Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Ροδόπης

Μνημόνιο συνεργασίας για τον καθαρισμό ρεμάτων στην ΠΕ Ροδόπης με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των πολιτών

16052023 1

16052023 1

16052023 1

16052023 1

Τον καθαρισμό υδατορεμάτων στη Ροδόπη, προβλέπει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΠΑΜΘ-Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης με την επωνυμία «ΣΑΝΚΕ Μ.ΕΠΕ.», που υπεγράφη από τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Τσαλικίδη και τον διαχειριστή του φορέα Δημήτριο Σταματούκο αντίστοιχα, την Παρασκευή 12 Μάϊου 2023, στην έδρα της ΠΕ Ροδόπης.

Στην υπογραφή του Μνημονίου, παραβρέθηκαν η Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Έρευνας, Πρόληψης και Επικοινωνίας του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Δρ. Ρουμπίνη Μαρίνη, ο διαχειριστής της ECO Μονοπρόσωπη ΙΚΕ Ευστράτιος Μηξιούδης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης Χρύσα Τσιλιγγίρη και στελέχη της Περιφέρειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης σε σχετική του δήλωση ανέφερε: Είμαι χαρούμενος για την υπογραφή ενός σημαντικού Μνημονίου Συνεργασίας, ανάμεσα στην ΠΑΜΘ-Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης "ΣΑΝΚΕ Μ.ΕΠΕ.". και τον διαχειριστή του φορέα, Δημήτριο Σταματούκο, παρουσία της εκπροσώπου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Ρουμπίνης Μαρίνη. Το Μνημόνιο συνεργασίας αποσκοπεί στον καθαρισμό υδατορεμάτων στην ΠΕ Ροδόπης, εντάσσοντας τη δράση της ΣΑΝΚΕ Μ.Ε.Π.Ε. στην προώθηση της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων και την καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης διάθεσης. Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, σε αυτήν τη σημαντική στιγμή, δείχνοντας την αφοσίωσή μας στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο διαχειριστής της ΣΑΝΚΕ Μ.ΕΠΕ κ. Σταματούκος,  σημείωσε ότι είναι ένα έναυσμα για να προσφέρουμε στους πολίτες ένα καθαρότερο περιβάλλον. Η θέση των απόβλητων, ειδικά των ΑΕΚΚ (απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων) δεν είναι στα υδατορέματα, ούτε σε οικόπεδα, αλλά σε μονάδες ανακύκλωσης, τόνισε.

 

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΔΣ του ΕΟΑΝ κ. Καραμήτζιου και του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Χατζηγιάννη, η Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Έρευνας, Πρόληψης και Επικοινωνίας του Οργανισμού κ. Μαρίνη, έκανε λόγο, για ένα σπουδαίο έργο οποίο αναδεικνύει την προτεραιότητα, σε ένα από τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας μας, όπως είναι η ανεξέλεγκτη διάθεση των ΑΕΚΚ, σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, υποβαθμίζοντας τον αστικό και περιαστικό χώρο και το περιβάλλον.

Η κ. Μαρίνη, μετέφερε τον χαιρετισμό του Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου : Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την έναρξη του έργου καθαρισμών ρεμάτων στην Κομοτηνή, με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΠΑΜΘ-Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης με την επωνυμία «ΣΑΝΚΕ Μ.ΕΠΕ.». Τα ρεύματα μαζί με τη χλωρίδα και πανίδα τους αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα με ιδιαίτερο μικροκλίμα που συμβάλλουν στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς η ανθρωπογενής παρέμβαση με την απόρριψη αποβλήτων σε αυτά διαταράσσει την ισορροπία με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία και βέβαια ο κίνδυνος πλημμυρών σχετίζεται με τη ρίψη σκουπιδιών στα ρέματα, φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει και σε πολλές περιπτώσεις συνοδευόμενα δυστυχώς από ανθρώπινες απώλειες. Δυστυχώς σημαντικός όγκος των αποβλήτων που απορρίπτονται στα ρέματα είναι μπάζα, απόβλητα δηλαδή κατασκευών και κατεδαφίσεων. Το Σύστημα ΣΑΝΚΕ Μ.ΕΠΕ που θα αναλάβει τις δράσεις καθαρισμού είναι εγκεκριμένο από την Πολιτεία (Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης) για τη διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, οργάνωση και υποδομές για την διαχείριση των αποβλήτων αυτών. Σημειώνω ότι μια από τις πρώτες προτεραιότητες του ΥΠΕΝ είναι η καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης διάθεσης, που υποστηρίζεται από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, μέτρα και δράσεις και ήδη στη χώρα μας έχουν περιοριστεί σημαντικά οι χώροι ανεξέλεγκτοι διάθεσης με αποτέλεσμα και τη μείωση του σχετικού προστίμου που καταβάλλουμε στην ΕΕ. Θεωρώ ότι το μνημόνιο συνεργασίας, πέραν του καθαρισμού των υδατορεμάτων στην ΠΕ Ροδόπης, θα συντελέσει στην προώθηση της ανακύκλωσης στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης διάθεσης.

Η έναρξη της δράσης, πραγματοποιήθηκε με εργασίες καθαρισμού ρέματος στην Δημοτική Ενότητα Αμαξάδων του Δήμου Ιάσμου.

Διαβάστηκε 234 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή