας προκειμένου να καταφέρουμε και φέτος όπως και πέρυσι να κρατήσουμε την ευλογιά έξω από την Π.Ε. Δράμας προς όφελος της κτηνοτροφίας και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

 

        Για περισσότερες πληροφορίες στο Τμήμα Κτηνιατρικής Δράμας, γραφείο 220 του Διοικητηρίου και στο τηλέφωνο 2521351220.

Διαβάστηκε 2503 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή