Στο πλαίσιο του έργου DesirMED, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon, η Περιφέρεια ΑΜΘ ως ένας από τους 38 εταίρους του έργου και τις 10 περιφέρειες που συμμετέχουν σε αυτό, παραβρέθηκε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του έργου από 25 ώς 27 Φεβρουαρίου στη Βαλένθια της Ισπανίας. Στις εργασίες πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών από sister projects, και τονίστηκαν τα βασικά επιτεύγματα, προκλήσεις και διδάγματα που αποκομίστηκαν από την εφαρμογή Λύσεων που Βασίζονται στη Φύση (NbS), καινοτομιών διακυβέρνησης και χρηματοδοτικών μηχανισμών. Αυτές οι συζητήσεις υπογράμμισαν τη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των πιεστικών κλιματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε παράλληλα εργαστήρια που σχεδιάστηκαν για να εμβαθύνουν την εξειδίκευση και να συν-αναπτύξουν λύσεις σε κρίσιμους τομείς:
🔹 Περιφερειακά σχήματα διακυβέρνησης για ανθεκτικότητα στο κλίμα – διερευνώντας πολιτικά πλαίσια και θεσμικούς μηχανισμούς που υποστηρίζουν αποτελεσματική κλιματική δράση.
🔹 Χρηματοδοτικά σχήματα για NbS – εντοπίζοντας καινοτόμα μοντέλα χρηματοδότησης και επενδυτικές διαδρομές για την κλιμάκωση λύσεων που βασίζονται στη φύση.
🔹 Προώθηση της Κλιματικής Προσαρμογής και Ανθεκτικότητας μέσω Μετασχηματιστικής Διακυβέρνησης – συζήτηση για το πώς οι συστημικές αλλαγές στη διακυβέρνηση μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη προσαρμογή.
🔹 Τεχνικά εργαστήρια για παρακολούθηση, ανάλυση δεδομένων και πρότυπα NbS – ενίσχυση ικανοτήτων για αποφάσεις βασισμένες σε δεδομένα και αξιολόγηση έργων.
Τα μέλη της ομάδας έργου της ΠΑΜΘ που συμμετείχαν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, παρουσίασαν σε συνεργασία με το ΔΠΘ και τον Δήμο Παγγαίου ένα Poster με την πορεία του έργου ως τώρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια ΑΜΘ στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής αλλά και Nature Based Solutions γι αυτές τις προκλήσεις. Επίσης παρουσίασαν τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα του 1ου Regional Workshop που πραγματοποιήθηκε στις 14/2/2028 στην Ξάνθη, στο Πολυχώρο Σκέψης και Τέχνης , Οικία Μάνου Χατζιδάκι.
Στο Περιφερειακό αυτό Εργαστήρι (Regional Workshop) 50 περίπου εκπρόσωποι φορέων της ΠΑΜΘ εργάστηκαν πάνω στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή ς και τις κοινωνικοοικονομικές πτυχές της , διερεύνησαν λύσεις που βασίζονται στη φύση για την προσαρμογή του κλίματος και διαμόρφωσαν το περιφερειακό όραμα για ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή..
Οι συμμετέχοντες προβληματίστηκαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, όπως διάβρωση των ακτών, ξηρασία, αυξημένες πυρκαγιές, περιορισμένη διαθεσιμότητα νερού και άλλα.
Μεταξύ των προτεινόμενων φυσικών λύσεων (NbSγια την περιοχή είναι:
Οι γεωσωλήνες ως κυματοθραύστες, μέτρο κατά της διάβρωσης των ακτών
Ακριβής άρδευση για τη γεωργία, με χρήση αισθητήρων για την παρακολούθηση των αναγκών νερού σε πραγματικό χρόνο και βιοχάρες για αύξηση της χωρητικότητας κατακράτησης νερού
Κατασκευασμένοι υγρότοποι ως συστήματα επεξεργασίας λυμάτων
Text for institutions websites
DesirMED_Presentation_FOR WEBSITE