Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Δράμας

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Δράμας για την αντιμετώπιση Δασικών Πυρκαγιών Θερινής Περιόδου 2023

foto050520231 foto050520232
foto050520233 foto050520234

 

 

Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 και ώρα 11.00 π.μ., στο Αμφιθέατρο του κτιρίου της Π.Ε. Δράμας, έλαβε χώρα, μετά από σχετική πρόσκληση, σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δάση και αγροτικές εκτάσεις στο Νομό Δράμας, ενόψει της επικείμενης θερινής περιόδου 2023.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και Πρόεδρο του οργάνου κ. Γρηγόριου Παπαεμμανουήλ, συμμετείχαν ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Στυλιανός Ταμβακίδης, o Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν.Δράμας Πύραρχος Πασχάλης Χουρτερούδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Δράμας Αντιπύραρχος Δανιήλ Στούπας, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ηλεκτροφωτισμού Δήμου Δοξάτου κ. Αθανάσιος Μπερμπερίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παρανεστίου κ. Παύλος Σοφιάδης, εκπρόσωποι των Δήμων Δράμας,  Προσοτσάνης και Κ.Νευροκοπίου, η Διευθύντρια Δασών Δράμας κα. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Δασάρχης Δράμας κ. Αλέξανδρος Τσαούσης, ο Δασάρχης Κ. Νευροκοπίου κ. Μιχαήλ Μαναρίδης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας Αναστάσιος Δραγουδάκης, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Στυλιανός Ηλιόπουλος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.  

            Τα θέματα που εξετάσθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Δασικών Πυρκαγιών είναι η ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας της αντιπυρικής περιόδου, τη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων και οργάνων σε επίπεδο Περιφέρειας για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών, την υλοποίηση της δράσης απομάκρυνσης των πολιτών σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς και την αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων σε δράσεις επιτήρησης δασών.

            Στη σύσκεψη υπογραμμίσθηκε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και συντονισμού που βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Δράμας, με τη συμμετοχή και τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο καθένας στον τομέα ευθύνης και αρμοδιότητάς του.      

.

            Στη συνέχεια, το Συντονιστικό Όργανο προχώρησε σε μία καταγραφή των προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι φορείς και υπηρεσίες και τις συνέργειες που απαιτούνται από τους συμμετέχοντες φορείς για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων και παρεμβάσεων πρόληψης και ετοιμότητας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

            Υπογραμμίστηκε η ανάγκη άσκησης επί χάρτου ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

            Στην εισήγηση-τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ δήλωσε: «Σκοπός μας είναι να υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία και ετοιμότητα σε περίπτωση δυσάρεστου γεγονότος. Το σημαντικότερο, ωστόσο, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι η πρόληψη. Ήδη, προς την κατεύθυνση της πρόληψης. σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συνδρομή του στρατού αλλά και των υπηρεσιών της Περιφερειακής μας Ενότητας, έγινε διάνοιξη δασικών δρόμων, ενώ υλοποιείται ένα σημαντικό έργο της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας για δημιουργία δεξαμενής 300 κυβικών νερού μετά από γεώτρηση και τοποθέτηση 25 πυροσβεστικών κρουνών στο περιαστικό άλσος του Κορυλόβου, για άμεση πρόσβαση και κατάσβεση».

 

Διαβάστηκε 226 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή