Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος

2012 Πρακτικό 1

Κατεβάστε το αρχείο (pdf)

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 1/24-01-2012
(επικυρώθηκε την Πέμπτη, 9-2-2012)


Στην Κομοτηνή, σήμερα 24 Ιανουαρίου 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00,συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση στην Αίθουσα Συσκέψεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης επί της οδού Γ. Κακουλίδου 1 στην Κομοτηνή, η Περιφερειακή Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα, ύστερα από την υπ’ αριθ. οικ. Γραφείου Περιφερειάρχη 212/20-01-2012 πρόσκληση του Προέδρου της, η οποία επιδόθηκε σε κάθε μέλος χωριστά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 177 του Ν.3852/2010.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ:
1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ, πρόεδρος
2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ, αντιπρόεδρος
3. ΣΕΒΓΚΗ ΣΑΛΗΜ, τακτικό μέλος
4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
5. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΛΛΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΕΛΑΚΗΣ, τακτικό μέλος
7. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΗΜΠΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
8. ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, τακτικό μέλος
9. ΣΥΡΜΑΤΕΝΙΑ ΤΣΟΥΛΟΥ – ΤΑΓΚΑΛΙΔΟΥ, τακτικό μέλος
10. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΙΔΗΣ, τακτικό μέλος
11. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, τακτικό μέλος
12. ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ, τακτικό μέλος
13. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ, τακτικό μέλος
14. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΤΟΛΙΑΣ, τακτικό μέλος
Καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης άσκησε η υπάλληλος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κα. Ελένη Ψαλτοπούλου,ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού.
Σε σύνολο δέκα πέντε (15) μελών ήταν παρόντες δέκα τέσσερα (14) τακτικά μέλη, ενώ απών εκ των τακτικών μελών χωρίς αναπλήρωση ήταν ο κ. Χρήστος Γαλαζούλας. Τη συνεδρίαση επίσης παρακολούθησαν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αν. Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ο Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτικής Γης κ. Ευάγγελος Σταμπόλογλου, η Προϊσταμένη Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κα. Αικατερίνη Χατζοπούλου, ο Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, ο τέως Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. ΑΔΑ: ΒΟΖΔ7ΛΒ-ΥΝΙ
Δαμιανός Σταθάκης, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Τσακίρης, ο γεωπόνος από το Γραφείο Περιφερειάρχη και αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ Πρωτογενούς Τομέα κ. Γεώργιος Βούζης, η αν. τμηματάρχης Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κα. Παρασκευή Χουρίδου, ο εξωτερικός συνεργάτης –εμπειρογνώμονας Ε.Ε.Τ.Α.Α. για την εκπόνηση του Επιχ. Προγράμματος Π.Α.Μ.Θ. κ. Άγγελος Αγινορίτης, ο αντιπρόεδρος κι εκπρόσωπος τύπου & ΜΜΕ ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Θράκης κ. Χρήστος Γκιουμουσίδης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αφούδιαπίστωσε αριθμητική απαρτία κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, με ταπαρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1) Προγραμματισμός δράσεων της Περιφερειακής Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
2) Προγραμματισμός Ημερίδων που αφορούν τον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
3) Επικύρωση των πρακτικών της 9ης συνεδρίασης 2011.
Εκτός ημερησίας διάταξης, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ημερίδα για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης ΥΔ Θράκης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της οδηγίας 60/2000/ΕΚ, κατ’ εφαρμογή του Ν. 3199/2003 και του Π.Δ. 51/2007. Πρότεινε μάλιστα να τεθεί ως θέμα σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Κατόπιν, ο Πρόεδρος έφερε στην Επιτροπή το υπ’ αριθ. 656/7675/2012/23-01-2012 έγγραφο – απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνπρος τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Α.Μ. – Θ. αναφορικά με την προσβολή ακτινιδεώνων από το Metcalfa pruinosa.Σύμφωνα με εν λόγω έγγραφο Α. Δεν υπάρχει εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση του Metcalfa pruinosa στην καλλιέργεια ακτινιδίας στη χώρα μας. Β. Όσον αφορά το σχεδιασμό και χρηματοδότηση δράσεων προς την κατεύθυνση αξιολόγησης αλλά και αξιοποίησης από τους παραγωγούς και φορείς τους των δυνατοτήτων που παρέχονται για βιολογική καταπολέμηση με εξαπόλυση του φυσικού εχθρού Neodryinus typhlocybae, ήδη το Υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα αντιμετώπισης του εν λόγω εχθρού στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος.Επιπλέον, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφερειακής Αναγέννησης αφού επεσήμαναν ότι στην ημερήσια διάταξη δεν υπάρχουν θέματα ουσίας, κατέθεσαν έγγραφο με δώδεκα προτεινόμενα επείγοντα θέματα για την Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα το οποίο υπέγραψαν τα μέλη της Επιτροπής κ. Αθανάσιος Αραμπατζής, κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, κ. Μπουρχάν Μπαράν και κ.
Κωνσταντίνος Καραβάς. Ως προτεινόμενα Επείγοντα Θέματα για την Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα αναφέρονται τα παρακάτω:
1. Πορεία Υλοποίησης Σχεδίων Βελτίωσης.
2. Διαχείριση Υδατικών Πόρων – Πορεία Εφαρμογής καν. 60/2000.
3. Αδειοδότηση Γεωτρήσεων
4. Ε.Σ.Π.Α. σε Παράκτιες Περιοχές.
5. Φυτοϋγειονομικά, Εντομολογικά και Φυτοπαθολογικά Προβλήματα (Μέτρα αποζημιώσεις, ολοκλ. Διαχείριση, Ενημέρωση κ.α.)
6. Εξελίξεις στην Κ.Α.Π.
7. Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών – Απόρριψη προτάσεων Α.Μ.Θ. από
Υ.Π.Ε.Κ.Α.
8. Προβλήματα κτηνοτρόφων.
9. Προβλήματα εξόφλησης γεωργών από μεταποιητές κι εμπόρους.
10. Αδειοδοτήσεις μεταποιητικών μονάδων.
11. Τι γίνεται με τους αναδασμούς;
12. Τι κάνατε για την υλοποίηση της Απόφασης του Υπουργείου για τη διανομή γης σε νέους αγρότες (διατέθηκαν μόνο 11 στην Ξάνθη); Στο σημείο αυτό, ο κ. Ζαφείρης Μυστακίδης κατέθεσε το υπ’ αριθ. 7/03-01-2012 έγγραφο του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας το οποίο εστάλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και στους Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενούς Τομέα Α. Μ.-Θ. και Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών στα οποία χορηγείται χρηματοδοτική συνδρομή «φυτοϋγειονομικού ελέγχου» για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται άμεσα με τα αναγκαία μέτρα που ελήφθησαν ή πρόκειται να ληφθούν για την καταπολέμηση επιβλαβών οργανισμών που εισήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες ή από άλλες χώρες της Ένωσης, με στόχο την εκρίζωσή τους ή αν αυτό δεν είναι δυνατό τη μη εξάπλωσή τους (αρθρ. 22 οδηγία 2000/29/ΕΚ/Συμβουλίου 8-05-2000 όπως ενσωματώθηκε στο αρθρ. 20 του Π.Δ. 365/2002 ΦΕΚ Α’ 307/10-12-2002, υπ’ αριθ. Ε[2011]9243 Εκτελεστή Απόφαση της 19ης/12/2011)».
Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα θετικά ως προς την ανάλυση των παραπάνω θεμάτων σε επόμενη Συνεδρίαση. Εκτός ημερησίας διάταξης, ο κ. Αναστάσιος Τσαλδαρίδης έθεσε το θέμα των διαθέσιμων αδιάθετων αγροτεμαχίων που διεκδικούνται από τους αγρότες. Στο σημείο αυτό απάντησε ο κ. Ευάγγελος Σταμπόλογλου επισημαίνοντας τα εξής:
Α. Σε σύσκεψη που έγινε και στην οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μας παρουσίασε το πρόγραμμα της εκμίσθωσης των κοινόχρηστων και διαθέσιμων εκτάσεων του ΥΠΠΑΤ, επισημάνθηκε ότι τα προς εκμίσθωση τεμάχια είναι τα περισσότερα ακατάλληλα, βραχώδη, με μεγάλη βλάστηση, ακανονίστου σχήματος και πιθανολογούσαμε ότι δεν θα βρισκόταν υποψήφιοι εκμισθωτές. Πράγματι για τον Νομό Ροδόπης στην πρώτη ανάρτηση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τα μισά τεμάχια.
Β. Στην ίδια σύσκεψη τονίστηκε ότι ενδιαφέρον για τους άνεργους και νέους αγρότες, θα υπάρξει όταν η μίσθωση επεκταθεί και στα υπόλοιπα τεμάχια τα οποία παραχωρούνται με προσωρινές ετήσιες εκμισθώσεις, καθώς και στα υπόλοιπα κοινόχρηστα και διαθέσιμα τεμάχια των αναδασμών. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώθηκε ότι αυτά θα προκύψουν στην επόμενη φάση, γιατί τώρα πιθανόν να θιχτούν
δικαιώματα ΟΣΔΕ.
Γ. Για τα κοινόχρηστα που ανήκουν σε άλλους φορείς (ΕΘΙΑΓΕ – ΤΕΝΑΓΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ) αυτά διαχειρίζονται από την Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΗΣ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην οποία θα γίνει σχετικό ερώτημα για την διερεύνηση της δυνατότητας εκμίσθωσης.
Δ. Όσον αφορά τα τεμάχια τα οποία παρανόμως καλλιεργούνται, αυτά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτά που καταπατήθηκαν τα τελευταία χρόνια και στα οποία μετά από καταγγελία επιλαμβάνεται η Υπηρεσία και προχωρά σε διοικητικές αποβολές και σε αυτά για τα οποία οι κάτοχοι τους τα καλλιεργούν πρίν το 1993 και θεωρούνται καλόπιστοι νομείς και τα απέκτησαν με συμβολαιογραφική πράξη ή κρίθηκαν δικαιούχοι αποκατάστασης με αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων, όμως δεν έγινε εγκατάσταση τους στις δικαιούμενες εκτάσεις.
Ε. Τα τεμάχια τα οποία ετησίως εκμισθούνται ανά Π.Ε. είναι :
Στην ΠΕ Δράμας έχουν γίνει εκμισθώσεις σε 37 αγροκτήματα, σε 543 ακτήμονες και με συνολική εκμισθωθείσα έκταση 3812 στρ.
Στην ΠΕ Ξάνθης έχει γίνει έναρξη της διαδικασίας και υποβάλονται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.
Στην ΠΕ Ροδόπης έχουν γίνει εκμισθώσεις σε 30 αγροκτήματα και με συνολική εκμισθωθείσα έκταση 471 στρ.
Στην ΠΕ Έβρου έχουν γίνει εκμισθώσεις σε 23 αγροκτήματα και με συνολική εκμισθωθείσα έκταση 26169 στρ. και από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Ορεστιάδας σε 43 αγροκτήματα σε 1086 δικαιούχους και με συνολική εκμισθωθείσα έκταση 12849 στρ.
Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής εισηγήθηκε η διάθεση των αδιάθετων αγροτεμαχίων να μη γίνεται με πελατειακά κριτήρια. Ο κ. Κωνσταντίνος Καραβάς πρότεινε τα διαθέσιμα και αδιάθετα να μπουν σε κληρωτίδα για την ενίσχυση των νέων αγροτών. Ο κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος τοποθετήθηκε λέγοντας πως τα φερόμενα ως διαθέσιμα αγροτεμάχια είτε είναι ακατάλληλα, είτε κατειλημμένα και έτσι μάλλον γίνεται υπερβολική φασαρία από το Υπουργείο χωρίς σημαντικό αντικείμενο.
Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα θετικά ως προς την διάθεση των αδιάθετων αγροτεμαχίων σύμφωνα με το νόμο, χωρίς πελατειακά κριτήρια και με στόχο την ενίσχυση των νέων αγροτών.
Θέμα 1ο
Η κα. Παρασκευή Χουρίδου, υπεύθυνη για την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., έλαβε το λόγο, και ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής την καταγραφή των προβλημάτων, των δυνατοτήτων και ευκαιριών, των περιορισμών ακόμα και μέσα από το θεσμικό ρόλο, καθώς και των στόχων της Περιφερειακής Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο υπό κατάρτιση επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε την καταγραφή ενός σχεδίου δράσης ανά Περιφερειακή Ενότητα, και κατόπιν τη μελέτη κι εκπόνηση, βάσει των επιμέρους σχεδίων, ενός συνολικού επιχειρησιακού προγράμματος ως Περιφέρεια.
Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα θετικά, το θέμα να επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση μαζί με την απαραίτητη εισήγηση και προετοιμασία.


Θέμα 2ο
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε την παρουσία στην Επιτροπή εκπροσώπου του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών ο οποίος δε κατάφερε να παραβρεθεί. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι κάθε Περιφερειακή Ενότητα εκπροσωπείται καλύτερα με ημερίδες και εισηγήσεις για θέματα – προβλήματα τοπικά.
Ο κ. Κωνσταντίνος Καραβάς πρότεινε την ενίσχυση της κατά τόπους ενημέρωσης με εκπαιδευτικές ενημερωτικές δραστηριότητες ως προς τις νέες καλλιέργειες, στις οποίες όμως θα μπορούν να συμμετέχουν αγρότες από ολόκληρη την Περιφέρεια. Ο Πρόεδρος πρότεινε την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με τις Ενώσεις Καταναλωτών και τους Ξενοδόχους, ενώ τόνισε ότι πρέπει πρώτοι εμείς να προωθούμε τα τοπικά προϊόντα. Επιπλέον, τόνισε ότι καλό είναι να ζητήσουμε από τα πολυκαταστήματα να προβάλλουν σε μία γωνία τα τοπικά προϊόντα με πιστοποίηση της Περιφέρειάς μας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην εφημερίδα «Το Βήμα» διαφημίζεται καλάθι δέκα πέντε προϊόντων με πιστοποίηση της Περιφέρειά μας. Ο κ. Ιωάννης Κανελάκης πρότεινε κύκλο ημερίδων περί των τριών ή τεσσάρων ανά Περιφερειακή Ενότητα σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ.
Τέλος, ο Πρόεδρος πρότεινε την εκμετάλλευση του Προγράμματος Χρηματοδότησης τοπικών προϊόντων προς τρίτες χώρες και την υποβολή πρότασης πιστοποίησης ενός καλαθιού προϊόντων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.
Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα θετικά.


Θέμα 3ο
Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα προέβησαν σε ενυπόγραφη επικύρωση των Πρακτικών της 9ης Συνεδρίασης 2011. Στο σημείο αυτό λύεται η 1η Συνεδρίαση και το παρόν Πρακτικό υπογράφεται ως ακολούθως:


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Πρωτογενούς Τομέα Τα μέλη
Γεώργιος Ούστογλου Κωνσταντίνος Καραβάς
Σεβγκή Σαλήμ
Ιωάννης Νικολαΐδης
Ιωάννης Τελλίδης
Ιωάννης Κανελάκης
Γεώργιος Ζημπίδης
Γεωργία Μαραγκού
Συρματένια Τσούλου – Ταγκαλίδου
Αναστάσιος Τσαλδαρίδης
Θεόδωρος Μαρκόπουλος
Μπουρχάν Μπαράν
Αθανάσιος Αραμπατζής
Χρήστος Ποτόλιας

Διαβάστηκε 1378 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Πρακτικό 2 2019 Απόφαση 64 »

Αναζήτηση Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος

Φίλτρα Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος


Τηλ: 25213 51300
mail:proedros.epaop@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή