Via Egnatia 2023

vegnatia20211 vegnatia20212 vegnatia20214
   vegnatia20213

 

Το Περιφερειακό Φεστιβάλ Via Egnatia αφορά σε θεσμοθετημένη ετήσια εκδήλωση ευρείας απήχησης, την οποία διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες χωρικής αρμοδιότητάς της, με κύριο στόχο την ανάπτυξη του τοπικού πολιτιστικού και ιστορικού κεφαλαίου, μέσω πράξεων και προγραμμάτων υπεροπτικής σημασίας.

Στο ως άνω πλαίσιο η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας διοργανώνει λαϊκό αγώνα δρόμου σε δημόσια οδό. Συγκεκριμένα, ο αγώνας δρόμου υπό τον τίτλο «VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι 2023» (στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού), θα διεξαχθεί στις 03 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:30 π.μ.

Ειδικότερα, έχουν προγραμματιστεί δύο λαϊκοί αγώνες δρόμου, επί ασφάλτου, σε δημόσια οδό:

α) Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 10.000 μέτρων για άνδρες & γυναίκες

Έχει προβλεφθεί ο μέγιστος αριθμός των 100 δρομέων, ενώ ως αφετηρία της διαδρομής έχει ορισθεί η επαρχιακή οδός Δράμας-Πρώτης (στην οδό προς Θεσσαλονίκη, στη θέση Μαυρολεύκη, του Δήμου Προσοτσάνης) και ως τερματισμός, η Κεντρική Πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπακίου, του Δήμου Δοξάτου.

β) Λαϊκός Περιπατητικός Δρόμος 800 μέτρων για οικογένειες και παιδιά

Ως αφετηρία και τερματισμός έχει ορισθεί η Κεντρική Πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπακίου, του Δήμου Δοξάτου.

O Αγώνας Δρόμου εκτυλίσσεται στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, η οποία συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή, διευκολύνοντας τη στρατιωτική, εμπορική και ιδιωτική επικοινωνία. Η Εγνατία Οδός της αρχαιότητας, στην πορεία της από Αμφίπολη προς Φιλίππους, μετά τις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου, περνούσε από την περιοχή της σημερινής Μαυρολεύκης και εν συνεχεία, διασχίζοντας τα έλη με τη βοήθεια των γεφυριών, περνούσε από τον αρχαίο οικισμό του Καλαμπακίου, όπως μαρτυρεί και η ενεπίγραφη αμφίγραμμη στήλη-σταδιοδείκτης της Οδού (τέλη 3ου-αρχές 2ου αι. π.Χ).

Στόχος της διοργάνωσης του αγώνα αλλά και του Φεστιβάλ VIA EGNATIA γενικότερα, είναι η ανάδειξη του τριπόλου «ΑΜΦΙΠΟΛΗ-ΔΡΑΜΑ-ΦΙΛΙΠΠΟΙ», η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, καθώς και η αξιοποίησή του για την τόνωση της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, ως προτεραιότητες ύψιστης σημασίας για την Περιφερειακή μας Αρχή.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΠΑΜΘ και της Π.Ε. Δράμας και ειδικότερα τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας/Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τους Δήμους Προσοτσάνης και Δοξάτου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας, τους Φορείς Διαχείρισης των μουσειακών & εκθεσιακών χώρων, την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, τον ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το Παράρτημα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και όλους τους συμπολίτες μας που ως εθελοντές βοήθησαν στη διοργάνωση.

Καλώ όλους τους φίλους του δρομικού κινήματος από τη Δράμα, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού, να δηλώσουν συμμετοχή στον αγώνα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφής που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Δράμας.

 

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ

ΧΡΟΝΟΙ ΑΘΛΗΤΩΝ VIA EGNATIA 2023 

 

afisa05082023 prosklisi05082023

 

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ 2023

BANNER Μουσεία

 

Με εκτίμηση

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Δράμας

 

Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή