Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος

2012 Πρακτικό 3

Κατεβάστε το αρχείο (pdf)

 ΠΡΑΚΤΙΚΟ 3/02-03-2012
(επικυρώθηκε την Τετάρτη, 25-04-2012)


Στην Κομοτηνή, σήμερα 2 Μαρτίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00πμ, συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση στην  Αίθουσα Συσκέψεων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. επί της οδού Γ. Κακουλίδου 1, 1ος όροφος στην Κομοτηνή, η Περιφερειακή Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα, ύστερα από την υπ’ αριθ. οικ. Γραφείου Περιφερειάρχη 686/28-02-2012 πρόσκληση του Προέδρου της, η   οποία επιδόθηκε σε κάθε μέλος χωριστά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 177 του Ν.3852/2010.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ:
1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ, πρόεδρος
2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ, αντιπρόεδρος
3. ΣΕΒΓΚΗ ΣΑΛΗΜ, τακτικό μέλος
4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
5. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΛΛΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΕΛΑΚΗΣ, τακτικό μέλος
7. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΗΜΠΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
8. ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, τακτικό μέλος
9. ΣΥΡΜΑΤΕΝΙΑ ΤΣΟΥΛΟΥ - ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΟΥ, τακτικό μέλος
10. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ, τακτικό μέλος
11. ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ, τακτικό μέλος
Καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης άσκησε η υπάλληλος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κα. Ελένη Ψαλτοπούλου, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. οικ. 4224/10-11-2011 Απόφαση Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. Σε σύνολο δέκα πέντε (15) μελών ήταν παρόντες έντεκα (11) τακτικά μέλη, ενώ απόντες εκ των τακτικών μελών χωρίς αναπλήρωση ήταν ο κ. Μπουρχάν Μπαράν, ο κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο κ. Χρήστος Ποτόλιας και ο κ. Αναστάσιος Τσαλδαρίδης. Τη συνεδρίαση επίσης παρακολούθησαν ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ο Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτικής Γης κ. Ευάγγελος Σταμπόλογλου, η Προϊσταμένη Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κα. Αικατερίνη Χατζοπούλου, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Δημήτριος Παυλίδης, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Τσακίρης, ο γεωπόνος από το Γραφείο Περιφερειάρχη και αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ Πρωτογενούς Τομέα κ. Γεώργιος Βούζης, ο αντιπρόεδρος κι εκπρόσωπος τύπου & ΜΜΕ ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Θράκης κ. Χρήστος Γκιουμουσίδης, ο κ. Δελησταμάτης Βασίλειος από το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Θράκης και ο κ. Δημήτριος Ευθυμιάδης από το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ν. Ροδόπης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αφού διαπίστωσε αριθμητική απαρτία, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1) Κατάρτιση Επιχειρησιακού Προγράμματος Π. Ε. Πρωτογενούς Τομέα.
2) Συμμετοχή στην έκθεση παρουσίασης Ελληνικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 19 – 23 Μαρτίου 2012 με στόχο την προβολή της πλούσιας, καινοτόμου και ποιοτικής Ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
3) Συμμετοχή στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στις 6-7-8 Απριλίου 2012 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.
4) Επικύρωση των πρακτικών της 2ης συνεδρίασης 2012.
Εκτός ημερησίας διάταξης, ο Πρόεδρος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζεται συνάντηση με ενώσεις παραγωγών που στόχο έχει Α. το στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων Β. την καλλιέργεια της συνείδησης ότι τα προϊόντα των παραγωγών μας πρέπει πρώτα εμείς να τα καταναλώνουμε κι έπειτα να προωθούμε στις αγορές τα πλεονάσματα & Γ. τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν απλοί ανώνυμοι άνθρωποι.
Ο κ. Ιωάννης Τελλίδης σημείωσε ότι εάν προχωρούσαν τα δημοπρατήρια δε θα είχαμε τόσα προβλήματα διοχέτευσης τοπικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά. Ο κ. Γεώργιος Ζημπίδης πρότεινε την οργάνωση Ομάδων Παραγωγών, κάτι ανάλογο με αυτές του Νευροκοπίου. Ο Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι στο εξωτερικό όπου υπάρχουν ομάδες παραγωγών στόχος είναι η εξασφάλιση παραγωγής ποιοτικού προϊόντος και γι’ αυτό κάνουν θαύματα. Επιπλέον δε, ανέφερε ότι οι παραγωγοί μας εδώ μπορούν να παράγουν καλά προϊόντα αλλά χρειάζονται καλό αγροτικό marketing. Ο κ. Ιωάννης Νικολαΐδης πρότεινε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Φλώρινας η οποία έχει εξειδικεύσει τα είδη παραγωγής της και να μάθουμε από αυτή. Έπειτα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη από 1.1.2012 να ενσωματώσει στον Ελληνική νομοθεσία τη ρήτρα «οποιαδήποτε εμπορική πράξη γίνεταιν να εξοφλέιται εντός μηνός», κάτι που δεν έχει γίνει. Διαπίστωσε δε, ότι Α. οι μεγάλοι παραγωγοί πληρώνονται κανονικά, σε αντίθεση με τους μικρού παραγωγούς. Β. οι αιτίες προβλημάτων εξόφλησης των μικρών παραγωγών που παρουσίασαν οι επιχειρήσεις είναι το ότι είναι ανεξόφλητες από τα super market και το ότι δε μπορούν να εισπράξουν το ΦΠΑ από το κράτος. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος ζήτησε να ενσωματωθεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία στο Ελληνικό Δίκαιο και για το λόγο αυτό να σταλεί πρόταση – εισήγηση στο Υπουργείο.
Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα θετικά ως προς τις προτάσεις του Προέδρου της Επιτροπής.
Εκτός ημερησίας διάταξης, ο κ. Κωνσταντίνος Καραβάς πρότεινε όπως και σε άλλα προϊόντα μονοκαλλιέργειας, να συσταθεί υποεπιτροπή η οποία να έρθει σε επαφή με φορείς για να δούμε εμείς μετά ως Επιτροπή πως μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε η υπέρπαραγωγή να διατίθεται σε υπηρεσίες του Δημοσίου.
Ο κ. Γεώργιος Τσακίρης απάντησε πως οι προμήθειες του Δημοσίου γίνονται αναγκαστικά βάσει νόμου με διαγωνισμούς. Τότε, ο κ. Κωνσταντίνος Καραβάς πρότεινε η Π. Ε. Πρωτογενούς Τομέα να συνεδριάσει σε κάθε νομό καλώντας όλους τους φορείς να εκθέσουν τα προβλήματά τους, για να δούμε όπως χαρακτηριστικά είπε, τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξε την πρόταση του κου. Κωνσταντίνου Καραβά προσθέτοντας μάλιστα η Επιτροπή να μη συνεδριάσει στο κέντρο κάθε Περιφερειακής Ενότητας αλλά σε Δήμους με οργανωμένους καλλιεργητές. Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα θετικά ως προς την πρόταση του κου. Κωνσταντίνου Καραβά για συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Α.Μ.-Θ, και μάλιστα σε δήμους με οργανωμένους καλλιεργητές. Περισσότερα... Κατεβάστε το αρχείο

 

Διαβάστηκε 1068 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 11:14
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Πρακτικό 4 2012 Πρακτικό 2 »

Αναζήτηση Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος

Φίλτρα Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος


Τηλ: 25213 51300
mail:proedros.epaop@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή