Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην Π.Ε. Δράμας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην Π.Ε. Δράμας

photo221020191 photo221020192
photo221020193  

 

 

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και φορέων ολοκληρώθηκαν οι δράσεις στο πλαίσιο της διήμερης πολιτιστικής εκδήλωσης «Περιφερειακό Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην ΠΕ Δράμας» για το έτος 2019, στις 18 και 19 Οκτωβρίου, την οποία διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας δια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας/Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 10:30 π.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, πραγματοποιήθηκε η πρωτότυπη εκδήλωση με τίτλο «Ιριδισμοί ψυχής –Βλέποντας με τα μάτια των τυφλών», μία δράση για άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικότητας. Η δράση περιλάμβανε εξειδικευμένη ξενάγηση από την αρχαιολόγο κα Βασιλική Πουλιούδη σε άτομα με τυφλότητα, μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και του Σωματείου ΑμεΑ Ν.Δράμας στον χώρο του Μουσείου. Τα μέλη είχαν τη δυνατότητα μα ψηλαφήσουν ορισμένα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ μοιράστηκαν κείμενα σε μορφή Braille με πληροφορίες για τα εκθέματα, αλλά και την ιστορία της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Παρόμοια ξενάγηση έγινε και για άτομα με κινητικά προβλήματα, κατά την οποία καταδείχθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν να κινηθούν εντός του χώρου.

Η εκδήλωση αποσκοπούσε στο να αναδείξει την αξία της διεύρυνσης της προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία και σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο πολιτισμός αποτελεί ένα δημόσιο, κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Την ίδια μέρα και ώρα 18:30 μ.μ., στην κατάμεστη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, έγινε η συγκλονιστική ομιλία-διάλεξη της διακεκριμένης Αρχαιολόγου, επί σειρά ετών υπεύθυνη ανασκαφών στον τύμβο Καστά και Τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρίας Αικατερίνης Περιστέρη με θέμα το «Μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολη».

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Ράπτου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Α.Μ.Θ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, o Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Π.Α.Μ.Θ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, οι βουλευτές Δράμας Κωνσταντίνος Μπλούχος και Χαρά Κεφαλίδου, ο Δήμαρχος Δοξάτου Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δράμας Ανδρέας Χαραλαμπίδης, οι πρώην βουλευτές Σταύρος Δαϊλάκης, Σταύρος Παπαδόπουλος και Στάθης Σαραφόπουλος, ο πρώην Νομάρχης Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας Αλίκη Τσιαμούρα, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Δράμας Σπυρίδων Κιουλάνης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος συμπολιτών μας.

Στο τέλος της εντυπωσιακής επιστημονικής παρουσίασης της κυρίας Περιστέρη, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος, της απένειμε τιμητική διάκριση για την άοκνη προσφορά της στο ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας.

Στην ομιλία της, η κα Περιστέρη, μετά από μία αναδρομή στην ιστορία της περιοχής από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περίοδο μεγάλης ακμής, έως και τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, αναφέρθηκε στα πολύτιμα ευρήματα-θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας του ταφικού συγκροτήματος, στους δόμους του μνημειακού περίβολου, στη σχέση με τον Λέοντα, στη μνημειακή μορφή της Σφίγγας, καθώς και τις αλλοιώσεις που έχει υποστεί ο χώρος λόγω πολέμων και άλλων φυσικών καταστροφών. Τέλος, αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης του ταφικού συγκροτήματος, όταν θα είναι επισκέψιμο εντός της προσεχούς διετίας, για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Την ομιλία της κα Περιστέρη ακολούθησε ένα όμορφο μελωδικό ταξίδι, υπό τους ήχους του μουσικού συνόλου του Μανώλη Παργεντάκη.

Το διήμερο εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου με τον Αγώνα Δρόμου Ενηλίκων 10 χλμ Ανδρών-Γυναικών, υπό τον τίτλο «ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ VIA EGNATIA ΑΜΦΊΠΟΛΗ-ΔΡΑΜΑ-ΦΙΛΙΠΠΟΙ». Η εκκίνηση του αγώνα έγινε στη Μαυρολεύκη του Δήμου Προσοτσάνης στις 10:30 π.μ. και ο τερματισμός και η απονομή επάθλων στο Καλαμπάκι του Δήμου Δοξάτου στις 12:00. Ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στη θλιβερή Επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τα μετάλλια ήταν αφιερωμένα στο γεγονός αυτό.

Ο Αγώνας Δρόμου έγινε στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, η οποία συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή, διευκολύνοντας τη στρατιωτική, εμπορική και ιδιωτική επικοινωνία. Η Εγνατία οδός της αρχαιότητας, στην πορεία της από Αμφίπολη προς τους Φιλίππους , μετά τις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου, περνούσε από την περιοχή της σημερινής Μαυρολεύκης και εν συνέχεια, διασχίζοντας τα έλη με τη βοήθεια γεφυριών, περνούσε από τον αρχαίο οικισμό του Καλαμπακίου, όπως μαρτυρεί και η ενεπίγραφη αμφίγραμμη στήλη-σταδιοδείκτης της οδού (τέλη 3ου-αρχές 2ου αι. π.χ.).

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή των αθλητών-δρομέων, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 100, αλλά και η συνδρομή πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, αλλά και μεμονωμένων συμπολιτών μας που στήριξαν εθελοντικά την προσπάθεια.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής ενότητας Δράμας και ειδικότερα, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας/Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στους Δήμους Προσοτσάνης και Δοξάτου, στην Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, στον ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στο Παράρτημα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και στους πολιτιστικούς-αθλητικούς συλλόγους και όλους τους συμπολίτες που βοήθησαν στη διοργάνωση.

Ο στόχος της διοργάνωσης του Φεστιβάλ για την ανάδειξη του τριπόλου «Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι», της πολιτιστικής κληρονομίας και των μνημείων γύρω από την αρχαία Εγνατία Οδό επιτεύχθη. Εντέλει, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την ιστορικότητα της περιοχής μας. Ήταν ένα Φεστιβάλ δια του οποίου συνδέθηκε η ιστορία με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ένα Φεστιβάλ που εκτείνεται στα βάθη τις ιστορίας, τονίζοντας την σχέση του χθες, του σήμερα και του αύριο.

Η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής και η αξιοποίησή του για την τόνωση της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης αποτελούν για εμάς ύψιστης σημασίας προτεραιότητες.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια στο μέλλον, με ακόμα πιο διευρυμένες και εμπλουτισμένες δράσεις.





Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.