Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Δράμας

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΜΑΡΤΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε από το 1966 να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φαινομένων του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

            Η ημέρα αυτή μας θυμίζει το τραγικό γεγονός της συμπλοκής μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ στη Νότιο Αφρική, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 70 ανθρώπων.

            Το μήνυμα της σημερινής ημέρας κατά του Ρατσισμού δεν έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα. Είναι επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε. Καθημερινά, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κυριαρχούν δυσάρεστες εικόνες ρατσιστικής βίας, ξενοφοβίας και ακραίων εγκληματικών συμπεριφορών. Γινόμαστε θεατές μιας τραγικής πραγματικότητας, όπου τα φαινόμενα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της βίας, βρίσκονται σε έξαρση. Παράγοντες, που καλλιεργούν και εκτρέφουν τα διάφορα φαινόμενα του ρατσισμού, όπως π.χ. η κρίση θεσμών και αξιών, η ανέχεια, η οικονομική δυσπραγία, η απαξίωση της πολιτικής και άλλα, αλλοτριώνουν την κοινωνική ενότητα και συνοχή και βρίσκει πρόσφορο έδαφος η πιο απάνθρωπη ιδεολογία , με τις επώδυνες εκφάνσεις της, την βία και την εγκληματικότητα. Τα ποικίλα φαινόμενα του ρατσισμού, από όπου και αν προέρχονται αυτά, δεν αποτελούν ευκαιρία για ξύλινη πολιτική αντιπαράθεση, ούτε για επίδειξη πολιτικών ή κομματικών δυνάμεων ούτε η μονομερής αντιμετώπισή τους με σκοπό την ψηφοθηρία ή την πρόσκαιρη ικανοποίηση της κοινής γνώμης με ημίμετρα αποτελεί λύση. Για την πραγματική λύση, απαιτείται ειλικρινής αυτοκριτική από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου.

            Επιβάλλεται η ανάγκη της δημιουργίας ενός αρραγούς εθνικού κοινού μετώπου και στρατηγικής κατά των διακρίσεων, των αποκλεισμών και των περιορισμών. Είναι αναγκαίος ο προγραμματισμός και ο συντονισμός προς αυτή την κατεύθυνση.

            Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, θα πρέπει, με ευθύνη και αποφασιστικότητα,  στη βάση των αρχών του δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να ληφθούν δραστικά και αποφασιστικά μέτρα και αποτελεσματικές αποφάσεις για την καταπολέμηση και την εξάλειψη των παραβατικών εκδηλώσεων ρατσισμού. Για την αντιμετώπιση του νοσογόνου αυτού φαινομένου, ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και οι προσπάθειες αδιάλειπτες. Ο αγώνας θα στοχεύει στον σεβασμό της διαφορετικότητας, την αλληλοκατανόησης και την εξάλειψη των προκαταλήψεων, ώστε να διαφυλαχτούν τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες της κοινωνικής ζωής του τόπου.

            Όλος ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα του ενάντια σε ιδέες και πράξεις που προέρχονται από την καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας, καθώς και από αντιλήψεις και πρακτικές αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές.  Η υπεράσπιση της ισότητας και της διαφορετικότητας, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, καταγωγής και εθνικότητας, αποτελεί τον βασικό πυλώνα διακυβέρνησης μιας δημοκρατικής χώρας. Μπροστά στις νέες προκλήσεις και στα αυξανόμενα κρούσματα του ρατσισμού, προβάλει επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη θεσμική θωράκιση και προστασία των ατομικών ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

            Η Πολιτεία, σήμερα. Μέσα από ολοκληρωμένα κοινωνικά προγράμματα και ενημερωτικές και βιωματικές δράσεις που υλοποιεί, έχει ως στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού και των παράγωγών του.

            Η Νομός μας, η Δράμα, παραμένοντας αναλλοίωτος στον χρόνο με ένα πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν, αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης αλλοεθνών, αλλόφυλων και αλλόθρησκων και διατηρώντας, παράλληλα, με ζωντάνια όλα τα πολιτιστικά στοιχεία της, πορεύεται, με τις αρχές και τα ιδεώδη της δημοκρατίας, τον δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας και τους συμπολίτες μας βρίσκεται μπροστά και δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία, που απαιτείται, για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων συμπεριφορών.

Η σημερινή ημέρα, η οποία αποτελεί ορόσημο για την παγκόσμια κοινότητα και διατηρεί στη μνήμη μας την κατηγορηματική καταδίκη όποιας μορφής ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, ας γίνει ημέρα προσωπικών αγώνων για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και το ανθρώπινο δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Διαβάστηκε 342 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή