Σημεία του Απολογισμού Πεπραγμένων 2015 της Περιφέρειας ΑΜΘ
Σημεία του Απολογισμού Πεπραγμένων 2015 της Περιφέρειας ΑΜΘ
Πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2015, ο Απολογισμός Πεπραγμένων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ και φορέων.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι : «Ο απολογισμός της Περιφέρειας, είναι μια κορυφαία πράξη ευθύνης, δεν αποτελεί απλή υποχρέωσή από τον Καλλικράτη, αλλά υπαγορεύεται από την προσήλωσή της νέας Περιφερειακής Διοίκησης σε βασικές αρχές, όπως η διαφάνεια, η συμμετοχή και η ενημέρωση των θεσμικών οργάνων, των φορέων και πολιτών.
Η νέα Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε τη διοίκηση της Περιφέρειας την 1η Σεπτεμβρίου 2014, υπό αντίξοες συνθήκες και λειτούργησε μέσα σε αυτό το περιβάλλον σημειώνοντας σήμερα επιτυχίες σε όλους τους τομείς.
Το έτος 2014 κύλησε για την Περιφέρεια ΑΜΘ με χαρακτηριστικά προεκλογικής περιόδου, μέσα σε διαδοχικά φαινόμενα φυσικών καταστροφών ιδιαίτερης έντασης. Έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες της περιφερειακής οικονομίας, να αποκατασταθούν οι τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες, την οζώδη δερματίτιδα και άλλα προβλήματα, ενώ η αποδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού της ΠΑΜΘ, η βαθμιαία μείωση της χρηματοδότησης των περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό και το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, επιβάρυναν την κατάσταση.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια υγιή ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, που να έχει διάρκεια, να μην είναι ρηχή, αλλά θεμελιωμένη βαθιά και να συνδέεται με την ταυτότητα και τα παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Το αναπτυξιακό ρεαλιστικό όραμα της Περιφέρειας, όπως μέσα στο 2015 επαναπροσδιορίσθηκε, στοχεύει να αναπροσαρμόσει σε ρεαλιστική βάση, το αναπτυξιακό της πρότυπο στα χαρακτηριστικά του γεωγραφικού της χώρου, να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό της πρότυπο, να άρει την αναδιαρθρωτική αδράνεια με αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, να αλλάξει η φιλοσοφία, οι πρακτικές και οι αντιλήψεις στην προσέγγιση της ανάπτυξης».
Ο Απολογισμός Πεπραγμένων του 2015 καταγράφει περιληπτικά τις σημαντικότερες πράξεις, δράσεις και ενέργειες της νέας Διοίκησης σε τομείς προτεραιότητας του έργου της.
Ενδεικτικά από τα πεπραγμένα αναφέρουμε:
Η Περιφέρεια ΑΜΘ πέραν των στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, έχει στον πυρήνα του περιφερειακού, αναπτυξιακού, στρατηγικού της σχεδιασμού, ως δομικό στοιχείο το ΕΣΠΑ, το οποίο διαχωρίζεται στα έργα που ήταν ενταγμένα στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 και στα έργα που εντάχθηκαν για την περίοδο 2014-2016. Είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί ότι οι απορροφήσεις της πρώτης περιόδου για το ΕΣΠΑ 2007-2013 για τα 8 πρώτα έτη, έφθαναν μόλις το 80%, δηλαδή μέση απορρόφηση κατ’ έτος 10%. Με την ανάληψη της νέας Διοίκησης μέχρι σήμερα, οι απορροφήσεις της χρηματοδότησης των έργων ξεπερνούν το 116%, ήτοι μέση απορρόφηση 24% ανά έτος-παρά τα capital controls. Επιπροσθέτως, σημειώνεται η ύπαρξη ενταγμένων έργων τα οποία με το κλείσιμο του προηγούμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος δεν είχαν ξεκινήσει καν ενώ σήμερα είτε έχουν ολοκληρωθεί ή βαίνουν προς την ολοκλήρωση της υλοποίησής τους.
Η καταπολέμηση των κουνουπιών το έτος 2015 ήταν -κατά την κοινή ομολογία -η πλέον επιτυχής εδώ και δεκαετίες.
Υπήρξε ένα έργο που ξεκίνησε έγκαιρα και επιθετικά και μετά από μια 4ετία θανάτων και αναπηριών έως το 2014, εξαλείψαμε αντίστοιχα περιστατικά, διαφυλάσσοντας έτσι απόλυτα τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα, πρόγραμμα, που εισήγαγε τον θεσμό της Περιφοράς, αντί των στρεμμάτων, για την επίγεια καταπολέμηση , γεγονός που το καθιστά απόλυτα μετρήσιμο και συνεπώς αποτελεσματικό.
Με συντονισμένες προσπάθειες και διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων, η Περιφέρεια κατόρθωσε με συνδρομή των κτηνοτρόφων, για πρώτη φορά, να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη νέα επιθετική νόσο των βοοειδών την Οζώδη δερματίτιδα, επιτυγχάνοντας σήμερα ανοσία.
Η Διοίκησης της Περιφέρειας μετά από έντονες πιέσεις, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, πέτυχε άρση του αποκλεισμού της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τα δίκτυα ενέργειας οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, παρά τη διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου από την περιοχή και του προσδιορισμού της κατά τα άλλα ως «ενεργειακού κόμβου».
Με συντονισμένη προσπάθεια, συνεργασία κι επαφές με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, και δια της ΕΥΔ επιτεύχθηκε η ένταξη δράσης διείσδυσης και κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου στις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, με εκτιμώμενη συγχρηματοδότηση συνολικού ύψους 26.000.000 ευρώ.
Το ετήσιο όφελος των συμπολιτών μας, κατά την ολοκλήρωση των έργων θα αγγίξει, τα 80 εκατ. Ευρώ.
Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η Περιφερειακή Αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της, ήταν οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο Έβρο και τα Τενάγη των Φιλίππων. Αρχικώς, με τις πιστώσεις που διέθετε η Περιφέρεια δημοπράτησε με επείγουσες διαδικασίες έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.832.687,61 € και τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Κάνοντας ιεράρχηση των πλέον κρίσιμων σημείων και πάντα μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, ώστε να προστατευθεί το υπέρτατο αγαθό της ζωής των πολιτών, των περιουσιών συμπεριλαμβανομένου του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μετά από ένα τιτάνιο αγώνα αξιοποίησε κάθε κρατική χρηματοδότηση, με την κατασκευή των απαραίτητων έργων, να αποφευχθούν τα περσινά φαινόμενα που ήταν απόρροια της ανευθυνότητας και της αδιαφορίας της προηγούμενης Διοίκησης. Επιπλέον, μετά από μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, επιτεύχθηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία αξιοποιήθηκε στην κατεύθυνση υλοποίησης έργων αποκατάστασης σε όλο το μήκος του Έβρου, προϋπολογισμού 17.183.500 ευρώ που βρίσκονται σε εξέλιξη .
Ιδιαίτερη μέριμνα ελήφθη κατά το προηγούμενο έτος, για την αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στα Τενάγη των Φιλίππων εξαιτίας των ιδιαίτερα αυξημένων βροχοπτώσεων. Πετύχαμε τον αποπλημμυρισμό των εκτάσεων στα Τενάγη (υποχώρηση υδάτων και δυνατότητας σποράς) σαράντα ημέρες νωρίτερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια (με σαφώς ηπιότερα βροχομετρικά ύψη), νερά που λίμναζαν επί δεκαετίες. Μεταξύ των κυριότερων ενεργειών που υλοποιήθηκαν, περιλαμβάνονται η έγκριση μελέτης από το ΥΠΟΜΕΔΙ για την μεσο-μακροπρόθεσμη υδατική διαχείριση της ευρύτερης περιοχής με προϋπολογισμό 3.500.000€. Προώθηση της υλοποίησης δύο αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή Αρδευτικού δικτύου Βοϊράνης, τα οποία συμβάλλουν εξίσου στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής των Τεναγών Φιλίππων, ύψους 246.466 Ευρώ και με προϋπολογισμό της υπό σύνταξης σχετικής μελέτης 500.000 Ευρώ αντίστοιχα. Με τα δύο συγκεκριμένα έργα ολοκληρώνεται ο καθαρισμός των δύο συλλεκτήριων στραγγιστικών τάφρων της 3Τ (τάφρος Νεροφράκτη) μήκους 14.200 μέτρων και της 4Τ (τάφρος Βαλτοχωρίου) μήκους 17.550 μέτρων.
Στον τομέα των δημοσίων έργων, οι αρμόδιες Διευθύνσεις υπό την εποπτεία των Αντιπεριφερειαρχών επικέντρωσαν τις δράσεις τους κυρίως στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου.
Ένα μείζον θέμα της διοίκησης και του αναπτυξιακού της οράματος είναι και η αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ. Ήδη προχώρησε η πρώτη φάση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την οποία συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με ευρεία συμμετοχή φορέων, η οποία ανέδειξε τα κρίσιμα ζητήματα και κατέληξε, για πρώτη φορά, στην διατύπωση συντονισμένης όπου κατέστη δυνατόν γνώμης επί αυτών και ήρθε σε συμφωνία με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τα χωροταξικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας
Με την πεποίθηση ότι η περιφερειακή καταναλωτική συνείδηση στην πράξη αποτελεί πραγματικά ενίσχυση της περιφερειακής ρευστότητας, της κατανάλωσης και της απασχόλησης, η Περιφέρεια ΑΜΘ, σε συνεργασία και με παραγωγικούς φορείς κατά τόπους, σχεδίασε και δρομολόγησε την εφαρμογή ανάλογων μέτρων. Ως εκ τούτου, ενεργοποιήθηκε μεταξύ άλλων, η πλήρης καταγραφή των παραγόμενων προϊόντων στην Περιφέρεια, του πρωτογενή και μεταποιητικού τομέα.
Στο πλαίσιο της πολιτικής της διαμόρφωσης ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης και προώθησης των τοπικών προϊόντων η Περιφέρεια διοργάνωσε την «1η Θρακο – Mακεδονική “SYNERGIA”» στις 22 Μαΐου 2015 στην Κομοτηνή, η οποία έχει θεσμοθετηθεί και θα πραγματοποιείται κάθε έτος. Αποσκοπεί στη συνέργεια των παραγωγών του διατροφικού τομέα και των μεταποιητικών επιχειρήσεων με τον τομέα των υπηρεσιών, ώστε να τα τοπικά προϊόντα να διασυνδεθούν με τον τουριστικό χώρο, τους ξενοδόχους, τις αλυσίδες υπεραγορών και τους χώρους εστίασης-αναψυχής.
Η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, επιδίωξε την εφαρμογή περιφερειακής στρατηγικής για την καινοτομία, στη βάση των αρχών της Έξυπνης Εξειδίκευσης φιλοδοξώντας να επαναπροσδιοριστούν αποδοτικά όλοι οι διαθέσιμοι πόροι.
Η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης είναι για την Περιφέρεια μια πρόκληση για αναδιάταξη του αναπτυξιακού της μοντέλου που στηρίζει τον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού συμπλέγματος καθώς και επιλεγμένων υπηρεσιών και τη διασύνδεσή τους με καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες και νέες αλυσίδες αξιών. Η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης είναι ένα μοναδικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην ΠΑΜΘ που κινητοποιεί το σύνολο των δυνάμεων της.
Ο τουρισμός 12μηνης βάσης σε όλες τις εναλλακτικές του μορφές είναι κεντρικός αναπτυξιακός στόχος της ΠΑΜΘ, με σταθερή υποστήριξη του μαζικού θερινού τουρισμού και με πυλώνες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως το άθικτο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την καλά διατηρημένη παράδοση.
Στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του τουρισμού αποσκοπεί και η σταθερή διεκδίκηση της Περιφερειακής Αρχής για την έκδοση βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους επισκέπτες της περιοχής, με την πίστη ότι η επίτευξη της, δύναται να αποτελέσει την λύση για άμεσες οικονομικές εισροές.
Η Περιφέρεια προχώρησε ακόμη σε ενέργειες, για να αρθεί ο ακατανόητος και άδικος αποκλεισμός με τη μή διέλευση λεωφορείων από τον Μεθοριακό Σταθμό της Νυμφαίας, προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στις αφίξεις επισκεπτών από τις Βαλκανικές χώρες.
Δημιουργήθηκαν νέα απαραίτητα εργαλεία επικοινωνίας για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Όπως, το νέο τουριστικό γεωγραφικό λογότυπο για τον Τουρισμό και αντίστοιχα θεματικά που συνοδεύουν το σύνθημα «Ζήσε την αυθεντική εμπειρία – A True Living Experience».
Εκτυπώθηκαν τουριστικά έντυπα, που απουσίαζαν από την εργαλειοθήκη της Περιφέρειας ΑΜΘ μέχρι πρόσφατα.Ειδικότερα ένα φωτογραφικό Λεύκωμα, ένας Χάρτης δίγλωσσος, Γενικό Έντυπο σε έξη γλώσσες, τρία πολυσέλιδα σε τρεις γλώσσες: Μνημεία, Φύση, Παραλίες. Έξη τετράπτυχα δίγλωσσα: Φύση, Πολιτισμός – Ιστορία, Παραλίες, Γαστρονομία, Δραστηριότητες-Περιπέτεια, Προσκυνήματα.
Κατασκευάστηκε τουριστικός διαδικτυακός τόπος (www.emtgreece.gr) και τράπεζα τουριστικού υλικού, στην οποία συγκεντρώνεται όλο το φωτογραφικό και λοιπό υλικό που έχει δημιουργηθεί.
Συμφωνήθηκε με το θεματοφύλακα του Μουσείου του Λούβρου και δόθηκε το δικαίωμα αναπαραγωγής του αγάλματος της «Νίκης της Σαμοθράκης» σε πραγματικό μέγεθος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η κατασκευή δύο αντιγράφων με τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Τα δύο αγάλματα θα τοποθετηθούν, το πρώτο σε συμφωνία με το Δήμο Σαμοθράκης στο φυσικό του χώρο και το δεύτερο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης σε συμφωνία με τον αντίστοιχο Δήμο.
Ένας νέος περιφερειακός πολιτιστικός θεσμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ, τον Αύγουστο του 2015, πάνω στη διαδρομή και στα αποτυπώματα της ιστορίας επί της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.
Πρόκειται για το 1ο Φεστιβάλ Ιστορίας και Πολιτισμού «VIA EGNATIA» το οποίο καθιερώθηκε και πλαισιώνεται από ποικίλες εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια της ΑΜΘ. Ο νέος θεσμός αποσκοπεί να ενώσει την κουλτούρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού, δίνοντας της ιστορικό βάθος και περιφερειακή πολιτισμική συνοχή.
Ο απολογισμός Πεπραγμένων της Περιφέρειας ΑΜΘ κατά το έτος 2015, είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο της Περιφέρειας www.pamth.gov.gr
Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Δημοφιλείς Κατηγορίες
Σχετικά Άρθρα
- Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον...
- Πρόγραμμα διενέργειας εξετάσεω...
- Απαγόρευση αλιείας στο ποταμό...
- Οικονομική έκθεση 3μήνου
- Δημόσιος Ανοιχτός Διαγωνισμός...
- Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον...
- Ορθή Επανάληψη πρόσκλησης εκδή...
- Διαγωνισμός προμήθειας υγρών κ...
- Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέρον...
- Ανοιχτός Διαγωνισμός “Fl...
ΠΑΜΘ RSS Feed
- 2024 Πρόσκληση 9 13/12/2024
- 2024 Πρόσκληση 50 13/12/2024
- Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Π.Ε. Καβάλας 13-12-2024 13/12/2024
- ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΙΧΘΥΩΝ 16.12.2024 – 31.12.2024 13/12/2024
- ΔΠΤ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 13/12/2024
- ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ Ομ. Π. ΚΡΕΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΥΝΕΚΤ ΠΕ “ΣΑΟΣ” 13/12/2024
- 2024 Πίνακας 49 13/12/2024
- 2024 Πίνακας 48 13/12/2024
- Αποστολή παρατάσεων 13/12/2024
- Απόφαση οριστικών αποτελεσμάτων της με αρ. 3/2024 (ΑΔΑ:9α8λ7λβ-4εζ) προκήρυξης για την χορήγηση 1500 θέσεων δραστηριοποίησης και την απόδοση τους σε κάτοχους άδειας παράγωγων και επαγγελματιών πωλητών σε λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται για λιγότερες από έξι (6) ημέρες κάθε εβδομαδα 13/12/2024