Επιδημία COVID-19/ Οδηγίες στο καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις τροφίμων Ζ.Π
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε επιχείρηση παραγωγής σκευασμάτων κρέατος στην ΚΑΒΑΛΑ, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα, κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει το κοινό για τα παρακάτω:
Ι. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
α) Με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του κορωνοϊού της επιδημίας COVID-19 στον άνθρωπο από το κρέας και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης(Ζ.Π). Η θερμότητα που αναπτύσσεται κατά το μαγείρεμα καταστρέφει πιθανούς παθογόνους παράγοντες και φυσικά και τον κορωνοϊό. Είναι λοιπόν προφανές πως το κρέας και όλα τα τρόφιμα Ζ.Π που υφίστανται θερμική επεξεργασία είναι απολύτως ασφαλή και κατάλληλα για κατανάλωση.
β) Πέραν των ανωτέρω η τήρηση ορισμένων μέτρων όπως :
μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας για μηχανική μεταφορά του ιού. Ο κορωνοϊός είναι βιώσιμος ως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικά (κατ’ άλλους έως 7-10 ημέρες), έως 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό.
ΙΙ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ζ.Π
Κομοτηνή 06/08/2020
Από τη Δνση Κτηνιατρικής