Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Δράμας

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Δράμας για την αντιμετώπιση Δασικών Πυρκαγιών Θερινής Περιόδου 2022

foto060420222 foto060420223

 

Την Τρίτη 5 Απριλίου 2022 και ώρα 10.30 π.μ., στην «Αίθουσα Αυτοδιοίκησης» του κτιρίου της Π.Ε. Δράμας, έλαβε χώρα, μετά από σχετική πρόσκληση, σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δάση και αγροτικές εκτάσεις της χωρικής επικράτειας του Νομού Δράμας, ενόψει της επικείμενης θερινής περιόδου 2022.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και Πρόεδρο του οργάνου κ. Γρηγόριου Παπαεμμανουήλ, συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παρακολούθησης Εφαρμογής Δράσεων Αγροτικής Οικονομίας. κ. Γεώργιος Ζιμπίδης, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Α.Μ.Θ. Αντιστράτηγος ε.α. Πρόδρομος Φωτακίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Π.Α.Μ.Θ. κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, o Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν.Δράμας Πύραρχος Ιωάννης Αραμπατζής, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Δράμας Αντιπύραρχος Δανιήλ Στούπας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δοξάτου κ. Ιπποκράτης  Χατζηπροδρόμου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παρανεστίου κ. Παύλος Σοφιάδης, εκπρόσωποι των Δήμων Δράμας,  Προσοτσάνης και Κ.Νευροκοπίου, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Δράμας, ο Δασάρχης Δράμας κ. Νικόλαος Κόντος, ο Δασάρχης Κ. Νευροκοπίου κ. Μιχαήλ Μαναρίδης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας Ιωάννης Παπαθανασίου, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.

            Τα θέματα που εξετάσθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», είναι ο προγραμματισμός έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης στο οδικό δίκτυο, καθώς και σε εγκαταστάσεις και υποδομές εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, η διασφάλιση της έγκαιρης επικοινωνίας και του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, ο συντονισμός σε επίπεδο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από δασικές πυρκαγιές, καθώς και ζητήματα και διαδικασίες της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών. Επίσης, συζητήθηκαν η αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στο Νομό σε δράσεις επιτήρησης των δασών, καθώς και η καθοριστική συμβολή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βαθμού στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.

            Στη σύσκεψη υπογραμμίσθηκε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και συντονισμού που βρίσκεται ο όλος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Δράμας, με τη συμμετοχή και τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο καθένας στον τομέα ευθύνης και αρμοδιότητάς του.     

            Στη συνέχεια, το Συντονιστικό Όργανο προχώρησε σε μία αποτύπωση των προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι φορείς και υπηρεσίες και σε επικαιροποίηση του συνολικού σχεδιασμού, καθώς και των κεντρικών κατευθύνσεων αναφορικά με δράσεις, έργα, τεχνικές παρεμβάσεις, μέτρα πρόληψης και μέτρα επιχειρησιακής ετοιμότητας, προκειμένου την αποτροπή και καταστολή πυρκαγιών.

            Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ δήλωσε: «Σκοπός μας είναι να υπάρχει κοινός βηματισμός των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Δήμων, της Δασικής Υπηρεσίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Είναι θετικό ότι έχει βελτιωθεί προς αυτή την κατεύθυνση το θεσμικό πλαίσιο, με το νέο κρατικό, κεντρικό σχεδιασμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην πρόληψη, με τα απαραίτητα έργα, καθαρισμούς ρεμάτων, οδικών δικτύων κ.λ.π., την προσβασιμότητα των οχημάτων, έτσι ώστε να προλάβουμε την όποια πυρκαγιά πριν αυτή εκδηλωθεί ή πριν αυτή κλιμακωθεί».

Διαβάστηκε 333 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή